۲ نفر
۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۱
موسیقی آذربایجان، ریشه‌های ایرانی دارد

محمد مطلق نوازنده ناغارا که زمینه سفر گروه موسیقی آذربایجانی آلتون به ایران را فراهم کرد، اعتقاد دارد موسیقی‌ آذربایجان نشات گرفته از موسیقی ایران است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، شنبه هفته گذشته، 16 اردیبهشت بود که گروه موسیقی آلتون از جمهوری آذربایجان در یک نوبت در تالار وحدت روی صحنه رفت. در این کنسرت که به سرپرستی محمد مطلق نوازنده ایرانی ناغارا برگزار شد، صاحب پاشازاده (تار)، طغرل اسدلایف (کمانچه)، آبگول میرز علی‌اف (خواننده)، فرید ممداف (گارمون)، رامیل ولی‌اف (کیبورد) و امین موسی‌اف (قوشاناغارا) به اجرای موسیقی موغامی و همچنین موسیقی شاد آذربایجانی پرداختند.

اعضای این گروه بامداد یکشنبه 17 اردیبهشت تهران را به مقصد جمهوری آذربایجان ترک کردند و تنها زمان خالی‌شان شامگاه 16 اردیبهشت، بعد از برگزاری کنسرت بود که در لابی هتل رازی، هتل محل اقامتشان پای حرفشان نشستیم. آن‌چه در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌و‌گویی است با محمد مطلق، صاحب پاشازاده و طغرل اسدلایف که از فرق تار ایران و تار آذربایجان، تلاش ایران برای ثبت ساز کمانچه در یونسکو و شباهت‌های موسیقی ایرانی و آذربایجانی گفتند.

فرق تار ایران و تار آذربایجان 

صاحب پاشازاده در مورد ثبت تار به نام آذربایجان گفت: « اعتقاد من این است که برای موسیقی مرزی وجود ندارد و هر کس با شنیدن آن لذت می‌برد. ثبت کردن تار در یونسکو به اسم آذربایجان هم کاری نبود که مردم عادی در آن نقشی داشته باشند و توسط دولت پیگیری شد. ثبت شدن این ساز به نام آذربایجان به این معنی نیست که تار فقط متعلق به محدوده مرزی ماست.» 

                                                   صاحب پاشازاده نوازنده تار در گروه آلتون 

در سال 1391 جمهوری آذربایجان ساز تار را در سازمان یونسکو به نام خود ثبت کرد. شیوه کار این سازمان به این صورت است که هر گاه کشوری درخواست ثبت میراثی را می‌دهد، خبرش به شکل عمومی منتشر می‌شود تا اگر کشور دیگری هم در این زمینه اسنادی دارد، ثبت به صورت مشترک انجام گیرد. اما در دولت محمود احمدی‌نژاد، نماینده کشور ما در سازمان یونسکو با وجود اطلاع از تلاش آذربایجان برای ثبت تار به نام خود، هیچ گونه تلاشی برای ثبت مشترک انجام نداد.

در همین ارتباط، صاحب پاشازاده در مورد تفاوت تار آذربایجان و ایران توضیح داد: «جای نگه داشتن تار آذربایجانی در سال 1950 میلادی از روی زانو به سمت سینه آمد و تعداد سیم‌های آن به 11 و پرده‌هایش به 22 تا افزایش یافت. تار آذربایجانی و تار ایرانی مثل دو قایق در یک دریا هستند که هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند. من زیاد به تار ایرانی گوش داده‌ام و به آن علاقه دارم. تاری که مدل سنتی خود را حفظ کرده و نوازنده‌های قدری دارد و اسلوب نواختنش کمی با ساز آذربایجانی متفاوت است.»

این در حالی است که داریوش پیرنیکان نوازنده پیشکسوت تار پیش از این به خبرآنلاین (اینجا) گفته بود: «سیم‌هایی که آن‌ها اضافه کرده‌اند واخوان است و از آن استفاده ملودیک نمی‌شود. (تار دارای شش سیم است که سیم‌های اول و دوم از جنس فلزی سفید رنگ، سیم‌های سوم و چهارم از جنس برنج، سیم پنجم (واخوان) فلز سفید رنگ و سیم ششم (بم) از جنس فلزی زرد رنگ است) آن‌ها تنها از همان شش سیمی استفاده می‌کنند که قبلا هم روی تار بوده است. با سیم اضافه کردن که نمی‌توان گفت این تار مال قفقاز است.»

تلاش ایران برای ثبت ساز کمانچه و پیگیری آذربایجان برای ثبت مشترک

اگر در مورد تار، جمهوری آذربایجان پیش‌دستی و آن را به نام خود ثبت کرد، در مورد کمانچه ماجرا برعکس است. در حال حاضر ایران درخواست ثبت کمانچه را به یونسکو داده است، اما جمهوری آذربایجان از فرصت خود استفاده کرده و خواستار ثبت مشترک شده است.

در همین ارتباط، طغرل اسدلایف، نوازنده کمانچه در مورد فرق کمانچه ایرانی و کمانچه آذربایجانی توضیح داد: «کمانچه ایرانی و آذربایجانی تفاوت چندانی با هم ندارند و فقط کاسه یکی کمی بزرگ‌تر و دیگری کمی کوچک‌تر است. نوازنده‌های آذربایجان آثار کمانچه‎نوازان ایرانی را گوش می‌دهند و از آن یاد می‌گیرند و برعکس. نوازنده‌های هر کشور براساس فرهنگ و سلیقه‌ خود آهنگ می‌سازند اما نوع طراحی و شکل سازهایشان بسیار شبیه هم است. جالب است که افراد زیادی از ایران در کنسرواتوار ملی آذربایجان شرکت می‌کنند، آن جا آموزش می‌بینند و آموخته‌هایشان را در ایران گسترش می‌دهند.»

                                                  طغرل اسدلایف نوازنده کمانچه در گروه آلتون 

او در مورد تفاوت صدای این دو ساز با یکدیگر افزود: «صدایی که از کمانچه درمی‌آید، بستگی به جنس چوب و شکل کاسه آن دارد و همین طور بستگی به نوازنده آن و این که هر استادی چگونه آن را طراحی کند و چگونه بنوازد.»  

اسدلایف در مورد تلاش آذربایجان برای ثبت ساز کمانچه به صورت مشترک با ایران هم توضیح داد: «ثبت کمانچه از سمت آذربایجان در حال پیگیری است. نه تنها کمانچه بلکه تلاش می‌شود آلت‌های دیگر موسیقی هم ثبت شوند. خوشبختانه این موضوع و همچنین شخصِ نوازنده‌ها هم از سمت دولت مورد حمایت هستند.»

شباهت‌های موسیقی ایران و جمهوری آذربایجان

محمد مطلق، سرپرست گروه آلتون نیز در مورد تفاوت و شباهت‌های سازی که خود می‌نوازدٍ با تمبک توضیح داد: «ناغارا سازی ریتمیک و کوبه‌ای است و برخلاف تار و کمانچه آذربایجانی که نزدیکی‌هایی با تار و کمانچه ایرانی دارند، شباهتی با تمبک ندارد. تکنیک‌های نواختن تمبک ساده‌تر از ناغارا است و علاوه بر آن ناغارا نسبت به تمبک دهنه بزرگ‌تری دارد و به همین دلیل بیرون کشیدن صدا از آن سخت‌تر است.»

این نوازنده آذری ناغارا در مورد شباهت‌ها و تفاوت‌های موسیقی ایران و آذربایجان هم گفت: «به نظر من موسیقی ایرانی و آذربایجانی شباهت‌های بسیار زیادی به یکدیگر دارند که بیشتر ریشه در موسیقی ایرانی دارند. اگر به نام مقام‌های آذربایجانی دقت کنید متوجه می‌شوید که مثلا بیات اصفهانِ آذربایجان از ردیف آوازی بیات اصفهان ایران شکل گرفته است یا مثلا بیات شیراز دارند یا سه گاه زابل یا چهارگاه یا ماهور.»

                                                  محمد مطلق نوازنده ناغارا در گروه آلتون 

او در مورد انگیزه‌اش از فراهم کردن زمینه حضور گروه آلتون در تهران افزود: «من با توجه به این که خودم اهل آذربایجان ایران هستم، احساس کردم حضور نوازندگان گروه آلتون از جمهوری آذربایجان در تهران می‌تواند موسیقی اصیل  آن کشور را به مردم ایران معرفی کند.»

