قائم‌مقامی: نظام جدید ترکیه، شبیه حزب بعث عراق است

یک کارشناس مسائل ترکیه، نتایج انتخابات و چالش های داخلی پیش روی اردوغان را برای خبرآنلاین بررسی کرده است.

زهره نوروزپور: سیدعلی قائم‌مقامی کارشناس ترکیه درباره نتایج انتخابات ترکیه به خبرآنلاین گفت: «انتخابات مجلس و ریاست جمهوری ترکیه در سوم تیر روز یکشنبه برگزار شد. در این انتخابات 59 میلیون و 354 هزار نفراز حق رای دادن برخوردار بودند. در انتخابات رياست جمهوري 49 میلیون 669 هزار 129 نفر در انتخابات شرکت کردند. 48 ميليون 559 هزار و 856 رأي معتبر شناخته شد.  مشارکت 83 درصد است. در انتخابات مجلس بزرگ ترکیه تعداد شرکت کنندگان در انتخابات مجلس ترکيه: 51 ميليون و 178 هزار و 630 نفر بود.»


قائم‌مقامی در ادامه به نتایج آرا و مشارکت مردمی پرداخت و گفت: «تعداد آرای معتبر: 50 ميليون و 125 هزار و 400 راي است و ميزان مشارکت 87 درصد. در نتیجه انتخابات حزب عدالت و توسعه 42 درصد آرا و برابر با  295 نماینده را وارد مجلس کرد. 
حزب حرکت ملی گرا که حزب افراطی ترک است با 11.1 درصد برابر با 49 نماینده را به مجلس فرستاد. حزب جمهوريت خلق: 22.64 درصد آراء و 146 نماينده مجلس. حزب دموکراتيک خلق‌ها: 11.70 درصد آراء و 67 نماينده مجلس (کرد گرا و حامي پ ک ک).

این کارشناس ترکیه در ادامه بررسی نتایج آرا و چینش پارلمان و ائتلاف حزب عدالت و توسعه گفت: «حزب حرکت ملی گرا که حزب افراطی ترک است با 11.1 درصد برابر با 48 نماینده را به مجلس فرستاد. اگر حزب حرکت ملی گرا با حزب عدالت و توسعه متحد نمی شد، حزب عدالت و توسعه در انتخابات ریاست جمهوری در دور اول شکست می خورد. و انتخابات به دور دوم کشیده می شد.
اکنون اردوغان و حزب عدالت و توسعه برای تصویب مصوبات در حکم قانون رئیس جمهور ویا تصویب قوانین موضوعی برای انطباق قوانین با اصول قانون اساسی جدید نیازمند و وابسته به نمایندگان حزب حرکت ملی گرا در مجلس ترکیه خواهند بود.»

این تحلیلگر مسائل ترکیه درباره حضور و نتایج آرای کردها گفت: «حزب دموکراتیگ خلق ها علیرغم سرکوب شدید و بازداشت 15 نماینده و زندانی شدن صلاح الدین دمیر تاش و فیقن یوکسک داغ رهبران همزمان این حزب،  10 درصد حد نصاب انتخابات عبور کرده و وارد مجلس شد.  حد نصاب انتخابات که کاملا ضد دموکراتیک است، اگر حزب سیاسی نتواند ده درصد کل آراء ماخوذه را بدست آورد، آراء آن به سهم حزب بزرگتر منتقل می شود. اگر حزب دموکراتیک خلق‌ها که ملی گرای کرد است از حد نصاب ده درصد انتخابات عبور نمی کرد، آراء آن به حساب حزب عدالت و توسعه ریخته می شد.»

قائم مقامی تاکید کرد: «چنانکه اردوغان در یک جلسه سری گفته بود که نباید اجازه دهیم که حزب دموکراتیک خلق‌ها وارد مجلس شود. در آنصورت آراء حزب عدالت و توسعه کاهش می یابد.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه و ترکیه درباره آرایش سیاسی دولت و حزب عدالت و توسعه افزود: «اینک پش بینی  تحقق یافت. حزب عدالت و توسعه نتوانست در مجلس به اکثریت کرسیهای مجلس که 301 عدد می باشد دست یابد و وابسته به حزب حرکت ملی گرا شد.  این حزب خواهان اعلام عفو عمومی است. درحالیکه اردوغان مخالف آن است. حزب حرکت ملی گرا خواهان احیا مجازات اعدام است. در آن صورت پرونده اتحادیه اروپا بسته می شود.»

قائم مقامی در پاسخ به این سوال که اتحادیه اروپا به مدل ریاست جمهوری اردوغان چه واکنشی خواهد داشت گفت: «البته اتحادیه اروپا مخالف نظام ریاست جمهوری مدل ترک به قول اردوغان است. نظام ریاست جمهوری مدل ترک، شبیه حزب بعث عراق است. رئیس جمهور مطلق العنان می باشد. وزرا از مجلس رای اعتماد نمی گیرند. وزرا و معاونین رئیس جمهور را نمی توانند استیضاح کنند.»

وی در نهایت به اختیارات اردوغان اشاره کرد و ادامه داد:

«رئیس جمهور بودجه را تدوین می کند. رئیس جمهور می تواند مجلس را منحل کند. رئیس جمهور حزبی ارتش و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و ژندارمری و پلیس را تحت کنترل خود دارد. می‌تواند احزاب دیگر را سرکوب کند. تفکیک قوا نیز از بین رفته است. توسییاد (بزرگترین تشکل صاحبان صنایع و تجاری، و انجمن صاحبان صنایع و کارفرمایان ترک که حدودا هشتاد درصد صادرات بخش خصوصی ترکیه را به عهده دارد و در کودتا شرکت کردند)  با صدور اطلاعیه ای خواهان انجام اصلاحات در نظام پولی و مالی و بانک مرکزی، رفع تورم، ترمیم کسری جاری ، تولید کالاهای تکنولویک بالا و دیجیتالی منطبق بر محیط زیست، احیا روند عضویت در اتحادیه اروپا شده است. احزاب مخالف و به خصوص " اتحاد ملت " متشکل از حزب جمهوری خلق، حزب خوب، حزب سعادت و حزب دموکرات، حزب  دموکراتیک خلق‌ها مستقل از دو اتحاد جمهور و ملت؛ مخالف نظام ریاست جمهوری هستند.»

52310

کد خبر 786196

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر تبریز اوغلی IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    58 12
    شما به فکر خودتون باشید
    • بی نام US ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۸
      5 4
      اوغلی چرا رجب پاشا اوغلو رو کنار گذاشت؟
    • بی نام A1 ۰۰:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      1 5
      خوب بنظر بعضي هموطنان ترك مثل بعضي ايراني هاي ديگه ، نون به نرخ روز خورن . اين يك دهه بيشتر ، كه تركيه از نظر اقتصادي پيشرفت كرده ، دوره عثماني و جنگ و جدل ها و باج ها و خون ها كيلويي چند . اما براي چند دهه ٥٠ ، ٦٠ ، ٧٠ ، حتي با وجود جنگ تحميلي ، ايران از همه نظر بهتر و بالا تر از اونها بود ، رگ ها يك طور ديگه باد ميكرد . عزيز ، هيچ وقت فراموش نكن همدلي از هم زباني خوش تر است
    • بی نام A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      3 5
      امیر تبریز اوغلی 00:30 اون اتفاقات ناگواری که حکومت عثمانی در آذربایجان انجام داد هم جزو تاریخچه اون حکومت عثمانی حساب کردی؟تو در مورد سلسله صفویه هم این واکنشو نشون میدی؟و بی نام 04:37 به نظر من ابراز واقعیت های تاریخی در جنگ های ایران و عثمانی در زمان سلسله صفویه بسیار مهمه و به نظر من یکی از دلایلش در حال حاضر اینه که عده ای از افراد با تفکرات پانترکیسمی به شدت تلاش میکنن تا با بازی با کلمات یک هویت دروغین و ساختگی و جعلی و استانبولیزه برای آذربایجان بسازن.
    • بی نام A1 ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      4 5
      از خبر آنلاین میخوام لطفا با دعوت از کارشناسای مختلف و ایران دوست بیشتر در مورد سیاست های کشور ترکیه به صورت دقیق و درستی بنویسه و اگر انتقادات مختلف و درستی هم در مورد سیاست های کشور ترکیه وجود داره بهش اشاره کنه.و در مورد جنگ های ایران و حکومت عثمانی در زمان سلسله صفوی و واقعیت هایی که در اون وجود داره که عده ای ازپانترک ها دوست ندارن که گفته بشه و باعث به چالش کشیدن بخشی از تفکرات پانترکیسمی در عده ای میشه هم بنویسه.
    • شمس تبریزی A1 ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      3 3
      آقاجان، این بحث صفویه و عثمانی را بگذارید کنار. الان سال 2018 است. ترکیه پیشرفت اقتصادی داشته؟ مبارکش و نوش جونش. دوستان طرفدار اردوغان خیلی درباره مسلمانی اردوغان مانور کردن و اینکه اگر ایران و ترکیه متحد باشند کسی جرات نگاه چپ به خاورمیانه را نداره. برای اینکه اطمینان پیدا کنم که دوستان درباره اردوغان درست میگن چند شرط را مطرح میکنم که اردوغان باید عملیاتی اش کنه تا صداقتش در این زمینه ثابت بشه 1 خروج ترکیه از ناتو 2 قطع روابط همه جانبه اعم از دیپلماتیک و اقتصادی و گردشگری و....با اسراییل 3 خروج بی قید و شرط از سوریه 4 پرداخت غرامت به سوریه. شروط حداقلی و بسیار معقولی را هم گذاشتم تا اما و اگر نداشته باشه. شما اگر در ادعای خود صادقید بگویید به همینها عمل کنه
    • بی نام IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      3 3
      شمس تبریزی 17:04 واقعا من از اینکه نوشتی" این بحث صفویه وعثمانی را بگذارید کنار" تعجب میکنم.درسته الان در سال 2018 هستیم ولی آیا باید اون تاریخو کاملا فراموش کنیم؟یکی از دلایلی که من معتقدم نباید واقعیت های تاریخی در مورد جنگ های دولت عثمانی و ایران در زمان سلسله صفویه بیان بشه اینه که به نظر من میتونه بخشی از تفکرات پانترکیسمی عده ای از پانترک ها برای استانبولیزه کردن و ساختن یک تاریخ جعلی و دروغین برای آذربایجانو به چالش بکشه.شمس تبریزی 17:04 اگر مخالف اون تفکرات پانترکیسمی هستی لطفا در اینجا در بیان بعضی از جملات دقت کن و کاری نکن که عملا در زمین عده ای از پانترک ها بازی کنی.
    • بی نام IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      3 1
      متاسفانه من در پاسخم در بی نام46 :18:41 در این قسمت به دلیل یک اشتباه سهوی به جای اینکه بنویسم"یکی از دلایلی که من معتقدم باید واقعیت های تاریخی در مورد جنگ های دولت عثمانی و ایران در زمان سلسله صفوی بیان بشه "نوشتم "یکی از دلایلی که من معتقدم نباید واقعیت های تاریخی در مورد جنگ های دولت عثمانی و ایران در زمان سلسله صفوی بیان بشه"و در واقع در اون بخش به جای واژه باید نوشتم نباید.من در اینجا این بخش از پاسخمو اصلاح کردم.و در واقع به نظر من باید واقعیت های تاریخی در مورد جنگ های دولت عثمانی و ایران در زمان سلسله صفوی بیان بشه که به نظر من میتونه بخشی از تفکرات پانترکیسمی عده ای از پانترک ها برای استانبولیزه کردن و ساختن یک تاریخ جعلی و دروغین برای آذربایجانو به چالش بکشه.
    • بی نام IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      0 0
      خبر آنلاین لطفا اگر به درستی امکان داره بدون اینکه این نظرم چاپ شه به جای واژه "نباید" در پاسخم در بی نام46 :18:41 در این قسمت، واژه" باید "قرار بدید یا اگر اینکار امکان نداره نظر قبلی منو در این بخش که اصلاح بخشی از پاسخم در46 :18:41 هست رو چاپ کنید.
    • شمس تبریزی A1 ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
      0 1
      خیر منظور من فراموشی تاریخ نبود. در جای خودش هم کارشناسان بحث بکنند. بسیار هم عالیست. اما دیدم این بحث تاریخی، ما را از موضوع روز دور میکنه. یکی از دوستان به علی از تبریز در صفحه دیگری موضوع شهید باکری و اتحاد ترکیه و ایران برای محافظت از خاورمیانه را پیش کشید. احساس کردم ایشان از روی حسن نیت داره صحبت میکنه. خواستم شروط مقدماتی برای آن چیزی را که ایشان در ذهن داشت ارایه کنم. البته میدانم اردوغان اهلش نیست و او درعمل اسلامگرا نیست. تمام عرض من این بود که وضعیت سوریه خطرناکه و تکلیف آینده خاورمیانه در سوریه رقم میخوره، و این بحث صفوی و عثمانی در این برهه مشکلی را در رابطه با آینده خاورمیانه نمیتونه حل کنه.اردوغان اگر به حداقل 3 شرط از آن 4 شرطی هم که گفتم عمل کنه. کار مهمی کرده اما نمیکنه
  • بی نام A1 ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    34 3
    پس برای چی مجلس دارند؟
  • بی نام IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    57 11
    فقط ترکیه شبیه حزب بعث شده؟
  • بی نام IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    28 4
    مملکت ما دلا داره بالا میره اینا دارن ترکیه رو تحلی میکنن ارزش پول من در بانک در دو ماه نصف شده چه کسی پاشخگوی ضرر من است
  • بیژن IR ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    23 7
    مثل همیشه پیش بینی های پروفسور علی قائم مقامی غلط از اب دراومد و بخاطر ناراحتی دوباره شروع به ترک ستیزی کرده .ببین کی داره سیستم سیاسی و دمکراتیک ترکیه رو با حزب بعث مقایسه میکنه.حتی سیستم انتخابات ترکیه هم در بالاترین سطح از استانداردهای جهانی هست .لابد اگه حزب تروریست و نژادپرست دمکراتیک خلقها در انتخابات پیروز میشد و رهبر تروریستش رو از زندان ازاد میکردن اونوقت نظام جدید ترکیه دمکراتیک میشد.یه سوالی که از اقای قائم مقامی دارم اینکه ایا شما یه نظر مخالف در مجلس ایران رو تحمل میکنید و ایا یک حزب و گروهیی که مثلا از تروریستهای پژاک حمایت کنه بهش اجازه فعالیت میدید؟
    • شمس تبریزی A1 ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
      5 15
      پیشبینی اردوغان و داوود اوغلو درباره سوریه غلط از آب در آمد و اتفاقی نیفتاد. میلیاردها دلار هم برای پیشبینی شان شرط بسته بودن که باختن. این بنده خدا یک کارشناسه. فرض کن پیشبینی اش اشتباه هم باشه. اتفاقی که نیفتاده. مگه مثل رجب 50 میلیارد خرج پیشبینی اش کرده؟؟
    • شمس تبریزی A1 ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
      3 11
      آقا من یک چیزی را هم به شما بگم. ما نمی خواهیم عضو اتحادیه اروپا بشیم. هی مثل اردوغان هم شعار دموکراسی نمیدیم. بنابراین دلیلی نداره مجوز برای گروههایی که شما اسم بردی صادر کنیم. این بابا زیاد شعار دموکراسی میده. بهش بگو اگه دموکرات هست اینقدر برای عبدالله اوجالان مزاحمت درست نکنه. اگر هم دموکرات نیست، بیاد صریحا اعلام کنه تا تکلیف دنیا باهاش روشن بشه.
  • بی نام IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    27 7
    قائم مقامی جون ترکیه سیستم سیاسی دمکراتیکی داره و با رای مردم و با مشارکت متعدد احزاب اداره میشه.مشکل امثال قائم مقامی ها فقط شخص اردوغان نیست.ایشون از این ناراحتن که ترکیه با سیستم جدیدی اداری و در راس اون مرد کار کشته بنام اردوغان داره با سرعت بیشتری پیشرفت می کنه و ایشون ا تازه یاد دمرکاسی افتادن که چرا قدرت رئیس جمهور یک کشور باید اینقدر زیاد باشه که ارتش و نهادهای اقتصادی زیر نظرش باشن.وقتی رئیس جمهور یک کشوری از قدرتش در راستای شکوفایی و پیشرفت کشورش استفاده میکنه ایشون انتظار دارن به تروریستهای پ.ک.ک و پان کرد زیاد میدان بدن
    • شمس تبریزی A1 ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
      6 17
      ترکیه سیستم دموکراتیکی داره؟؟؟؟ خخخخخخخخخخخ. من دهها مقاله میتونم منتشر کنم که کارشناسان بین المللی حرف شما را رد میکنند. آخه شما ظرفیت خواندن و شنیدنش را ندارید.
  • بی نام A1 ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۷
    10 3
    تو اگه طبیب بودی سر خود دوا مینمودی.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین