باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: ٢٠ فروردین شاهد رونمایی از دستاوردهایی در صنعت هسته‌ای بودیم که برخی از آنها در دنیا نظیر ندارد.

برخی از مهمترین دستاوردهای صلح آمیزی هسته‌ای که در 20 فروردین رونمایی شد، از این قرار است:

دستگاه توليد آب از رطوبت هوا

از آنجایی که ایران کشور کم آبی است و در برهه کنونی نیز با وجود کمبود بارش‌ها، بحران آب به یکی از مهمترین دغدغه‌های مردم و مسئولان بدل شده است، دستیابی به چنین دستاوردی اهمیت ویژه‌ای دارد. بنابراین سازمان انرژی اتمی در راستای  پاسخگويی به اين نياز، فناوری نوين تبديل رطوبت هوا به آب آشاميدنی را در دستور کار قرار داده است تا آب خالص مورد نياز بخش‌های مختلف کشور را تامين کند. امروزه تجاری سازی دستگاه‌های توليد آب از رطوبت هوا با نام ژنراتورهای awg در دستور کار کشورهای پيشرفته قرار گرفته است. اين دستگاه از سيکل تبريد تراکمی، چيدمان کمپرسور چگالنده و تبخير کننده تشکيل شده است. 

نقاط شبنم در دستگاه به گونه‌ای طراحی شده که در بالاترين سطوح عمل کرده و با مصرف حداقل برق، آب را با کيفيت بالا و پس از هشت مرحله فيلتراسيون توليد می‌کند. بزرگترين مزيت دستگاه‌های توليد آب از رطوبت هوا اين است که آب شرب کشاورزی و صنعتی مورد نياز را در محل مورد نظر بدون اتصال به شبکه آب و برق کشور و بدون حفر چاه توليد و توزيع می‌کند و آب را از منبعی کاملا جديد (هوا) تهيه کرده و در نتيجه از ساير منابع آب از جمله آب‌های زيرزمينی محافظت می‌کند. 

دستگاه توليد آب آشاميدنی در دو مقياس آزمايشگاهی و نيمه صنعتی با ظرفيت‌های متفاوت توليد آب، بسته به شرايط رطوبت در هوای شهری طراحی و ساخته شده است که نسبت به نمونه خارجی آن انرژی کمتری مصرف می‌کند که کيفيت آب توليدی و بازده آن بالاتر است و قيمت تمام شده آن کمتر است و اين تکنولوژی در اقليم آب و هوايی کشورمان کاربرد دارد. با بومی شدن فناوری ساخت اين دستگاه در جهت تامين آب مورد نياز بخش‌های خدماتی، بيمارستانی، اداری، خانگی، گسترش می‌يابد و پيش بينی می‌شود در نمونه صنعتی روزانه پنج تا 20 هزار ليتر بسته به شرايط اقليمی آب آشاميدنی تهيه کرد.

باطری هسته ای و کاربردهای آن 

 يکی ديگر از دستاوردهای اقتدارآفرين صنعت هسته‌ای  کشورمان  باطرهای هسته‌ای است. امتياز ويژه باطری هسته‌ای عمر طولانی و پيوسته به صورت مستقل بدون نياز با دسترسی شارژ مجدد تعمير و نگهداری است. اين مولدها بسيار منعطف بوده و قابليت عملکرد در محدوده وسيعی از دما، فشار زيرآب، فضا و محيط‌های دور از دسترس دارد و از سطح مطلوب اطمينان پذيری و عدم تاثيرپذيری از شرايط محيطی برخوردار است. اين مولدها دارای محدوده توليد توان آب نانووات تا 500 وات و توان مخصوص از سه تا 30 وات بر کيلوگرم است.

چگالی انرژی چندهزار برابری راديو ايزوتوپ‌ها در مقايسه با باطری شيميايی سبب شده است تا استفاده از مولدهای الکتريکی و راديوايزوتوپی به عنوان منبع توليد توان در کاربری‌های مختلف جذابيت داشته باشد. اين مولدها در تجهيزات کوچک واقع در مناطق دور دست، زير دريا بدون مراقبت و تعمير و نگهداری، محافظت از داده‌های حساس و ذخيره شده در تجهيزات الکترونيکی، رصد و نظارت و رديابی تجهيزات و ادوات نظامی، سنسورهای بی سيم با توان مصرفی پايين پهپادها ماشين‌های زيرآب خودکار کاربرد دارد.

سه دستاورد مهم هسته‌ای کشورمان را خوب بشناسیم

همچنين در بخش پزشکی برای نظارت فيزيولوژی، ايمپلنت‌های استخوانی، عصبی و قلبی، پمپ‌های تزريق کاربرد دارد. علاوه بر این از باتری‌های هسته‌ای در صنايع نظارت و زير ساخت‌های صنعتی و در تجهيزاتی همچون سنسورهای توليدات نفتی و شيميايی سنسورهای ترابری، اخطار نياز به تعمير قطعات هواپيما و همچنين سنسورهای زيرساخت عمرانی و جاده‌ای کاربرد دارد.

 باطری‌های بتاولتائيک در تجهيزاتی با توان ناچيز و مدت زمان علملکرد طولانی مانند باطری‌های ضربان ساز قلب نيز به کار گرفته شده‌اند. امتياز اصلی اين کاربری در مقايسه با منبع توليد توان مشابه شيميايی عدم نياز به جايگزينی از طريق جراحی مجدد و طول عمر چند برابری آنهاست. داشتن عمر طولانی امکان استفاده از آنها را در مناطق حساس خطرناک و دور از دسترس فراهم کرده است. 

 سانتريفيوژ "دکانتر" ايرانی و تفاوت‌های آن با نمونه های مشابه خارجی 

دستگاه سانتريوفيوژ "دکانتر" جزء سانتريفيوژهای مناسب برای مقاصد توليد انبوه بوده و در بسياری از صنايع از جمله صنايع نفت، پتروشيمی، معدنی، آب و فاضلاب، کارخانجات کاغذ برای جداسازی مايع از مايع و يا جامد از سوسپانسيون استفاده می‌شود.
 
اين دسته از سانتريفيوژها جزء ماشين‌های پيوسته بوده و نيروی بين 1000 تا سه هزار و 500 گرم برای جداسازی ايجاد می‌کند. اين نوع سانتريفيوژها برای جداسازی جامدات در حجم بالا و به صورت پيوسته استفاده می‌شود همچنين از آنها برای شستشو و خشک کردن مواد جامد در صنايع متنوع استفاده می‌شود و می‌تواند در تصفيه گل حفاری به کار برود.

سه دستاورد مهم هسته‌ای کشورمان را خوب بشناسیم
بهره گيری از تجربيات مهندسان و دانشمندان ايرانی در طراحی سانتريفيوژهای "دکانتر" تجميع قابليت‌های اصلی و مهم برندهای مطرح جهانی در قالب يک دستگاه به عنوان کالای ايرانی مجهز به سيسستم اتوماسيون هوشمند، طراحی و ساخت يک سيستم کنترل پيشرفته که قابليت کنترل خودکار محدوده مجاز دما، ارتعاشات و عملکرد دو موتور با سرعت های دورانی مختلف را دارد که  از ويژگی‌های مثبت "دکانتر" ايرانی است.

طراحی و ساخت شناساگر ايزوتوپی در محيط‌های آبی با تکنيک ليزر

لزوم بومی سازی فناوری ساخت تجهيزات اندازه گيری ايزوتوپ‌های پايدار با استفاده از تکنيک‌های ليزر، نياز مبرم مراکز علمی و تحقيقاتی، سازمان زمين شناسی و صنعت نفت بود. بهره بردن از روش اسپکتروسکوپی ليزری از باريکه ليزر تک فرکانس از مهمترین نیازهای مراکز علمی بود که فقط  تعداد معدودی از کشورهای دنيا مثل آمريکا به تکنولوژی ساخت اين دستگاه‌ها و تجاری سازی آن دست یافته بودند که همین امر از مهمترين دلايل در دستور کار قرار گرفتن اين طرح بوده است. اين تکنولوژی در دنيا کاربردهای گسترده‌ای در مطالعات هيدرولوژی، هواشناسی، اکتشاف، نفت، زمين شناسی، آتش فشانی، پزشکی، باستان شناسی دارد. 

این طرح‌های مهم در حالی رونمایی می‌شود که پس امضای برجام کشورهای طرف قرارداد بارها آن را نقض کردند و بدعهدی خود را نشان دادند. اما رونمایی از چنین طرح‌هایی پیام واضح و کوبنده‌ای به کشورهای غربی است تا بدانند ایران هیچ گاه از مواضع خود کوتاه نخواهد آمد و مردم ایران منتظر شگفتی‌های بیشتر از دانشمندان هسته‌ای خود هستند.

27215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 769338

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =