خواهرخوانده بازار وکیل چشم انتظار مرمتگران

«خبرجنوب» نوشت: گرچه برخی از فعالین و دوستداران میراث فرهنگی فارس وضعیت فعلی بازار تاریخی جهرم را نگران کننده می دانند و از دخل و تصرف های غیر قانونی و کف شکنی حجره های این بازار به عمق 90 سانتی متر خبر می دهند اما رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان جهرم حال این بازار تاریخی را خوب توصیف می کند و اطمینان می دهد که بازرسان و کارشناسان میراث فرهنگی به صورت مستمر از این بنای ملی بازدید می کنند و با متخلفان برخورد جدی دارند.

بازار جهرم که از جمله آثار بجا مانده از دوران زندیه و قاجاریه است، در مرکز این شهر قرار دارد. این بازار شباهت زیادی به بازار وکیل شیراز دارد و در اواخر دوران زندیه ساخته شده و در دورههای بعد مرمت شده است و از آن به عنوان خواهر خوانده بازار وکیل یاد می شود.
بازار جهرم به وسیله حاج محمدحسین خان جهرمی در اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه ساخته شده است.
بازار تاریخی جهرم به عنوان نماد هویت و قدمت شهرستان است که این روزها بیشتر حجرههای آن به صنف پارچهفروشی اختصاص دارد. این بازار شباهت زیادی به بازار وکیل شیراز دارد واز ارزندهترین و بهترین نمونههای معماری دوره زندیه محسوب میشود به طوری که گنبد مرتفع چهارسوق آن از نمونههای جالب و کمنظیر طاقزنی است.
بازار جهرم ۳ کاروانسرا دارد كه هرکدام در یک راستا قرار دارند، هم اکنون به عنوان انبار مورد استفاده قرار میگیرند و از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند. نور این بازار در گذشته و امروزه نیز تا حدودی از طریق دریچههای تعبیه شده در بالای حجرهها تامین میشده است. تمام قسمتهای بازار جهرم در محل چهار سوق به ۴ جهت اصلی شمال، جنوب، غرب و شرق ارتباط دارد و اکثر مغازهها در همین قسمت جمع بوده و فقط یک قسمت از آن به بازار مسگرها متصل میشود و دیگر مغازهها به صنف پارچهفروشان تعلق دارد. آنطور که در برخی از اسناد و کتب تاریخی ذکر شده است در گذشته این بازار مسقف نبوده است.
این بنای تاریخی فارس در سال ۱۳۵۲ و با شماره ۹۵۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است اما آنچه که این روزها برخی از فعالین و دوستداران میراث فرهنگی را نگران کرده دخل و تصرف های غیر قانونی و اعمال سلیقه شخصی حجره داران در این بنای ملی است که منظر تاریخی و طبیعی بازار را مخدوش کرده است . به گفته یکی از فعالین حوزه میراث فرهنگی شهرستا ن جهرم در حال حاضر برخي از حجره داران اين بازار تاريخي بدون درنظر گرفتن اين موضوع كه بنا ملي است و ارزش تاريخي دارد، سليقه هاي شخصي خود را در دكوراسيون حجره ها اعمال مي كنند.
اين فعال حوزه ميراث فرهنگي از كف شكني حجره ها خبر داد و گفت: حجره هاي اين بازار حدود يك متر از سطح زمين بالاتر است و مغازه داران كه عمدتا مالك هم هستند، كف حجره ها را شكسته و به عمق 80 تا 90 سانتي متر پائين تر مي آورند كه اين موضوع اصالت و هويت بازار را تحت تاثير قرار مي دهد و منظر تاريخي آن را مخدوش مي كند و ديگر نمي توان عنوان تاريخي بودن را به بازار جهرم لقب داد.
وي خواستار رسيدگي هرچه سريع تر مسئولين نسبت به تخريب قسمتي از بازار جهرم شد.
در ادامه اين گفت وگو، شامل رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان جهرم به خبرنگار ما گفت: متاسفانه طي سال هاي گذشته شاهد كف شكني حجره ها بوديم و حتي پرونده تخلف افراد نيز به دادگاه ارجاع شد، اما در حال حاضر با بازديدها و نظارت كارشناسان ميراث فرهنگي، شاهد وقوع چنين مواردي نيستيم.
به گفته وي، هم اينك اقدامي غيرقانوني در محل صورت نمي گيرد و چنانچه رخ دهد با خاطيان برخورد جدي مي شود.
شامل اضافه كرد: با توجه به حساسيت موضوع و ارزشمندي بنا، بازرسان و كارشناسان ميراث فرهنگي به صورت 24 ساعته از اين اثر ملي بازديد مي كنند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان جهرم در ادامه با بيان اينكه هرگونه تعمير و يا تغيير در حجره هاي بازار جهرم مطابق با ضوابط و مقررات ميراث فرهنگي صورت مي گيرد، تاكيد كرد: در حال حاضر طرح مرمت بازار تاريخي جهرم از سوي كارشناسان ميراث فرهنگي تهيه شده و مرمت اين بناي ملي نيز به زودي آغاز مي شود.
شامل ادامه داد: طبق برنامه ريزي هاي صورت گرفته، مرمت اين بازار تاريخي تا چندماه ديگر با همكاري ادارات راه و شهرسازي و ميراث فرهنگي شروع مي شود.

 

46

کد خبر 662047

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار