اسماعیل هنیه،‌نخست‌وزیر دولت خودگردان فلسطین در مصاحبه با یورونیوز پیروزی حماس در شکستن محاصره غزه را پیروزی همه جهانیان و وجدانهای بیدار می‌داند.

حمله ماه پیش رژیم صهیونیستی به ناوگان امدادرسانی آزادی هر چند هزینه‌های جانی دلخراشی را بر جای نهاد،‌اما پیامدهای این واقعه طی یک ماه، ضربه سنگینی به اعتبار و حیثیت رژیم صهیونیستی وارد آورده و درسهای بزرگی به جامعه جهانی داد. اول آنکه این حادثه به همدستی رسمی جهان عرب با محاصره غزه و سرپوش گذاشتن و سکوت خبری و گمراه کردن رسانه‌ای آنها پایان داد و ابعاد و واکنش‌های انسانی در محکومیت و رد این اقدام ددمنشانه اسرائیل در مقابله با تعدادی انسان بی‌گناه را عیان کرد. این واکنش‌ها نشان دادند که نظام‌های رسمی عربی بویژه آنهایی که پیمان صلح با رژیم صهیونیستی امضا کرده‌اند، به مصیبت‌های محاصره‌شدگان اهمیتی نمی‌دهند و این حادثه در حقیقت زنگ بیداری برای همه این دولتها بود.اما در نهایت باز کردن حلقه محاصره از سوی رژیم صهیونیستی به دلیل فشارهای جامعه جهانی از تبعات مهم این واقعه بود که غالبا از آْن به عنوان پیروزی حماس یاد می‌شود. یورونیوز کاهش فشارهای محاصره از سوی اسراییل را پیروزی حماس خوانده و در مصاحبه‌ای با اسماعیل هنیه،‌نخست‌وزیر دولت خودگردان فلسطین، به بررسی ابعاد این حادثه و آینده مذاکرات اسراییل و فلسطین پرداخته است.

 پس از حمله اسراییل به ناوگان امدادرسانی، حماس فراخوانی را برای شکستن حصر غزه اعلام کرد که پس از مدتی همین فراخوان به خواست جامعه بین‌الملل تبدیل شد.آیا این اتفاق را پیروزی برای حماس می‌دانید؟
در واقع این پیروزی برای همه جهانیان و همه وجدانهای بیدار در گوشه و کنار جهان بود.دلیل آن هم این بود که امدادگران این کشتی، ازملیتها و ادیان مختلف با دیدگاههای متفاوت سیاسی بودند که همگی خواهان شکستن حصر غزه شدند.ما بر این اعتقادیم که این حادثه سبب شد تا جامعه جهانی بیش از گذشته به عمق فاجعه غزه پی ببرد.بر همین اساس ما شکسته شدن حصر غزه را پیروزی برای عدالت جهانی و شکستی برای اشغالگری و بی عدالتی در قبال جامعه فلسطینی می‌دانیم.

برخی بر این اعتقادند که حماس تمایلی ندارد،تشکیلات خودگردان را در این پیروزی شریک کند.دلیل این ادعا نیز رد دعوت ملاقات با اعضای تشکیلات خودگردان پس از حمله به کشتی‌ها بود.
در اینکه ما پیروزی بزرگی به دست آوردیم شکی نیست.شکستن محاصره غزه یکی از درخواستهای اولیه ما از جامعه بین‌الملل بود، اما کسی به آن توجهی نکرد و در حقیقت نادیده گرفته شد.اما در خصوص تشکیلات خودگردان و موضع حماس باید بگویم که آشتی ملی نیازمند توافقی است که در آن خواستهای جنبش حماس مندرج در توافقنامه مصر پذیرفته شود و تنها در این صورت است که شاهد نزدیکی حماس و فتح خواهیم بود.

 موضع شما در قبال تشکیل کمیسیون ویژه از سوی اسراییل برای تحقیق و تفحص در خصوص علل حادثه اخیر چیست؟
برای ما این مسئله حکم آن را دارد که مشتی خاک را به درون چشممان بریزند.این مسئله برای ما غیرقابل پذیرش است.من تصور نمی‌کنم امدادگران کشتی حاضر به ورود به بازی جدید اسراییل با بهانه تحقیق و تفحص باشند.حماس تنها از ایجاد کمیسیونی بین‌المللی،مستقل و شفاف حمایت می‌کند تا در خصوص آنچه که فی‌الواقع در دریای مدیترانه اتفاق افتاده،تحقیق کند.  

از کمیسیون بین‌المللی شفاف صحبت کردید،به عنوان مثال گزارش گلدستون از شما و طرف اسراییلی درخواست کرد تا تحقیقی در خصوص اتفاقات صورت گرفته در طول جنگ 22 روز غزه ارائه دهید.اما گزارش شما ،گروههای فلسطینی را متهم نکرد. آیا تصور نمی‌کنید که در حال حاضر نیز وضعیت به همین شکل است؟
در وهله اول باید بگویم که گزارش گلدستون با جنایت اخیر صورت گرفته کاملا متفاوت است و دوم اینکه در جنایت اخیر تنها یک جنایتکار وجود دارد و آن دشمن صهیونیستی است. صهیونیستها بودند که محاصره غزه را آغاز کردند و در دست به جنایت در وسط دریا زدند.
از سوی دیگر باید این مسئله را یادآور شوم که حماس پیشتر گزارش کامل و مشروح خود را به سازمان ملل و دبیر کل آن فرستاد و مواردی که در این گزارش آمده به خوبی پاسخگوی درخواستهای سازمان ملل است.

پیشنهاد اتحادیه اروپا مبنی بر بازرسی کشتی‌هایی که به مقصد غزه حرکت می‌کنند را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
ما هیچ پیشنهاد رسمی از سوی اروپا دریافت نکرده‌ایم.درصورت دریافت، آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.اما در هر حال موضع ما اینست که محاصره غزه به طور کامل پایان یابد.ما خواهان دسترسی به آب و دریای مدیترانه هستیم.در خصوص بازرسی کشتی‌ها نیز باید بگویم که این پیشنهاد به مراتب بهتر از حضور اروپایی‌ها در آبهای منطقه‌ای و بین‌المللی است.ما مخالف حضور آنها در بنادر یونان،ترکیه و قبرس نیستیم، اما حضور در آبهای بین‌المللی و منطقه‌ای غیرقابل قبول است.

 بدون دخالت اسراییل؟
قطعا بدون دخالت اسراییل. اسراییل در هیچیک از عرصه‌های آبی،خاکی و همین‌طور گذرگاه رفح نباید حضور داشته باشد.شاید زمانی حضور اروپایی‌ها در رفح را بپذیریم اما حضور اسراییل را به هیچوجه بر نمی‌تابیم.این موضع صریح ماست.

محمود عباس،رییس تشکیلات خودگردان فلسطین قصد دارد مذاکرات غیرمستقیم را آغاز کند.موضع حماس در این باره چیست؟
من بر این اعتقادم که مذاکرات مستقیم که در حدود 18 سال طول کشید،‌هیچ دستاوردی نداشت. بنابراین چه انتظاری می‌توان از گفتگوهای غیرمستقیم داشت؟در طول چهار ماه گذشته هیچ پیشرفتی در خصوص وضعیت قدس،آوارگان فلسطینی و یا مرزها صورت نگرفته است.مذاکرات مستقیم و یا غیرمستقیم ،هیچیک در مقابل جاه‌طلبی‌ و خودخودخواهی‌های اسراییل به جایی نخواهد رسید.

 محمود عباس در سفر اخیر خود به واشنگتن،‌از تصمیم تشکیلات خودگردان فلسطین برای استقرار نیروهای ناتو پس از تشکیل دولت فلسطینی خبر داده است،‌موضع حماس در این باره چیست؟
در وهله اول ما نیازمند،دولتی مستقل و آزاد هستیم و بعد آنکه من تصور می‌کنم که فلسینی‌ها نیازی به نیروهای بیگانه در خاک کشورشان ندارند.

یورونیوز/22 ژوئن  /ترجمه:زهرا خدایی

کد خبر 70615

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین