به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از روایط عمومی سازمان محیط زیست؛ مجید شفیع پور با اشاره به صدور بیانیه در نخستین روز اجلاس بینالمللی گرد و غبار گفت: بیش از ۹۰ درصد شرکت کنندگان در این اجلاس خواستار آن هستند که این بیانیه به دستور کار وزیران و سران کشورهای شرکت کننده در مجمع عمومیای سازمان ملل متحد - که اواخر شهریور سالجاری در سطح سران برگزار میشود- برسد.
وی با بیان اینکه ۴۴ کشور با احتساب میزبانی ایران در اجلاس بینالمللی مقابله با گرد و غبار حضور دارند، گفت: بیانیه سیاسی وزیران که شب گذشته و در پایان سه نشست وزیران با اجماع کامل روی مفاد به تصویب رسید، از اولین اسناد برون برد این اجلاس است.
رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در ابتدای بیانیه سیاسی وزرای حاضر در اجلاس تهران، مجددا به قطعنامههای پیشین سازمان ملل متحد درباره ضرورت مقابله با پدیدههای رو به افزایش طوفانهای شن و گرد و غبار - که عملا به چالشی جدی برای غالب کشورها و البته متاسفانه عمدتا کشورهای در حال توسعه آسیا و آفریقا در مسیر دستیابی به اهداف توسعه پایدار تبدیل شده است- تاکید شد.
وی افزود: در این بیانیه طوفانهای شن و گرد و غبار یا به اصطلاح ریزگردها و اثرات بحرانی و تهدیداتی که میتواند بر سلامت شهروندان، کشاورزی، عرصههای سرزمینی، محیط زیست دریایی و ساحلی، زیرساختها همچنین سیستمهای اقتصادی و اجتماعی کشورها داشته باشد، کاملا مورد تایید قرار گرفته و بر ضرورت پیشگیری و کنترل دلایل انسانساخت این پدیده تاکید شده است.
شفیعپور با اشاره به اینکه برخی از دلایل وقوع این پدیده انسانساز نیست، گفت: به طور نمونه گسترش اراضی بیابانی بر اثر خشکسالی یا پدیده گرمایش جهانی، در زمره موضوعاتی است که انسان ساز نیست. از این رو در اولویت پیشگیری و کنترل قرار نمیگیرد.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اما مباحثی همچون مدیریت نادرست سرزمین، مدیریت نادرست حوضه آبریز و یا نزاع های مسلحانه که بر هم زننده صلح و امنیت در پاره ای از کشورها و مناطق جهان است از جمله دلایل انسان ساز است که موجب گسترش کانون های انتشار طوفان های شن و گرد و غبار شده است و باید کنترل و پیشگیری از آن ها در اولویت قرار گیرد.
وی گفت: همچنین در این بیانیه بر ضرورت مقابله و شکلگیری همکاریهای گروهی بهخصوص در مقیاس جهانی، منطقهای و زیرمنطقهای به رهبری سازمان ملل متحد برای ارتقا و ایجاد ساز و کارهای همکاری بینالمللی و مشارکت کشورها و گروههای ذینفع به گونهای که بتواند واکنش ملی کشورها را برای مخاطب قرار دادن این پدیده محیط زیستی و چندبعدی اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی به همراه داشته باشد، تاکید شده است.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد:وزرا و مقامات عالیرتبه شرکت کننده در اجلاس بین المللی تهران موافقت کردند که همکاریهایی در مقیاس بینالمللی و منطقهای برای مقابله با پدیده ریزگردها و طوفانهای شن و گرد و غبار داشته باشند.
وی در ادامه گفت: در بند نخست این بیانیه بر به اشتراک گذاشتن اطلاعات، تجارب و درسهای موفق یا ناموفق کشورها، تبادل تجارب علمی و تخصصی، توسعه و بسط اقدامات و سیاست سازگاری و تعدیل اثرات و کانونهای ریزگردها و طوفانهای شن، تبادل فعالیتهای پایش و فنی همچنین مبادله اطلاعات مرتبط با مخاطرات اثرات سوء این پدیدهها و تلاش برای پیشبینی رخداد اینگونه طوفانها تاکید شده است.
شفیعپور اضافه کرد: در بند دوم این بیانیه بر تقویت چارچوبهای ساختاری و حقوقی ملی کشورها به گونهای که بتوانند سیستمهای هشدار سریع بهخصوص پیش هشدار سریع را در مورد مواجهه با این طوفانهای شن و گرد و غبار داشته باشند تا آگاهی مردمان و ساکنان به صورت یکپارچه در تمامی بخشهای جمعیتی و فعالیتی کشورها از طریق ارائه اطلاعات به موقع افزایش یابد، تاکید شده است.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در این بند آمده است، سیستم های هشدار سریع برای مواجهه با طوفان های شن و گرد و غبار به دلیل فرامرزی بودن این پدیده باید از طریق ساختارهای همکاری در سطح بین المللی، منطقه ای و ملی تقویت شود تا اطلاعات میان کشورها به اشتراک و گردش در بیاید تا آمادگی مواجهه و پیش بینی تمهیدات لازم توسط کشورها صورت پذیرد.
وی به محتوای بند سوم بیانیه تهران اشاره کرد و گفت: افزایش و ارتقای آگاهی عمومی برای برآورد اثرات و هزینههای طوفانهای شن و گرد و غبار بر سلامتی انسان، تلاشهای کشاورزی، امنیت غذایی، زیرساختارها، حمل و نقل و به طور کلی بخشهای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی به گونهای که مشارکت گروهی چند بعدی ایجاد کند و این مشارکت عملا بتواند تمامی گروههای ذینفع و تاثیرپذیر از پدیدههای گرد و غبار و طوفانهای شن را برای تقلیل و تعدیل اثرات سوء آن فراهم کند، محتوای بند سوم بیانیه است.
وی افزود: در بند چهارم بر تلاش گروهی برای ارتقای همکاری و هماهنگی در مقیاس جهانی، منطقهای و زیرمنطقهای به گونهای که متناسب با ابعاد هر یک از رخدادهایی که میتواند بر استفاده پایدار از آب و مدیریت سرزمین تاثیرگذار و مخاطراتی به همراه داشته باشد، تاکید شده و در آن آمده که لازم است همکاریهای گروهی شکل بگیرد تا بر اثر آن رشد پدیده شوم طوفانهای شن و گرد و غبار کاهش یابد.
شفیعپور در ادامه گفت: در بند پنجم، وزرا و مقامات عالیرتبه برای تابآوری بهتر و ارتقای مدیریت پایدار سرزمینشان همچنین استفاده از آب در بخشهای کشاورزی، مراتع، تالابها، اراضی بیابانی، محدودههای شهری و حومهای توافق کردند تا همکاریهای خود برای اجرای راهبردهای کاهش مخاطرات و رخدادهای غیرمنتظره ناشی از آن را بسط دهند.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به محتوای بند ششم بیانیه تهران اظهار کرد: در بند ششم بر ضرورت تقویت تحقیقات در عرصه و پایش موثر بهگونهای که تمامی این ارزیابیها و پیشبینیها منشعب از مباحث علمی معتبر و قابل اطمینان صورت بگیرد و در ساز و کارهای هشدار اولیه برای مواجهه با این نوع بحرانها موثر واقع شود؛ به گونهای که حتی در مقیاس ملی واکنش مناسبی به همراه داشته باشد، تاکید شده است.
وی ادامه داد: محتوای بند هفتم تاکید بر ارتقای همکاریهای منطقهای و بینالمللی در پیشبینی وقوع این رخدادها و تعدیل کاهش اثرات آن بر رشد و اقتصاد کشورهایی که با مشکلات مالی مواجه هستند از طریق بسیج منابع مالی مناسب سازمان ها و آژانسهای سازمان ملل متحد است؛ به گونهای که این کشورها بتوانند اقدامات لازم را برای توسعه تحقق بخشند.
رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در بند هشتم مقرر شد گفت وگویی سیاسی میان کشورها در خصوص مباحث مرتبط با پدیده طوفانهای شن و گرد و غبار بهویژه با مشارکت سازمانهای بین المللی و پیکرههای سازمان ملل متحد صورت پذیرد تا یک چارچوب مناسب برای همافزایی میان تمامی آژانسهای سازمان ملل متحد به وجود آورد.
شفیعپور افزود: در بند نهم بیانیه تهران آمده است به نقش مرکز آسیا و اقیانوسیه در زمینه مدیریت اطلاعات حوادث غیر مترقبه کشورها اشاره شده است.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در بند دهم از گروه مدیریت محیط زیست سازمان ملل متحد - که ریاست آن بر عهده معاون دبیرکل و رئیس برنامه محیط زیست ملل متحد است- درخواست شد که تمام مجموعه سازمان ملل متحد را برای آمادهسازی مشخص یک برنامه واکنش جهانی به پدیده طوفان های شن و ریزگردها متحد کند.
وی افزود: این برنامه شامل تحلیلهای مناسب منطقهای است. به دلیل اینکه ویژگیهای هر منطقه در خاور دور، استرالیا، غرب آسیا، جنوب اروپا، آفریقا، جنوب آمریکای لاتین و آمریکای شمالی متفاوت است. توسعه یک برنامه اقدام راهبردی توسط گروه مدیریت محیط زیست موسوم به EMG مورد انتظار است که در نتیجه این تلاشها بتوان تمام سازمان ملل متحد را با یک رویکرد مناسب برای ایجاد چارچوبهای بین آژانسی برای دورههای زمانی میان و بلند مدت، همچنین تقسیم وظایف متحد کرد.
رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست محتوای بند یازدهم را درخواست وزرا از مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای مد نظر قرار دادن بیانیه و اقدامات مرتبط با آن همچنین نشان دادن واکنش مثبت به بیانیه ذکر کرد.
وی در ادامه گفت: در بند دوازدهم از نقش کلیدی و راهبردی دولت جمهوری اسلامی ایران همچنین از میزبانی مقامات و مردم ایران برای برگزاری خوب این کنفرانس بین المللی تشکر شد.
47237
نظر شما