وقتی که می‌خواستند دکتر حسین فاطمی را برای اجرای حکم ببرند، تقاضای سیگاری کرد و آن را با حالت خاصی گوشه لبش گذاشت تا روحیه و قوت قلبش را نشان دهد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از کانال تلگرام تارخ ایرانی، روز ۱۹ آبان ۱۳۳۳، تیتر یک روزنامه‌های سراسری شوک‌آور بود و خبر از وقوع اتفاقی داشت که دیر یا زود باید رخ می‌داد: «سپیده‌دم امروز دکتر حسین فاطمی تیرباران شد» در اطلاعیه دادستان ارتش که در روزنامه‌های همان روز چاپ شد، دلیل اعدام فاطمی «به هم زدن اساس حکومت» خوانده شده: «دکتر حسین فاطمی که در اثر قیام ملی ۲۸ مرداد ۳۲ فراری و در پناه اشرار توده‌ای قرار گرفت و پس از دستگیری و تعقیب و تسلیم به دادگاه به موجب احکام صادره در دادگاه عادی و دادگاه تجدیدنظر اعمالش به منظور به هم زدن اساس حکومت تشخیص و محکوم به اعدام شد، با انجام تشریفات قانونی ساعت ۶ صبح امروز تیرباران گردید.»

دادستان پس از اعدام گفت‌وگویی مطبوعاتی ترتیب داد و آن اتفاق را جزئی از عدالت اجتماعی شمرد که همه آرزوی آن را دارند و اظهار خوشوقتی کرد که به مردم ایران ثابت شده دادستانی ارتش در برابر قانون همه را به یک چشم می‌بیند.

فاطمی پیش از اعدام خواسته‌ها و وصایایی داشت. از خواسته‌های او دیدار با دکتر شایگان و مهندس رضوی بود؛ چهره‌هایی که دادگاهشان همزمان با فاطمی برگزار شد و گرچه ابتدا حکم حبس ابد نصیبشان شد، اما در دادگاه تجدیدنظر بخت یارشان بود و به ۱۰ سال حبس محکوم شدند؛ اتفاقی که برای فاطمی رخ نداد.

وقتی که می‌خواستند او را برای اجرای حکم ببرند، تقاضای سیگاری کرد و به قول خبرنگاران، آن را با حالت خاصی گوشه لبش گذاشت تا روحیه و قوت قلبش را نشان دهد. خبرنگار روزنامه کیهان در گزارش خود از چندوچون اعدام، به پیغامی اشاره کرده که دادستان ارتش روز پیش از اعدام برای خانواده فاطمی می‌فرستد تا اگر مایل بودند ملاقاتی با او داشته باشند؛ ملاقاتی که براساس اطلاعات این خبرنگار هرگز عملی نشد. دکتر فاطمی پیش از مرگش دکتر محمد مصدق را وصی و قیم فرزندش کرد و پس از او نیز مسئولیت‌ها را به یکی از برادرانش سپرد.

مجله "اطلاعات هفتگی"از قول یک «شخصیت مطلع» این‌طور گزارش داد که وقتی فاطمی در میدان تیر از ماشین پیاده شد، به دادستان ارتش پیغام داد به گوش محمدرضاشاه برساند که اگر بد کرده، او را ببخشد! خبرگزاری رویترز اما خبری به ظاهر متضاد با این خبر را نقل کرده است. به گزارش این خبرگزاری، وقتی فاطمی را به چوبه مخصوص می‌بستند، فریاد «زنده‌باد مصدق» بود که از دهان او خارج و در فضا شنیده می‌شد.

27216

کد خبر 726041

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام GB ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    50 2
    دروغ محضه، دکتر فاطمی با شجاعت تمام و با درود بر ملت به شهادت رسید
  • بی نام GB ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    36 2
    دکتر فاطمی پس از شکست اولیه‌ی طرح کودتا در 25 مرداد، صراحتاً به تقابل با کودتاچیان پرداخت. او شاه را به خیانت به کشور محکوم نمود و با صراحت تمام خواستار پایان دادن به نظام سلطنتی ایران شد. این شاید مهم‌ترین گناه دکتر فاطمی از منظر محمدرضا بود
  • بی نام GB ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    38 5
    خون شهدایی چون فاطمی که مظلومانه به زمین ریخت باعث شد قاتل این فرد حتی توفیق دفن در ایران را نداشته باشد ولی الان در تهران خیابان دکتر فاطمی داریم و نام ایشون زنده است به نیکی.
  • بی نام GB ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    24 4
    حسین فاطمی در بیدادگاه شاه به اعدام محکوم شد آن هم نه یک اعدام صرف پیش از اعدام، او ضربات چاقوی شعبان بی‌مخ را چشید و تا مرگ پیش رفت. در واقع حکم او، مرگ همراه با عذاب تدریجی بود. شاه دلایلی متعددی برای اعمال این حکم درباره‌ی فاطمی داشت. دلایل تنفر شاه از دکتر حسین فاطمی متعدد بود یک نمونه سخنان مستدل دکتر درباره دزدی های رضا خان، اشرف هم از وی متنفر بود
  • بی نام GB ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    20 1
    آن‌چنان‌که روزولت مأمور کودتا در ایران بیان می‌دارد، زمانی که کودتا به‌شکل موفقیت‌آمیز به پایان رسید، شاه به او گفته بود که مصدق در دادگاه به سه سال حبس محکوم خواهد شد، اما فاطمی اعدام می‌شود. اتفاقی که به واقعیت پیوست. بنابراین سرانجام در 19 آبان 1333 حکم اعدام دکتر فاطمی انجام شد. نکته اینکه حتی دادگاه تجدیدنظر نیز حکم او را کاهش نداد تا او در شرایط تب و بیماری به میدان تیر لشکر 2 زرهی برده شود و با رگبار اسلحه، نتیجه‌ی رویارویی خود با سلطنت پهلوی را ببیند.
  • بی نام GB ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    23 1
    اگر دکتر فاطمی عذرخواهی میکرد مطمئن باشید رژیم شاه برای آروم کردن مردم به خاطر کودتا و اینکه سران ملی شدن نفت پشیمون هستند در بوق و کرنا میکرد کذب محض هست عذر خواهی ایشون
  • علی A1 ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    21 2
    درود بر شرف این مرد .
  • بی نام A1 ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    21 1
    درود بر مصدق درود بر فاطمي
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    16 1
    چرا تیتر گمراه کننده می نویسید؟ خدا را خوش نمی آید
  • بدون نام ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    17 0
    آدم ياد اعدام هاي ديگه اي هم ميفته كه اساس همشون در كل تاريخ عدالت اجتماعي و جلوگيري از تشويش اذهان عمومي بوده
  • بی نام A1 ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۹
    18 0
    کفر نعمت نعمتت بیرون کند . شکر نعمت نعمتت افزون کند اینا بلاها همش از ناشکری بوده ما هم معذرت میخوایم ازش . ملت ناشکری بودیم
  • skandary IR ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    14 2
    شهید فاطمی هم در مبارزاتش و هم در شهادتش مرگ خود انتخابی در راه آزادی وطن و ملت و مبارزه با دیکتاتوریشهادت است حتی اگر در باره ایرانی باشد که دینش اسلام نباشد هدفش رسوایی شاه و خاندان فاسد پهلوی بود. و همه وجودش را گذاشت تا ثابت کند. حکومت محمدرضا پهلوی دیکتاتوری و وابسته بیگانه است و خاندان پهلوی و درباریان فاسد و مستبد هستند. این شایعات که به قول او پراکنده شده با هدف لطمه به حیثیت او و همه آزادی خواهان ایران است. دکتر فاطمی به هیچ مرجع و دولتی وابسته نبود و اگر با مصدق همکاری می کرد به خاطر ایران بود . چون مصدق را در محدود و مشروط کردن شاه با خود هم عقیده یافته بود. هرکس تاریخ را واقعا مطالعه کند متوجه نیت فاطمی خواهد شد. مطمئن باشید فاطمی اگر می خواست و سکوت می نمود اعدام نمیشد.
  • بی نام A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    20 1
    با تغییر نام خیابان و حذف مجسمه ها تاریخ پاک یا عوض نخواهد شد
  • بی نام IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    5 1
    طرح کودتا در قبرس تهیه شد که آن زمان مرکز عملیات اطلاعاتی انگلستان در منطقه بود و عملیات چکمه نام داشت که بعدا آمریکایی ها با نام عملیاتی تی پی آژاکس آن را اجراء کردند.
  • بی نام IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    13 0
    ایشان به آمریکا تکیه نکرد بلکه با آمریکایی ها به گفت و گو پرداخت که شاید میان ما و انگلیسی ها واسطه شوند. ضمنا به استناد شواهد و مدارک متقن، هم آمریکا در کودتا علیه دولت ملی ایران شرکت داشت و هم انگلیس
  • بی نام IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    2 1
    متن تلگراف دبیر سفارت انگلیس درباره مجازات دکتر مصدق و دکتر فاطمی یکی از گویاترین اسناد سیاسی درباره وقایع ۲۸ مرداد که از سوی یکی ازمقامات اینتیلجنت سرویس سفارت انگلیس در بیروت به خاطر آنکه سفارت بریتانیا در تهران به دستور وزیر خارجه، دکتر فاطمی، تعطیل شده بود و همه کارکنان سیاسی و اداری آن سفارت در تهران به بیروت انتقال یافتند و در آنجا به فعالیت سیاسی خود شدیدا اشتغال داشتند سندی است به نام اف او ۱۰۴۵۸۴/۳۸۱ که از طرف سام فال سفارت بریتانیا در بیروت به وزارت امور خارجه در تاریخ سی ام سپتامبر ۱۹۵۳ یازدهم مهرماه ۱۳۳۲ مخابره شده است و درباره سرنوشت دکتر محمد مصدق و دکتر حسین فاطمی به لندن ارائه طریق شده بود که از طرف شاه به همین نحو انجام شد،
  • بی نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    5 0
    سرلشکر حسن ارفع، رهبر این حزب بود و حزب آریا یک جناح نظامی فعال و مسلح هم داشت که شاخه‌ای از ارتش شاهنشاهی ایران بود و توسط فرماندهان میهن‌پرست ارتشی هدایت می‌شد. سرلشکر حبیب‌الله دیهیمی یکی از فرماندهان این جناح نظامی بود. گرچه مغز متفکر این جناح نظامی، سرلشکر حسن اخوی بود که در مقدمه‌چینی کودتای ۲۸ مرداد، از ارکان کلیدی بشمار می‌رفت.
  • بی نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 1
    بامداد ۱۹ آبان ۱۳۳۳ پایانی بر زندگی یک میهن پرست، هشت گلوله بر قلب و سینه دکتر حسین فاطمی ساعت چهار و هفت دقیقه بامداد روز چهارشنبه نوزدهم آبان ۱۳۳۳، تیمور بختیار فرماندار نظامی و سرتیپ آزموده دادستان ارتش و عده دیگری به زندان رفتند و حکم اعدام دکتر حسین فاطمی را، در لشکر ۲ زرهی به وی ابلاغ کردند. دژخیم آزموده با تمسخر به دکتر فاطمی می گوید اگر وصیتی دارید بفرمایید شما که مکرر می گفتید «من از مرگ ابایی ندارم و مرگ حق است…»
  • بی نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    10 1
    دکتر فاطمی اجازه نمی دهد که سخنان آزموده تمام شود و بیان می دارد« آری آقای آزموده مرگ حق است و من از مرگ ابایی ندارم، آن هم چنین مرگ پر افتخاری. من می میرم که نسل جوان ایران از این مرگ درس عبرت گرفته و با خون خود از وطنش دفاع کرده و نگذارد که نسل جاسوسان اجنبی بر این کشور حکومت نمایند. من درهای سفارت انگلیس را بستم غافل از اینکه تا دربار هست انگلستان سفارت لازم ندارد.»
  • بی نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    7 1
    «مرگ بر دو قسم است. مرگی در خواب ناز… و مرگی در راه شرف و افتخار. و من خدای را شکر می کنم که در راه مبارزه با فساد شهید می شوم…»آزموده از او می خواهد اگر خواسته ای دارد بگوید. فاطمی پاسخ می دهد: خواسته های من دیدن خانواده، ملاقات با دکتر مصدق و صحبتی با افسران است . آزموده می گوید ؛ «هنوز هم دست از دکتر مصدق برنمیداری؟»
  • بی نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    7 0
    مقامات نظامی در مورد روحیه وی به خبرنگاران گفتند:«...در آن موقع روحیه اش به قدری قوی بود که اگر کسی وارد اطاق می شد و از جریان اطلاع نداشت، هرگز باور نمی کرد این شخص کسی است که چند دقیقه دیگر باید تیرباران شود و وصیت نامه اش را نوشته است..وقتی او را سوار آمبولانس کردند، سیگار خواست و آن را با وضعی خاص گوشه لب نهاد و ثابت کرد از مرگ نمی هراسد و ابایی ندارد. هنگام اجرای حکم در حالیکه هوا به شدت سرد بود روی همان پیراهنی که بر تن داشت یک پیژامه پشمی پوشیده و با همان پیراهن و پیژامه و کفش و سرپایی که پارچه آن مخمل قهوه ای بود آماده ایستاد...»
  • بی نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    9 0
    هنگامی که دکتر فاطمی را به در میدان تیر به چوبه تیرباران بستند، سه بار فریاد برآورد« زنده باد آزادی» «زنده باد مصدق» «پاینده ایران» . دکتر حسین فاطمی در حالی که در تب ۴۰ درجه می سوخت، در سحرگاه ۱۹ آبان ۱۳۳۳، تیرباران شد. ۸ گلوله بر قلب و سینه او می نشیند و دژخیم دیگری به نام تیمور بختیار نخستین رئیس اداره ساواک، سال ۱۳۳۵ برای اثبات مراتب سر سپردگی اش، تیر خلاص را بعد از اعدام به سر دکتر فاطمی شلیک می کند. سیاوش منم نه از پریزادگان / از ایرانم از شهر آزادگان
  • بی نام IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 0
    دکتر حسین فاطمی در آخرین لحظات حیات خود به چه می اندیشیده است. ایران ، مصدق ، همسرش و فرزندش و نیز نوع دوستی و قدرشناسی از کسانی که به وی خدمت کرده بودند ، احساسات متلاطم فاطمی در آخرین لحظات زندگی وی پیش از اعدام در نیمه شب 19 آبان 1333 بودند . سه سند که آخرین نامه نگاریهای فاطمی هستند ، ما را با روحیات این مبارز تاریخ معاصر ایران بیش از پیش آشنا می سازد. اولین سند نامه فاطمی به دو پرستاری است که به وی خدمت کرده بودند. فاطمی رنجور از بیماری و شکنجه ، از کسانی که به وی خدمت کردند غافل نیست .
  • بی نام IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    7 0
    نامه وی به دو پرستار ، نشان دهنده اوج روح قدرشناسی و نوع دوستی فاطمی است : مبلغ دویست و بیست و یک تومان پول موجودی را به دو نفر پرستار زن که خدمت اینجانب را عهده دار بودند ، تقدیم می کنم. با تقدیم تشکر از خدماتشان ، بالمناصفه تقسیم نمایند ساعت چهار و نیم بعد از نیمه شب 19 آبان ماه 1333 – دکتر حسین فاطمی ص 2 پرونده 51 – سال 1333
  • بی نام IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 0
    پیام دیگر فاطمی به همسرش پریوش سطوتی بود. فاطمی تلاش کرده بود با همسر خود دیدار کند ، آخرین خواسته وی دیدار با همسرش و مصدق و سخنرانی برای افسران بود ، آزموده و تیمور بختیار با دیدار وی با مصدق و سخنرانی اش برای افسران مخالفت می کنند ولی تلاش می کنند تا زمینه دیدار او با همسرش پریوش سطوتی را فراهم بیاورند ، اما سرهنگ سطوتی پدر همسر فاطمی به تیمور بختیار می گوید که دخترش علاقه ای به دیدار فاطمی ندارد. خدا می داند که سرهنگ سطوتی واقعیت را گفته و یا خود مانع از دیدار این زن و شوهر شده است .
  • بی نام IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    5 0
    با وجود عدم توفیق فاطمی در دیدار با همسرش باز او به عشق زندگی اش می اندیشید و آخرین لحظات زندگی اش را تقدیم به اومی کند : این عکس خود را در آخرین لحظه زندگی به زن وفادار و پاکدامن خود تقدیمش کردم که بداند او را در هر حال که باشم دوست دارم چهارونیم بعد ازنیمه شب 19 آبان ماه 1333 دکتر حسین فاطمی ص 6 پرونده 51 سال 1333
  • بی نام IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 0
    نامه دیگر فاطمی تعیین تکلیف وی درباره فرزندش است : قیمومیت بچه ام را تا زمان حیات جناب آقای دکتر مصدق به ایشان و سپس سیف پور فاطمی واگذار می کنم. ص 13 پرونده 51 سال 1333
  • بی نام IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    7 0
    نوزدهم آبان ۱۳۳۳، تيرباران جوان ترين وزير خارجه تاریخ ايران دکتر حسین فاطمی به گناه؟
  • بی نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 0
    «ما سه سال در این کشور حکومت کردیم و یکنفر از مخالفین خود را نکشتیم. برای اینکه ما نیامده بودیم برادر کشی کنیم. ما برای آن قیام کردیم که ایران را متحد کرده و دست خارجی را از کشور کوتاه کنیم.»دکتر حسین فاطمی
  • بی نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    5 0
    وی در روزهای آخر به زحمت به زندگی ادامه می داد و پزشکانی که از او عیادت کرده بودند بعدها اعتراف کردند «که فلج ناشی از گلوله ترور به دست فدائیان اسلام و بعد چاقوی چاقو کشان تا نیمه بدن آن مرحوم را از کار انداخته بود.» در هیچ کجای دنیا بیمار تب داری را که قادر به حرکت نیست ، اعدام نمی کنند. اینگونه است که دکتر فاطمی در یکی از آخرین نامه هایش پس از صدور حکم اعدام می نویسد: «در این موقع که یک ساعت از صدور رای دستوری می گذرد، یک ذره ناراحت نیستم. زیرا اگر آن افتخار را پیدا کنم که در راه وطنم این نیمه‌ جان را بگذارم، درست در راه حقیقی خودش صرف شده است».
  • بی نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    4 0
    ساعت چهار و هفت دقیقه بامداد روز چهارشنبه نوزدهم آبان ۱۳۳۳، تیمور بختیار فرماندار نظامی و سرتیپ آزموده دادستان ارتش و عده دیگری به زندان رفتند و حکم اعدام دکتر حسین فاطمی را، در لشکر ۲ زرهی به وی ابلاغ کردند. آزموده به فاطمی گفت اعلیحضرت با تقاضای فرجام شما موافقت نفرمودند...
  • بی نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    4 0
    آزموده از او خواست تا اگر تقاضایی دارد بگوید و دکتر فاطمی خواهان دیدار با خانواده و ملاقات با دکتر مصدق و صحبتی با افسران شد که آزموده با خشم به او گفت: «هنوز هم دست از سر این مرد بر نمی‌داری؟» و دکتر فاطمی تنها توانست چند لحظه‌ای با دکتر شایگان و مهندس رضوی خداحافظی کند که خاطره آن تا سال‌ها باقی ماند. فاطمی، مصدق را وصی خود قرار داد.
  • بی نام IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    6 0
    هنگام اجرای حکم، در حالی که هوا به شدت سرد بود روی همان پیراهنی که داشت یک پیژامه پشمی پوشیده و با همان پیراهن و پیژامه و کفش سرپایی که روی آن مخمل قهوه ای بود آماده ایستاد.... هشت گلوله تیر از دهانه لوله تفنگ های چهار مامور، دو نفر ایستاده و دو نفر نشسته شلیک شد. دو تیر درست در روی هم به قلب و شش تیر دیگر به سینه...در نهایت یک تیر خلاص هم به شقیقه اش شلیک شد به وسیله تیمور بختیار . آخرین کلامش «زنده باد مصدق» و «پاینده ایران» بود.
  • بی نام IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۰
    7 0
    نوشته بر روی آرامگاه دکتر فاطمی :بر سر تربت ما چون گذری همت خواه/ که زیارتگه رندان جهان خواهد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین