با گذشت چند روز از بروز آشوب از سوی برخی دراویش گنابادی، مواضع متفاوتی از سوی مسئولان درباره این واقعه مطرح می شود. دولتمردان و نمایندگان مجلس حساب آشوبگران را از درویشان جدا می کنند، طیفی از روحانیت اما آنها را یک عرفان کاذب و انحرافی می دانند.

به گزارش خبرآنلاین، دوشنبه شب گذشته بود که در خیابان پاسداران تهران جمعی از دراویش گنابادی در اعتراض به بازداشت یکی از اعضای این گروه مقابل کلانتری ۱۰۲ تجمع کردند اما این روش اعتراضی، مسالمت‎آمیز ادامه نیافت. این تجمع کم‌کم به خشونت کشیده شد و این جمعیت را از مقابل کلانتری به سمت گلستان هفتم یعنی محل زندگی اقامت نورعلی تابنده رهبر و سر سلسله دروایش گنابادی حرکت داد. این درگیری‌ها که تا نیمه‌های شب ادامه یافت اتفاقات تلخی را رقم زد که دیگر به هیچ روی قابل اغماض نبود. سه نفر از نیروهای پلیس در این درگیری‌ها توسط یک دستگاه اتوبوس زیر گرفته شدند و به شهادت رسیدند و با ادامه خشونت‌ها دو تن از بسیجیان نیز جان باختند.

از درخواست برای استعفای وزیر کشور تا تاکید بر خشونت‎طلب نبودن دراویش

اگرچه خیلی از چهره‎های سیاسی پیش از آنکه اعتراضات دراویش گنابادی به خشونت کشیده شود خواهان مدارا با آنها بوده‎اند و در حمایت از آنان همه را به رافت دعوت می‎کردند اما، با این اتفاقات حمایت‌ها شکل دیگری به خود گرفت.

برگزاری جلسه غیرعلنی مجلس، یکی از چندین واکنش‌های پس از این اتفاق بود. نمایندگان مجلس در روز چهارشنبه وقت خود را به این موضوع اختصاص دادند و در آن درخواست‎هایی همچون استعفای وزیر کشور را مطرح کردند. نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس انتقادات خود را به سمت دولت روحانی گرفت و گفت: آقای روحانی درباره حقوق شهروندی حرف می زند اما درباره موضوع مهمی که جان مردم را به خطر انداخته و شهدایی تقدیم نظام کرده حرفی نمی‌زند. دولت کجاست؟ اگر نمی‌تواند این موضوع را جمع کند بهتر است وزیر کشور استعفا دهد و از مردم عذرخواهی کند. (اینجا)

اما قاضی پور هیچ اتهامی را به دراویش وارد نساخت و سایر نمایندگان هم از فرقه ای انحرافی در بین دروایش که عامل این اتفاقات بوده سخن گفتند. علاالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس بدون اینکه این آشوب را مستقیما به دراویش نسبت دهد احتمال ورود افرادی خارج از این فرقه را در میان آشوب کنندگان دور از ذهن ندانست و گفت: معمولا در اینگونه اغتشاشات ممکن است از افراد مختلف دخالت کنند، موج‎سواری کنند و یا افرادی که حتی وابسته به گروه‌های دیگر باشند یا بدون انگیزه به این موضوع ورود کرده باشند. او این را هم گفت که: «ما با دراویش مشکلی نداریم و امنیت رهبر آنها و بقیه این افراد به عهده تامین کننده امنیت جامعه است. بحث ما دراویش نیست؛ بلکه افرادی است که مخل امنیت مردم بشوند.» (اینجا)

نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم این اتفاق را به افراطیون این فرقه ربط داد و تاکید کرد: اینها گروه‌های افراطی در بین دراویش هستند که از خشونت استفاده می‌کنند در حالی که ما با دراویش مشکلی نداشتیم. دراویش نه سیاسی و نه خشونت‌طلب هستند به همین دلیل باید حساب این گروه افراطی را از دراویش جدا کرد تا بدانیم با چه کسانی طرف هستیم. (اینجا)

غلامعلی جعفرزاده هم از دیگر نمایندگان مجلسی بود که سعی نکرد توپ این آشوب ها را به زمین دراویش بیندازد. او اتفاقا به انتقاد از محدودیت‎هایی پرداخت که در قبال دراویش انجام شده است. او گفت: اگر ما صداوسیمایی داشتیم که دراویش می‎توانستند در آن حرف‌هایشان را بزنند و ما نیز حرفمان را بزنیم، مخالفین هم حرفشان را می‌زدند هیچ وقت به خشونت نمی‎گرایید. آنقدر به گروه‌ها وصله منافق و فتنه‌‌گر و ... زده‎ایم وصله کم آورده‎ایم که به این دراویش دیگر نمی‎دانستیم چه بگوییم. چون اغتشاشگر، منافق را قبلا مصرف کرده بودیم و فتنه‌گر هم تمام شده بود و آخر هم نمی‎دانستیم به دراویش چه باید بگوییم. (اینجا)

واکنش دولتمردان به اغتشاشات خیابان پاسداران؛ از تبرئه دراویش تا دعوت به آرامش وزیر ارشاد

آشوب‎های آن شب گلستان هفتم، البته بدون دردسر برای دولت و صد البته وزارت کشور نبود. وزیر کشور که متولی امور انتظامی و برقراری امنیت در جامعه است، این حوادث را به دراویش ربط نداد. رحمانی فضلی گفت: به هیچ وجه حوادث دوشنبه شب خیابان پاسداران را به این جریان منتسب نمی‌کنیم. مسائل و موضوعاتی که رخ داده را نباید به یک جریان بسیار بزرگ اجتماعی به نام دراویش عمومیت داد، در هر کدام از اقشار و گروه‌ها افرادی هستند که به جای آنکه به قانون متوسل شوند، اقدامات خود را در ورای قانون می‌دانند. در این زمینه رسانه‌های خارجی به ویژه برخی کانال‌های فضای مجازی و سایت‌ها این موضوع را به گونه‌ای مطرح کردند که به جریان دراویش در کشور منتسب شوند. (اینجا)

در بین دیگر دولتمردان دوازدهم، آنکس که پیش دستی کرد تا بتواند مقداری جو ایجاد شده را آرام کند، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. عباس صالحی در صفحه توییتر خود نوشت: «عده‌ای می‌خواهند دعوای شریعت و طریقت را راه بیندازند. جهان اسلام در آشوب نزاع‌های فرقه‌ای است. آتش جدید نیفروزیم.» (اینجا)

کشفیات جدید روزنامه کیهان و انتقاد از رییس پلیس تهران

هرچقدر هم مسئولان کشور اعم از نمایندگان مجلس و دولتمردان دوازدهم حساب دراویش را از اغتشاشگران گلستان هفتم جدا کرده باشند و از سوی دیگر سرسلسله دراویش گنابادی در دو بیانیه مراتب نگرانی خود را از این حادثه اعلام کند (اینجا)،اما برخی موضع گیری ها طی روزهای اخیر در انتقاد از این جریان بوده است. 

روزنامه کیهان همچون دیگر اتفاقاتی که نگاه متفاوت‌تری نسبت به سایرین دارد در واکنش به این حادثه سندی رو کرده و حتی حساب تندروها را از جمع دراویش جدا نکرده و همه را به یک چوب رانده است. در سرمقاله کیهان آمده است: «روابط پنهان و آشکار رهبران درویش‌های گنابادی با مقامات اسرائیل و بهائیان داستان پنهانی نیست، به عنوان نمونه -و فقط نمونه- می‌توان به تصاویر منتشر شده از نشست مشترک مصطفی آزمایش یکی از رهبران فرقه گنابادی با دیان علایی نماینده بهائیان حیفای اسرائیل و یا تصویری از ملاقات وی با رضا پهلوی در آمریکا ‌اشاره کرد.» انتقادات سرمقاله نویس کیهان اینجا به پایان نمی‎رسد. او رییس پلیس تهران را هم به باد انتقاد می گیرد و می گوید: «فیلمی از نشست سردار رحیمی با چند تن از دراویش داعشی آشوبگر منتشر شده است که در آن، درویش داعشی تهدید‌کننده پلیس به آزاد کردن نیم ساعته سارق بازداشتی نیز حضور دارد! و سردار رحیمی را در حال مذاکره با آنان نشان می‌دهد!! ایشان به توصیه کدام مسئول با آنان به گفت‌و‌گو نشسته است؟!» (اینجا)

مراجع تقلید و هشدار در مورد عرفان‌های کاذب

هرچند دراویش خود را اهل حق دانسته و از فرقه‎های وابسته به شیعه به شمار می‎آورند اما با این حال، مراجع عظام تقلید این تعریف از درویشان را قبول نداشته و آنها را از عرفان‎های کاذب می‎دانند.

آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید در واکنش به اتفاقات رخ داده در خیابان پاسداران گفت: مسئولان مراقب عرفان‌های کاذب باشند، بارها گفته‌‌ایم عرفان‌های کاذب سر از مسائل خطرناک دینی و اجتماعی و اخلاقی درمی‌آورند که یک نمونه‌‌اش همین حادثه دردناک تهران بود.

آیت الله نوری همدانی دیگر مرجع تقلید نیز به سخنان وزیر کشور واکنش نشان داد و گفت: برخی از مسئولان که گفته بودند این گروه‌ها، عاقل و معتدل هستند، اما این گروه‌ها، باطل و منحرف هستند و دروغ می‌گویند؛ اینان با انقلاب هم نبودند و در دوران دفاع مقدس هم حضور نداشته‌اند. صوفیه یک فرقه انحرافی است و هر 72 فرقه‌ای که مدعی هستند، از دشمنان اهل بیت(ع) می‌باشند(اینجا)

فریاد انحراف از تریبون نمازجمعه

با تند شدن فضا علیه دراویش گنابادی، تریبون نماز جمعه هم که هیچگاه خالی از مباحث سیاسی روز کشور نیست، دراویش را بی‎نصیب از انتقادات نگذاشت. حجت‎الاسلام علم‎الهدی امام جمعه مشهد در خطبه‎های نماز جمعه این شهر به انتقاد از این فرقه پرداخت و گفت: هیچ‌جای جریان درویشی، عرفان نیست، این انحراف است. این دکانی است که دشمنان ما درست کردند. تمامی فرقه‌‌های درویش‌بازی در کشور ما بعد از جریان تحریم تنباکو و بعد از اقتدار روحانیت و دین درست شدند. (اینجا)

به هرحال غائله گلستان هفتم در شبی که به صدر اخبار ایران رسید، ورق را به گونه‎ای برگرداند که کمتر کسی در تحلیل اتفاقات پیش آمده می‎توانست جانب دراویش را بگیرد. حال با گذشت چند روز از بروز آشوب از سوی برخی دراویش گنابادی، به نظر می رسد مسئولان هنوز هم به وحدتی  در شیوه برخورد با آنان نرسیدند.

29215

کد خبر 757668

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    0 3
    این معرکه مجالی شد تا چهره واقعی ریاکاران عیان بشه.همه اون کساییکه از این جنایتکاران و قانون شکنان طرفداری کردن، نشان دادن که در اصل خودشان قانون شکن و جانی هستن.
  • بی نام A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    2 0
    اصل مطلب را آقاي علم الهدي گفت : تصوف رقيب ماست.