پویا دبیریمهر
سیدشمسالدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی اقتصاد روز دوشنبه در نوزدهمین همایش سالانه سیاستهای پولی و بانکی گفت: به جای سیاست انقباض و انبساط پولی باید سیاست انضباطی در پیش بگیریم. از آنجایی که حسینی در دوران تحصیل در دانشگاه از شاگردان مهدی تقوی، استاد صاحب کرسی اقتصاد کلان، بوده است، به سراغ وی رفتیم تا شاید بتوانیم معنی سیاست انضباط پولی را بیابیم. گفت و گوی کوتاه با تقوی در پی میآید.
وزیر اقتصاد که از شاگردان شما در دوره لیسانس هم بودند، اعلام کردهاند که به جای سیاستهای انقباضی و انبساطی باید سیاستهای انضباطی را اجرا کنیم. ما که هر قدر در کتب اقتصادی گشتیم چنین سیاستی را نیافتیم. شما میدانید سیاست انضباطی به چه معناست؟
چرا از خودش نمیپرسید؟
ایشان وزیر شدهاند و پاسخ تلفنهای خبرنگاران را نمیدهند.
این واژه یک اختراع است که شمسالدین حسینی خلق کرده است.
آیا چنین اصطلاحی در ادبیات اقتصاد کلان وجود دارد؟
چنین سیاستی در اقتصاد کلان نداریم. دولتها در غرب با تغییر حجم پول و شیوه مالیاتگیری، سیاستهای اقتصادی خود را پی میگیرند و به نوعی به ساختار اقتصاد نظم میدهند. اما شاید منظور وی این بوده است که مخارج دولت و هزینههای جاری به نوعی برنامهریزی شود که دولت از یک انضباط مالی برخوردار شود.
آیا این تغییر رویه در قوانین هم هست؟
شاید هم منظور تغییر قوانین و حرکت به سمت قانونمند کردن سیاستهای اقتصادی است. اما معلوم نیست که در اقتصاد چگونه میتوان مقررات گذاشت. یعنی مثلاً میخواهند برای حداقل دستمزد شرایطی تعیین کنند که خود دولت رقم حداقل دستمزد را تعیین کند. کاهش هزینههای دولت هم میتواند منظور نظر شمسالدین باشد. تنها چیزی که من از این جمله میفهم این است.
در دوره دانشجویی وزیر اقتصاد، شما چنین سیاستی را تدریس نکردید؟
خیر. من خودم از این سیاست سر در نمیآورم. البته شمسالدین حسینی در دوران دانشجویی خیلی منظم و با حجب و حیا بود.
وزیر اقتصاد باید باحیا باشد یا اقتصاد بداند؟
البته باید اقتصاد بداند، اقتصاد هم میداند. شمسالدین حسینی (وزیر اقتصاد فعلی کشور)حداقل روزی یک ساعت در اتاق من بود و کتابهای اقتصاد را جستوجو میکرد و دائم در مورد مسائل اقتصادی را سؤال میکرد، اما نمیدانم این اصطلاح را از کجا استخراج کرده است. شاید دکتر پژویان بتواند شما را راهنمایی کند، چون وی دانشجوی دوره دکترای آقای دکتر پژویان بوده است.
نظر شما