همزمان با خروج نهایی بیشتر نیروهای نظامی آمریکا از عراق و ورود آنها به خاک کویت، برخی در پنتاگون نفس راحتی کشیدند. ژنرالها و پرسنل نظامی پنتاگون حدود یک دهه است که سربازان آمریکایی را برای برآورده کردن نیازهای دو جنگ عراق و افغانستان هماهنگ کرده بودند و در این راستا اکثر یگانهای نظامی پنتاگون را به زحمت انداختند.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هفته نامه تایم در تحلیلی در مورد خروج نظامیان آمریکا از عراق و چشم انداز حضور نظامی آمریکا در این کشور نوشت:
«کارشناسان امور نظامی با این موضوع موافقت کردهاند که کاهش سطح نیروها در عراق لطمات وارده بر این نیروها را کاهش میدهد؛ اگرچه ممکن است باعث افزایش تنش در عراق شود. هزینههای جنگ عراق - کشته شدن بیش از ٤٤٠٠ سرباز آمریکایی و ٣٠ هزار مجروح و هزینههای نظامی سرسامآور این جنگ - بسیار فراتر از آن چیزی شد که در زمان آغاز "عملیات آزادی عراق" در ٢٠ مارس ٢٠٠٣ انتظار میرفت.
خروج این سری از نیروهای آمریکایی باعث پایان فعالیت نیروهای نظامی آمریکا در عراق نمیشود. این سوال مطرح است که بیش از ٥٠ هزار نیروی آمریکایی که در عراق باقی میمانند، قرار است چه نقشی را ایفا کنند؟ نقش نظامی یا غیر نظامی؟ و اینکه چه نیروهایی قرار است جای خالی نیروهای آمریکایی خارج شده از عراق را پر کنند؟ تمامی این ٥٠ هزار نیروی آمریکایی در عراق قرار است تا ژانویه ٢٠١٢ در این کشور باقی بمانند و پس از آن عراق را ترک کنند.
ماموریتهای نیروهای آمریکایی در عراق
نیروهای آمریکایی پیشتر در عراق چهار ماموریت داشتند:
١- آموزش نیروهای عراقی (اکنون ٦٦٠ هزار تن هستند)
٢- تامین اطلاعات، هواپیما و دیگر اقدامات برای حمایت از اقدامات ضد تروریستی دولت و ارتش عراق
٣- حفاظت از آژانسهای آمریکا و همپیمانان واشنگتن همزمان با تلاش آنها برای بازسازی عراق
٤- آماده شدن برای عزیمت به آمریکا و ترک عراق
ژنرال ری اودیرنو، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق که فعالیتش در این سمت را به پایان رسانده، گفت که باقی مانده نیروهای آمریکایی و نیروهای عراقی میتوانند از پس هر چالشی که شبه نظامیان ایجاد کنند برآیند. اودیرنو که ٥٥ ماه فرماندهی نیروهای آمریکایی در عراق را به عهده داشت، اعلام کرد که معتقد است مردم عراق از جنگ در این کشور خسته شدهاند. وی افزود: مشکل سازانی در عراق وجود دارند، اما معتقدم که این مشکل سازان در سطحی نیستند که عراق نتواند از پس آنها برآید.
با این حال حدود ٢٤٠٠ غیرنظامی دولت آمریکا به فعالیتشان در عراق ادامه خواهند داد و به اندازه دو برابر این غیرنظامیان، مقاطعه کاران شرکتهای خصوصی مسئولیت تامین امنیت آنها را برعهده خواهند داشت. این مقاطعه کاران در عراق با گشتیهای مدرن، صدها خودرو و چندین فروند هواپیما و هلی کوپتر به گشت زنیهای خود در عراق میپردازند.
هزینهها در جنگ عراق به طور چشمگیری کاهش یافته است و از رقم حداکثری ١١ میلیارد دلار در ماه تقریبا در حال حاضر به کمتر از ٥/٥ میلیارد دلار در ماه رسیده و انتظار میرود این هزینهها به حدود چهار میلیارد دلار در ماههای آینده برسد. وزارت امور خارجه آمریکا نیز چهار میلیارد دلار دیگر در سال ٢٠١٠ در عراق هزینه خواهد کرد.
ماموریت جدید متفاوت از ماموریتهای گذشته نیست، چون نیروهای آمریکایی از ژوئن ٢٠٠٩ روانه پایگاههای بزرگ در خارج از شهرها و دهکدههای عراق شده بودند و سطح خشونتها نیز اندک بود.
"کالین کاهل"، یک مسوول غیرنظامی پنتاگون که بر امور خاورمیانه نظارت دارد، گفت: شمار حوادث و تلفات امنیتی (تلفات غیرنظامیان، تلفات نیروهای امنیتی عراقی و تلفات آمریکاییها) طی پنج ماه اول سال به پایینترین حد خود رسید چون نیروهای آمریکایی و عراقی نیز طی سه ماه گذشته ٣٤ تن از ٤٢ عضو القاعده در عراق را یا دستگیر کردند و یا کشتند. کاهل گفت: القاعده در عراق اکنون ضعیفتر از هر زمانی شده است. ما شاهد آن نیستیم که تهدید جدی برای سرنگونی سیستم فعلی در عراق وجود داشته باشد.
"کریستوفر هیل" که سمت سفیری آمریکا در عراق را ترک کرد نیز گفت که تغییرات بنیادین در عراق رخ داده است. هیل افزود: زمانی که شما به خارج از منطقه الخضراء میروید و شاهد این هستید که مغازههای این مناطق از شیشه در دربهای ورودیشان استفاده میکنند، این نشان میدهد که حس ناامنی که چند سال پیش در عراق وجود داشته، دیگر وجود ندارد.
البته همه در رابطه با اوضاع عراق خوش بین نیستند. "آنتونی کوردسمان" از مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک هشدار داد:جنگ عراق پایان نیافته و آمریکا و هم پیمانانش در آن پیروز نشدهاند.
وی گفت که انتظار دارد یک دهه دیگر شاهد یک عراق باثبات باشد و از این موضوع نگران است که دولت آمریکا ممکن است به دولت عراق بودجه مورد نیاز را ارائه نکند.
کوردسمان افزود: عراق هم اکنون با ظهور مجدد فعالیت جدی شبه نظامیان و همچنین تنش فرقهای - قومی روبروست. به رغم درآمد زیاد نفت، اقتصاد عراق همچنان یکی از فقیرترین اقتصادهای دنیاست.
تمرکز حضور آمریکا در عراق در سفارت این کشور در بغداد و کنسولگریهایی در شهر بصره و شهر اربیل خواهد بود. وزارت خارجه آمریکا همچنین قصد دارد دو دفتر در شهر کرکوک و موصل برای بررسی تنشهای ایجاد شده به واسطه فعالیتهای اعراب و کردها با هدف کنترل این دو شهر ایجاد کند.»
نظر شما