صاحب پاشازاده نیز در مورد شباهت‌های موسیقی ایرانی و آذربایجانی گفت: «باید به این نکته توجه کنیم که هر منطقه‌ای مقام‌های خاص خود را دارد. هندوستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، ایران و ترکیه هر کدام مقام‌های خود را دارند که ریشه‌های بسیار دور و درازی دارند و وقتی نواخته می‌شوند تفاوت‌هایش به گوش می‌رسند. برای موسیقی مرزی وجود ندارد و زبان موسیقی چیزی هست که همه مردم آن را درک می‌کنند. امروز موسیقی آذربایجانی در تالار وحدت نواخته شد، ایرانی‌ها به آن گوش دادند و لذت بردند و برای آن کف زدند. همین اتفاق می‌تواند در آذربایجان هم رخ دهد.»  

57242

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 664779

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    14 49
    طبيعيه / آذربايجان ادامه دامنه كشور ايران است يادتون رفته قرارداد تركمن چاي را؟ و زرنگي قوام را؟ والا الان اين آذربايجان فعلي رو هم نداشتيم
  • مهدی IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    54 4
    این تواضع و افتادگی نوازندگان آنها را ببینید، تکبر و تمشخر نوازنده و موسیقیدان ما ...به راستی که برای حضور در عرصه های بین المللی بیش از اینها نیاز به تمرین و بازگشت داریم
  • بی نام IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    34 1
    تیتر مزخرف، در متن چیز دیگری گفته اند بعد تیتر دلبخواه خودتون رو میزنید شما رسانه ها عجب ... هستیدا
  • بی نام US ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    44 10
    این آدم هیچی از تاریخ نمی دونه قبل از دوره صفوی کسی به این مملکت ایران نمی گفته یک آذربایجانی به اسم شاه اسماعیل چند مملکت را و این کشور را درست کرده برو ببین مرز ایران رد شاهنامه کجاس؟
    • بی نام A1 ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
      10 18
      شما از همه آدمها پیش از دوره صفوی استعلام کردی که می گویی "کسی به این مملکت ایران نمی گفته"؟ شاید از دید شما نظامی گنجوی "کسی" به حساب نمی آید که گفته :همه عالم تن است و ایران دل...
  • بی نام IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    53 9
    اگر آذربابجان نبود، ایران هم نبود. منظورم از آذربایجان هم خطه قهرمان پرور تبریز، ارومیه، اردبیل، زنجان، خوی، مراغه، میانه و ... است.
  • مهدی A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۳
    46 8
    اینگه موسیقی آذربایجانی ریشه ایرانی دارد بحثی غیر آکادمیک هست. موسیقی سنتی آذربایجان متشکل از دو بخش "موسیقی آشیقی" و "موسیقی مقامی" هست که در دو بخش موسیقی ملی و موسیقی دیوانی مورد بررسی قرار میگیرد. در مورد موسیقی مقامی همانطور که صاحب پاشازاده در پایان اشاره کرده هر منطقه از خاور میانه و آسیای مرکزی موسیقی مقامی خاص خودش را دارد و بررسی اینکه ریشه تمام آنها در کدام کشور هست موضوعی است که فقط و فقط در ایران بحث میگردد
  • بی نام A1 ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۴
    15 2
    بیات مال هرکجا باشه ترکه
  • محسن IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۴
    7 2
    ...موسیقی اذربایجان ریشه در خود اذربایجان داره نه بیشتر نه کمتر.
  • علی A1 ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۲
    11 1
    برعکس آقای مطلق بنده معتقدم موسیقی فارسی ریشه در موسیقی آذربایجانی دارد.... ریشه موسیقی فعلی ایران برمیگردد به نظرات فارابی ترکستانی، صفی الدین ارمویمتولد ارومیه و عبدالقادر مراغه ایمتولد مراغه که هر سه ترک بودن که دوتاشون آذربایجانی بوده و به ترتیب لقب معلمان اول ثانی ثالث در علم موسیقی اسلامی رو یدک میکشن