مطالعه دیدگاههای نوین در نقد ادبی و نظریههای جدیدی که در این زمینه ارایه شده است، مخصوصا بعد از دیدگاههای ساخت گرایان، تحولات زیادی در نحوه نگاه شاعران به مسایل ادبی و شعر به ویژه در شعر جوان پدید آورده است و ما در این زمینه به ویژه در نگاه شاعران جوان شاهد تحولات بسیاری هستیم.
در واقع توجه به نظرات و آرای دیگران سبب شده بود که بسیاری از آثار شبیه به یکدیگر تولید شود و امروز علی ظاهر این دوره گذشته است و در این زمینه دیدها بسیار بازتر شده است.
البته باید گفت که شعر و عوامل و عناصر جوهری شعر، مسئله ارتباطات و تحولی که در دهکده شدن دنیا نقش داشته در این زمینه نیز نقش بسیاری را بازی می کند.
به هر حال هیچ اثر هنری بدون داشتن دغدغه نمی تواند مسایل بزرگ انسانی را مطرح کند و در این زمینه چیزی که به ماندگاری ادبیات کمک می کند و اگر ادبیات فاقد آن باشد، قطعا تاثیر گذاری لازم را نخواهد داشت و با آنها ارتباط لازم را برقرار نمی کند، همین داشتن دغدغه است.
در واقع شعر و رمان هر چه زیبا باشد و در کنار آن اگر بتواند دغدغه های انسانها را با روشی تاثیر گذار مطرح کند، دوام و قوام لازم را پیدا می کند در غیر این صورت دوام و قوام لازم را نخواهد داشت از این رو در دورههای مختلف در شعر ایران، آثار ماندگاری خلق شدند که همواره با استفاده از قلمهای توانا و بهره گیری از تکنینکهای مختلف شعر و نثر به مسایل انسانی مهم پرداخته اند. البته ما به این گونه شعر، شعر عالی هم می گوییم یعنی علاوه بر اینکه شاعر از توانایی خاصی برخوردار است به مسایلی که دغدغه و نیاز انسانها نیز بوده مانند مسئله عشق، مرگ، عدالت، نوعدوستی، مهربانی، ماوراء، خدا و.. نیز می پردازد و این مسایل را جز دغدغههای اصلی خود قرار می دهد.
خوشبختانه شعر جوان امروز بسیار امیدوار کننده است و در این زمینه، ما چشم انداز بسیار خوبی را در شعر جوان و مخصوصا برای شعر زنان جوان پیش رو داریم. آثار به سمت تاثیرگذاری و خلاقیت و همچنین فمنیسم بومی نیز پیش می رود البته در اینجا نگاه خود را روی افراد رادیکال متمرکز نمی کنم (هر چند که ممکن است در بین این افراد نیز کارهای زیبا و شاخصی و جود داشته باشد اما این کارها مدنظر و سلیقه من نیست) در اینجا حرف من این است که جریانی را که امروز در شعر جوان و زنان شاعر ما به وجود آمده است که من از آن به عنوان «فمنیسم بومی» یاد می کنم شعر خلاق، شعر اعتراض عاشقانه، طبیعی، اجتماعی، عرفانی و اعتقادی است که می رود تا جریان تاثیر گذاری را در شعر امروز و ادبیات معاصر ما به وجود آورد.
نظر شما