در حالی که روزشمار هدفمند کردن یارانه‌ها در وزارت صنایع و معادن زده شده اما هنوز هم طرح‌های مختلف صنعتی در کشمکش اعتبار‌گیری واجرا باقی مانده است

نرگس رسولی:

در حالی که روزشمار هدفمند کردن یارانه‌ها در وزارت صنایع و معادن زده شده و اعضای انجمن‌های صنعتی به فراخور خود از امادگی برای اجرای این طرح و همچنین اختصاص یارانه‌های مدنظر دولت برای این سیستم هستند، اما هنوز هم طرح‌های مختلف صنعتی در کشمکش اعتبار‌گیری واجرا باقی مانده است. اجرای این طرح می‌تواند اجرای پروژه‌ها را با افزایش شدید قیمت مواجه سازد به گونه‌ای که مدیران طرح‌های مختلف صنعتی در تکاپوی براورد‌سازی اخرین بودجه‌های لازم برای اجرای طرح‌های مورد تعهد خود هستند.

در این بین طرح مسکن مهر که دولت نیز برای خانه دار شدن ایرانی‌ها مانور زیادی بر روی انها داده است یکی از طرح‌های است که از سوی مجریان طرح با افزایش هزینه ساخت مواجه خواهد شد. هر چند که سیدمجید هدایت معاون وزیر صنایع و معادن و رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع، اجرای این طرح را با خانه‌های متری 300 هزار تومان براورد قابل اجرایی می‌داند و معتقد است که اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها نیز نمی‌تواند قیمت اجرای این خانه‌ها را افزایش دهد. این اظهار نظر دقیقا عکس اظهاراتی است که سایر دست اندرکاران صنعتی‌سازی ساختمان براورد کرده‌اند و حتی معتقد ند که این حجم حذف یارانه منجر به افزایش قیمت تمام شده این ساختمانها خواهد شد.

در این بین حتی آرش بازیار مدیر عامل یک شرکت صنعتی‌سازی مسکن صراحتا به این افزایش قیمت صنعتی‌سازی ساختمان اشاره می‌کند و می‌گوید: «هدفمند‌سازی یارانه‌ها بر قیمت تمام شده مسکن مهر اثرگذار خواهد بود. قانون هدفمند شدن یارانه‌ها باعث افزایش قیمتها در مسکن مهر می‌شود که این مسئله دغدغه‌های بیشماری را از هم اکنون برای شرکتهای ساختمانی در مسکن مهر ایجاد کرده است. البته برخی از مصالح ساختمانی نظیر آهن از هم اکنون قیمت شان افزایش پیدا کرده است و کاملا محرز است که صعود قیمت این کالا در زمان اجرای قانون یارانه‌ها صورت خواهد گرفت. افزایش دستمزد منابع انسانی نیز بر روی قیمت تمام شده ساخت مسکن اثر خواهد گذاشت و برای ممانعت از این اتفاقها دولت باید چاره‌ای اساسی برای کنترل قمیتها در مسکن مهر کند.»

 این اظهار نظر در حالی است که طبق وعده قبلی قرار بود مجری مسکن مهر، اولین سری این ساختمانها را یعنی 1200 واحد را در هفته دولت به متقاضیان ارائه دهد که این امر روی نداد. در همین رابطه قلعه بانی مجری و رئیس شرکت مپسا قید زمان را بی‌دیللی خواند و گفت: «مهم این است که خانه‌ها تحویل داده شود و زمان زیاد مهم نیست.»

حال به نظر می‌رسد با این برآورد قیمتی که دولت برای اجرای این ساختمان‌ها کرده است تأخیری که در طرح پایلوت‌سازی پرند روی داده و موجب شده تا اختلافات فی مابین مپسا و شرکت عمران شهرهای جدی شود به نقطه سیبل رسانه‌ها تبدیل شود.

براین اساس به گفته بازیار یکی از عمده‌ترین مشکلات ایجاد تأخیر در پروژه پایلوت مپسا زمین و عدم تحویل به موقع زمین در پروژه پایلوت بود که باعث شد از زمانی که زمین به سازنده تحویل داده شد تا زمانی که آنها توانستند عملاً کار خود را آغاز کنند، حداقل 2 ماه زمان از دست برود. البته تعجیل مپسا یا تعلل شرکت پیمانکار تنها دلایل این تأخیر نیست.

وی به مشکلات پس از واگذاری زمین اشاره کرد و گفت: «بعد از این مرحله و آماده‌سازی زمین این بار مشکلات زیادی با سیستم بانکی پیدا کردیم و از آنجا که سیستم بانکی اولین بار بود که به سازندگان مسکن مهر وام پرداخت می‌کرد به دلیل بی‌تجربگی در ارزیابی و پرداخت تسهیلات، تأخیر زیادی ایجاد شد. به طوری که از زمان ارزیابی تا زمان پرداخت وام حدود 30 تا40 روز زمان از دست می‌رفت اما با همه این احوال ورود مپسا به پروژه صنعتی‌سازی مسکن بی‌سابقه بوده است و مپسا در این راستا جسارت زیادی به خرج داده است.»

وی ادامه داد: «مپسا هدفش این بوده که صنعتی‌سازی مسکن را ترویج دهد و تا حد زیادی هم در این زمینه موفق بوده است، چرا که با ورود یک سری شرکت‌ها به این پروژه و زمینه‌سازی برای مجرب ساختن آنها بستری را ایجاد کرده که این شرکت‌ها در زمینه صنعتی‌سازی توانمند شوند، به مرور زمان این نوع شرکتها به مرحله‌ای خواهند رسیدکه با شرکتهای خارجی توانمند رقابت کنند و همین مسئله نقش مؤثری در توسعه صنعتی‌سازی در کل کشور دارد.»

بازیار در مورد مسائل و مشکلات بانکی در اجرای این پروژه به خبر گفت: «متأسفانه از زمان درخواتس وام تا اعطای آن زمان زیادی هدر می‌رود و باعث دلسرد شدن بسیاری از انبوه سازان شده است ازدیگر سو بانک مدارکی را که برای پرداخت تسهیلات مطالبه می‌کند بسیار زیاد است، حدود یک ماه طول می‌کشد تا مدارک مورد نیاز بانک آماده شود و همه این مراحل باعث تأخیر در ساخت مسکن مهر می‌شود.»

 وی ادامه داد: « اگر یک تکنولوژی از 60 سال پیش در کشورهای پیشرفته استفاده شده است به معنای از رده خارج بودن آن سیستم نیست بلکه به دلیل پیشرو بودن این کشورها در استفاده از تکنولوژی بوده است و ازاین رو این اشتباه است که تصور شود تکنولوژی‌های به کار گرفته شده در پروژه پایلوت پرند قدیمی است. اتحادیه‌های مسکن مهر نیز در برخورد با پروژه پایلوت پرند کم لطفی کرده‌اند و سهم متقاضیان مسکن مهر را به پروژه با تأخیر پرداخت کردند که این خود در ایجاد تأخیر در ساخت وسازهای صنعتی دخیل بوده است زیرا با توجه به اینکه بانکها در ابتدای کار هیچ تسهیلاتی به سازندگان پرداخت نمی‌کردند، لازم بود که این خلاء از طریق سهم آورده متقاضیان جبران شود که متأسفانه این مسئله اتفاق نیفتاد.»

 با این حال به نظر می‌رسد همزمان با اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها صنعتی‌سازی ساختمان با مشکل مواجه شود و با توجه به تأخیر‌های فعلی در اینده باید شاهد افزایش قیمت در کنار تأخیر در اجرای این طرح باشیم.

کد خبر 99705

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین