اولین برنامه تدوین شده بر اساس سند چشم انداز 20 ساله کشور برنامه چهارم توسعه بود که در دولت هشتم تدوین وتصویب شد و اجرای آن بر عهده دولت نهم قرار گرفت.
همانطور که مقام معظم رهبری نیز تأکید کرده اند، سند چشم انداز یکسری اوهام و ایده صرف نیست؛ بلکه بر اساس واقیعت ها تدوین شده و زمان زیادی صرف کار کارشناسی در ابعاد مختلف آن شده است. در نتیجه اگر به درستی از امکانات آن استفاده شود و در قالب برنامه های پنج ساله با حرکت در سمت و سوی درست و دستیابی به سرعت مناسب، اهداف این سند را دنبال کنیم شاهد رشد و توسعه کشور خواهیم بود.
اما متأسفانه اگر آنچه تا کنون رخ داده است، همانند روند پیگیری برنامه چهارم توسعه، ادامه یابد، امکان رسیدن به اهداف سند چشم انداز زیاد نیست.
در حال حاضر نیز با گذشت 5 سال، دولت می بایست در قالب چند برنامه 5 ساله اقدام به تدوین و اجرای برنامه هایی نماید تا این اهداف را محقق سازد.
باید مشخص شود از کجا به کجا می رویم و با چه سرعتی حرکت می کنیم و در عین حال چه توانمندی هایی برای سریعتر کردن روند توسعه موجود است.
کارهای موردی و بخشی دردی را از ما دوا نمی کند و اینکه در بعضی حوزه ها موفق عمل شده به هیچ وجه گویای رشد و توسعه نیست. باید حرکتی منسجم صورت گیرد و برنامه ها و اهداف مورد توجه قرار گرفته و در تمام زمینه ها تحقق یابد.
ایران به عنوان یک کشور پیشگام و در حال توسعه در منطقه که از لحاظ علمی پیشرو محسوب می شود، باید پیشرفت را در تمام زوایا دنبال کند. اینکه فقط به صورت موردی حرکن هایی صورت گیرد مشکلی را حل نخواهد کرد.
در برنامه ریزی ها می بایست از فضاهای موجود و پتانسیل های بخش غیر دولتی داخلی و خارجی به بهترین نحو بهره جست. در حال حاضر در مرحله انتقالی به سر می بریم و نمی توان به دولت اتکا کرد؛ نقش بخش خصوصی در حال پر رنگ تر شدن است و شرایط باید برای جذب بیشتر آن فراهم شود. چرا که حضور غیر دولتی ها تابع عوامل مختلفی است، از جمله فرصت های رقابتی در کشورهای هم جوار؛ لذا می بایست موانعی نیز بر طرف گردد.
در این راه باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد و از فرصت ها در جهت سرعت دادن به روند رشد و توسعه استفاده کرد. اگر در جهت گیری ها ایرادی وجود دارد آنها را اصلاح کنیم؛ بعضی از قوانین، مصوبات، راهبردها و بسته های سیاستی از لحاظ اجرایی مشکل دارد و باید بازنگری شود تا به موقع با اهداف سند دست پیدا کنیم.
در پایان قابل ذکر است در برنامه پنجم توسعه شاخص هایی باید مد نظر قرار گیرد که تحقق پذیر بوده، قابل ارزیابی و محاسبه باشند تا عامل تنش و حساسیت میان مجلس ودولت نشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه
نظر شما