با ادامه رکود در بازار مسکن و کاهش قیمت خانه که مسئولان بخش مسکن آن را مرهون اقدامات دولت خواندهاند و تأکید بر ادامه روند پایین آمدن قیمتها دارند، در مقابل کارشناسان مسکن امیدی به پایدار ماندن این وضعیت و روند افت قیمتها ندارند و معتقدند باتوجه به اینکه کاهش نرخ مسکن از رکود در بازار و عواملی مانند بحران اقتصادی جهان نشأت گرفته در کمتر از یکسال به حالت قبل برمیگردد و بازهم قیمت خانه افزایش مییابد.
به گفته یک کارشناس مسکن در آینده نزدیک باید منتظر تغییر وضعیت بازار مسکن باشیم. چراکه بحران سرمایهگذاری در اقتصاد جهانی سرمایهگذاران بخش ساختمان را به سمت بازارهای قابلیدار از جمله بازار مسکن ایران میکشاند.
قیمت مسکن در کمتر از یکسال برمیگردد
بحران جهانی؛ زمینه افزایش قیمتها در ایران
به گفته این کارشناس مسکن، در شرایط فعلی بحران جهانی بر بازار مسکن در تمام دنیا اثر گذاشته و به ویژه در ایران قیمتهای خانه را پایین آورده است. اما با توجه به اینکه سرمایهگذاری همیشه در این حالت باقی نخواهد ماند به طور طبیعی از جایی سر در میآورد. این استاد دانشگاه ادامه داد: از آنجا که بازار مسکن ایران از قابلیت بالایی برخوردار است و حجم تقاضا در آن زیاد است بالطبع زمینه برای سرمایهگذاری خارجی دارد. لذا کاهش قیمت مسکن آن طور که از آن یاد میکنند پایدار نیست.
داوری در بازار رکود رفته صحیح نیست
وی با تأکید براینکه داوری در بازاری که در رکود به سر میبرد از نظر علمی صحیح نیست، تصریح کرد: نوسان و افت قیمت در بازار مسکن طبیعی است. هر زمان یک دوره رونق در بازار ایجاد میشود به طور قطع دوره رکود پیش میآید. در شرایط فعلی نیز رکود بازار مسکن را فراگرفته است و با توجه به اینکه این بار با بحران جهانی نیز اتفاق افتاده کمی دوره رکود را طولانی کرده است. این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران معتقد است: تغییرات قیمتی در دوره رکود با دوره رونق قابل مقایسه نیست. لذا داوریهایی که بر این مبنا باشد درست نیست. متأسفانه اعلام شده است قیمت مسکن در ماههای اخیر کاهش یافته است اما این مسئله از دوره رکود نشأت گرفته است و کاهش طبیعی رخ نداده است. وی افزود: وقتی معاملهای انجام نمیشود و آن اندک معاملهای هم که صورت میگیرد برحسب نیاز است آیا میتوان کاهش قیمت در معاملات محدود را ملاک ارزان شدن قیمتها دانست؟
برای کاهش واقعی باید تعداد معاملات دو دوره برابری کنند
منصوری تصریح کرد: زمانی میتوانیم عنوان کنیم که قیمت کالایی ارزان شده است که تعداد معاملات درزمان رونق با تعداد معاملات در زمان رکود برابر باشد. در این صورت کاهش واقعی رخ داده است. این در حالی است که در شرایط فعلی اعلام شده است قیمت مسکن پایین آمده است اما تعداد معاملات سال 86 با سال گذشته قابل مقایسه نیست و با کاهش چشمگیر در معاملات سال گذشته مواجه بودهایم. وی افزود: در واقع این کاهش قیمت ملک در شرایط طبیعی رخ نداده است تا انتظار ادامه و یا تثبیت آن را داشته باشیم. در وضعیت غیر عادی در یک بازار رکود رفته، عدهای مجبورند به دلیل نیازی که دارند خرید وفروش کنند، پس ملاک سنجش نیست.
کاهش بر نرخ اجاره بها هم تأثیر نداشت
این کارشناس مسکن خاطرنشان کرد: حتی کاهش قیمت مسکن بر نرخ اجارهبها نیز تأثیر نگذاشته است چراکه بازار اجارهبها با توجه به تقاضایی که دارد سیر طبیعی خود را دنبال میکند و ربطی به دوره رکود بازار خرید و فروش ندارد. اگر تغییرات به شکل واقعی رخ دهد آن وقت میتوان انتظار تأثیر این دو بازار از یکدیگر را داشت.
نظر شما