هرمیداس باوند:روسیه وچین شرکای تجاری مطمئنی برای مانیستند/این دو کشور به هر7قطعنامه ضدایرانی رای داده اند

داوود هرمیداس‌باوند،استاد روابط بین‌الملل در روزنامه شرق نوشت:رفتارهای اخیر روسیه و چین بعد از آغاز تحریم‌های ایالات متحده نشان داد رابطه این دو کشور با ایران، کاملا در چارچوب منافع آنان و مناسبات کشورهای عضو شورای امنیت دنبال می‌شود.

فرصت‌طلبی روس‌ها در جایگزین‌کردن تولید نفت ایران در بازار بعد از دیدار وزرای انرژی روسیه و ایالات متحده و تلاش‌های اخیر چین و آمریکا برای بهبود روابط خود و درخواست ترامپ از چین برای همکاری‌کردن در تحریم ایران نشان می‌دهد روابط ایران با این دو کشور، هیچ‌گاه استراتژیک نبوده است.

در شرایط فعلی همچنان مواضع و رویکرد اتحادیه اروپا درباره آینده برجام و دادن اطمینان به ایران برای باقی‌ماندن در برجام، کارکرد به مراتب بیشتری داشته و اگر سازوکار ویژه حمایتی کشورهای عضو این اتحادیه‌ عملیاتی شود،آن‌گاه می‌توان دریافت چرا بسیاری از کارشناسان و آگاهان، خواستار ایجاد زمینه‌های همکاری کامل با این اتحادیه هستند.

می‌دانیم تحریم‌های آمریکا مضاعف است و اگر شرکتی با ایران همکاری داشته باشد، مشمول تحریم‌های آمریکا نیز می‌شود که عمدتا شرکت‌ها و مؤسسات اروپایی به دلیل سود هنگفتی که در تجارت با ایالات متحده دارند، از همکاری با ایران بیمناک هستند؛ اما اگر سازوکار حمایتی به درستی تبیین و اجرائی شود، می‌تواند وضعیتی نسبی در مراودات مالی و تجاری ایران و اروپا حاکم کند؛ بنابراین نمی‌توان روی روسیه و چین در کارزار موجود چندان حساب کرد. تلاش‌های روسیه معطوف به حل مسائل و اختلافات با غرب در عین حفظ دستاوردهایش است. حضور در سوریه و نقش‌آفرینی‌هایش در این کشور به منزله کانونی برای حل نهایی ماجرا تلقی می‌شد. در گذشته نیز هنگام ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل، روسیه و چین به هفت قطع‌نامه تحریمی ذیل فصل هفتم علیه ایران رأی دادند. 

در شورای حکام آژانس بین‌المللی نیز آنها از موضع غیر‌متعهدها حمایت نکردند و همسو با هند، ژاپن و... هرگونه مراوده مالی با ایران را خاتمه داده و به سمت معاملات کالایی حرکت کردند. روسیه در حملات اسرائیل به سوریه که به مواضع ایران و متحدان آن بود، نوعی سکوت را دنبال کرد.

به‌هر‌حال حدود 60 درصد درآمد ارزی روسیه از فروش نفت و گاز است. مهم‌ترین رقیب روس‌ها، سعودی‌ها هستند؛ بنابراین مسکو بی‌میل نیست که سیاست‌های نفتی خود را با ریاض هماهنگ کند. این رویکرد، تأمین‌کننده منافع حداکثری روسیه است و به‌نوعی در تقابل با ایران است. آنچه مشخص است، در زمان‌های حساس، ایران صرفا می‌تواند روی ظرفیت‌های خود حساب کند و این دو کشور به اصطلاح بلوک شرق، اراده‌ای برای حمایت از ایران نخواهند داشت.

1717

کد خبر 825099

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ی. الف IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۴
    6 2
    با سلام خدمت استاد گرانقدر چناب آقای باوند و مشئولین محترم سایت خبرآنلاین. جناب آقای باوند تا جندین سال قبل در گفته ها و بررسی هاشان اصلا قدرتی بنان اتحادیه اروپا را منظور نمی کردند که با مروری بر مصاحبه ها و مقالات ایشان می توان آنرا به راحتی دریافت. حالا چه شده است که ناگهان قدرت اتحادیه اروپا را بهتر و مطمئن تر از بلوک شرق می دانند!! جناب آقای باوند، بلوک شرق با تفکری نوین در صحنه سیاست جهانی ظاهر شده که آنرا کشورهای مشترک هم سود می توان ترجمه کرد و اینکه آنان بدنبال فروش نفت و یا گاز خودشان هستند، امری طبیعی است. این ما هستیم که باید پوست بیندازیم و منطق حاکم بر روابط اقتصادی دنیای جدید را با نگاهی نو و زاویه ای نو برنامه ریزی کنیم.
  • IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۴
    0 0
    روسیه در طول تاریخ همیشه به ما بدی کرده و از پشت خنجر زده
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۴
    0 0
    مخاطب این حرفها این مطلب رو بدون شیفتگی شخصیش به روسیه مطالعه کنه
  • IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۸
    0 0
    احمقانه ست فکر کنیم یه کشور دیگه منافع ملی خودش رو قربانی رابطه با ما بکنه مخصوصا روسها با اون سابقه درخشانشون در رابطه با ما.واقعیت اینه که حتی خود همین روسیه و چین هم از ترس آمریکا و تحریمهاش هر موقع لازم باشه از پشت خنجر میزنن.ما تنهاییم