هفته گذشته رنوپارس، شرکت تامین قطعات تندر90، اعلام کرد از تأمین قطعات این خودرو کنار کشیده و این مسئولیت به چند شرکت داخلی واگذار خواهد شد.
مسئله این است که کشور ما اصولا امکان ساخت بعضی از قطعات را ندارد و یا ساخت آنها در داخل توجیه اقتصادی ندارد.حقیقت امر این است که عملا ساخت خودرو در داخل از شرایط لازم برخوردار نیست؛ چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی.
بنابراین کنار کشیدن رنوپارس نه تنها برای ما یک پیروزی به حساب نمی آید بلکه خود نشان از یک نقطه ضعف است و مشکلات عدیده ای را برای ما ایجاد خواهد کرد.برای تحقق تأمین قطعات توسط شرکت های داخلی همراه با انتقال دانش فنی می بایست آزادی عمل برای خرید قطعات از شرکت های خارجی نیز فراهم شود؛ در غیر این صورت با تضعیف کیفیت خودروهای ساخت داخل مواجه خواهیم بود.
در حال حاضر دانش فنی هیچ خودرویی به طور کامل به ما ارائه نشده است و ایران صاحب دانش فنی کافی برای ساخت و طراحی قطعات خورو نبوده و تنها اطلاعاتی در حد تولید قطعات را دارا می باشیم.
برای مثال ما دانش فنی تولید صفر تا صد تندر 90 را در کشور نداریم و برای تولید خودرو در کشور اگر قطع وابستگی صورت گیرد کیفیت متزلزل شده و صنعت خودرو کشور ضربه خواهد خورد.در حال حاضر لزوم یک بازنگری جامع احساس می شود چرا که قطع وابستگی لزوما منجر به ارتقاء کیفیت نخواهد شد و ضمنا توجیه اقتصادی نیز نخواهد داشت.
از مسائل صنعت خودرو سازی ما این است که کارگاه ها کیفیت لازم را نداشته و از ماشین آلات، تجهیزات و دانش فنی کافی بهرمند نیستند.مگر آنکه رنو مجوز وارد کردن قطعات را بدهد تا از شرکت هایی که برای ما توجیه اقتصادی دارد، قطعات خریداری و وارد شود.
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر
نظر شما