به گزارش خبرآنلاین، منوچهر متکی در گفت وگویی با ایرنا در نیویورک گفت برای برون رفت از بست بستی که خودشان درست کرده اند باید یک اراده سیاسی در طرف مقابل وجود داشته باشد.
گفت و گوی اختصاصی خبرنگار ما با متکی با این پرسش آغاز شد که باراک اوباما اختیارات مباحث هسته ای ایران را به هیلاری کلینتون واگذار کرده و با توجه به مواضع عمدتا ضد ایرانی خانم کلینتون , آینده این مذاکرات را چگونه می بینید؟
وزیر خارجه جواب داد باید این پرسش از آقای اوباما پرسیده شود اما در نگاهی کلی تر مباحث مرتبط با سازمان ملل و یا فعالیتهای هسته ای و یا خلع سلاح عمدتا توسط وزیران خارجه پیگیری می شود .
متکی گفت: ما الان در گروه 5 بعلاوه یک شاهدیم که در رده های کارشناسی و هم رده های مدیریتی معمولا وزارت خارجه ها پیگیر مباحث بوده و در آمریکا هم تاکنون همینطور بوده و در مذاکرات 5+1 معاون وزیر خارجه آمریکا شرکت می کرده است.
متکی گفت: بیانیه تهران یک رویکرد مثبت و سازنده نسبت به این درخواست بود. متقابلا باید گام سازنده از سوی آنها برداشته می شد اما آنها به سمت صدور قطعنامه حرکت کردند .
وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد : در همین مجمع عمومی امسال, آنها بعد از صدور قطعنامه مستمرا مطرح کردند که ما می خواهیم ایران بپذیرد مذاکره کند .
وی افزود: در پنج بعلاوه یک تقریبا همه در سطح وزیر اظهار نظر کردند که ایران به پای میز مذاکره بیاید. هیات ایران به ریاست رییس جمهوری وارد نیویورک شد و در همان دو روز اول حضورش در نیویورک آقای احمدی نژاد مطرح کردند که ما آمادگی داریم در همینجا با آن شش کشور در سطح وزیران دیدار داشته باشیم و شما این را به اعضای گروه 5+1 برسانید.
متکی گفت: من دو ساعت بعد با وزیر خارجه چین دیدار داشتم و او نیز در همان دیدار درخواست مذاکره را تکرار کرد و من به او گفتم بسیار خوب ریس جمهوری ما اینجا است و ما آمادگی در همین نیویورک مذاکرات را در سطح وزیران خارجه راه اندازی کنیم .
وزیر خارجه ایران افزود: اینها یک دفعه حیران ماندند فردا آن روز رفتند نشست وزیران را برگزار کردند و در آن جلسه دچار اختلاف شدند.
وی گفت:' برخی ها در آن جلسه مطرح کردند که خوب ما بخواهیم خانم اشتون برود این مذاکرات را انجام دهد و اما برخی از وزیران خارجه در آن جلسه گفتند این بحث نیازمند به یک تصمیم گیری سیاسی است و مقامهای بالای سیاسی باید گفت و گو کنند الان که ایران برای گفت و گو در سطح وزیران اعلام آمادگی کرده , خوب است که این نظر ایران را عملیاتی کنیم' .
وزیر خارجه افزود: البته این گروه موفق نشدند این حرف را به کرسی بنشانند. حتی یکی از وزیران در آن جلسه می گوید ما در سپردن این کار به دست مدیران کل نتیجه ای نمی توانیم بگیریم و چیزی عایدمان نمی شود .
وی اظهارداشت: به هر حال آنان این فرصت طلایی را هم از دست دادند.
متکی گفت: بنابر این بحث هسته ای یک موضوعی است که نیازمند به یک اراده سیاسی در رسیدن به یک راه حل جامع ,منطبق بر تعامل و همکاری است و این راه برون رفت از بن بستی است که اینها برای خودشان درست کرده اند.
وی افزود: اگر این رویکرد نباشد فقدان این رویکرد یعنی سیاسی کردن بحث هسته ای و نشان می دهد تعمدی وجود دارد که این بحث از نظر آنها همچنان وجود داشته باشد اما رویکرد ما در این موقع چه خواهد بود ما می گویم که مساله هسته ای نداریم ما فعالیت هسته ای خود را به طور قانونی ادامه می دهیم .
وی تصریح کرد: لذا خانم کلینتون و یا سایر وزیران خارجه گروه پنج بعلاوه یک گریزی جز اینکه در یکی از این دو رویکرد قرار گیرند ندارند با گزینه ای که انتخاب می کنند نگاه و رویکرد خودشان را نشان می دهند.
نظر شما