دومين نمايشگاه فارس در يك نگاه در حالي به كار خود پايان داد كه طبق آمارهاي ارايه شده (بليت فروشي) بالغ بر 16 هزار نفر (طي 4 روز) از آن ديدن كردند. نمايشگاهي كه در ارگ كريم خان از 16 شهريور ماه (پنج شنبه) تا ديروز (دوشنبه) برپا بود و توانمندي هاي استان فارس را در معرض ديد عموم علاقه مندان و گردشگران قرار داد.
در دومين نمايشگاه «فارس در يك نگاه» توانمندي هاي استان در حوزه هاي گردشگري، اقامتگاه ها و صنايع دستي معرفي شد و بنابر اظهارنظر تني چند از بازديدكنندگان اين نمايشگاه نمونه اي كامل از هنرمندي مردم فارس بود.
نمايشگاهي كه غرفه هاي صنايع دستي اش كارگاه هنري هنرمندان و صنعتگران به شمار مي رفت و طي بازديد از آنها سوغات و آداب و رسوم مناطق مختلف استان ديده مي شود. اين نمايشگاه طي 5 روز برگزاري آداب و رسوم و هنرهاي سنتي شهرستان هاي استان را نيز در قالب 29 غرفه تخصصي به نمايش گذاشت.
حصيربافي دهمورد رو به فراموشي
يكي از هنرهاي اصيل و سنتي شهرستان
ني ريز كه اين روزها رو به فراموشي است حصيربافي با شاخه هاي درخت (اس بس) است كه به گفته تنها هنرمند اين رشته دست ساز زماني اين هنر رونق بسياري داشته، اما متاسفانه امروز رو به فراموشي است.
اسماعيل تنها در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: اين هنر نسل به نسل در خانواده ام وجود داشته است و در حال حاضر انگشت شمارند افرادي كه در اين رشته فعالند و احتمال منسوخ شدن آن وجود دارد.
وي ادامه داد: اين هنر بومي از شاخه هاي درختان كوه هاي روستاي دهمورد تهيه مي شود.
وي افزود: اين درختان خاص روستا مي باشد و در هيچ جاي شهرستان وجود ندارد و حالت انعطاف پذيري آنها از ويژگي شاخه ها است. تنها اضافه كرد: حصير، گيوه، نان دان، سبد ، لوده وقفس از جمله محصولاتي است كه با اين شاخه هاي درخت بافته مي شود. اين هنرمند حصيرباف گفت: به دليل صاف و صيقلي بودن شاخه هاي درختان بافت آنها نياز به هيچ روغني و يا مواد افزودني ندارد و بعد از به پايان رسيدن كار نيز به هيچ عنوان محصول توليدي شكسته و يا تخريب نمي شود مگر اينكه آتش بگيرد.
وي در ادامه اين گفت و گو با مثبت ارزيابي كردن برپايي نمايشگاه فارس در يك نگاه گفت: تاكنون در هيچ جشنواره و يا نمايشگاهي حضور نداشتم، اما در اين نمايشگاه، محصول (حصيربافي) با استقبال چشمگير مردمي مواجه شد و سفارش هاي بسياري را هم دريافت كردم و بي ترديد وجود چنين برنامه هاي فرهنگي در احياء ، فروش و ترويج هنرهاي سنتي استان بخصوص روستاها تاثير بسزايي دارد.
نمدهايي كه كيف و كفش شدند
در ادامه اين گفت و گو اميني مسئول غرفه اتحاديه تعاوني هاي صنايع دستي فارس نيز به خبرنگار ما گفت: يكي از هنرهاي سنتي شيراز نمدمالي است كه در قديم بيشتر كاربري زيرانداز داشته است، اما در طراحي هاي جديد پاپوش، كوسن، كيف و كفش از نمد و حتي به صورت تركيبي با ديگر هنرهاي سنتي تهيه و ساخته مي شوند.
به گفته وي در اين غرفه نمايشگاهي، 6 دستبافت سنتي استان نيز شامل پلاس بافي، زيلو، گليم و گبه در معرض ديد عموم قرار گرفته است.
اميني اضافه كرد: قلم كاري روي پارچه با طرح گليم فارس نيز از ديگر هنرهاي جديد و فعال در شيراز است كه در اين غرفه عرضه مي شود و خوشبختانه با استقبال گسترده بازديدكنندگان همراه بوده است.
شيراز قديم در ارگ كريم خان
در ادامه اين گفت و گو شيردست كارشناس گردشگري و مسئول غرفه شهرداري شيراز نيز گفت: در غرفه شيراز بازديدكنندگان با شيراز قديم آشنا شدند و دراين غرفه عكس هاي قديم شيراز كه مربوط به اواخر دوره قاجار ، پهلوي اول و دوم بود به نمايش درآمد .
وي افزود: در اين نمايشگاه عكس 22 تابلو از شيراز قديم شامل دروازه قرآن، باغ هاي قديمي شيراز، مساجد و بقاع متبركه شيراز عرضه شد.
محراب چوبي مقرنس 18 ميليوني در ارگ
كريم خان مستقر شد
رضا جان علي پور يكي از پيشكسوتان و هنرمندان مقرنس كار شيرازي نيز به خبرنگار ما گفت: با اينكه در تمامي بناهاي تاريخي شاهد تزئيناتي چون مقرنس هستيم، اما بسياري از افراد با اين هنر و حتي نام آن بيگانه اند.
به گفته وي اين هنر يكي از هنرهاي كهن فارس است كه بايد احيا شود و جا دارد كه در بناهاي جديد از اين هنر تزئيني استفاده گردد.
جانعلي پور در ادامه با اشاره به اينكه مقرنس سنگ يكي از سخت ترين هنرهاي تزئيني است،گفت: مقرنس در چوب، سنگ و آينه انجام مي شود، اما سخت ترين آنها مقرنس سنگ است، چرا كه هنرمند بايد با ظرافت و دقت بيشتري كار كند. اين هنرمند پيشكسوت هنرهاي سنتي استان فارس در ادامه بااشاره به اينكه هنر مقرنس كاري در معرض خطر است، افزود: جا دارد مسئولين مربوطه نسبت به احياء و حفاظت از اين هنر اقدام نمايند، چرا كه امكان فراموش شدن آن وجود دارد.
در اين غرفه كه در يكي از اتاق هاي ارگ كريم خان برپا است، محراب چوبي بزرگي به ارتفاع 3 متر ديده مي شود كه ساخته اين هنرمند است. جانعلي پور در اين رابطه نيز گفت: اين محراب از 3 نوع چوب نارنج، چنار و قرمزو ساخته شده است و 5 ماه ساخت آن زمان برد.
وي افزود: اين محراب چوبي مقرنس 3 تكه مي باشد و ارزش ريالي آن به 18 ميليون تومان مي رسد.
وي اضافه كرد: در اين محراب مقرنس اسماء ائمه الهي بر روي چوب حكاكي شده است و بازديدكنندگان مي توانند از نزديك با هنر اصيل شيرازي و چگونگي ساخت آن آشنا شوند.
46
نظر شما