زهره نوروزپور: بامداد امروز دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بالاخره موضع رسمی خود را درباره نقش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی را اعلام کرد. کاخ سفید با انتشار یک بیانیه مضحک ایران را به جای عربستان سعودی محکوم کرد و مانند همیشه ادعای نخ نمای خود را تکرار کرد و به این گونه به زعم خود پرونده رسوایی بن سلمان را به حاشیه برد.(اینجا)
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ترامپ در ادعاهایی واهی علیه کشورمان مدعی شد: جهان مکانی بسیار خطرناک است به عنوان نمونه ایران مسؤول جنگی خونینی است که به صورت نیابتی علیه عربستان در یمن صورت میدهد، است. ایران تلاش میکند اقدام شکننده برای برقراری دموکراسی در عراق را نابود کند. ایران از حزب الله لبنان "تروریسم" حمایت و "دیکتاتوری" بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه را تایید میکند و امثال دیگری از این قبیل وجود دارند. تهران به طور علنی شعار مرگ بر آمریکا و اسرائیل را سر میدهد.
وی بدون اشاره به جنایتهای عربستان در یمن گفت: اما آن طرف قضیه عربستان اگر ایران بگذارد از یمن عقبنشینی خواهد کرد! سعودیها کمکهای فوری انسانی که یمن نیاز دارد را به آن خواهند بخشید در ضمن عربستان موافقت کرده میلیاردها دلار برای رهبری جنگ علیه تروریسم افراطی اسلامگرا هزینه کند.
ساعتی پس از اعلام این بیانیه و اظهارات سخیف رئیس جمهور آمریکا علیه کشورمان، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با محکوم کردن سخنان ترامپ آن را بی شرمانه و بی ارزش خواند و با طعنه به گاف های ترامپ نوشت: آقای ترامپ به شکل عجیب و غریبی بیانیه شرم آور خود در مورد جنایات سعودی ها را با متهم کردن ایران به انواع شرارت ها آغاز می کند. شاید ما مسئول آتش سوزی کالیفرنیا هم باشیم، چرا که ما در شنکش کردن جنگل ها کمک نکردیم—دقیقا همان کاری که فنلاندی ها می کنند؟ (اینجا)
این اظهارات در حالی مطرح شده است که همزمان وزیر خارجه آمریکا نیز پس از دیدار با همتای ترک خود در نشست خبری بار دیگر ادعاهای بی اساس خود را علیه تهران مطرح کرد تا به این وسیله جنایت های سعودی را به حاشیه ببرند.(اینجا)
اما چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در این نشست موضع خود را با چاشنی تهدید بیان کرد و گفت: اگر تحقیقات مشترک با عربستان درباره قتل جمال خاشقچی به بنبست برسد ما از سازمان ملل میخواهیم تحقیقاتی در این باره انجام دهد.(اینجا)
روز گذشته پس از انتشار بیانیه کاخ سفید، (اینجا) دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در جمع خبرنگاران در کاخ سفید پیش از ترک آنجا به مقصد پایگاه هوایی "اندروز" و نیز از آنجا به تفرجگاهش در ایالت فلوریدا برای سپری کردن تعطیلات عید شکرگزاری اظهار داشت: سازمان سیا (سیآیای) صد در صد در شناسایی مسؤولان قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی که در دوم اکتبر در داخل کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید به نتیجه و قطعیتی نرسیده است.
به رغم اذعان یک مقام وزارت خارجه و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا مبنی بر اینکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان آمر قتل جمال خاشقچی بوده اما رئیسجمهوری آمریکا از مطرح کردن این نتیجهگیری در جمع خبرنگاران امتناع میکند با اینکه از گزارش سازمان سیا در این باره مطلع است.
براساس گزارش روسیا الیوم، رئیسجمهوری آمریکا در ادامه گفت: با محمد بن سلمان در جریان اجلاس گروه ۲۰ در آرژانتین در صورتی که بن سلمان در آن شرکت کند، ملاقات خواهد کرد.
وی بار دیگر از ائتلاف کنونی با عربستان دفاع کرده و گفت، این رابطه به نفع آمریکا چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ تقابل با نفوذ ایران در منطقه است.
ترامپ در این راستا در اشاره به تحریمهای احتمالی علیه ریاض تصریح کرد، هرگز اقتصاد جهان یا اقتصاد آمریکا را با در نظر گرفتن تدابیر سخت علیه عربستان نابود نخواهد کرد.
ترامپ نسبت به تیره شدن روابط با عربستان هشدار داد و گفت: هر گونه تیرگی در روابط میان دو طرف، منجر میشود عربستان برای خرید سلاح به سمت چین و روسیه برود و آمریکا در این صورت قراردادهای بزرگ را از دست خواهد داد و عربستان بهای نفت را افزایش خواهد داد و این به ضرر اقتصاد آمریکا تمام خواهد شد.
بیانیه ترامپ و اظهاراتش در جمع خبرنگاران خشم مقامات کنگره و سنا را به همراه داشت و بازتاب گسترده ای در سطح رسانه های خبری این کشور خصوصا آن دسته که از ترامپ دل خوشی ندارند.
گزارشی از واکنش ها به اظهارات و مواضع بی شرمانه ترامپ را از نظر می گذرانید:
به گزارش خبرگزاری رویترز، «آدام شیف» عضو دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا که در دوره جدید این مجلس ریاست کمیته اطلاعات آن را به عهده می گیرد، گفت: «باورکردنی نیست که ولیعهد عربستان از قتل خاشقچی بی خبر بوده یا در آن دست نداشته باشد».
شیف خواستار قطع فوری حمایت های آمریکا از عملیات نظامی عربستان در یمن و همچنین تعلیق فروش تسلیحات به سعودی ها شد.
«مارک وارنر» معاون دمکرات کمیته اطلاعات سنای آمریکا در نامه ای به رویترز از طرز واکنش ترامپ به قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی انتقاد کرد. وارنر مسئول ندانستن عربستان در قتل خاشقچی را نمونه ای دیگر از عقب نشینی های کاخ سفید از پیشرو بودن در مسائل حقوق بشری و آزادی رسانه ها دانست.
سناتور «دایان فینستاین» گفت که برای قطع حمایت های آمریکا از عربستان تلاش می کند و خواهان تحریم علیه سعودی ها شد.
فینستاین تاکید کرد: در رای گیری های سنا برای فروش تسلیحات به عربستان و یا تخصیص کمک به این کشور رای مخالف خواهد داد.
این سناتور ارشد دمکرات همچنین از بیانیه ترامپ در حمایت از حکام سعودی ابراز شگفتی کرد و گفت: از این موضوع که ترامپ نمی خواهد ولیعهد عربستان را در قتل خاشقچی مسئول بداند، شوکه شده است.
از سوی دیگر، «ران وایدن» سناتور دمکرات از ایالت اورگان اظهار داشت که ترامپ با این بیانیه به روشنی گفت که برای او مهم نیست چه کسی دستور قتل روزنامه نگار منتقد سعودی را صادر کرده است.
وایدن همچنین هشدار داد که اگر سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) ارزیابی خود درباره قتل خاشقچی را به صورت علنی منتشر نکند، هفته آینده قانونی را برای اجبار این سازمان برای علنی کردن این گزارش به کنگره معرفی می کند.
به گفته سناتورهای آمریکایی، مقام های سیا در جلسات استماع محرمانه در کنگره آمریکا گفته اند که ارزیابی های آن ها نشان می دهد بن سلمان آمر قتل خاشقچی بوده است.
همچنین باب کورکر سناتور آمریکایی با انتقاد شدید از بیانیه دونالد ترامپ در حمایت از عربستان سعودی گفت کاخ سفید عملا کارهای روابط عمومی ولیعهد سعودی را انجام می دهد.
این سناتور آمریکایی با انتقاد از بیانیه دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور در حمایت از عربستان سعودی گفت کاخ سفید عملا کارهای روابط عمومی ولیعهد سعودی را انجام می دهد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، در حالی که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار مخالف سعودی متهم شده است، ترامپ با وجود اقرار به اطلاع بن سلمان از و دست داشتن وی در قتل وحشیانه خاشقچی، بر حمایت واشنگتن از ریاض تاکید کرد.
سناتور کورکر گفت: «من هیچگاه فکر نمی کردم شاهد روزی باشم که کاخ سفید تبدیل به اداره روابط عمومی ولیعهد عربستان سعودی شود.»
سناتور جف فلیک (Jeff Flake) در توئیتر خود نوشت: «"متحدان بزرگ" برای قتل روزنامه نگاران توطئه چینی نمی کنند آقای رئیس جمهور. "متحدان بزرگ" شهروندان خود را برای کشتن به دام نمی کشانند.»
همچنین هم حزبی های ترامپ هم علیه وی صف بستند. افزون بر اعضای دمکرات کنگره آمریکا، هم حزبی های دونالد ترامپ در نهاد قانونگذاری این کشور نیز از بیانیه شرم آور او در پوشاندن جنایات سعودی ها انتقاد کرده و خواستار تحریم عربستان شدند.
به گزارش ایرنا، در حالی که اعضای دمکرات کنگره آمریکا آنگونه که انتظار می رفت از بیانیه رئیس جمهوری این کشور در حمایت از عربستان سعودی انتقاد کردند، جمهوریخواهان کنگره نیز علیه وی صف بستند.
کورکر همچنین خبر داد که به همراه باب منندز معاون دمکرات این کمیته نامه ای به رئیس ستاد موسوم به «قانون مگنیتسکی» که مسئول شناسایی و تحریم مقام های خارجی ناقض حقوق بشر است نوشته و خواستار شناسایی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به عنوان مسئول قتل خاشقچی شده است.
این قانون رییس جمهور را ملزم میکند که احتمال دست داشتن یک فرد خارجی در قتل، شکنجه یا نقض حقوق بشر علیه فردی دیگر بر سر آزادی بیان را مشخص کند و تحریمهایی علیه او وضع کند.
به موجب این قانون، رییس جمهور باید طی 120 روز این مساله را تعیین کرده و درباره اعمال تحریمهایی علیه فرد یا افراد مسئول شناخته شده، تصمیمگیری کند.
سناتور رند پل نیز با اشاره به یکی از عبارات بیانیه ترامپ با انتشار پیامی در توئیتر خود نوشت: «من کاملا مطمئن هستم این بیانیه نخست عربستان سعودی بود نه نخست آمریکا.» پال همچنین در اظهاراتی طعنه آمیز با اشاره به سیاست «اول آمریکا» ترامپ، تاکید کرد: کاملا مطمئنم این بیانیه «اول عربستان سعودی» است نه «اول آمریکا». همچنین کاملا مطمئنم این بیانیه را جان بولتون نوشته است.
او در ادامه نوشت: رئیس جمهوری (ترامپ) می گوید که عربستان سعودی کمتر شرور است پس آمریکا قصد ندارد این کشور را به خاطر کشتن وحشیانه و مثله کردن یک روزنامه نگار منتقد مجازات کند.
سناتور هم حزبی ترامپ وعده داد که به تلاش های خود در راستای وضع قانونی برای توقف فروش سلاح به عربستان و پایان دادن به جنگ یمن ادامه می دهد.
لیندزی گراهام دیگر سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز در توئیتر با بیان اینکه در جهت منافع ملی آمریکا نیست که از جنایت عربستان در قتل خاشقچی چشم پوشی کند، تاکید کرد: تحریم های جدی علیه خاندان حاکم سعودی از جمله افراد خاص از این خاندان، حمایت جدی از سوی هر دو حزب در کنگره را در پی خواهد داشت.
مارکو ربیو سناتور جمهوریخواه از ایالت فلوریدا با بیان اینکه نقض حقوق بشر منجر به مهاجرت، کمک به افراط گرایی و شکل گیری دولت های جدید متخاصم با آمریکا می شود، حمایت واشنگتن از سرکوبگران را عامل اینگونه مسائل دانست.
روزنامه واشنگتن پست که خاشقچی پس از تبعید خود خواستهاش به آمریکا، ستوننویس آن بود نیز اعتراض خود را نسبت به تصمیم دونالد ترامپ برای عدم مجازات بیشتر عربستان ابراز کرده است.(اینجا)
فرِد رایان، مدیر اجرایی این روزنامه در بیانیهای که در توییتر آن را منتشر کرد، ترامپ را به اولویت دادن روابط شخصی و منافع تجاری به ارزشهای آمریکا در احترام به حقوق بشر برای "ادامه تجارت معمول" با ولیعهد عربستان متهم کرد.
رایان همچنین افزود، سیا "با اطمینان بالایی نتیجه گرفته است" که محمد بن سلمان دستور قتل دوم اکتبر در کنسولگری کشورش در استانبول را صادر کرده است. وی در ادامه اظهار میکند، اگر دلیلی برای تردید درباره این یافتهها وجود دارد، ترامپ باید فورا این مدارک را به طور علنی منتشر کند.
رند پاول، سناتور جمهوریخواه، ادامه حمایت از فروشهای تسلیحاتی به عربستان را "اشتباهی" برای دونالد ترامپ دانسته است. او در گفتوگو با آسوشیتدپرس گفت: نایستادن در برابر (اقدامات) عربستان نشانهای از ضعف است.
این سناتور در تلاش بوده است تا ترامپ را به توقف فروش 100 میلیارد دلاری سلاح متقاعد کند. پاول میگوید، موضع ترامپ نشان میدهد، عربستان میتواند هرکاریی برای سرکوب صداهای مخالف حکومت این کشور انجام دهد.
به گفته پاول، فروش تسلیحات یک "برنامه شغلی" نیست و آمریکا نباید به "رفتار بد" عربستان پاداش دهد. او همچنین اظهار کرد، آرای سناتورها را برای توقف فروش این تسلیحات در اختیار دارد.
سناتور هم حزبی ترامپ وعده داد که به تلاش های خود برای وضع قانونی برای توقف فروش سلاح به عربستان و پایان دادن به جنگ یمن ادامه می دهد.
وی پیشتر از هر دو حزب جمهوریخواه و دمکرات دعوت کرد برای این کار تلاش کنند و تاکید کرد: آمریکا نباید از کسانی که حقوق بشر را نقض و از تروریسم حمایت مالی می کنند، حمایت کند.
همچنین برخی ناظران بین المللی فرافکنی ترامپ در موضوع مربوط به قتل هولناک روزنامه نگار عربستانی از سوی حاکمان ریاض از سویی و اظهارات نامربوط وی درخصوص ربط دادن این مساله به مباحث منطقه ای و نقش ایران در آن را تعجب برانگیز عنوان کردند.
وزیر خارجه کانادا نیز با بیان اینکه پرونده خاشقچی بسته نشده، اعلام کرد که کشورش این موضوع را در نشست آینده گروه 20 مطرح می کند.
«کریستیا فریلند» وزیر امور خارجه کانادا گفت که کشورش موضوع قتل روزنامه نگار منتقد سعودی را پرونده ای مختومه در نظر نمی گیرد.
فریلند همچنین تاکید کرد که کانادا قتل خاشقچی را در نشست آینده سران گروه 20 در آرژانتین مطرح و بر انجام یک تحقیقات شفاف بین المللی در این زمینه اصرار می کند.
وزیر خارجه کانادا تصریح کرد که موضع بسیار روشن اوتاوا برخورد با مسئولان قتل خاشقچی است.
فریلند همچنین پیشتر گفته که کانادا در حال بررسی اعمال تحریم هایی علیه عربستان در رابطه با قتل خاشقچی است.
سخنان فریلند در حالی است که ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ضمن حمایت از حاکمان سعودی گفت که ممکن است جزئیات قتل خاشقچی هرگز آشکار نشود.
عربستان سعودی یکی از اعضای گروه 20 است که شامل 19 کشور و اتحادیه اروپا بوده و در مجموع 85 درصد از اقتصاد جهان را در اختیار دارند.
نشست سران گروه آذرماه در بوئنوس آیرس پایتخت آرژانتین برگزار می شود.
به هر سوی تلاش ترامپ برای رهایی حکومت آل سعود از پرونده قتل روزنامه نگار عربستانی و ربط دادن به دیگر مسائل به قصد انحراف اذعان جهانی و پاک کردن صورت مساله، حرکتی مذبوحانه و محکوم به شکست برای حامی و جانی است.
همچنین لئون پانتا وزیر دفاع سابق آمریکا و رئیس سابق سازمان سیا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «ام اس ان بی سی» گفت: دونالد ترامپ چشمش را به روی حقایق پرونده جمال خاشقچی بسته است.
52310
نظر شما