خدامراد احمدی

 خوشه های صنعتی بر اساس مزیت های منطقه ای شکل می گیرند، در حال حاضر 214  خوشه صنعتی شناخته شده در کشور وجود دارد. این تعداد ، 41 هزار واحد تولیدی را در شامل می شود، بر این اساس واحدهای کوچک به جای رقابت در کنار هم قرار گرفته و در چارچوب خوشه های صنعتی هم افزایی شکل می گیرد.

واحد های تولید کننده در خوشه های صنعتی بر اساس مزیت های موجود سرمایه گذاری می کنند، در این شرایط بسترهای مناسب برای بازاریابی واحدهای صنعتی فراهم می شود و واحدهایی شکل می گیرد که در مراحل مختلف به صنعتگران خدمات می دهند؛ صنعتگران در یک منطقه جغرافیایی به صورت نرم افزاری با هم ارتباط دارند و در بازار حضور می یابند.

براین اساس با توجه به  ضرورت توسعه خوشه های صنعتی در بخش های مختلف ساخت تجهیزات مورد نیاز صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی باید میان سازندگان و تأمین کنندگان کالا، پیمانکاران و شرکت های فعال در این صنایع نیز برای تشکیل و توسعه خوشه های صنعتی مرتبط با فعالیت آنها، هم افزایی ایجاد شود.

هم اکنون بیش از 300 سازنده فعال در حوزه تجهیزات دکل ها و خدمات جانبی حفاری در استان خوزستان به شکل نرم افزاری با هم ارتباط دارند و به نوعی یک خوشه صنعتی در حوزه حفاری در این منطقه تشکیل داده اند؛ بر همین اساس یک پیمانکار اصلی در کنار مجموعه ای پیمانکاران فرعی قرار می گیرد، نیازها سنجیده، بررسی و برآورد می شود و از سوی پیمانکار اصلی به پیمانکارهای فرعی سفارش داده می شود و آنها تجهیزات و یا خدمات جانبی خود را در اختیار بخش حفاری قرار می دهند.

چنانچه شرکت ها، سازندگان و صنایع کوچک فعال در صنایع نفت و گاز به جای رقابت، در کنار یکدیگر قرار بگیرند، توانمندتر می شوند و حتی می توانند قدرت چانه زنی خود را در برابر کارفرماهای نفتی افزایش دهند.

سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی کشور برای تشکیل و توسعه خوشه های صنعتی متشکل از شرکت ها، پیمانکاران و سازندگان کالا و تجهیزات صنعت نفت آمادگی کامل دارد. این مجموعه نه تنها در زمینه ساخت کالا بلکه در حوزه خدمات نیز برای ایجاد این خوشه آماده است.

این سازمان با بهره گیری از ظرفیت ها و توانمندی های خود می تواند در چارچوب شهرک های صنعتی تخصصی در حوزه زیرساخت ها با شرکت ملی نفت ایران همکاری کند. در واقع همکاری سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی کشور با شرکت ملی نفت ایران برای کمک به ظرفیت بومی سازی در بخش اول (سیاستگذاری و برنامه ریزی برای صنایع کوچک کشور)  گسترده و در بخش دوم ( تکمیل زیرساخت شهرک ها و نواحی صنعتی) با توجه به شرایط استقرار در شهرک های صنعتی است.

بر این اساس می توان بسترهای مناسب برای توسعه ساخت داخل در این شهرک های صنعتی را برای شرکت های نفتی فراهم کرد؛ سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی کشور می تواند برای بومی سازی ساخت تجهیزات در داخل، شرکت ملی نفت ایران را از حمایت های فنی و اعتباری خود بهره مند کند.

در چارچوب حمایت های  فنی و اعتباری بخشی از سود بانکی را این سازمان و بخشی دیگر را سازندگان تأمین می کنند؛ همچنین این سازمان با توجه به برخوداری از صندوق ضمانت صنایع کوچک کشور می تواند تسهیلات لازم را فراهم کرده و صنعتگران را تا سقف 1.5 میلیارد تومان با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته در بانک های مختلف کشور ضمانت کند.

 به همین منظور برای افزایش سقف ضمانت در صندوق ضمانت صنایع کوچک مذاکره هایی انجام شده است که در نتیجه آن، این سازمان می تواند صنعتگران را تا سقف سه میلیارد تومان ضمانت کند.

در این بین  یکی از وظایف دولت نهادسازی برای تسریع در زنجیزه تولید در کشور است. امروزه صنعتگران در زمینه های مالی و بانکی با مشکلاتی روبه رو هستند، راه اندازی بانک صنایع کوچک کشور می تواند برای برطرف کردن این مشکلات مؤثر باشد.

 ماموریت های سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی کشور در دو بخش مهم سیاستگذاری و برنامه ریزی برای صنایع کوچک کشور و توسعه و تکمیل زیرساخت شهرک ها و نواحی صنعتی به منظور سرعت بخشیدن به استقرار صنایع در درون شهرک ها است.

معاون وزیر صنایع و رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی کشور

کد خبر 86431

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین