در تحلیل رفتارهای انتخاباتی در کشورهای جهان می توان گفت که انتخابات به عنوان یک رویداد مهم سیاسی و تعیینکننده، از یکسو پدیدهای موثر در تقویت و تثبیت امنیت ملی است، و از سوی دیگر میتواندچالشی جدی برای امنیت ملی باشد.
تجربه انتخابات در برخی کشورها نشان میدهد که مشارکت بالای 70 درصد بگونه ای اعتراض مردم به شرایط سیاسی بوده و نزدیک به رفراندوم و اصرار مردم به تغییرساختار سیاسی تعبیر می شود، و نسبت مستقیم با بی ثباتی سیاسی و اجتماعی کشورها پیدا می کند. درنظام های دیکتاتوری هم میزان مشارکت بالای 90 درصد است.
مشارکت کمتر از 48 درصد هم معنی دولت ضعیف را می دهد و طبق آمار در اکثر مشارکت های با درصد پایین در انتخابات، سیاستمداران تندرو و یا بی کفایت به دلیل بی توجه ای قشر تاثیر گذار در انتخابات، دولت را در دست گرفته اند.
بهترین حالت برای فردای آرام پس از برگزاری انتخابات، مشارکت بین 48 تا 56 درصد مردم است. البته به هر میزانی که درصد مشارکت فوق الذکر دچار تغییرات شود، به همان نسبت کشور دچار نوسانات و نارضایتی های سیاسی و اجتماعی بعد از برگزاری انتخابات خواهد شد.
اما چرا در ایران مردم به حضور بیشتر و مشارکت بالا در انتخابات دعوت می شوند؟ باید گفت که برخلاف سایر کشورهای جهان که دولت بقای خود و امنیت ملی را با قدرت ارتش و توان سیاسی و استفاده از ابزار دیپلماسی حفظ می کند، اما در ایران به دلیل حضور آحاد مردم طی 4 دهه انقلاب در همه صحنه ها،مردم بخش مهم و جدا ناپذیر از امنیت ملی محسوب می گردند و با اطمینان می توان گفت که حفظ نظام و تامین امنیت ملی جزء انفکاک ناپذیر از مسئولیتهای مردمی شده است.
طی 39 سال انقلاب مردم همواره در کنار ظرفیت ها و توانمندی های کشور، خط مقدم دفع تهدیدهای داخلی و خارجی علیه حیات نظام و منافع ملی بوده اند، و توانسته اند با مشارکت بالا و شور توام با شعور سیاسی، در منطقه و جهان شگفتی بیافریند و در همه مقاطع راویان و مدافعان به حق تامین و تثبیت امنیت ملی باشند.
مردم با حضور پر رنگ سیاسی در انتخابات، موجب سرفرازی ایران شده اند و در هزارتوی بحران های منطقه و نگاه های بدبینانه به جمهوری اسلامی، اقتدار و امنیت کشور را تضمین نموده اند و پرچم پر افتخار میهن عزیزمان را بربام جهان در اهتزاز نگه داشته اند.
اینکه امروز جمهوری اسلامی علیرغم حضور نظامی فشرده کشورهای خارجی در بالای سر ایران، هنوز به الزام استفاده از توانمندی های رزمی نیروهای مسلح و سپاه، وپرداخت خسارت های مادی و انسانی مجبور نشده و یا اقدم به حمله نظامی به میهن عزیزمان را پیدا نکرده اند، به دلیل حضور مردم در همه صحنه ها و بویژه نمایش این حضور در انتخابات بوده که با کمترین هزینه بیشترین امنیت واعتبار را در عرصه های ملی، منطقه ای و جهانی برای کشور به ارمغان آورده اند، و همواره در منطقه آشوب زده خاورمیانه در توازن سازی قدرت منطقه ای ایران سهم بسزایی ایفا کرده اند.
امروز درایران برخلاف دوران گذشته که تنها قدرت نظامی ویا موقعیت استراتژیک و سرزمینی عامل اساسی قدرت یک کشور محسوب می شد، در کشورمان علاوه بر بهره گیری از مزیت های سرزمینی، نظام با اتکا به قدرت حضور مردم و ارتقاء سطح دانش آنها قدرت ملی را در نظام بین الملل اعمال و افزایش داده وبه عنوان قدرت منطقه در موقعیت الگویی غالب قرار گرفته و از طریق فرهنگ سازی و تاثیرات ژئوپولیتیک خود، کشورهای غیر همسو را تحت تاثیر قرار داده و از این طریق منافع ملی ایران را در جهان و در برابر سایر بازیگران عرصه سیاسی و بین المللی تضمین کرده است.
در یک جمع بندی می توان گفت که مشارکت بالا در انتخابات به معنی قدرت سازی و امنیت بیشر با هزینه کمتر است .
49310
نظر شما