«خبرجنوب» نوشت: این که دست از کودکی برداری و در آفتاب سوزان سر چهار راه دستفروشی کنی؛ گل، لنگ و فال بفروشی و برای ماشین های مدل پایین و بالا که صندلی عقب آنها یک کودک مثل تو نشسته اسفند دود کنی! و یا شیشه عقب و جلوی خودروهای در انتظار چراغ سبز را از غبار پاک کنی یعنی از خط قرمزی گذشتهای که روانشناس ها آن را چیزی در حد خوردن داروی مسموم می دانند!

فرستادن كودكان به خيابانها براي امرار معاش خانواده موجب آزار شخصيت آن ها است و نه تنها دوران كودكي بلكه بزرگسالي معمولي را هم از آنها مي گيرد. توجه به اين مقوله آن قدر مهم است كه برخي متخصصان كودك اين كار را كشتن كودكي و ضايع كردن بزرگسالي ميدانند. اثرات منفي مربوط به شركت كودكان در كارهاي دستفروشي و ساير شغل ها به حدي است كه عوارض شديد آن در آينده نه تنها گريبان خانواده بلكه جامعه را هم مي گيرد. وضعيت كودكان كار و خياباني در استان فارس نيز مطلوب نيست و اگر تنها گشتي در شيراز و شهرستانها بزني فعاليت اين كودكان كه احساسات مردم را جريحه دار كرده به فراواني به چشم مي خورد.
معاون امور اجتماعي بهزيستي فارس در اين خصوص به خبرنگار ما گفت: از آغاز امسال تا كنون 290 كودك كار و خياباني در استان جمع آوري و ساماندهي شدهاند.
معصومه فروتن ادامه داد:233 نفر از اين كودكان با توجه به شرايط موجود شبكه حمايتي قوي به خانواده سپرده شده و يا آن ها را به مراكز شبه
خانواده فرستاده ايم.
وي يادآور شد: وضعيت خانوادگي 57 نفر از اين كودكان به نحوي بوده كه هنوز ساماندهي نشده اند و همچنان در مراكز بهزيستي به سر مي برند.
اين مسئول بهزيستي فارس گفت: 65 درصد اين كودكان كار و خياباني، غيرايراني و از اتباع خارجي و بقيه ايراني هستند كه هدف ما كاهش اين ميزان با هشدار در مورد عوارض جبران ناپذيري است كه در انتظار كودكان مي باشد و اين اثرات منفي بايد جدي گرفته شود.
فروتن يادآور شد: بيشتر اين كودكان در شيراز هنگامي جمع آوري شده اند كه در حال گل فروشي، دست فروشي اجناس مختلف، آدامس فروشي، واكس زدن، پادويي، شستن شيشه، اسفند دود كردن، جمع آوري ضايعات و وزن كشي بوده اند.
معاون امور اجتماعي بهزيستي فارس گفت: باز ماندن كودكان از تحصيل و زندگي عادي مهم ترين آسيبي است كه كودك كار در سالهايي كه بايد بازي كند و شاد باشد، با آن مواجه است؛ اين بچهها توسط افراد سودجو مجبور مي شوند در سرما و گرما به يك سري كارهايي كه توسط كارفرما تعيين مي شود تن بدهند و اين مساله مي تواند سلامت روان آن ها
را به حدي به خطر بيندازد كه تا پايان عمر با عوارض كوچك و بزرگ آن دست و پنجه نرم كنند.
فروتن افزود: يك سري افراد سودجو از كودكان کار به دليل مشكلات مالي كه خانواده هاي آن ها دارند سوء استفاده ميكنند و از آن ها بيگاري ميكشند به طوري كه كودكان حتي به راه هاي خلاف مانند فروش مواد مخدر كشيده
مي شوند.
وي گفت: وجود كودكان كار و خياباني نه تنها چهره شهر را نازيبا مي كند بلكه به كودك آزاري در ابعاد مختلف منجر ميگردد كه مقابله با آن ضروري است و از سوي سازمان هاي مربوطه بايد در اولويت قرار داده شود.
فروتن ادامه داد: كودكان جمعآوري شده توسط بهزيستي حداكثر 21 روز در مركز نگهداري ميشوند و طي اين مدت كميته تخصصي با بررسي وضعيت خانوادگي در صورت وجود شبكه حمايتي قوي آن ها را به آغوش
خانواده باز مي گرداند و تحت نظر به مدرسه فرستاده مي شوند.
اين مسئول بهزيستي فارس با اشاره به تبعات اجتماعي طولاني مدت اين معضل يادآور شد: متاسفانه درصدي از اين كودكان دوباره پس از ساماندهي به دست فروشي اقدام مي كنند كه به منظور مقابله با اين اتفاق، مركز روزانه كودكان كار و خياباني راه اندازي شده است. در همين خصوص كلاس هاي آموزشي بر اساس نياز كودكان كار براي آنها برگزار شده و حمايتهاي مطلوبي هم توسط بهزيستي صورت ميگيرد.
فروتن گفت: تعدادی از كودكان كار نيز به صورت خود معرف به مراكز شبانهروزي بهزيستي مراجعه ميكنند. چندي پيش پسری كه جزو كودكان كار است و در پارك احساس كرده بود كه مي خواهد مورد سوءاستفاده جنسي قرار گيرد، شبانه به مركز مربوطه بهزيستي كنار پل غدير مراجعه كرده بود.
عضو نظام روانشناسي و مشاوره فارس هم گفت: بچه هايي كه كار مي كنند و يا خياباني هستند از همان اوايل كودكي وارد دوران خشن بزرگسالي ميشوند. كسب تجربياتي كه با سن آن ها تناسب ندارد نيز جزو اتفاقاتي است كه براي اين كودكان ميافتد.
كاظم احمديان ادامه داد: فرستادن كودكان به خيابان ها براي امرار معاش و كارهايي از قبيل دست فروشي مانند اين است كه به نوزاد شيرخوار چلوكباب بدهي، بچه ها وقتي به جاي مدرسه رفتن گل ميفروشند شايد در آغاز نسبت به آن هيجان زده باشند اما تجربه هاي سخت، خشن و زمخت كه در اين راه همراهشان مي شود كودك درون آن ها را سركوب مي كند، به نحوي كه در 25 سالگي مي خواهند كودكي كنند.
اين مشاور خانواده گفت: از عوارض رفتارهاي كودكانه در بزرگسالي ميتوان به پر خوري، اعتياد و آزار جنسي به دليل عدم رشد احساسات اشاره كرد. كودك كار با وجود پاكي و زلالي
مجبور به بروز رفتارهاي كاسب كارانه و برخوردهاي خشن مي شود و اين تناقض او را در بزرگسالي دچار اختلالات رواني ميكند.
احمديان يادآور شد: بيماري بزرگسالاني كه از بچگي به كار گرفته ميشوند شايد چندان هم ملموس نباشد اما ميتواند به شكل پرخاشگري به مردم و آزار جنسي به همسر خود را نشان دهد، اين افراد دچار آسيب هاي بزرگي مي شوند و عوارض گماردن آن ها به كار مانند اين است كه به بچه داروي مسموم بدهيم، به حدي كه كبد و كليه او دچار آسيب شود.
وي توجه والدين به مشكلاتي كه در كودكي و بزرگسالي براي اين بچه ها پيش مي آيد را ضروري دانست و ابراز اميدواري كرد كه متوليان، متخصصان و انجمن هاي مربوطه بيش از پيش به اثرات منفي كار كردن بچه ها بپردازند.

 

46

کد خبر 702367

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار