این منطقه هفته آتی میزبان رهبران ارشد دستکم 130 کشوری خواهد بود که برای شرکت در اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل راهی نیویورک می شوند.
در کمتر هتلی از مجموع بیش از 40 هتل فعال در این منطقه می توان در روزهای پیش رو, اتاق یا سوئیت خالی یافت و البته قیمت ها همچنان افسانه ای است.
هزینه برخی از سوئیت های هتل های درجه یک منهتن در روزهای برگزاری اجلاس سالیانه مجمع عمومی بزرگترین سازمان جهان یعنی سازمان ملل , تا شبی بیش از 30 هزار دلار می رسد.
برنامه امسال مجمع عمومی سازمان ملل اندکی متفاوت از سال های گذشته است و اضافه شدن چند نشست جهانی در قالب آن,باعث شده شمار بیشتری از مقام های ارشد کشورهای جهان در اجلاس شصت و پنجم شرکت کنند.
شصت و چهارمین دوره مجمع عمومی سازمان ملل متحد چهاردهم سپتامبر (23 شهریورماه) با گزارش علی الترکی رییس وقت مجمع پایان می یابد .
شروع شصت و پنجمین دوره مجمع عمومی به طور سمبلیک با سخنرانی های جوزف دیز رییس جدید این دوره مجمع از سوییس و دبیرکل سازمان ملل آغاز می شود.
دیز شعار این دوره مجمع عمومی را 'تقویت نقش سازمان ملل در اداره یا همان مدیریت جهانی' اعلام کرده است.
البته اینکه سازمان ملل با توجه به نفوذ گسترده پنج پیروز جنگ دوم جهانی قادر خواهد بود, حداقل استقلال خود را در مباحث جهانی حفظ کند, جای پرسش دارد و تقویت نقش آن در مدیریت جهانی باتوجه به نفوذ این قدرت ها نیز بر شمار سوال ها می افزاید.
هنوز مشخص نیست دقیقا مقام های ارشد چند کشور در اجلاس امسال شرکت می کنند اما گمانه زنی های اولیه حکایت از آن دارد که مقامهای حدود 130 کشور امسال در نیویورک خواهند بود.
دبیرکل سازمان ملل امسال از مقام های ارشد همه کشورهای عضو دعوت کرده در اجلاس روز توسعه هزاره که از روز دوشنبه بیستم سپتامبر (29 شهریورماه ) در مقر این سازمان آغاز می شود شرکت کنند و به سخنان 190 سخنران گوش فرا دهند.
انتظار می رود بیشتر سخنرانان در نطق های حداکثر 15 دقیقه ای خود بکوشند درباره چگونگی دستیابی سریعتر به اهداف هشت گانه توسعه هزاره و برداشتن موانع پیش روی این اهداف, راهکار ارائه کنند.
این هشت هدف مشترک تحت عنوان اهداف توسعه هزاره در سال 2000 و با اجماع اعضای سازمان ملل تصویب شد اما بخش عمده این اهداف که قرار است تا سال 2015 عملی شوند , نه تنها محقق نشده بلکه وضعیت با گذشت زمان و در مقایسه با سال 2000 بدتر هم شده است.
ریشه کنی فقر, مشارکت جهانی برای توسعه, مبارزه با ایدز, مالاریا و سایر بیماری های فراگیر, تضمین پایداری محیط زیست, برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان, کاهش مرگ و میر کودکان, بهبود وضعیت مادران و تامین آموزش ابتدایی در سطح جهانی از جمله هشت هدف توسعه هزاره است.
شاخص ترین این اهداف نیز همان ریشه کنی فقر در عرصه جهانی بوده است حال آنکه بویژه در دو سال گذشته و به خاطر بحران فراگیر اقتصادی, نه تنها فقر کاهش نیافته بلکه میلیون ها فقیر دیگر نیز به لشگر فقیران جهان افزوده شده اند.
جمعبندی سخنرانی های مقام های ارشد کشورها قرار است در حقیقت نسخه تحرک بیشتر در مسیر اهداف توسعه هزاره باشد.
محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران نیز که قرار است در راس هیاتی بلندپایه در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کند , سه شنبه 21 سپتامبر ( 30 شهریورماه) در نشست توسعه هزاره سخنرانی خواهد کرد.
اجلاس بررسی مسایل مهم زیست محیطی, نشست کشورهای کوچک جزیره ای و اجلاس غیرمتعهدها , کنفرانس اسلامی و اتحادیه اروپا و چندین نشست منطقه ای نیز در حاشیه اجلاس امسال مجمع برگزار می شود.
اما بحث های عمومی مجمع که در آن مقام های ارشد کشورها مواضع و دیدگاه های اصولی کشورهایشان را صریح و بی واسطه در جمع همتایان خود بیان می کنند , 23 سپتامبر (اول مهرماه ) آغاز می شود.
سخنران افتتاحیه این نشست طبق سنت همیشگی, برزیل خواهد بود و پس از آن باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا به عنوان دومین سخنران, حضور دوم خود را در سازمان ملل تجربه خواهد کرد.
رییس جمهوری ایران نیز از جمله سخنرانان روز نخست شروع بحث های عمومی مجمع عمومی است.
سخنرانی های مستدل, صریح، نوآورانه و مستقل رییس جمهوری ایران در پنج سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل , پیوسته مورد تحسین و استقبال شرکت کنندگان قرار گرفته و با تحت الشعاع قرار دادن عموم سخنرانی های دیگر مقام های شرکت کننده, صدر اخبار جهان را به خود اختصاص داده است.
البته طبق روال سال های گذشته ائتلافی از صهیونیست های آمریکا و منافقین, با شنیدن خبر سفر قریب الوقوع احمدی نژاد به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع, وحشت زده, مبالغ هنگفتی را برای تبلیغات علیه ایران, هزینه کرده اند.
این تبلیغات نیز در جریان شش سفر گذشته (پنج سفر برای شرکت در نشست سالیانه و سفر اردیبهشت ماه امسال برای شرکت در نشست بازنگری معاهده ان پی تی )رییس جمهوری, نه تنها تاثیری نداشته بلکه عملا باعث شده تا این سفرها با سخنرانی ها و مصاحبه های رییس جمهوری مخاطبان بیشتری بیابد و میلیون ها نفر را پای تلویزیون بکشاند.
اما این اجلاس برای اوباما رییس جمهوری آمریکا نیز بی تردید نشست های حائز اهمیتی است . او سال گذشته به عنوان یک فرد ناشناخته مملو از شعارهای زیبا, در کانون توجهات قرار داشت و امسال بی تردید قضاوت ها با توجه به عملکرد او کاملا تغییر کرده است.
محبوبیت او و حزب دموکرات در داخل آمریکا بشدت سقوط کرده و نظرسنجی های موسسات آمریکایی نشان می دهد در خارج نیز اوباما همه امیدواران را ناامید کرده و محبوبیتش بشدت افت کرده است.
شاید بی دلیل نبود که کوشید در هفته های گذشته شمار سربازان آمریکایی در عراق اشغال شده را به 50 هزار نفر کاهش دهد و در عرصه سازش در خاورمیانه, دست به تلاشی ناکام بزند.
رییس جمهوری آمریکا امیدوار است با این حرکت ها دستکم فضای مانورهای سیاسی خود را در سازمان ملل حفظ و از آن برای پیشبرد دیگر طرح هایش بهره بگیرد.
اوباما همچنین با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجالس آمریکا و نتایج نظرسنجی ها که برای او و حزبش غمبار بوده, می خواهد از فرصت حضور در نشست مجمع برای بهبود جایگاهش در داخل آمریکا بهره گیرد.
به همین دلیل انتظار می رود اوباما نکوشد با حرف های تکراری و طرح اتهامات عاری از واقعیت علیه دیگر کشورها بویژه ایران اسلامی, فرصت سازی کند.
اجلاس افتتاحیه مجمع امسال تا سی ام سپتامبر ادامه می یابد و پس از آن نیز کمیته های شش گانه تا دسامبر (آذرماه), پیگیر تصویب قطعنامه های این نشست خواهند بود.
نظر شما