یادداشت زیر به قلم "حسین فرخی" نویسنده و کارگردان سینما، تئاتر و تلویزیون در مورد مطلب‌ دکتر بلخاری تحت عنوان "به فقها حق می‌دهم هنر میل به ابتذال دارد" مورخه 23/3/89 درج شده است.

جناب آقای دکتر بلخاری نمی‌دانم شما در کجای قصه هنر ایستاده‌اید که از دیدگاه‌تان به فقها حق می‌دهید و معتقدید که هنر میل به ابتذال دارد؟

پژوهشکده فرهنگستان هنر قطعاً باید جایگاه اندیشمندانه‌ای داشته باشد و بیان این نوع فرافکنی در شرایطی که هنر همواره مظلوم بوده و هست و در زمانه‌ای که آرام آرام دارد تبدیل به یک ابزار تمام عیار سیاسی می‌شود از کجا سرچشمه می‌گیرد؟

تعریف شما از ابتذال چیست؟ اگر شما بر این باورید که چیزی به نام فلسفه هنر اسلامی وجود ندارد چگونه و براساس کدام باور و اندیشه نسبت هنر و ابتذال را محک زده‌اید و به فقها حق می‌دهید که از قول آنها نقل کنید که هنر میل به ابتذال دارد؟

در تمامی مبحث مورد نظرتان هم تنها به نمونه‌هایی اشاره کرده‌اید که مرتبط با محدودیت‌های شرعی اسلام برای پاره‌ای از هنرها مثل مجسمه‌سازی، تصویرگری و موسیقی است.
دوست عزیز و نظریه‌پرداز، میل به ابتذال می‌تواند در همه چیز جریان داشته باشد و محدوده‌ای ندارد، حتی در فلسفه و فقه هم می‌توان آن را مشاهده کرد. مگر این همه روایت و حدیث جعلی ریشه در دروغ، تزویز وریا و در نهایت نوعی ابتذال ندارد؟

به نظر می‌رسد ذات هر چیزی مثل فقه و فلسفه و جامعه‌شناسی و علوم دیگر و حتی هنر فی نفسه دارای ارزش‌های متعالی است و اگر صاحبان این عرصه‌ها میل به ابتذال داشته باشند، می‌توانند با خلق آثارشان در این وادی حرکت کنند، هنرمند هم همین‌طور است، هنرمندی که دارای باور و اندیشه نباشد به سمت خلق آثار مبتذل حرکت می‌کند. اما هنر فی نفسه میل به ابتذال ندارد. باید حساب هنرمند را از هنر که ذات متعالی دارد جدا کرد.

در نظرات سیاست‌مداران و اندیشمندان و رهبران اسلامی هنر همواره جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد و مورد تعریف و تمجید قرار گرفته است و به عنوان یک پدیده الهی از آن تعریف می‌شود و حال تأکید شما روی این معنا که هنر میل به ابتذال دارد با کدام شاخص قابل ارزیابی است.

حضرت امام (ره) در فرازی از دیدگاه‌شان درباره هنر می‌فرمایند «هنر در عرفان اسلامی ترسیم روشن عدالت و انصاف و تجسم تلخ‌کامی گرسنگان مغضوب پول و قدرت است، کجای این تعریف رگه‌هایی از میل به ابتذال را در خود جای داده است»؟

نظریه‌پردازی درباره هنر کار ساده‌ای نیست و حکم کلی صادر کردن نیز جایگاهی در عرصه پژوهش ندارد. هنر میل به کشف و شهود، میل به فدایی شدن و در نهایت میل به تعالی انسان دارد و کارنامه هنر در ایران زمین وقتی با عرفان و معرفت اسلامی توأم می‌شود قطعاً جایگاه متعالی‌تری خواهد داشت. 

کد خبر 69196

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۱:۰۴ - ۱۳۸۹/۰۳/۲۵
    2 0
    به نظر مي رسد اين جواب خيلي علمي نيست، كسي كه بحث علمي بلد است پاسخ بدهد.
  • پيشاهنگ ستوده درويش IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۸۹/۰۳/۲۶
    0 0
    شعر را ميتوان يكي از عاليترين مظاهر هنر اسلامي بشمار آورد . امّا از يك طرف مؤمنين از تبعيت شعرا منع شده اند ودر عين حال آثار گران بار شاعران مسلمان مورد علاقه شديد مي باشد . آيا قضيه متناقض نمايي مطرح است ؟ خير . شاعر يا هر هنرمند ديگر مجاز است دست به خلاقيت بزند ، امّا نمي توان تخيلات آنان را معيار رفتار خود قرار داد . آنها عواطف را تحريك مي كنند ؛ حال آنكه نهي الهي لاتقف ما ليس لك به العلم است .
  • نيما IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۸۹/۰۳/۲۹
    1 0
    برچسب علمي نبودن يك مطلب مي بايست با ادله كافي ذكر شود تا همگان را متقاعد نمايد نه استناد به نظر شخصي فردي كه حتي حاضر به ذكر نام خود هم نيست.
  • بدون نام IR ۰۳:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۳/۳۰
    1 0
    مگر كسي هم هست كه فكر كند هنر ميل به ابتذال ندارد ؟ اين كه فقط يك چشم مي خواهد و اندكي تامل. اين آقا به چه قسمت سخن آقاي بلخاري ايراد گرفته است؟
  • بدون نام IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۱۳
    0 0
    این دیدگاهها به خاطر اینه که امروزه هر کی که وارد عرصه هر هنری میشه یهویی دگرگون میشه مثلا موهاشو بلند میکنه زیر ابرو برمی داره با ناز صحبت می کنه و کلا می خواد که تو همه چی راحت باشه.بعضیا هنر رو تو رقصیدن و آهنگهای چرت و پرت خوندنو ارتباط راحت با جنس مخالف داشتن و ...می دونند.هنر اگر با معیار دین و عرف سنجیده شود و انحرافی از دین نداشته باشه چه اشکالی داره.اتفاقا هم به کمال انسان کمک می کنه هم به کمال جامعه.
  • پژوهشگر IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۳
    3 0
    طبق آشنایی که با استاد بلخاری دارم میدانم که وی هیچ حرفی را بی دلیل و سند و مثل جناب فرخی،غیر علمی نمی زنند،درست نیست یک جمله از استاد را برداشت و به جانبداری پرداخت.
  • امین ح IR ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۹
    1 0
    خود جناب فرخی میگن نظریه پردازی درباره هنر کار ساده ای نیست.خب آقای عزیز خودتون دارید میگید "نظریه" یعنی طرف تحقیق کرده و نظر داده.حالا شما اگه قبول نداری برو تحقیق کن و در رد کردن این نظریه ی آقای بلخاری نظر بده.کجای این کار اسمش "قطعیت" هستش که میگید "حکم کلی صادر کردن نیز جایگاهی در عرصه پژوهش ندارد" به جای حرفهای احساسی بیایید علمی تر نظر ایشان را رد کنید.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین