۰ نفر
۲ مهر ۱۳۸۹ - ۱۰:۴۸

دکتر علیرضا قائمی نیا بیان کرد : معارف عرفانی در اشعار حافظ متجلی است و سخنان وی چکیده و عصاره‎ای از تفکر عرفانی اسلامی است.

به گزارش مهر دکتر علیرضا قائمی نیا در مورد این نظر که بسیاری از معارف فلسفی، عرفانی و دینی که در سنت فرهنگی ما تا زمان حافظ وجود داشته به صورت موجز در اشعار حافظ وجود دارند، گفت: تاحدی این نظر درست است. معارف عرفانی اسلامی در اشعار حافظ متجلی است. به یک معنا مضامین قرآنی در ادبیات حافظ جمع شده و به یک معنا می‌توانیم بگوییم حافظ چکیده و عصاره‎ای از تفکر عرفانی اسلامی است.

وی افزود: بنابراین رمز ماندگاری حافظ هم شاید همین باشد. درواقع تجربه دینی‏ای که حافظ دارد یک تجربه دینی اسلامی است و وی خوب توانسته در قالب زبان با ادبیت خاص خودش آنها را بیان کند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در باره این سخن که حافظ حافظه ماست نیز اظهار داشت: به یک معنا اگر منظور همین است که حافظ مخزنی است که گذشته تفکر عرفانی اسلامی در او جمع شده و این تفکر را به صورت فشرده در ادبیات خاص خود مطرح کرده به این معنا می‎پذیرم. بلکه بالاتر از آن می‎گویم حافظ یکی از تجلیات بعد باطنی اسلام است. اسلام هم بعد ظاهری دارد و هم بعد باطنی و بعد باطنی آن در اشعار حافظ به خوبی تجلی پیداکرده و با آن زبان استعاره خود، خودش را نشان داده است.

این محقق و پژوهشگر در مورد اینکه حافظ به چه کار ما در بحران هایی که پیش رو داریم می‏آید هم گفت: تفکر حافظ به یک معنا تفکر انتقادی هم است. درواقع او خیلی از جریان های منفی‎ای را که در زمانه‎اش وجود داشته نقد می‎کند. جریان زهد منفی را ظاهرگرایی و اهمیت ندادن به عشق خدایی را مورد ملامت قرار می‎دهد. دردوران مدرنیسم اینها بیشتر ضرورت پیداکرده است.

این استاد دانشگاه مفید قم درپایان خاطرنشان کرد: بشر امروز متأسفانه مبتلا به دنیا شده و اصل را دنیا قرارداده است. خدا در این عالم غایب شده و حضور ندارد اما در تفکر حافظ خدا در همه حال حضور حداکثری دارد و تمام اعمال انسان را تحت تأثیرمی‏گذارد. این چیزی است که امروزه باید بیش از پیش برروی آن تأکید بشود.

کد خبر 94821

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین