۳۰۰ هزار حاشیه‌نشین روی دست شیراز

«خبرجنوب» نوشت: اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، بیکاری، خودکشی و... این ها و بسیاری دیگر از این موارد از جمله اصلی ترین آسیب های اجتماعی است که سال هاست در کشور ما وجود دارد؛ معضلاتی که شاید در برخی مواقع از میزان آنها کاسته شده اما هرگز به طور کامل رفع نشده اند.

شيراز و فارس با توجه به موقعيت اقليم، تنوع قومي و گستردگي، سال هاست در معرض آسيب هاي اجتماعي مختلفي قرار دارند و حتي در برخي از آن ها رتبه نخست را دارند؛ نكته اي كه در جلسه كارگروه فرهنگي و اجتماعي استان كه اعضاي كميسيون اجتماعي مجلس نيز در آن حضور داشتند بر آن تاكيد و قرار شد اعضا فكري به حال اين وضعيت كنند.

استاندار فارس در اين جلسه با اشاره به برخي فرصت ها و تهديدهاي موجود در فارس گفت: فارس استاني است با تنوع قوميتي فراوان كه شايد در وهله اول اين تنوع باعث ايجاد نگراني شود اما مي توان آن را فرصت نيز تلقي كرد. به عنوان مثال يكي از اين فرصت ها آن است كه اصالت و باور اين قوميت ها به مسايل اجتماعي خود عاملي است براي كاهش طلاق و ساير ناهنجاري ها.

اسماعيل تبادار ادامه داد: فارس يكي از استان هايي است كه بيشترين تعداد مهاجر را در خود جاي داده و هم اكنون نزديك به 300 هزار نفر اتباع بيگانه عمدتا افغان در آن حضور دارند كه بخش زيادي از ناملايمات و مشكلات ما از جانب همين افراد است. شيراز با توجه به امكانات و خدمات خوبي كه دارد همواره كانون مهاجرت بوده و خشكسالي نيز اين امر را تشديد كرده است.

وي با اشاره به خسارت هاي ناشي از خشكسالي طي چند سال اخير، گفت: امروز حاشيه شهر شيراز تبديل به كانون مهاجرت شده و يكي از نگراني هاي ما نيز در فارس همانند كل كشور، بالارفتن آمار طلاق و كاهش ازدواج است.

اسماعیل‌تبادار ادامه داد: در حال حاضر ما تنها در شيراز 15 كانون شناسايي شده آسيب هاي اجتماعي داريم.

وي با اشاره به معضلات مربوط به اعتياد در شهر و استان با ابراز نگراني از افزايش فروش مواد مخدر و مشروبات الكلي، گفت: آمار يك ماهه كشف مواد مخدر ما نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل 93 درصد افزايش را نشان مي دهد و تازه اين موارد، بخشي است كه ما كشف كرده ايم. فارس در مسير ترانزيت مواد مخدر و كالاي قاچاق قرار دارد و بخشي از آن هم حتما در استان ما رسوب كرده و مصرف مي شود.

استاندار فارس افزود: همه اين موارد به ما گوشزد مي كند كه به دنبال پيشگيري و علت وجود اين مشكلات و معضلات برويم. اين در حالي است كه امروز ما بيشتر با معلول مبارزه مي كنيم و اگرچه توانستيم امنيت را ايجاد كنيم اما اين شرط لازم است نه كافي.

رییس شوراي اداري استان فارس ادامه داد: ما معمولا خوب حرف مي زنيم اما بايد به اين نكته توجه بيشتري داشته باشيم كه مباحث فرهنگي و در كنار آن مباحث اخلاقي، مهمترين موضوع جامعه است و ابتدا بايد سعي كنيم اين را از خودمان شروع كنيم.

وي اظهار داشت: در حال حاضر 700 سمن در استان فارس در عرصه اجتماعي فعالند كه بايد در كنار آنها ملزومات كار را فراهم كنيم و يكي از مولفه هاي اصلي ما توجه به اين حوزه است. ما نگاهي جدي به مباحث آسيب هاي اجتماعي استان داريم.

سكوت فرهنگي، مشكل اصلي حوزه اجتماعي
رییس كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي نيز در نشست كارگروه فرهنگي و اجتماعي استان فارس به برخي ديگر از مشكلات حوزه اجتماعي اشاره كرد و گفت: امروز يكي از گرفتاري هاي ما، سكوت فرهنگي است؛ زماني كه بيماري ايدز وارد كشور شد همه گفتند ساكت؛ نبايد چيزي در اين رابطه بگوييم، اما امروز ما شاهديم در روز جهاني ايدز، زنگ مدارس را مي زنند تا اطلاع رساني كامل باشد. بايد اين نكته را پذيرفت كه اگر ما اين موارد را مطرح نكنيم در تلگرام و فضاي مجازي عنوان مي شود.

عبدالرضا عزيزي خواستار ارایه آمار واقعي از جانب مسئولين شد و گفت: زماني كه استاني محروميت دارد بايد آن را مطرح كرد نه اين كه تنها بگوييم استان و شهر ما سرسبز است و...، در اين صورت موقع ارایه بودجه، ديگر بودجه اي به استان نمي دهند. استان فارس اگر از نظر اشتغال وضعيت خوبي دارد اما آمار آسيب هاي اجتماعي چيز ديگري را نشان مي دهد.

وي افزود: ارایه آمار دقيق و واقعي در تصميم گيري هاي ما اثرگذار است و ما مي توانيم بهتر تصميم گيري كنيم.

عزيزي ادامه داد: امروز اگر به آسيب هاي اجتماعي توجه شود بسياري از مشكلات ما حل مي گردد. ما سال ها اين را فرياد زديم اما كسي صداي ما را نشنيد جز مقام معظم رهبري كه جلسات متعددي در اين زمينه برگزار شد و نتيجه آن شكل گيري سازمان اجتماعي كشور بود كه امسال براي اولين بار 300 ميليارد تومان اعتبار براي اين سازمان درنظر گرفته شده و اين جداي از بودجه 350 ميليارد توماني ستاد مبارزه با مواد مخدر است.

وي گفت: يكي ديگر از اقدامات كميسيون درخصوص قانون مديريت خدمات كشوري است كه چشم همه مردم و اميدشان به اين است كه براي اين قانون چه خواهيم كرد چرا كه اين قانون هم اكنون خود عامل بي عدالتي است.

رییس كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي گفت: يكي ديگر از طرح هايي كه ما به دنبال آن هستيم طرح جامع عمران روستايي است و امسال 5/1 ميليارد دلار براي ايجاد اشتغال روستايي در نظر گرفته شده كه به همين مقدار هم بانك ها كمك مي كنند.

وي به افزايش 20 درصدي حقوق مستمري بگيران به عنوان يكي ديگر از اقدامات اين حوزه اشاره كرد.

300 هزار نفر حاشيه نشين در شيراز
نايب رییس كميسيون اجتماعي و نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين جلسه گفت: تداخل فرهنگي در كلانشهر شيراز باعث بروز مشكلات و آسيب هاي اجتماعي شده است.

مسعود رضايي گفت: تصميمات فرهنگي و اجتماعي بايد متناسب با روحيات و فرهنگ همان منطقه باشد.

وي با اشاره به ظرفيت هاي شيراز در حوزه هاي مختلف گفت: در حال حاضر 300 هزار نفر در حاشيه شهر شيراز حضور دارند و همين موضوع باعث ايجاد بسياري از آسيب ها و مشكلات اجتماعي شده است.

رضايي خواستار توجه ويژه درخصوص ساخت بيمارستان دوم تامين اجتماعي در شيراز شد.

ديگرعضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این جلسه گفت: در بودجه سال 97، 293 هزار میلیارد تومان اعتبارات هزینه‌ای در نظر گرفته شده که 210 هزار میلیارد تومان صرف پرداخت حقوق می‌شود این درحالی است که500 هزار نفر به اندازه‌ای حقوق می‌گیرند که 3 میلیون نفر می‌گیرند و این توزیع ناعادلانه حقوق زمینه آسیب اجتماعی را فراهم کرده است.

رضا شیران خراسانی از توزیع نامتوازن جمعیت در کلانشهر‌ها و فاصله 17 برابری دهک‌های بالا و پایین جامعه به عنوان عاملی برای ایجاد آسیب‌های اجتماعی ياد کرد و افزود: بافت‌های فرسوده در واقع حاصل اقدامات ما مسئولان است زیرا ما برای دهک‌های پایین جامعه در حوزه مسکن فکری نکردیم و این در حالی است که درآمد 48 درصد جمعیت ما پایین است.

نماینده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي به حاشیه نشینی به عنوان یکی دیگر از آسیب‌های اجتماعی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر مسکن ارزان برای این افراد تامین کرده بودیم امروز با معضل حاشیه ‌نشینی روبه‌رو نبودیم، امروز ما شاهدیم که بیشتر حاشیه‌نشین‌های مشهد، مشهدی هستند و این طور نیست که مهاجران سهم عمده‌ای در حاشیه‌نشینی مشهد داشته باشند.

وی با اعلام هشدار در خصوص افزایش آمار کودکان بی هویت حاصل از ازدواج اتباع بیگانه با زنان ایرانی گفت: در دهه 60 اتباع افغان وارد کشور شدند و با زنان ایرانی ازدواج کردند؛ ازدواجی که شرعی است اما قانونی نیست و حاصل آن امروز یک میلیون فرزند است که برای هویت آنها کاری نکردیم.

با مردم روراست نبستيم
عضو ديگر كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: ما امروز با هم آيندي بحران ها در كشور و انباشت ناكارآمدي مواجه شده ايم و گاهي مواقع راه را درست نرفته ايم. بزرگترين اشتباه ما آن است كه با مردم روراست نبستيم اما از آنها انتظار كمك داريم.
بيگدلي افزود: سرشت نظام اداري در ايران سرطاني شده و با بروز اين اتفاق يا بايد انتظار مرگ را بكشيم تا اصلاح شود و يا اگر اين گونه نشود مردم به گونه اي ديگر برخورد مي كنند.

وي ادامه داد: امروز اگر از دانش آموز ما بپرسيد نحوه برخوردش با جنس مخالف بايد چگونه باشد، نمي داند. نوجوان، دانش آموز و دانشجوي ما امروز نحوه انتخاب همسر را ياد نگرفته و هرگاه خواستيم آنها را راهنمايي كنيم هركس به گونه اي اعتراض كرد. ما انتخاب را ياد نگرفتيم و بعد هم مثل انتخاب رشته دانشگاهي، من 5 ترم دندانپزشكي مي خوانم بعد درمي يابم كه اصلا به دندانپزشكي علاقه ندارم و رشته را تغيير مي دهم. در مورد ساير انتخاب ها نيز همين گونه است و با اين رويه مدارس و دانشگاه هاي ما به قهقرا مي روند.

عضو ديگر كميسيون اجتماعي مجلس نيز گفت: عوامل زيادي باعث فقر و بيكاري در جامعه شده كه تا زماني كه اصلاح نشود، مشكلات حل نشده و همه چيز در حد شعار باقي مي ماند.

لطفي ادامه داد: بروكراسي و فساد اداري، بهره بانكي بالا، قاچاق كالا و مهمتر از همه بي توجهي مسئولين به مسايل اجتماعي، مهمترين عامل بيكاري و آسيب هاي اجتماعي است.

وي تصريح كرد: از سوي ديگر ما شاهديم هرجا دولت وارد زيروبم زندگي مردم شد، كار خراب شده است و تا زماني كه ما نمايندگان قوانين را اصلاح نكنيم نمي توانيم به دستگاه اجرايي بگوييم چرا به اين موارد عمل نكرده ايم؟

عضو ديگر كميسيون اجتماعي مجلس هم گفت: اينكه ما به دنبال عوامل طلاق باشيم مشكل را حل نمي كند بلكه ما بايد درپي اين باشيم كه چرا ديگر ازدواجي صورت نمي گيرد.

بادامچي افزود: بايد ببينيم ما چه كرده ايم كه جوان ما رفتن به كشور كوچك گرجستان را به ماندن در كشور خودش ترجيح مي دهد. بايد به جاي كارهاي تكراري به چرايي كار و اينكه چرا جوانان به كشور خود و به ازدواج علاقه ندارند، پرداخت.

ديگر عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي هم گفت: يكي از مشكلات اساسي كشور ما، روزمرگي است؛ ما بايد از اين آمارها خارج شده و كيفيت را فداي كميت نكنيم. بايد به دنبال اصلاح اين آمار باشيم.

سميه احمدي افزود: يكي ديگر از مشكلات ما اين است كه مديران محلي ما به هرچه كه به آنها ديكته مي شود بدون درنظر گرفتن شرايط بومي عمل مي كنند. از سوي ديگر بايد مسايل اجتماعي از طريق سازمان هاي مردم نهاد به خود مردم سپرده شود و نيازمند فرهنگ سازي در اين موارد هستيم. بايد توجه كنيم كه مشكلات اجتماعي مربوط به فرد يا گروه خاصي نيست.

گودرزي، عضو ديگر كميسيون اجتماعي مجلس هم در اين جلسه گفت: امروز هرچه خوب يا بد است حاصل كار ماست. ما نبايد حاصل 40 سال كار انقلاب را زير سوال ببريم؛ امروز وضعيت كشور ما بحراني نيست و ما وضعيت خوبي داريم و اين را براساس يك توهم نمي گوييم.

وي افزود: امروز شايد برخي از ما براي حمايت از توليد ملي رگ گردنمان هم بيرون بزند اما لوازم منزل خود ما خارجي است و جلسات ما فقط به همان جلسه ختم مي شود، اين در حالي است كه نبايد در جلسات كميسيون تنها گزارش مشكلات ارایه شود و بعد هم همه چيز تمام شود.

فرج الله رجبي، نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي هم گفت: بايد اين را بپذيريم كه در مباحث اجتماعي، هم با پيچيدگي روبه رو هستيم و هم توان ما براي رفع همه آنها كم است. به همين منظور بايد در اين رابطه به صورت مسئله محور توجه كنيم.
ديگر نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي هم گفت: مجموعه اين اتفاقات برآيند عملكرد ماست اين در حالي است كه ما هنوز در حوزه هاي اجتماعي، كار و اشتغال يك نقشه راه نداريم.

علي اكبري افزود: يكي از مشكلات اجتماعي ما امروز بحث بي اعتمادي ايجادشده است و شاهد فاصله زياد كف جامعه تا سطوح بالا هستيم.

وي با هشدار درخصوص افزايش تعداد اتباع بيگانه افغان در كشور، گفت: امروز در برخي نقاط حاشيه اي شهر شاهد هستيم كه جمعيت اتباع افغان دارد غالب مي شود كه جداي از مسايل امنيتي، اين مسئله پيامدهاي اجتماعي هم درپي دارد.

افزايش 42 درصدي آمار ورودي پرونده هاي طلاق به محاكم فارس
معاون پيشگيري از جرم دادگستري فارس نيز در اين جلسه با اشاره به افزايش آمار طلاق در سال گذشته گفت: در سال گذشته ميزان ورودي پرونده هاي طلاق به محاكم ما به نسبت سال 95 حدود 42 درصد رشد را نشان مي داد و اين در حالي است كه در حال حاضر 19 مركز مشاوره دادگاه هاي خانواده در شيراز و 40 مركز مشاوره در شهرستان هاي استان فعال هستند و از سال 92 تا 96 بيش از 21505 پرونده به اين مراكز ارایه شده است.

وي تصريح كرد: در حال حاضر استان فارس رتبه 15 ازدواج و رتبه 21 طلاق را در كشور دارد. در حالي كه رتبه ميانگين نسبت ازدواج در كشور 1/9 است، نسبت ازدواج در فارس 5/9 درصد است كه بالاتر از ميانگين كشوري است.

مديركل بهزيستي فارس نيز ضمن ارایه آماري از اين حوزه، گفت: سال گذشته 4400 نفر در مراكز نگهداري معتادين ما پذيرفته شدند و در كنار آن ما طي اين مدت 820 هزار نفر را در اين حوزه آموزش داديم.

موسوي ادامه داد: همچنين طي اين مدت براي 367 نفر از معتادان بهبوديافته اشتغالزايي صورت گرفت و به 3041 زوج در معرض طلاق آموزش داده شد. در كل 64 هزار نفر نيز از خدمات مشاوره اي استان استفاده كردند.

وي تصريح كرد: در همين راستا هم اكنون 22 مركز اجتماعي راه اندازي شده و 22 شهرستان ما داراي اورژانس اجتماعي هستند. همچنين تعداد گروه هاي اجتماعي ما از 315 گروه در 4 سال قبل به 606 گروه افزايش يافته است.

موسوي افزود: مشكل اصلي ما در حوزه آسيب هاي اجتماعي، پراكنده كاري در كنار نبود رويكرد پيشگيري در فعاليت هاي اين حوزه است به گونه اي كه هم اكنون 95 درصد بودجه به سمت درمان و توانمندسازي رفته و تنها 5 درصد بودجه به حوزه پيشگيري اختصاص يافته است.

رییس كميته امداد امام خميني (ره) فارس هم ضمن ارایه گزارشي از اين حوزه،‌ گفت: در حال حاضر بيش از 116 هزار خانوار در قالب 216 هزار نفر جزو معيشت بگيران اين حوزه هستند.

بذرافشان افزود: سال قبل توانستيم با تهيه 5570 كمك هزينه جهيزيه و ازدواج به ارزش بيش از 139 ميليارد ريال، نيازهاي اين حوزه را به طور كامل برطرف كرده و به صفر برسانيم.

وي گفت: همچنين سال گذشته 1550 بيمار صعب العلاج را تحت پوشش قرار داديم كه متوسط هزينه سالانه هر بيمار 4 ميليون تومان است.

رییس عمران و بهسازي شهري اداره كل راه و شهرسازي فارس هم در اين جلسه گفت: در حال حاضر 4 هزار هكتار بافت فرسوده شهري در استان وجود دارد كه 1800 هكتار آن در شهر شيراز است و هم اكنون 30 سكونتگاه غيررسمي در شيراز شناسايي شده و 10 محله براي ساماندهي به عنوان محله هدف مدنظر قرار گرفته است.

ابراهيم بهاروند خواستار ارایه اعتبارات مربوط به شهرهاي شيراز و قم مانند مشهد شد و گفت: عدم پرداخت اعتبارات پروژه هاي ما در بافت فرسوده، شيراز را زمين گير كرده كه اميدواريم همان گونه كه اين اعتبارات به مشهد پرداخت شد درخصوص شيراز و قم نيز اين اتفاق بيفتد.

پژوهش معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استانداري فارس هم گفت: در حال حاضر 38 محله آسيب پذير در استان شناسايي شده كه 15 نقطه آسيب پذير آن در شيراز قرار گرفته است.

مديركل كار، تعاون و رفاه اجتماعي فارس هم در اين جلسه گفت: يكي از اقدامات ما در حوزه اجتماعي، اجراي طرح شيوع شناسي اعتياد در ميان كاركنان واحدهاي صنعتي و كارگاه هاست. با توجه به برخي اتفاقات به اين نتيجه رسيديم كه بعضي از شاغلان هم گرفتار اعتياد هستند و بايد بپذيريم كه با تحكم، مشكل اعتياد در جامعه حل نمي شود.

مختاري افزود: امروز ما بايد بپذيريم كه براي امور اجتماعي و فرهنگي كم هزينه شده و ما بيش از مشكلات اقتصادي با مشكلات فرهنگي روبه رو هستيم.

وي ادامه داد: در حال حاضر 198 هزار بيكار در استان وجود دارد و در حالي كه در سال 92 ما در زمينه بيكاري رتبه 29 كشور را داشتيم در سال 95 به رتبه 13 رسيديم. درخصوص فضاي كسب و كار نيز طي اين مدت رشد خوبي داشتيم.

مختاري گفت: بيكاري عامل اصلي اعتياد نيست، نبايد آدرس غلط بدهيم، نبايد همه چيز را به گردن بيكاري و مجرد بودن انداخت. اين گونه نيست كه افراد شاغل يا متاهل مشكلي ندارند.

46

کد خبر 772939

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
    0 0
    نگرا ن نباشيد با اين قيمت هاي مسكن بزودي همه در تهران حاشيه نشين و چادر نشين ميشو يم