حسین کاشفی در گفت و گو با خبرآنلاین با اشاره به توصیه دین اسلام به کار جمعی گفت: قبل انقلاب دولت هایی داشتیم که به علت مردمی نبودن کار مردمی را بر نمی تافتند، به همین خاطر حاضر نبودند تشکل هایی ایجاد شود.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب مشروطیت شاید بین کشورهای آسیایی ایران اولین کشوری است که بحث حزب را مطرح می کند ولی برخلاف این پیشینه تاریخی و نیز بستر فرهنگی و دینی نتوانستیم در جهت نهادینه شدن تحزب در ایران گام برداریم.
کاشفی که سابقه اولین کار تشکیلاتی اش به عضویت در اتحادیه انجمن های اسلامی اروپا باز می گردد با بیان بر اینکه کشورهای توسعه یافته بر توسعه نهادهای مدنی مثل حزب برنامه ریزی کرده اند تصریح کرد: امور کشور زمانی به خوبی اداره می شود که از پشتوانه فکری و جمعی که حزب باشد برخوردار باشد.قبل از انقلاب چون چنین بستری وجود نداشت، احزابی دولت ساخته ایجاد می شد که قصد داشتند به شکل تصنعی تحزب را به وجود آورند ولی این امر باعث دوری مردم از احزاب شد.
کاشفی با اشاره به اینکه ریشه حزب گریزی کنونی جامعه به قبل از انقلاب باز می گردد گفت: رفتار و عملکرد نادرست و نیز وابستگی احزاب قبل از انقلاب به خارج از مرزها باعث شد زمینه حزب گریزی در کشور ما به وجود آید.
وی با بیان این نظر که بعد از انقلاب تجربه کار جمعی نداشتیم، گفت: در طول سال های بعد از انقلاب روی نهادینه شدن احزاب کار نشد. دولت ها که می بایست در این جهت نقش اصلی را بازی می کردند نهادینه شدن احزاب را به سود منافع خود نمی دیدند. تمامی این مشکلات کنار جنگ تحمیلی باعث شد که بستر لازم برای اجرای اصل 26 قانون اساسی به وجود نیاید.
وی با اشاره به تلاش دولت اصلاحات برای پیاده کردن اصول معطل مانده قانون اساسی گفت: علی رغم توجه دولت آقای خاتمی به فراهم کردن بستر فعالیت احزاب ولی برخی ها آن را برنتابیدند تا امروز که با پس رفت جایگاه احزاب روبرو هستیم.
رییس خانه احزاب با بیان اینکه حضور احزاب به دولت کمک می کند، گفت: احزاب برای شفافیت عملکرد و با برنامه عمل کردن دولت و سایر نهادها لازم اند که اگر توجه لازم به احزاب نشود ما دچار بی برنامگی در امور کشور خواهیم شد.
وی ادامه داد: بعد از دولت اصلاحات، دولت نهم و دهم به جای ادامه رویکرد گذشته به احزاب و بستر سازی برای تحزب گرایی رویکرد مقابل را پی گرفت. چرا می بینیم که نه تنها به احزاب به عنوان ضرورت جامعه نگاه نمی شود بلکه بحث یارانه احزاب که پیش از این وجود داشت قطع می شود و گفته می شود نیازی به حزب نیست.
وی با رد روحیه حزب گریزی خاتمی این گونه تلاش وی برای عدم وابستگی به احزاب را تشریح کرد: بالاخره مجموعه روحانیون مبارز که آقای خاتمی بعد از ریاست جمهوری در جلسات آن شرکت دارد کارکرد حزبی دارد.
نظر شما