با توجه به کارایی لاروهای مگس در درمان و افزایش کاربرد آنها، جهت دسترسی به نمونه تجاری لارو استریل مگس، با همکاری بیمارستان خورشید اصفهان و دانشکده علوم پزشکی اصفهان این روش درمانی با موفقیت بر روی بیماران زیادی استفاده شده است و رضایتمندی بیماران را به همراه داشته است.

به گزارش خبرآنلاین استان اصفهان به نقل از  روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان، زمانی که پزشکی مدرن در درمان برخی از زخم ها ناتوان است، اغلب گرایش به سمت درمان های باستانی بوجود می آید. استفاده از لارو مگس ها برای از بین بردن بافت های مرده و میکروارگانیسم های زخم به لارو درمانی یا Maggot Thrappy یا جراحی به کمک عوامل زنده معروف است که به آغاز تمدن بشر بر می گردد و بر خلاف عدم تحمل بیماران مبتلا به زخم های عفونی به علت بازدهی بالا، ایمنی، سادگی، کاهش هزینه های درمان، امکان درمان بدون بستری شدن در بیمارستان رو به گسترش است. 

یک شرکت دانش بنیان  در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان است  از اردیبهشت 1393 با هدف درمان زخم و پرورش مگس استریل Lucilia sericata و با ایده متخصصین حشره شناسی و حضور تعدادی از متخصصین گروه علوم پزشکی، در مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی این دانشگاه مستقر و آغاز بکار کرد.

آزاده کریمی کارشناسی ارشد حشره شناسی گفت: مگس هایی که بیشتر در لارو درمانی استفاده می شوند مربوط به خانواده Calliphoriae و گونه Lucilia sericata است. لارو درمانی در عصر جدید در بیش از ۳۰ کشور مثل آمریکا، انگلستان، آلمان و ژاپن انجام می شود و پزشکان ایرانی هم به عنوان بیست و یکمین کشور لارو درمانی را در سال ۱۳۸۳ در ایران شروع کردند.

این محقق افزود: متاسفانه با توجه به پتانسیل بالای لاروها در درمان برخی از زخم ها به خصوص زخم های پای دیابتی که سالانه منجر به قطع تعداد زیادی پا می شود مطالعات برای پرورش در شرایط آزمایشگاهی این مگس در ایران به حد کافی انجام نگرفته است و حمایت های دولتی از این روش کارآمد در حوزه درمان زخم، دریغ شده است.

کریمی بیان داشت: لارو مورد استفاده در درمان از گونه ای مگس به نام lucilia sericata می باشد. در این روش، ابتدا تخم مگس ها به وسیله مواد ضد عفونی خاص ضد عفونی می‌شود و تخمهای ضد عفونی شده پس از ارزیابی کیفی جهت اطمینان از استریل بودن بر روی زخم عفونی قرار داده می‌شود. به ازای هر سانتی متر زخم تعداد ۵ تا ۱۰ لارو بر روی زخم بیمار قرار داده می شود و پس از مکیدن عفونت زخم و بهبود زخم این لاروها زخم را ترک می کنند.

وی ادامه داد: برای زخمهای بزرگ ۵۰ الی ۶۰۰ عدد لارو گذاشته می‌شود، در زخم‌های کوچک حداکثر تا یک هفته و در زخمهای بزرگ تا حداکثر ۶ هفته درمان کامل می‌شود، ضروری است هر سه روز یکبار لاروها را تعویض کنیم. در بزاق لاروها آنتی بیوتیک Allantoin که روی طیف وسیعی از باکتری ها مؤثر است، وجود دارد و لاروها آمونیاک تولید می‌کنند که خاصیت میکروب‌کشی بالایی دارد و PH  را به حدود ۵/۸ - ۸ می‌رساند که در این P.H خاص رشد میکروب ها دچارمشکل شده و باعث تسریع بهبودی می‌شود .

لاروها همچنین با جنب و جوش و حرکات فراوان خود سبب خون رسانی بیشتر به محل زخم می‌شود

این پژوهشگر افزود: در قسمت سر لاروها نیز موهای نوک تیز و فراوانی وجود دارد که برخورد فیزیکی آن با میکروب ها سبب نابودی بخش قابل توجهی از آنها می‌شود، لاروها موادی شبیه اینترولوکین ۶ هم ترشح می‌کنند که سبب تسریع در بهبودی زخم و به وجود آمدن فیبروبلاستها می‌شوند. لاروها همچنین با جنب و جوش و حرکات فراوان خود در زخم که ماساژ خفیفی به آن می‌دهند، سبب خون رسانی بیشتر به محل زخم می‌شود. اشعه ایکس کوچکترین تاثیری روی لاروها ندارد و فعالیت لاروها لحظه به لحظه زخم را کوچکتر می‌کنند در حالی که با روش جراحی به علت این که همراه با برداشتن قسمت عفونی و نکروزه، قسمتی از بافت سالم هم توسط جراح برداشته می‌شود، زخم بزرگتر می‌شود.

وی توضیح داد: لاروها با قلاب‌های دهانی، قسمت‌های نکروزه زخم را خراش داده و با ترشح آنزیم Proteolytic بافت‌های مرده را به حالت نیمه مایع درآورده و سپس آن را می‌مکند و به این ترتیب سبب پاکسازی و از بین رفتن قسمت‌های مرده زخم می‌شوند.  ترشح مداوم و زیاد بزاق لاروها از یک سو سبب شست‌وشوی زخم شده و از سوی دیگر قسمت اعظم باکتری‌هایی که مورد تغذیه لارو قرار گرفته، در قسمت اسیدی دستگاه گوارش لارو (۳=PH) از بین می‌رود.

استفاده از لارو مگس برای درمان زخم دیابتی و انواع خاصی از تومورهای خوش خیم و بدخیم

 کریمی گفت: استفاده از لارو مگس برای درمان زخم دیابتی، زخم های بستر، سوختگی ها، مقابله با کفگیرک و انواع خاصی از تومورهای خوش خیم و بدخیم، دمل ها و کورک ها در جایی که دیگر درمان ها جواب ندهد یا برای درمان مناسب نباشد روشی بسیار ساده و نسبتا ارزان بوده و برخلاف آنتی بیوتیک ها هیچ گونه عارضه ای بجا نخواهد گذاشت.

وی اظهار کرد: استفاده از لارودرمانی برای زخم های بدخیم سینه، سوختگی ها، آبسه ها و التهاب نیمه حاد پستان موفقیت آمیز بوده است. لارو درمانی همچنین در زمانی که سلامت بیمار در خطر بوده یا قادر به تحمل آنتی بیوتیک نیست، مفید است. در حالی که آنتی بیوتیک های خوراکی و سلول های بیگانه خوار برای رسیدن به منطقه آسیب دیده به ذخایر کافی خون نیاز دارند، ماگوت ها در یک زخم باز تنها به اکسیژن نیاز دارند تا بتوانند بافت مرده را ازبین برده و زخم را از باکتری ها پاکسازی کنند.

کریمی عنوان کرد: لاروها در زدودن انواع باکتری ها از جمله استافیلوکوک های مقاوم در برابر متی سیلین مؤثرند و با استفاده از این روش درمان در بیماران دیابتی یک ماه تا حداکثر ۴ ماه و در بیماران غیر دیابتی از سه روز تا حداکثر ۹ روز طول می کشد.

وی گفت: با توجه به کارایی لاروهای مگس در درمان و افزایش کاربرد آنها، برای دسترسی به نمونه تجاری لارو استریل مگس، با همکاری بیمارستان خورشید اصفهان و دانشکده علوم پزشکی اصفهان این روش درمانی با موفقیت بر روی بیماران زیادی استفاده شده است و رضایتمندی بیماران را به همراه داشته است.

به گزارش خبرآنلاین، این تحقیق در یکی زا شرکت هیا دانش بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان انجام شده است.

46

کد خبر 826342

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار