همانگونه که قبلاً نوشته ام مجمع استانداران، که یک سازمان مردم نهاد متشکل از حدود 270 استاندار بعد از پیروزی انقلاب است، دارای کمیسیون هائی شبیه دولت است و کمیته استانی آن نیز متشکل از استانداران آن استان به اضافه نیروهائی از آن استان که در سایر استانهای کشور استاندار بوده اند بطور نوبه ائی در سی و یک استان کشور تشکیل میگردد. کمیسیونهای تخصصی و این کمیته های استانی در غیاب تحزب و گسست تجربه میتواند روند توسعه ائی استانها را رصد، بازنگری، تحکیم و تسریع کند.
پنجشنبه گذشته به همت استاندار جدید سمنان آقای چاوشی و همکارانش، که نوزدهمین استاندار بعد از پیروزی انقلاب دراین استان است با حضور جمعی از استانداران سابق این استان و همچنین تعدادی از سمنانیهای استاندار در سایر استانهای کشور اجلاس یک روزه کمیته استانی مجمع استانداران کشور در زمینه مسائل و مشکلات استان سمنان برگزار شد. شرکت کنندگان در این اجلاس در جلساتی با حضور مدیران دستگاههای اجرائی و معاونین استانداری به مرور تحولات، مشکلات، نقاط ضعف و قوت استان و چالشها و تهدیدات و همچنین فرصتهائی که این استان با آن روبرو است پرداختند. یکی از نکات بارزی که در گزارش مسئولان این استان نمود پیدا میکرد وضعیت کمبود آب و لزوم توجه و سیاستگذاری برای مقابله با تاثیرات آن بر جنبه های گوناگون زندگی مردم این استان و از جمله اشتغال و مهاجرت منفی بود. از مباحث مطروحه در این اجلاس یکروزه می توان نتیجه گرفت که مساله کاهش نزولات اسمانی، برداشت بی رویه آب از منابع زیر زمینی و کمبود آب در این استان اعم از آب کشاورزی، صنعتی و حتی شرب میباشد که باید مورد توجه و اهتمام برنامه ریزان کشور قرار گیرد. همه ظرفیتهای صنعتی و معدنی این استان همراه با زمینهای وسیع کشاورزی و مراکز آموزش عالی متعدد نشان از ظرفیت تولیدی این استان بوده اما بدلیل وجود کمبود اب با مهاجرت منفی و عموما" به سوی پایتخت مواجه بوده است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
نظریه پایه توسعه استان سمنان مصوب جلسه مورخ 5/7/1393 شوراي برنامه ريزي وتوسعه استان اشعار میدارد در راستاي تحقق اهداف چشم اندازبلند مدت توسعه كشور، نظريه پايه توسعه ملي ، جهت گيريهاي آمايش سرزمين، رويكردهاي نوين پدافند غيرعامل، سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي ، با بهره گيري ازتوان اقشارمختلف مردم به خصوص جوانان وتوجه به ويژگي هاي استان؛ماموريت ها ووظايف اصلي استان برپايه: " توسعه پايدارصنعت،معدن وگردشگري با محوريت محيط زيست وانسان سالم و استفاده ازموقعيت مكاني استان براي پذيرش جمعيت مولد استان هاي همجواربه ويژه تهران" استوار خواد بود. در این زمینه توسعه فعاليتها و فضاهاي صنعتي به جهت موقعيت مناسب منطقه اي و همجواري با تهران، به منظورتمركز زدائي از تهران با اولويت صنعت حمل ونقل (صنعت خودرو ، صنايع نوين وپيشرفته ، صنايع جانبي نفت ،گازو پتروشيمي،صنايع معدني به ويژه املاح تبخيري با توجه به منابع غني آن دراستان وصنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي با ملاحظات محدوديت منابع آب و تلاش برای رفع آن از طریق انتقال اب از مازندران در اولویت خواهد بود.
به دلیل مشکلات ساختاری و تشکیلاتی کشور و ضعف فرهنگ تحزب در کشور و جدی تلقی نشدن نقش احزاب در پرورش و آموزش نیروهای سیاسی و اجرائی با مشکلاتی از قبیل نه تنها خودشیفتگی و فرد محوری بلکه گسست تجربه روبرو هستیم . در این رابطه بعد از حوادث دیماه سالجاری نیاز به تجدید ساماندهی اجتماعی داریم و باید اداره کشور را از طریق تحزب و تشکّل های مردم نهاد قوی در حوزه های مختلف دنبال نمائیم. زیرا این روش با توجه به مشکلات هر منطقه می تواند این نقیصه رها بودن کشور و امید داشتن به نظام بروکراتیک فرسوه کشوری را تا حدّی مرتفع نمایند و تا آن هنگام باید از ظرفیتهای کنونی جوامع مدنی همچون مجمع استانداران استفاده کرد. زیرا یکی از مشکلات کشور درزمینه اقتصادی، بعد از فساد و فرسودگی نظام اداری کشور که میتواند برای نظام سیاسی تهدیدی تلقی شود، نبود تئوری، تئوریسین و تیم منسجم اقتصادی توسعه ائی است.
تیمی که باید حاصل کار تشکیلاتی قبلی برای ایجاد انسجام و هماهنگی باشد. این تیم باید با توجه به تجارب حاصل از فعالیت تشکیلاتی قبلی و نه آنکه در جلسات دولت با یکدیگر اشنا شده باشند! و با گرو گذاشتن آبروی علمی و تجربی خویش، ریسک پذیری، استفاده از نظریات مندرج در علم سازمانها و در قالب یک کار تشکیلاتی منسجم، فکر حکومتی، اندیشه منسجم و غیر شعاری که مصرف داخلی و تبلیغاتی داشته باشد، استفاده از علم مدیریت تحولات سیاسی اجتماعی نظریهپردازی و کشور را مدیریت و کارایی و بهره وری تلاشها و سرمایه گذاریهای را افزایش دهد. گروه یا تشکیلاتی غیر دولتی و مردم نهاد همچون احراب سیاسی که در تئوریپردازی نمانند و خستگیناپذیر به دنبال اجرای برنامه ها و سیاستهای حزب و قولهائی که به مردم داده است برایند تا باعث افزایش اعتماد عمومی به حکومت شود. پس یکی از کارکردهای حزب تلاش برای افزایش اعتماد عمومی از طریق نظارت و مجبور کردن دولت و حکومت و نهادهای وابسته به اجرای تعهدات خود در قبال مردم است. انشاالله!

بر خود لازم میبینم که دیدهها و شنیدههای حاصل از سفرهایم به مناطق گوناگون کشور و شرکت در جلسات را با ارائه گزارشهایی در رسانهها، سازمانهای مردمنهاد و جامعه مدنی کشور و صد البته مسئولان ذیربط دولتی را در جریان اوضاع و احوال مناطق گوناگون کشور قرار دهم تا کمی بیشتر به نحوه اداره کشور توجه کنند! سفرهای من یا برای تاسیس تعاونیهای توسعه و عمران شهرستانی است که مجمع استانداران برای کمک به وزارت تعاون و... دنبال میکند و یا شرکت در جلسات کمیتههای استانی این مجمع.
کد خبر 756987
نظر شما