ترکیه در حال نزدیک شدن به اروپا در زمینه استانداردهای دموکراتیک و مدیریت اقتصادی است که باید مورد تحسین واقع شود.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه گاردین طی گزارشی در زمینه اصلاحات قانون اساسی در ترکیه آورده است:
«رفراندوم اصلاح 26 ماده از قانون اساسی ترکیه روز یکشنبه با 58 درصد رای موافق مردم روبرو شد و این در حالی بود که 78 درصد از مردم کشور در آن شرکت کردند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، پیش از رفراندوم به درستی گفته بود که اصلاحات وی با اقبال عمومی مواجه میشود، اما همچنان منتقدین اردوغان که معتقد بودند مردم از اصلاحات وی حمایت نمیکنند، مدعی هستند این رفراندوم باعث چند قطبی شدن کشور شده است.
بر اساس این اصلاحات، دادگاه قانون اساسی و هیات عالی قضات ترکیه توسعه مییابد، حقوق مربوط به برابری، حریم خصوصی، توافقات جمعی و محافظت از کودکان افزایش مییابد، قدرت دادگاه غیر نظامی بیشتر از دادگاه نظامی میشود و به مصونیت خونتا که پس از آخرین کودتا در 1980 حکمرانی کرده پایان بخشیده میشود، اما هم چنان منتقدان اردوغان معتقدند هدف اصلی وی از اصلاحات اعمال کنترل بیشتر دولت بر دادگستری است. اپوزیسیون ترکیه معتقد است که حزب حاکم عدالت و توسعه درصدد است دادگاههای عالی را تحت کنترل خود درآورد.
شواهد اندکی برای این نگرانی وجود دارد که حزب عدالت و توسعه که هم اکنون در قدرت است، ترکیه را تبدیل به یک کشور رادیکال اسلامگرا کند و به همین دلیل دستور کار مخفی اردوغان که اپوزیسیون مدعی آن است، در آینده عملیاتی نخواهد شد.
رهبر ترکیه دیدگاه خود را در خصوص ناتو و اتحادیه اروپا تغییر داده است. وی در سخنرانی خود در دهه 90 میلادی مخالف عضویت ترکیه در ناتو و اتحادیه اروپا بود. وی هم اکنون معتقد است که دموکراسی یک وسیله برای رسیدن به هدف است و نه یک هدف.
برای قضاوت در خصوص اردوغان باید ببینیم این رهبر طرفدار اروپا و نوگرا تا به حال چه دستآوردهایی داشته است. در حال حاضر انقلابی در حال رخ دادن در کشوری است که تاریخ آن توآم با سرکوب و کودتاهای تحت حمایت ارتش بوده است. از طرفی این انقلاب به طور دموکراتیک و بدون خونریزی در حال رخ دادن است.
سیستمی که در آن قدرت در دست ژنرالها و قضات بوده و از سال 1960 تا به حال چهار دولت را سرنگون کرده است، هم اکنون در حال بازگشت به مسیر دموکراتیک است. نتایج رفراندوم باعث توسعه بازار شد و در نتیجه حزب عدالت و توسعه از بخت بیشتری برای پیروزی در انتخابات آتی برخوردار است.
حتی اگر اتحادیه اروپا برای همیشه درهای خود را به روی عضویت ترکیه بسته نگه دارد، سیاست خارجی این کشور پیشرفت خوبی داشته است. رقیبان سنتی ترکیه مانند روسیه و ایران از تلاشهای این کشور برای ایفای نقش یک میانجی منطقهای، به گرمی استقبال کردهاند و حتی پس از حمله نیروهای اسراییلی به ناوگان آزادی غزه، ترکیه در عین این که از هدف فلسطینیان دفاع کرد، تمام روابط خود با اسراییل را قطع نکرد.
با هر یک از این اقدامات، ترکیه به استانداردهای دموکراتیک و مدیریت اقتصادی مورد نیاز اروپا نزدیکتر شده و از طرفی جایگاه این کشور در خاورمیانه تقویت شده است. این مسائل باید مورد تحسین قرار گیرند.»
نظر شما