ابراهیم رزاقی گفت: وابستگی بخش مهمی از مردم ایران به مصرف گرایی پاشنه آشیل اقتصاد تلقی می شود.

اقتصاددان و نظریه پرداز اقتصادی در گفتگو با خبرآنلاین با اعلام این مطلب افزود: متاسفانه از فرصت های تاریخی در بزنگاه های مهم استفاده مطلوبی نشد و فرهنگ مصرف گرایی در جامعه ایران رسوخ کرد.

وی با تاکید بر اینکه پس از روی کار آمدن دولت مرحوم هاشمی و اجرای سیاست تعدیل اقتصادی در کشور، ترویج فرهنگ لیبرالی در دستور کار قرار گرفت و چهار رییس جمهور پس از وی نیز به نوعی همگی این اجرای این سیاست را تداوم دادند، ادامه داد: مردم لازم است دراین موقعیت خطیر خودشان تا حدی از منافع خود با دوری از فرهنگ مصرف گرایی ،تجمل گرایی و ثروت اندوزی با هر شرایطی دوری کنند.

او با تاکید بر اینکه خلا تشکل ها در اقتصاد ایران به شدت احساس می شود، گفت: متاسفانه مردمی که دوست ندارند تحت سیطره پول و ثروت باشند،همدیگر را نمی یابند و قدرت نمایی پول سبب شده است ساختارهای مصرف در ایران به شدت آسیب ببیند .

 این استاد بازنشسته اقتصاد با تاکید بر اینکه  از لحاظ اقتصادی هنوز به آنچه در قانون اساسی گفته شده است، عمل نکرده ایم، گفت:  وقتی فرهنگ آمریکایی با المان های حداکثرسود، حداکثر ثروت و حداکثر لذت در ایران خریدار پیدا کرد ، متاسفانه مقاومتی جدی در برابر آن صورت نگرفت و در نتیجه شاهدیم که هر روز مردم بیش از گذشته به سمت مصرف گرایی و ثروت اندوزی حرکت می کنند و من در این پروسه آنها را چندان مقصر نمی دانم .

به گفته وی نتیجه این فرهنگ،فقر وبیکاری است،مردم از بیکاری ناراحت هستند اما توجه ندارند خرید کالای خارجی سبب بروز بیکاری شده و دولتمردان نیز حساسیتی نداشتند تا با آموزش دقیق و درست این نکته را به نسل ها بیاموزند.

او با اشاره به اینکه تحریم اقتصادی ایران نوعی حمله به اقتصادکشور برای فراگیر کردن فقر و بیکاری است، توضیح داد: در این وضعیت به سختی می توان از مردم خواست در برابر این وضعیت مقاومت کنند و یا اینکه تلاش کنند نقشه دشمن را خنثی کنند. متاسفانه بخشی از مردم چنان شیفته مصرف، آن هم مصرف کالای خارجی هستند که دیگر کسی یارای توضیح دادن به آنها را ندارد. همین حالا آمار کسانی که به خارج سفر می کنند را ببینید ، واقعا با چه هدفی در این موقعیت 12 تا 13 میلیون ایرانی به خارج می روند؟ چه هدفی دارند؟ جز این است که دلار ارزان را می گیرند و تلاش می کنند عطش خود به مصرف را سیراب کنند؟

بحرانی به نام فاصله طبقاتی
رزاقی گفت: گذر از دوره های سختی مانند دوره تحریم یاری مردم را می طلبد ، آگاهی نسبت به اینکه مصرف نکردن کالای خارجی ، کالای دشمن اقتصادی و تلاش برای تقویت بنیه داخلی تا چه میزان موثر است، ضروری است اما وقتی با شکاف عظیم طبقاتی روبرو می شویم و حضور طبقه ای که به هر چه می خواهند دسترسی دارند و هر چه اراده می کنند را مصرف می کنند، سبب می شود همکاری طبقه متوسط نیز کاهش یابد .

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در چنین شرایطی مردم انگیزه کافی را برای همکاری پیدا نمی کنند و می گویند برخی هر چه می خواهند می کنند و آن وقت از ما توقع همکاری دارند از این رو امیدها ناامید می شود و دستاوردها نیز به باد می رود.

او به حضور طبقه ای در ایران اشاره کرد که بسیار ثروتمند تلقی می شود و گفت: این ها نمی دانند با پول هایشان چه کنند ، چقدر خانه گران قیمت و خودرو و ... بخرند؟ در حالی که 75 درصد مردم سیستان و بلوچستان زیر خط فقر هستند، وعده های غذایی با اندازه درآمد یک ماه مصرف می کنند و فرهنگ جامعه را نابود می کنند .

او گفت: طبقه متوسط اما این چنین نیست. فقرا تکلیفشان روشن است، آنها دسترسی به امکانات ندارند اما طبقه متوسط فرهنگی ، در اوایل انقلاب سر از روستاها درآورد و کار جهادی می کرد و به مردم فقیر می رسید؛ امروز اگر این روحیه کمرنگ شده تحت تاثیر پیاده سازی ارزش های لیبرالی و همچنین شکل گیری طبقه نوظهور بسیار ثروتمندی است که جنون مصرف دارد.

به گفته وی در این شرایط بدون همکاری دولت و ایجاد تشکل سخت است که مردم را برای مقابله با دشمنی های اقتصادی تجهیز کنیم.

او پیش نیاز اصلاحات در این رفتارهای اقتصادی را راه‌اندازی تشکل های مردم نهاد دانست و گفت: در این شرایط مردم همدیگر را می یابند . مثلا در دوره سخت تحریم می توان از طریق همین تشکل ها و اعضایشان مردم را هدایت کرد که مصرف چه کالایی بر خلاف منافع ملی است و مصرف چه کالایی مانع رشد بیکاری می شود .

رزاقی تاکید کرد: به لحاظ فردی دوری از لذت جویی و حداکثر سازی سود و ثروت می تواند به انسان ها عمق و آرامش بدهد اما وقتی تشکل ها نباشند این افراد همدیگر را نمی یابند و تاثیرگذاری چندانی بر محیط اقتصادی نخواهند داشت. 

223223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 781269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    118 2
    آقای رزاقی . درست گفتی دیگه از مردم نمیشه توقع داشت
  • بی نام IR ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    143 2
    شما واقعا چی فکر می کنید؟ هنوز در فکر گذر از تحریم هستید . ما تحت تحریم داخلی هستیم . چرا در این مورد حرف نمی زنید . تا میای یک کاری بکنی بقیه نمی گذارند
  • بی نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    70 8
    امیدوارم مردم از بحران تحریم عبور کنند
    • حسین A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
      29 1
      چجوری مردم ایران از تحریم عبور کنن ؟ خسته شدیم
    • حمید A1 ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
      8 0
      اخه مشکل اینجاست از تحریمم عبور کردیم بعدشم اینده روشن نیست
  • بی نام IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    98 2
    متاسفانه این ها فقط حرف . کدام تشکل اقتصادی . کدام تشکل مردم نهاد؟
  • بی نام IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    174 5
    خب حالا چرا كشورهايي كه مصرف گرا هستند مثل خود آمريكا اينقدر پيشرفت ميكنند به نظر من مصرف پيش نياز توسعه هست جناب رزاقي مشكل در جاهاي ديگريست شما فكر ميكنيد اگر مردم اشگنه پياز بخورند وضع اقتصاد بهبود مي يابد خير اينطور نيست
  • بی نام IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    119 1
    جناب دكتر چرا از دلال و محتكرين بخش مسكن كه منشا به خاك سياه نشادن اقتصاد ايران است حرفي نمي زنيد و هميشه اكثرا صغرا كبرا ميكنيد؟؟؟؟؟
  • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    30 21
    واقعا مشخص نیست علت این وضعیت چیه
  • بی نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    101 2
    اقتصاد ایران سال هاست مردم را فراموش کرده است .
  • بی نام IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    162 3
    آقای رزاقی دوستان و همکاران شما این روزها در بهترین نقطه تهران زندگی می کنند و گران ترین خانه ها را دارند . این ها می خواهند به دانشجوها بگن که زیاد مصرف نکن ؟
  • بی نام A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    116 3
    كجاي كار ي عاموجنگ واقعي ما الان جنگ با دلال ها ي و محتكرين خودرو و مسكن است كه بابامونو در اوردن
  • بی نام A1 ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    133 3
    باشه جناب رزاقی پیاز با نون میخوریم ..شما خودتو ناراحت نکن
    • بی نام IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
      4 134
      شما هم خودت رو ناراحت نکن
  • بی نام ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    126 2
    شما بروید کشورهای دیگر را ببینید. همه مصرف گرای بروز هستند کشورشان هم در بالاترین سطح در حال رشد و توسعه است. لطفا از جاب مبارکتون بلند بشید بروید مطالعه بفرمایید.
    • بی نام IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
      16 37
      خوب دیگه اون ها با ما فرق دارند
  • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    90 1
    من معتقدم که اقتصاد ایران اسیر رانت خواران است و مردم هم رد این شرایط کاری از دستشان برنماید .
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    58 4
    بابا دست مردم نیست که . این بانک ها هستند که خونه رو گرون کردند افتاده گردن مردم
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    124 2
    من می خواهم بپرسم در شرایط تحریم چرا باید خونه و خودرو و شیر و پنیر گرون بشه . بالاخره ما هیچ کالایی رو نمی تونیم تولید کنیم؟ یک سوزن تولیدکننده بزنید یک جوالدوز به مردم
  • بی نام IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    42 3
    مصرف خوبه اما مصرف گرایی و جنون مصرف نه
  • بی نام IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    60 1
    باز هم مردم
  • بی نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    99 1
    مردم به نون شب محتاجن شما میگی حنون مصرف
  • بی نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    89 1
    ای بابا باز هم افتاد گردن مردم
  • بی نام ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    130 1
    جناب رزاقی. برای شما و امثال شما که از وضعیت تصمیم گیری در اقتصاد اگاه هستین که بد نیست. دوستان شما از فرصت ها استفاده کامل را برده. شیک زندگی میکنند و همه چیزهای مصرفی شان بروز رسانی میشه. ارزش پولشون هم بروز هستش. این فشار برای مردمی هست که اندک پس اندازشون هم شده بی ارزش. سعی کنید اول از دوستان خودتان شروع بفرمایید. چون اکثر مسافرتهای خارجی مربوط به همانها میباشد که با پولهای باداورده دارن تفریح میکنند
  • بی نام ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    223 1
    جناب رزاقی. نمیخواهد جای دوری تشریف ببرید. همین همسایه خودمون دبی را ببینید. ثروتش نصف ایران هستش ولی در این ده سال اخیر با تمام مصرف گرایی بروز با امکانات عالی داره به کجا میره انوقت ما کجا هستیم. مطالعه چیز خوبی است.
    • شکرابی IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
      12 0
      پول ما برکت نداره؟
  • بی نام IT ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    59 5
    خیلی از ثروتمندان هم هستند که به مستمندان کمک میکنند و حتی خیریه تاسیس کردند. این اصلا ربطی نداره ثروتمند باشی یا نه که بخوای کمک کنی, این ربط به فرهنگ و ذات هر شخص داره.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    20 1
    دوست داشتم گزارشگر یا خبرنگاری که این مصاحبه رو انجام داده اول یه سر به خونه زندگی جناب رزاقی میزد،اتومبیل که ایشون استفاده میکنند،گاز،یخچال،ماشین لباسشویی،ماشین ظرفشویی و........میدید و بعد این مصاحبه رو انجام میداد،متاسفانه این جنابان برای خودشون،خانوادشون واطرافیان خودشون ننه هستن و برای بقیه مردم زن بابا،،،،خیلی دوست داشتم مثل اون خبرنگار تلویزیون این خبرنگار هم برند کت و شلوار ایشون رو میپرسید،
  • روح اله A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    17 1
    نظر من اینه که در برخی موارد مقصر صد در صد خود ما مردم هستیم. برای من همیشه سوال هست که چرا هر چیزی گرون تر میشه مردم ما بیشتر حرص میزنن برای خریدش مثلا همین پراید. بابا نخرید تا جرات نکنن اینقدر گرونش کنن. اونا گرون کردن ما هم تحریم نخریدن کنیم. آخه تا کی ما باید استرس زندگی داشته باشیم تا کی؟ عمرمون تموم شد دیگه
    • حمید A1 ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
      5 0
      استاد اون نظری که شما داری برای وقتیه که یک قلم کالا گرون میشه که با نخریدن درست میشه.الان کدوم کالا رو نخریم همچی گرون شده از هزینه حمل نقل گرفته تا مواد خوراکی دارو کلا همچی چون ارزش ریال افت کرده.شما پراید نخر بجاش میخوای با پای پیاده رفت امد کنی؟با تاکسی بری خوب اونم گرون شده.مشکل خیلی بزرگتر از این حرفهاست
  • سمندون IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    108 1
    اشکنه می خوریم
  • شاهد A1 ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    16 0
    ببینید به کجا رسیده ایم؟
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    31 2
    بهتر است برخی بازنشسته بشوند
  • بی نام IR ۰۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
    78 1
    اينقدر مردم مردم نكنيد
  • بی نام DE ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
    19 0
    روبرو می شویم همان طور که روبرو شدیم . زنده می مانیم اما زندگی !
  • بی نام IR ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
    21 1
    مشکل اصلی ما فاصله طبقاتی است
  • بی نام EU ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۵
    12 0
    کاسبان تحریم که بخش کوچکی از جامعه هستن که وضعشون خوبه و عینِ خیالشون هم نیست ...مردم هم که با هر تحریم بدبختر و بیچاره تر می شن....