شکاف ناشی از یک خلا، بی‎ثباتی، جنگ داخلی، از سرگیری جنگ خارجی و یا بازگشت بنی‎صدر؛ کدامیک می‌توانست تبعات ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران باشد؟

رضوانه رضایی: با اعلام فوت امام خمینی، به همان میزان که ایران اسلامی در ماتم و عزا فرو رفت دشمنان خارجی غرق در شادی شدند. مجلس خبرگان رهبری بدون فوت وقت اقدام به انتخاب جانشین ایشان کرد اما با این حال سناریوی خارجی ها که با بستری شدن حضرت امام در بیمارستان آغاز شده بود، جان تازه ای گرفت. سناریوهایی که در پایان همه فصل های آن چیزی جز فروپاشی انقلاب اسلامی پبش بینی نمی شد، با همه قدرتی که غربی ها داشتند نهایتا نقش برآب شد تا آنها اکنون و در 40 سالگی پیروزی انقلاب همچنان در حسرت غروب انقلاب بمانند.

«فایننشال تایم » چاپ لندن در تاریخ 3 خردادماه 68 (یازده روز پیش از رحلت امام (ره)) نوشت: با رحلت آیت الله خمینی، شکاف بزرگی در راس سیستم سیاسی ایران ایجاد خواهد شد، بیانیه های رسمی و نیز گزارش‎های رسانه های خبری ایران، حاکی از آن است که پرکردن این شکاف، امکان پذیر نخواهد بود.

«رادیو بی بی سی » هم اعلام کرد: خلایی را که درگذشت آیت الله خمینی در سطح رهبری ایران به وجود آورده، مشکل می توان جبران کرد.

«رادیو امریکا» با شادی غیرقابل وصفی عنوان کرد: مرگ آیت الله خمینی قطعا به بی ثباتی عظیمی در ایران منجر خواهد شد و برخی پیش بینی می کنند که این وضع، احتمالا شعله یک جنگ داخلی را در ایران خواهد افروخت.

منافقین هم در این معرکه خود را لایق رسیدن به قدرت می دانستند. آنها بیش از هر کشور خارجی آماده رسیدن این روز بودند و حتی سرکرده آنان در گردهمایی نظامی خود در 7 خردادماه 68 مدعی شده بود: «نیروهای نظامی سازمان، باید برای شرایط مرگ [امام] خمینی آماده باشند. مرگ [امام] خمینی به عنوان بالاترین نقطه آمادگی در مردم ایران، برای استقبال از عملیات نظامی ما خواهد بود.»

اما آنچه را که مسعود رجوی در جمع نیروهای نظامی سازمان عنوان کرده بود، چند روز بعد از سوی یک رسانه سعودی با اعلام نقشه منافقین برای حمله به ایران تایید شد. روزنامه «الشرق الاوسط »، در روز 14 خرداد 68 همزمان با ارتحال حضرت امام نوشت: «چریک‌های مسعود رجوی که از حمایت عراق برخوردارند، طرحهایی را برای انجام یک تهاجم عمده در طول مرزها به فاصله چند ساعت پس از رحلت آیت الله خمینی، تدارک دیده اند.»
انتظار فوت امام برای رییس جمهور فراری هم خیلی خوشایند بود. ابوالحسن بنی صدر در مصاحبه با آسوشیتدپرس مدعی شد: «درگذشت [امام] خمینی، این مساله را محتمل می کند که وی [بنی صدر] بزودی به کشور بازگشته و احتمالا وارد دولت شود». (اینجا)

آیت‌الله خامنه‌ای از منظر امام (ره)
آنچه بیگانگان جلوی راه خود می‎دیدند سرابی بیش نبود. با ارتحال حضرت امام، مجلس خبرگان رهبری در همان روز دست به کار شد و با تشکیل جلسه ای همه اعضای این مجلس را فراخواند تا جایگزین امام را از میان گزینه های پیشنهادی انتخاب کند. در آن جلسه هرچند بحث های زیادی در خصوص شورایی شدن و یا فردی بودن رهبری مطرح شد اما نظر اکثریت به رهبری یک فرد و آن هم آیت‎الله خامنه‎ای بود.
هرچند ایشان هم تمایلی به پذیرفتن این سمت نداشتند اما خاطره گویی مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی حجت را بر همه تمام کرد؛ آن زمان که گفت: «امام خمینی(ره) در یک جلسه عمومی و یکبار نیز در یک جلسه خصوصی به بنده فرمودند که اقای خامنه ای بهترین فرد برای رهبری انقلاب اسلامی است.» حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی یک نمونه دیگر از اشارات حضرت امام را بیان می کند: «در جلسه ای با حضور سران سه قوه، آقای نخست وزیر (موسوی) و حاج احمد آقا در محضر امام بحث شد. حرف ما با حضرت امام این بود که اگر این قضیه اتفاق بیافتد، ما بعدا با قانون اساسی مشکل داریم، زیرا ممکن است خلاء رهبری پیش بیاید.ایشان گفتند: «خلا رهبری پیش نمی آید و شما آدم دارید.» گفتم: «چه کسی؟» ایشان در حضور آقای خامنه ای گفتند: «همین آقای خامنه ای».

نهایتا حضرت آیت‎الله خامنه‎ای با رای قاطع نمایندگان به رهبری انقلاب برگزیده شد؛ همان مردی که بنیانگذار انقلاب اسلامی در دوران حیاتش بارها او را مورد تایید قرار داده بودند و از او به عنوان بازوی توانای جمهوری اسلامی و خورشید روشنی بخش آن یاد می کرد و می گفت: «این جانب که از سالها قبل از انقلاب با جناب عالی ارتباط نزدیک داشته ام و همان ارتباط...بحمد الله تا کنون باقی است، جناب عالی را یکی از بازوهای توانای جمهوری اسلامی می دانم و شما را چون برادری که آشنای به مسائل فقهی و متعهد به آن هستید و از مبانی فقهی مربوط به ولایت مطلقه فقیه جدا جانبداری می کنید، می دانم، و در بین دوستان و متعهدان به اسلام و مبانی اسلامی از جمله افراد نادری هستید که چون خورشید روشنی می دهید.»

اشداء علی الکفار و رحماء بینهم
امام خمینی در بخش دیگری از سخنان خود که پیش از تنفیذ حکم ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای انجام شده بود؛ عنوان کرده بودند: «خداوند متعال بر ما منت نهاد که افکار عمومی را برای انتخاب رئیس جمهوری متعهد و مبارز در خط مستقیم اسلام و عالم به دین و سیاست هدایت فرمود. اینان [منافقین] آن قدر از بینش سیاسی بی نصیب اند که بی درنگ، پس از سخنان شما در مجلس و جمعه و پیشگاه ملت، به این جنایت دست زدند و به کسی سوء قصد کردند (آیت الله خامنه ای) که آوای دعوت او به صلاح و سداد، در گوش مسلمین جهان طنین انداز است. من به شما، خامنه ای عزیز، تبریک می گویم که در جبهه های نبرد، با لباس سربازی و در پشت جبهه، با لباس روحانی، به ملت مظلوم خدمت نموده و از خداوند تعالی، سلامت شما را برای ادامه خدمت به اسلام و مسلمین خواستارم. ایشان...به حکم قرآن کریم، اشداء علی الکفار و رحماء بینهم بوده اند».

روایت شایستگی از زبان دو فرزند امام
خاطره گویی از علاقه و اطمینان حضرت امام به آیت الله خامنه ای و تایید تلویحی ایشان مبنی بر ادامه مسیر انقلاب به رهبری ایشان، تنها از سوی هاشمی رفسنجانی در جلسه رای گیری خبرگان عنوان نشد. فرزندان امام هم در نقل خاطره های خود، به نکته های قابل توجهی اشاره کرده اند.

حجت الاسلام مرحوم حاج سید احمد آقا خمینی (ره) نقل می کند: «وقتی که آیت الله خامنه ای در سفر کره (شمالی) بودند، امام گزارش های آن سفر را از تلویزیون می دیدند. از آن منظره دیدار از «کره» استقبال مردم و با سخنرانی ها و مذاکرات خود در آن سفر خیلی جالب بود و امام گفته بودند، الحق ایشان شایستگی رهبری را دارند.» فرزند امام همچنین خطاب به آیت الله خامنه ای عنوان کرد: حضرت امام بارها از جناب عالی به عنوان مجتهدی مسلم و بهترین فرد برای رهبری نام بردند. انتخاب شایسته و بسیار خداپسندانه حضرت عالی، باعث شادی تمام دوستداران اسلام و انقلاب اسلامی در جهان گردید.حضرت عالی از چهره های درخشان انقلاب اسلامی ایران بوده و همواره مورد تایید و تکریم امام عزیزمان بوده اید.

خانم زهرا مصطفوی دختر امام (ره) هم گفته بود: من مدتها قبل از برکناری قائم مقام رهبری شخصا، از محضر امام درباره رهبری پرسیدم و ایشان از آیت الله خامنه ای نام بردند و پرسیدم که آیا شرط مرجعیت و اعلمیت در رهبری لازم نیست، و ایشان نفی کردند و از مراتب علمی ایشان پرسیدم و صریحا فرمودند که ایشان اجتهادی را که برای ولی فقیه لازم است، دارد.

در بیست و نهمین سالگرد ارتحال امام راحل، همچنان ابعاد دیگری از آنچه که منجر به انتخاب ایشان به عنوان جانشین امام(ره) شد؛ خبرساز می شود. از فیلیمی که از جلسه مجلس خبرگان عنوان شد تا خاطرات اعضای وقت مجلس خبرگان رهبری. تلاش دشمنان علیه نظام جمهوری اسلامی از تحمیل 8 سال جنگ گرفته تا تحریم و خدعه و .... در طول این سالها ناکام مانده و آنان را مایوس کرده است. بسیاری بر این باورند که عبور از این گردنه ها و پیچ های تاریخی تنها با هدایت و رهبری آیت الله خامنه‎ای میسر بوده است و برای حفظ نظام، همگی به عمود خیمه تکیه کنند. 
27215

کد خبر 781406

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =