روزها از پیروزی این جریان سیاسی در انتخاباتی کاملاً دموکراتیک میگذرد. از آن جنس انتخاباتی که ناظران غربی هم بر صحت و سلامت نتیجه آن تأکید کردند. اما ایالات متحده باز با توسل به همان سیاست یک بام و دو هوا تصمیم گرفت تا به راحتی آرای فلسطینیها را نادیده بگیرد. حماس برگهای آرای فلسطینیها را در دست داشت اما در نهایت با گلولههای اسرائیلی روبهرو شد. کاخ سفید در روزهای حضور جورج بوش در قدرت چشمهایش را بر دستاوردهای سیاسی حماس بسته و این جنبش را غیرقانونی و در لیست گروهَهای حامی تروریست قرار داد. اروپاییها هم به راحتی دنباله رو امریکا شدند. همانگونه که در جنگهای عراق و افغانستان ایالات متحده اراده کرد و غربیها حمایت. حالا اما دولت در اسرائیل به دست افراطیون افتاده است و در ایالات متحده به دست دموکراتها که گویا آتش جنگطلبیشان اندکی کمتر از جمهوریخواهان است. بازی در ظاهر اما بر این مدار میچرخد. به نظر میرسد که غربیها هم همچنان به دنبال تحریم حماس و در انزوا نگاه داشتن این گروه هستند. اما یک مقام ارشد حماس در گفتوگو با تایم ادعای دیگری را مطرح میکند. اسامه حمدان که رهبری شاخه حماس در لبنان را بر عهده دارد، در مصاحبهای با تایم ادعا میکند که اروپاییها در پشت پرده بارها با حماس ارتباط گرفتهاند. بازی به مرحله خطرناکش رسیده است. شاید ایالات متحده دلخوشی از حماس برای مقاومت در برابر زیادهخواهیهای اسرائیل نداشته باشد اما حقیقت این است که نمیتوان از برقراری صلح میان طرفین سخن گفت و حماس را نادیده گرفت.
خبرنگار تایم در بیروت با اسامهحمدان گفتوگو کرد. در همین فرصت بود که حمدان ادعا کرد نمایندگانی از چهار کشور اروپایی تماسهایی کاملاً دیپلماتیک و در چارچوب قوانین بینالمللی با حماس گرفتهاند. در این میانه البته ایالات متحده هم سبدهای خود را بینصیب از بازی نگذاشته است. جورج میتچل نماینده ویژه رئیسجمهوری ایالات متحده هم مذاکرات غیررسمی با نمایندگان حماس داشته است.
همزمان با این اظهار نظر حمدان وزارت امور خارجه ایالات متحده از برقراری هر گونه ارتباط میان میتچل و نمایندگان حماس ابراز بیاطلاعی کرد. حرکتی که چندان هم دور از انتظار نبود. سخنگوی وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر اظهارات پیشین را تکرار کرده و اعلام کرد که تنها در شرایطی مذاکره با حماس از لحاظ کاخ سفید مجاز خواهد بود که این جنبش اسرائیل را به رسمیت شناخته و با توسل به خشونت در گذشته اذعان کند. حماس اما تاکنون بارها مخالفت خود را با این پیششرطها اعلام کردهاست.
حمدان از ذکر نام کشورهای مورد ادعا خودداری کرده اما به صراحت گفت: اروپاییها اندک در سیاستهای خود در قبال فلسطین از ایالات متحده فاصله میگیرند. این حد از ارتباطها کافی نیست اما قابل توجه است. اگر اروپاییها در مواضع خود تجدید نظر کنند، دورنمای صلح واضحتر خواهد بود.
حمدان یکی از معدود مقامهای حماس است که ظرف چند سال اخیر با مقامهای اروپایی ارتباط داشته است. ساکنان جدید کاخ سفید تأکید دارند که استراتژی این کشور در قبال حماس تغییر نکرده است اما جمعی از نمایندگان کنگره با اصرار باراک اوباما مبنی بر تشکیل کشور مستقل فلسطین نگران آینده روابط واشنگتن - تلآویو هستند.
حمدان با تأکید بر عدم تغییر در رویکرد ایالات متحده نسبت به حماس میگوید: تنها زبان ساکنان کاخ سفید اندکی نرمتر شده است اما در عمل از تغییر خبری نیست. اما بعید نیست باراک اوباما و همراهانش به این باور رسیده باشند که در فلسطین دیگر محمود عباس رهبر محسوب نمیشود. اگر آنها به دنبال مذاکره با رهبران واقعی هستند باید با حماس ارتباط بگیرند.
انتخابات اخیر در اسرائیل و روی کار آمدن دولتی تند رو به رهبری بنیامین نتانیاهو که مخالف تشکیل دو کشور مستقل در کنار هم هستند به شکل غیرمستقیم پیش شرطهای غربیها و در رأس آنها ایالات متحده برای حماس را بیمعنا کرد. در شرایطی که تل آویو استقلال فلسطین را به رسمیت نشناسد پافشاری بر همین پیششرط برای حماس به مزاحی دیپلماتیک میماند.
نظر شما