این در حالی است که همین امر این روزها به بازار پررونقی برای فروش گاز روسیه و آذربایجان به ترکیه بدل شده است تا جاییکه وزیر انرژی ترکیه خاطرنشان می سازد در حال حاضر نیاز گازی این کشور توسط روسیه و آذربایجان تامین می شود و از این بات نگرانی وجودندارد.
تانر ییلدیز،در عین حال از از سرگیری صادرات گاز ایران به ترکیه ظرف 7 تا 8 روز آینده خبر می دهد و در عین حال متذکر می شود:توقف صادرات گاز ایران به ترکیه مشکلی برای تامین گاز این کشور ایجاد نکرده است.
براساس اظهارات سرگئی کاپریانوف، سخنگوی شرکت دولتی گازپروم روسیه ،این شرکت حجم صادرات گاز خود به آنکارا را از طریق خط لوله بلو استریم افزایش داده است.
به گفته وی ، این شرکت با دوبرابر کردن حجم صادرات گاز خود به ترکیه از طریق خط لوله بلواستریم این میزان را به 37 میلیون متر مکعب در روز افزایش داد.
ترکیه در حدود 65 درصد گاز خود را از روسیه تامین می کند که عرضه بخشی از آن از طریق اوکراین و بخشی دیگر از طریق خط لوله «بلو استریم»، که مستقیما از روسیه و از طریق بستر دریای سیاه به ترکیه عبور می کند، صورت می گیرد.
همچنین برای جبران قطعی موقت انتقال گاز ایران به آنکارا، جمهوری آذربایجان حجم صادرات روزانه گاز خود به ترکیه را از رقم 13 تا 14 میلیون متر مکعب به 16 میلیون مترمکعب افزایش داد.
یک مقام شرکت دولتی گاز آذربایجان (سوکار) امروز (جمعه) به پایگاه خبری دی.آز گفت: میزان صادرات گاز این کشور به ترکیه هم اکنون به حدود 16 میلیون متر مکعب رسیده است.
گاز میدان شاهدنیز جمهوری آذربایجان از طریق خط لوله قفقاز جنوبی (باکو-تفلیس-اورزروم) به ترکیه منتقل می شود. این خط لوله 700 کیلومتری ظرفیت انتقال 20 میلیارد متر مکعب گاز در سال را داراست.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان در شرایط فعلی انتقال گاز از این خط لوله را ناامن می دانند و احتمال می رود همین امر باعث درخواست ترکیه برای توقف بلندمدت صادرات گاز ایران به این کشور شود.
این در حالی است که بنابر توافقات صورت گرفته بین ایران و ترکیه قرار است حجم صادرات گاز به این کشور افزایش یابد که در حال حاضر مسوولان نفتی ایران در تلاش برای ایحاد بسترهای لازم برای افزایش این صادرات هستند.
در این بین آتش سوزی متمادی در این خط لوله باعث گمانه زنی هایی چون حضور تروریست ها برای اختلال این صادرات شده است که در صورت ادامه این خرابکاری ها اختمال توقف بلند مدت صادرات گاز ایران به ترکیه می رود.
براساس این گزارش،30 تیرماه سالجاری اولین خرابکاری تروریستی در این خط لوله که در نزدیک روستای توپکاتان در شهر دوغوبایزید استان آغری ترکیه در نزدیکی مرز ایران صورت گرفته بود باعث توقف صادرات گاز ایران به ترکیه شد و این امر تا 9 مردادماه سالجاری ادامه یافت.در این مدت ترکیه برای تامین نیاز داخلی خود واردات گاز از آذربایجان و ترکیه را افزایش داد.
در عین حال 3 شهریورماه امسال نیز تریه به بهانه رفع مشکلات عملیاتی از ایران خواست تا صادرات گاز به این کشور را متوقف کند.اگرچه علت این توقف صادرات از سوی این کشور رفع مشکلات عملیاتی عنوان شد اما آتش سوزی در این خط لوله به تایید رسیده است.
در این بین آنچه هنوز مشخص نیست علت این اتش سوزی هاست چرا که تا کنون هیچیک از گروهک های تروریستی مسوولیت این کار را برعهده نگرفته اند و هنوز مشخص نیست علت این آتس سوزی ها چیست.
براساس اظهارات رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران علت توقف صادرات گاز بنا به مشکلات عملیاتی در خط لوله صادراتی واقع در خاک ترکیه است و شرکت بوتاش در حال رفع مشکل مزبور بوده و به محض برطرف شدن این مشکل، صادرات گاز به این کشور از سر گرفته خواهد شد.
به گفته بوجارزاده ، بروز چنین مشکلات عملیاتی در خطوط انتقال و صادرات گاز سابقه داشته است و امیدواریم هر چه سریعتر مشکل به وجود آمده رفع و صادرات گاز به ترکیه مجددا از سر گرفته شود.
بوجارزاده همچنین آمادگی شرکت ملی گاز ایران را برای آغاز از سرگیری عملیات صادرات بلافاصله پس از حل مشکل مذکور و درخواست شرکت بوتاش ترکیه اعلام کرد.
نظر شما