هر جا سخن از ساختارشکنی و سوء مدیریت هست ، نام محمود احمدی نژاد و مدیرانش می درخشد ، از حسن روحانی انتظار این بود و هست که هرجا نامش به میان می آید ، تدبیر بدرخشد،

 هرچند درطول چهار سال گذشته بصورت نسبی چنین بوده اما انتقاداتی نیز به رویکرد وشیوه مدیریتی او و برخی مدیرانش وجود دارد ، صاحب این قلم شکسته همواره در نگاشته هایم به جهات مثبت ومنفی عملکرد دولت تدبیر وامید پرداخته ام و درخرداد 1392 طی نامه سرگشاده ای تحت عنوان " نامه ای به رییس جمهور حقوقدان" که در وبلاگم درخبرآنلاین منتشرشد به برخی از موارد اشاره نمودم و به سهم خویش معتقدم اگر به موارد مندرج درنامه مذکور توجه میشد درانتخابات ریاست جمهوری اردیبهست 96 ایشان با چالشهای کمتری مواجه میگردید.

البته نگارنده بعنوان یک حامی حسن روحانی درانتخابات 92 و 96 در ستادهای تبلیغات انتخاباتی ایشان سخنرانیهای نیز داشتم و به همین دلیل بیشتر بخود حق داده ام تا ضمن حمایت از عملکرد خوب دولت ایشان ، درمواردی هم که لازم می بینم با نگاه ملی و کلان ازاو و مدیرانش انتقاد نمایم .

اینک که آخرین روزهای دولت فعلی است نتوانستم از یک اقدام ضعیف  مدیریتی چشم بپوشم و لاجرم دست به قلم شدم تا به یک خطای استراتژیک یکی از معاونان رییس جمهور که درچندروز گذشته  شاهد آن بودیم بپردازم .

رییس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشکری که قریب ده ماه است سکان این سازمان را بدست گرفته است درآستانه تشکیل دولت تدبیر دوم و تنفید و تحلیف حسن روحانی و معرفی کابینه جدید دریک اقدام عجولانه که با اصول مدیریت کلان منافات دارد بدون اطلاع قبلی مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری این سازمان را برکنار و معاوت پارلمانی خود را بدون برخورداری از تجربه کافی بعنوان سرپرست این ، معاونت منصوب نمود که حتی ازسوی بدنه سازمان مورد استقبال قرار نگرفت .
 البته درطول چند ماه اخیر رییس سازمان مدیران میانی دیگری را (مدير كل حراست،مديركل نظارت و بازرسي، مديركل حوزه رياست،مديركل ميراث استان خراسان رضوي، مديرعامل و اعضاي هيات مديره شركت مادر تخصصي توسعه گردشگري ، مديرعامل و كليه اعضاي هيات مديره شركت توسعه ايرانگردي جهانگردي،مدير عامل و اعضاي هيات مديره كانون اتومبيلراني و مدير كل بازاريابي و تبليغات گردشگري) بدون داستن ارزیابی دقیق ازعملکرد آنها از سمت هایشان برکنار نموده بود .این اقدام ریاست سازمان ازدوسو قابل توجه است  یکی بعنوان مدیر کلان وعالیرتبه مجموعه بزرگی چون سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ودیگری از این جهت که ایشان بعنوان یک مدیر زن می بایست الگویی مناسب خودنمایی میکرد تا اعتماد به زنان درسطوح مخالف دولتی ارتقا یابد .

چندسوال از سرکار خانم زهرا احمدی پور قابل پرسش است  :

1- برکناری آقای مرتضی رحمانی موحد از پست معاونت گردشگری سازمان متبوعه در آستاته پایان دولت فعلی و شروع دولت جدید با چه دلایل منطقی مدیریتی قابل دفاع وحتی قابل توجیه است ؟
آیا کنارگذاشته شدن رانت خواران درحوزه گردشگری و استقرار شایسته سالاری وفعالیت سالم وپاک و ایجاد تحول درروند فعالیت های گردشگری و افزایش جذب گردشگران خارجی نباید سبب استمرار این روند و ادامه مسولیت ایشان حداقل تا پایان دوره دولت فعلی که چندروزی بیشتر از آن نمانده است میگردید ؟
2-  عزل معاون گردشگری سازمان در شرایطی که  ریاست جنابعالی بر این سازمان دردولت جدید قطعی نیست چگونه قابل دفاع است؟
 وانتصاب سرپرست جدید به معاونت گردشگری در طول دوهفته مانده به تعیین ترکیب کابینه جدید چه تحولی در این تشکیلات را به ارمغان خواهد آورد ؟
3- اینکه حساسیت ریاست سازمان به طرح مسایل مربوط به نامزدهای احتمالی برای انتصاب به ریاست سازمان ، که یکی از آنها نیز آقای مرتضی رحمانی موحد بود، سبب برکناری ایشان گردیده ، نمی تواند حاکی از پایین بودن اعتماد به نفس سرکار خانم زهرا احمدی پور باشد؟

در حالیکه ایشان بعنوان رییس سازمان منصوب شده اند و موضوع انتصاب سایر نامزدهای مطرح شده منتفی شده است. آیا برکناری ایشان بااین هدف صورت نگرفته است که احتمال داشت دردولت جدید جایگزین جنابعالی شود؟
 که البته اگر رییس جمهور چنین قصدی هم داشته باشند این اقدام جنابعالی تاثیری در تصمیم ایشان نخواهد داشت .
4- ریاست سازمان چگونه در مدت کوتاه پنچ شش ماهه به ارزیابی از چند مدیر میانی سازمان رسید و آنهارا از پست های خود برکنارنمود؟
 آیا با مشاهده اینگونه تصمیمات خلق الساعه نمی توان بر ارجحیت رابطه بر ضابطه در عزل ونصب مدیران صحه گذاشت ؟
5-  آیا استعفای چند تن از مشاورانتان  از جمله دكتر سجادي پناه مشاور رييس سازمان ، جبار رضايي مشاور برنامه ريزي رييس سازمان وجايدري  سرپرست حراست، که منصوب خودتان بود حاکی از برخورد تمامیت خواهانه جنابعالی با مدیرانتان نیست ؟
البته نقاط ضعف خانم زهرا احمدی پور رییس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری صرفا به عزل ونصب های غیرضروری و غیر منطقی برنمی گردد بلکه براساس ارزیابی کارشناسان ذیربط ایشان در سطوح مدیریت های عمومی وتخصصی امور ناکارآمدی هایی از خود نشان داده اند که مشکلات زیادی برای سازمان و کارمندان آن ابجاد نموده است، از جمله اینکه  با تاثیر پذیری از اطرافیان و افرادی که در شرایط و مناسبت های مختلف به رئیس سازمان دسترسی پیدا کرده اند با القاء پذیری از آنها و بدون بررسی صحت و سقم گزارشات یا سعایت ها ، تصمیماتی اتخاذ کرده اند که آرامش مدیریت را از سازمان سلب نموده است .
همسو نبودن دیدگاه ها ایشان با رویکرد کلان رئیس جمهور در اهمیت گردشگری، علیرغم تاکید  رئیس جمهور مبنی بر اولویت دادن به گردشگری در سازمان و تاثیرات مثبت رونق گردشگری در توسعه صنایع دستی و میراث فرهنگی، گردشگری به حاشیه رفته است و اکثر برنامه هایی معاونت گردشگری در دوره آقای رحمانی موحد  در حوزه های نظیر آموزش ، تبلیغات ( نمایشگاه، اقلام و ...) ، بازاریابی ، نظارت و ... تقریباً تعطیل  یا تضعیف گردیده بود .
**از دیگر موارد ضعف ریاست سازمان میراث فرهنگی در نه ماه گذشته  میتوان  نکات ذیل را برشمرد :
- درگیر بودن به مسایل خُرد سازمانی و نداشتن اشرافیت به ماموریت ها و حوزه های تخصصی  و  ارجاعات  غیر مرتبط  توسط ایشان
- مسکوت گذاشتن تصمیمات سازمانی در مسایل مهم و استراتژیک مربوط به ساماندهی امور که در دوره قبل ازایشان اتخاذ شده بود.(ازقبیل نپرداختن اعتبارات تخصیصی به کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان، نمایشگاههای تخصصی در بازارهای هدف چین و روسیه ، ...)
- ایجاد ساختارهای موازی بدلیل بی اعتمادی به مدیران قبلی، عدم برخورداری از نگاه کلان به مسایل، درگیر بودن به موضوعات خرد، القاء پذیری و مانند آنها در حوزه های تبلیغات، روستا، نظارت  و ... که در روند تعریف و تفکیک شده امور سازمان خلل ایجاد نموده است
 - واگذاری بیشتر امور سازمان به  معاونت غیر تخصصی و غیر مرتبط جدید الانتصاب، یعنی معاونت پارلمانی، امور استانها و حقوقی برخلاف  چارت سازمانی مصوب سازمانهای برنامه وبودجه و امور اداری واستخدامی .در حالیکه برای نهادهای ناظر فرادستی و در چارچوب شرح وظایف تعریف شده دیگر حوزه های مربوطه باید پاسخگوی این موضوعات باشند.
- انتخاب و ایجاد حلقه ای محدود از مشاورین و معتمدین غیر کارشناس

کلام آخر
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یک نهاد گسترده در سراسر کشور و بسیار حساس از منظر مردم  است که توفیق در ماموریت های آن مستلزم هماهنگی و تعامل با دهها دستگاه و وزارت خانه های مختلف می باشد، طبیعتاً  رئیس این سازمان بایستی از چنان مقبولیت و توانمندی حرفه ای برخوردار باشد که بتواند این دستگاه ها را در ایفای وظایف و تکالیف قانونی با خود همسو و همراه نماید . افزایش جذب گردشگران خارجی از مهمترین اولویت های رئیس جمهور محترم است و طبیعتا موفقیت در این خصوص منجر به رشد صنایع دستی ، معرفی میراث فرهنگی، افزایش اشتغال ، درآمد زایی ، توسعه جوامع محلی ، اصلاح تصویر ایران در سطح بین المللی و ... خواهد شد و طبیعتاً بطور غیر مستقیم  به توسعه پایدار و رفع تبعیضات اجتماعی، فرهنگی و ... کمک می نماید. رئیس سازمان بایستی به این مهم واقف و آنرا در صدر اولویت های خود قرار دهد.
فروردین ماه سالجاری زمانیکه تلاشهای 3 ساله مرتضی  رحمانی موحد معاون گردشگری سازمان مورد اشاره ، برای انسجام در تشکل های گردشگری را رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری متوقف کرد  انسجام مدیریت در سازمان را با بحران وچالش جدی مواجه نمود وموجب خوشحالی رانت خواران فرصت طلب در حوزه گردشگری شد تا اینکه چندروز پیش از این با برکناری وی شادمانی فرصت طلبان را مضاعف نمود.

قدرمسلم گردش مدیران نخبه در بدنه مدیریتی کشور، جوانگرایی و استفاده از ظرفیت مدیریتی بانوان کشور یک ضرورت و تغییر مدیران هم از اختیارات رییس جمهور ، معاونان رییس جمهور و وزرای کابینه است ، اما توجه به شایسته سالاری و تغییر به موقع بر اتکا به اعتماد به نفس ضرورتی مضاعف است ، ملت ایران درطول 8 سال سوء مدیریت احمدی نژاد شاهد ناکارآمدی ها وخسارت های  فراوان شده ، که بسیاری از آنها جبران پذیر نخواهد بود ، اینکه دردولت تدبیر وامید ، در برخی جایگاهها ازسوی بعضی روسا شاهد تصمیمات خلق الساعه و مدل احمدی نژادی باشیم برازنده رییس جمهور حسن روحانی نیست و انتظار میرود دردولت جدید از انتصاب مدیران کم تجربه و تحت هوای نفس اجتناب گردد ،چراکه  ایران وایرانی دیگر تاب تحمل سو مدیریت ها و آزمون وخطاها را ندارد.

منبع: عصر اقتصاد / 7/مرداد/96

کد خبر 692074

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین