در میزگرد کافه خبر که به بررسی روابط ایران و مصر و چشم انداز تحولات آتی در روابط دو کشور پرداخته شد، حجت الله جودکی، اولین رایزن فرهنگی ایران در مصر پس از انقلاب اسلامی و سید عبدالامیر نبوی، پژوهشگر ارشد مرکز پژوهش های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه شرح دقیقی از وضعیت مصر، چالش های روابط ایران و مصر و دلایل اهیمت مصر برای ایران دادند.

معصومه ستوده- مینا علی اسلام: بررسی این نکات کلیدی برای تحلیل آینده روابط تهران و قاهره بی تردید برای مخاطبانی که سرنوشت روابط احتمالی تهران - قاهره را دنبال می کنند جذاب خواهد بود.

****


اصولا مقدمه چینی هایی که از طرف ایرانی برای بهبود روابط با مصر طی سالیان اخیر شاهد هستیم تا چه اندازه در مسیر توسعه روابط و بهبود مناسبات کارساز خواهد بود؟ منظور سفر اخیر دو عضو کابینه به  مصر و قرارداد هوایی بین تهران و قاهره و تلاش هایی که توسط  دولت انجام می شود، می باشد فکر می کنید که این تلاش های صورت گرفته از سوی ایران که یک جانبه است فایده ای بدنبال دارد؟ به خصوص اینکه مباحثی در مورد لزوم ارتباط با مصر به شدت مطرح شده است اما ما تا کنون دستاوردی  در این زمینه نداشتیم ؟
جودکی : در زمان آقای خاتمی دیدارهایی بین سران دو کشور در ژنو صورت گرفت و بسیاری از مسائل حل و فصل شد آقای خاتمی و آقای مبارک با هم دیدار کردند و قرار شد که تداوم یابد قبل از آن وزرای خارجه با هم مذاکره کردند و من خودم شاهد این ترافیک دیپلماتیک بودم هرچند طرف مصری کمتر به ایران می آمد با این وجود وزیر امور داخلی مصر به ایران آمد و با آقای خاتمی دیداری داشت که امیدواری به وجود آمد که رابطه برقرار شود اما یک هفته بعد از این ملاقات جریاناتی به وجود آمد که اتهام جاسوسی به ایران زده شدکه طی یک سناریوی ساختگی به آقای دبوس اتهام زده شد بنابراین می توان گفت که این مقدمه چینی ها همواره وجود داشته ولی هیچگاه منجر به نتیجه نشده است لذا می توان این سوال را به گونه دیگری مطرح کرد که چرا منجر به نتیجه نشده است .

نبوی:ایران برای بهبود روابط با مصر طی چند سال اخیر دلایل و اهدافی دارد. در تشریح این دلایل ابتدا باید به جایگاه بی بدیل مصر در جهان عرب و خاورمیانه عربی، به خصوص حضور موثر این کشور در روند صلح اعراب و اسرائیل، توجه کرد. در این روند، مصر یک وزنه غیر قابل انکار است.

نکته دوم این است که ایران سعی دارد وحشت احتمالی در دنیای عرب از تهدیدی به نام ایران را از طریق بهبود روابط کاهش دهد. در واقع، اگر تصویری از ایران در دنیای عرب در حال شکل گیری است مبنی بر اینکه ایران درصدد تبدیل شدن به یک هژمونی و یک تهدید است، از طریق بهبود روابط از میان برود و در عین حال امکان و احتمال تشکیل ائتلافی عربی علیه ایران کاهش یابد.

دلیل سوم این است که مصر از گسترش نفوذ شیعیان در خاورمیانه عربی وحشت دارد- البته این وحشت را به طور مشخص اردن و عربستان نیز دارند- و ایران قصد دارد از طریق بهبود روابط کمک کند تصور توسعه نفوذ شیعیان در منطقه را نیز به حداقل برساند و نگرانی نزد مقامات مصری و سایر سران عرب بوجود نیاید.

دلیل چهارم کاهش فشار بر حماس و حزب الله است، بویژه که دولت مصر ظرف دو سه سال اخیر فشارهای زیادی بر حزب الله لبنان و دولت اسماعیل هنیه وارد کرده است. دلیل نهایی نیز یک احتمال است و شاید مستند خاصی نداشته باشد؛ ایران یک خاطره تلخ از حادثه طبس در اردیبهشت سال 1359 دارد که طی آن از دو پایگاه هوایی مصر علیه ایران استفاده شد. بهبود روابط می تواند حضور مصر در هرگونه ائتلاف احتمالی علیه ایران را کاهش دهد.

شما فکر می کنید شناخت کافی برای ایجاد رابطه وجود دارد؟
جودکی : با صراحت می توان گفت که بین ایران و مصر یک شناخت اطلاعاتی برابر وجود ندارد به عبارت بهتر مصری ها ما را خوب می شناسند، اما ما مصری ها را اصلا نمی شناسیم. البته پرونده ایران با مصر نه در دستگاه دیپلماسی بلکه فراتر از آن در شورای عالی امنیت ملی است و در مصر نیز در اختیار سازمان امنیت مصر قرار گرفته است این دو نهاد در این مورد اظهار نظر می کنند با این وجود ایران شناخت کافی در مورد مصر ندارد.

شما برای بیان این سخنان مستنداتی در اختیار دارید؟
جودکی: مصر کشوری فقیر است ولی برای تدوین راهبرد درست پول خوبی خرج کار تحقیقاتی می کند. بنابراین برداشت های درستی از وضعیت دارد در ضمن 14 دپارتمان  زبان فارسی به صورت مستقل در دانشگاه های مصر با بیش از 200 استاد و 4000 دانشجو وجود دارد و بیش از 900 رساله دانشگاهی در مورد ایران تدوین کردند. در موسسه الاهرام مصر یک واحد مستقل وجود دارد که کار ایران شناسی انجام می دهد و از 14 سال قدمت برخوردار است هر ماه یک ماهنامه منتشر کرده که ماهنامه مختارات ایرانیه است این ماهنامه کار بسیار زیبایی است و سر مقاله روزنامه های دولتی یا غیر دولتی و خصوصی و مخالف یا موافق مورد ارزیابی قرار می گیرد و در این ماهنامه یک شخصیت ایرانی سیاسی یا فرهنگی یا اجتماعی معرفی شده و مسائل فرهنگی ایران را مورد تحلیل قرار می دهند مصر با این کار نه تنها به خود بلکه به جهان عرب نیز خدمت می کند به گونه ای که 2500 نسخه از این مجله در بحرین که کشوری کوچک است، به فروش می رسد. مصر در ایران دفتر حافظ منافع دارد ایران نیز در مصر دفتر حافظ منافع دارد اما آنها به صورت بهتر از اطلاعاتی که به دست آنها می رسد، بهره می گیرند. در قرآن نیز تاکید شده که کسانی که می دانند با کسانی که نمی دانند برابر هستند آیا عمی و بصیر یا زنده و مرده برابر هستند ما در مورد مصر چیزی نمی دانیم  و سخنانی که در ایران بیان می شود فاقد پشتوانه کار کارشناسی است سفر آقای بقایی به مصر دور زدن وزارت امور خارجه بود یعنی وزارت خارجه ما کاری انجام نداده و ما به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور و حال به عنوان مشاور قصد انجام کار را داریم البته این پروژه در راستای جهانگردی صورت می گیرد بعد پشت پرده مشخص می شود که بقایی از معابد جنوب مصر دیدن کرده است شاید این اقدامات قشنگ باشد اما فاقد پایه و اساس است کاری نیست که منجر به

نکته این است که چرا ایران ظرف پنج سال اخیر اقدامات خود را برای بهبود روابط با مصر شدت بخشیده است؟
نبوی: نکته کلیدی آن است که اقدامات دولت در زمینه ارتباط با مصر، تداوم اقدامات دولتهای قبل محسوب نمی شود، بلکه جهت رفع مشکلات و مسائل خاص حوزه سیاست خارجی در سالهای اخیر است. توضیح آنکه اقدامات و سخنانی که در حوزه سیاست خارجی صورت می گیرد مانند هر پدیده سیاسی و اجتماعی دیگر آثار کوتاه مدت و دراز مدتی دارد. به نظر می رسد که برخی تحولات منطقه ای و بین المللی موجب شده آثار و نتایج بلند مدت و البته قابل انتظار رویکرد خاص ایران در حوزه سیاست خارجی، طی 5 سال اخیر، در کوتاه مدت ظهور پیدا کند و بارز شود. به بیان دیگر ایران اکنون مواجه با آثاری است که به طور معمول باید در دراز مدت ظاهر می شد اما به دلایلی در کوتاه مدت ظاهر شده است و اکنون از مواجهه با آن گریزی نیست. در نتیجه، در حوزه روابط منطقه ای اقداماتی صورت می گیرد که حالت یک سویه دارد یعنی شاهد چندان اقبالی از جانب مصری ها در مورد ایران نیستیم. البته این اقبال در حد تعارف دیده می شود، اما فراتر از تعارفات دیپلماتیک شاهد اقدامی جدی از سوی مصری ها نیستیم.

دولت آقای احمدی نژاد چرا در زمینه برقراری رابطه بسیار پیشتاز شده و تاکید ویژه ای برای این پیگیری ها دارند؟

نبوی: برای اینکه بیبنیم نتایج اقدامات و فعالیت های چند سال اخیر برای گسترش رابطه با مصر چیست، باید یک ارزیابی از نگاه مصری ها در مورد ایران داشته باشیم. مصر مساله ایران و موضوعات مربوط به آن مانند برنامه هسته ای، اختلاف با امارات بر سر جزایر سه گانه، گسترش نفوذ در عراق، بازی در زمین لبنان و نوع ارتباطش با سوریه را در قالب بخشی از یک پازل بزرگتر یعنی تحولات خاورمیانه می بیند و موضوع ایران را به طور مجزا بررسی نمی کند. لذا مصر رابطه با ایران را نیز تابع تحولات اساسی و بنیادین در منطقه خاورمیانه و رابطه استراتژیک خود با ایالات متحده امریکا تعریف می کند. به این ترتیب مصر دوری یا نزدیکی با ایران را بر اساس نوع رابطه اش با ایالات متحده امریکا و روند تحولات منطقه ای می بیند.

از سوی دیگر پرونده ایران در مصر در دست نیروهای نظامی و امنیتی است، نه در دست وزارت خارجه و دیپلمات های مصری، یعنی این نیروهای نظامی و امنیتی هستند که در ایجاد رابطه با ایران می توانند موثر باشند و آنان نیز تصویر و نگرانی خاصی از ایران دارند. با توجه به این نکات متوجه می شویم که احتمالا رابطه با مصر از سوی مصری ها چندان با اقبال مواجه نمی شود.

اگر گه گاه استقبالی از رابطه و مذاکره میان دو کشور شکل می گیرد یا مانند روزهای اخیر قرارداد برقراری خط پروازی مستقیم میان تهران و قاهره را شاهدیم، به این دلیل است که مصری ها نسبت به ایران یک نگاه اقتصادی دارند. اقتصاد مصر به دلایل گوناگون حالت متزلزلی دارد. از سال 2004 تا سال 2009 مشکلات اقتصادی مصر افزایش یافت، تعداد اعتصابات بیشتر شد و اهداف توسعه ای این کشور به نتیجه نرسید. اما امسال(2010) اولین سالی است که گفته می شود وضعیت اقتصادی مصر بهتر شده و رشد اقتصادی این کشور که رقم 8/5 درصد را هدف قرار گرفته بود، محقق شده و پیش بینی می شود تا پایان سال به بیش از این رقم (6 درصد) هم برسد. میزان تورم نیز که ابتدای سال 4/11 درصد بود، به 8/6رصد کاهش یافته است. البته در بودجه امسال نیز حدود یک چهارم هزینه ها به پرداخت یارانه ها اختصاص دارد.

این وضعیت متزلزل اقتصادی ایجاب می کند که مصر به دنبال بازارهای جدید باشد و به خصوص درآمد خود را از طریق صنعت جهانگردی گسترش دهد. حال، این سوال ساده پیش می آید که اگر خط پروازی مستقیم میان تهران و قاهره ایجاد شود کدام مسیر است که هواپیمای پر شده ای خواهد داشت؟ در شرایط کنونی، با توجه به رقم 8/8 درصدی بیکاری در مصر و اینکه حدود 48 درصد مردم کمتر از دو دلار در روز درآمد دارند، به احتمال زیاد مسیر تهران - قاهره این گونه خواهد بود چراکه وضعیت بد اقتصادی بسیاری از مردم مصر اجازه نمی دهد که به فکر جهانگردی باشند. لذا نگاه مصری ها به رابطه با ایران یک نگاه صرفا کسب درآمدی است. البته نگاه اقتصادی نظارت های امنیتی خاص خود را در مصر ایجاد خواهد کرد.

کانال های اصلی درآمدی مصر شامل جهانگردی، عبور و مرور کانال سوئز و نهایتا کمک های سالانه و ثابت ایالات متحده امریکاست. امسال بودجه سالانه مصر 9/85 میلیارد دلار اعلام شده است. این در حالی است که در سال 2007 حدود 570 مورد اعتراض و اعتصاب در مصر شکل گرفته که همگی جنبه اقتصادی داشته است. لذا مصر به شدت برای جذب دلار بیشتر تلاش دارد.

نکته پایانی آن است که گسترش رابطه با مصر از مجرای میراث فرهنگی دنبال می شود، نه از کانال های دیپلماتیکی مانند وزارت خارجه یا نهادهای مشابه.

مخالفت امریکا یا مخالفت های کشورهای فرامنطقه ای در ایجاد رابطه ایران با مصر چگونه است؟

جودکی: مصر قبلا جز بلوک شرق بوده و ما جز بلوک غرب بودیم گرچه در حال حاضر به شرق خیلی نزدیک شدیم اما مصر خلاف این جهت را رفته و یکی از موانعی که برای رابطه با مصر باید آن را حل کرد، رابطه با آمریکا است این مساله مربوط به پنج سال پیش بود. الان باید با اروپا و سایر جهان هم مشکلات را حل کنیم، در غیر اینصورت رابطه امکان پذیر نیست اگر قرار باشد که مرتب فحش داده شود اینها به عنوان یک سد عمل کرده و راه ها را می بندد. مسائل منطقه ای و فرامنطقه ای به شدت تاثیر گذار است و باید بتوانیم تخریب ها را خنثی کنیم و این حاصل نمی شود مگر اینکه دستگاه دیپلماسی ما خانه تکانی کند و اتاق فکر تشکیل دهد نه اینکه اتاق فکر با حضور خودشان تشکیل شود بلکه کار باید  پایه های علمی داشته باشد دوران بابا طاهر عریان که یک شبه عالم شد گذشته است باید کار و بررسی لازم را انجام داد و محققان کار علمی انجام دهند تا برون داد کار محققان مشخص شود تا کنون چند رساله دانشگاهی  در این مورد نگاشته شده است اگر این کار را انجام بدهیم ما به نقطه ای می رسیم که 15 سال قبل آنها (مصری ها) قرار داشتند من رساله هایی که دانشگاه های مصر در مورد ایران نوشتند را جمع آوری کردم که به 450 تا بالغ شد در مجله چشم انداز چاپ شده است .

آقای نبوی! در مورد ارتباط امریکا با بحث روابط ایران و مصر و جایگاه و تاثیر مخالفت های این کشور با این رابطه بیشتر توضیح دهید.
نبوی: مصر از سال 1999 تا سال 2003 دومین کشور خریدار سلاح های امریکایی در جهان پس از تایوان بوده است. از سال 2004 تاکنون اسرائیل جای مصر را در خرید سلاح از امریکا گرفته است. امروزه هم سومین کشور خریدار سلاح های امریکایی در منطقه خاورمیانه، پس از امارات و اسرائیل، مصر است.

این نوع کمک ها در کنار کمک های مالی واشنگتن به قاهره پس از امضای پیمان کمپ دیوید در سال 1979 که بیشتر هم صرف ارتش و خریدهای تسلیحاتی شده است، همچنین اعلامیه دوستی مصر و امریکا در ژوئیه 1999 (دوره کلینتون) همگی نشانه آن است که مصر رابطه با ایران را مستقل تعریف نمی کند بلکه تحت تاثیر رابطه اش با امریکا و تحولات خاورمیانه این رابطه را مورد ارزیابی قرار می دهد. درست است که مصر بدنبال جذب دلارهای بیشتر است و رابطه با ایران را در همین چارچوب می بیند، اما اگر همین رابطه بخواهد به ارتباطات استراتژیک مصر با امریکا یا فرایند صلح اعراب و اسرائیل خدشه وارد کند، مصر به سرعت از این دلارها هم چشم پوشی خواهد کرد.

بسیاری بر این باور هستند که اگر قرار باشد که رابطه مصر با ایران به رابطه مصر با آمریکا خدشه ای وارد کند این مساله محقق نمی شود ؟
جودکی: من به یاد دارم که بعد از دیدار آقای مبارک و خاتمی در ژنو دیپلمات های دو کشور فعال شدند و نکته جالب این است که در آن زمان وزارت فرهنگ مصر یک کتاب به زبان فارسی چاپ کرد که به زبان فارسی بود که مناقب اهل بیت فی مصر نام داشت که به معنی مکان های زیارتی اهل بیت در مصر بود و این فقط به درد ایرانی ها می خورد و در تیراژ وسیع چاپ شد و بعد شرایط را مورد بررسی قرار دادند که اگر توریست ایرانی به مصر برود دیگر توریست اسراییلی و آلمانی به آنجا نمی رود بنابراین از این مساله صرفنظر کرده و حتی کتاب را توزیع نکردند حتی تا این حد ریز مسائل را مورد بررسی قرار می دهند هیچ اشکالی ندارد اگر ملتی به منافع ملی خود فکر کند نباید ملتی را به این دلیل محکوم کرد و اگر ملتی به منافع ملی خود فکر نکرد باید محکوم شود مصری ها روی این مساله خیلی دقت دارند .

زمینه های  اجتماعی موجود که قبل از ایجاد رابطه باید مورد بررسی قرار بگیرد چیست ؟
جودکی: من یک مقدمه کوتاه می گویم که بعد آقای نبوی آن را تکمیل می کند باید برای  بررسی بهتر زمینه های موجود را مورد ارزیابی قرار داد الان آقای نبوی در فرمایش خود به این مساله اشاره کردند که 580 تا اعتصاب در مصر رخ داده است .

نبوی: در همین ماه مه امسال 90 اعتصاب در مصر رخ داده است .          

جودکی :هر زمانی که اعتصابی رخ می دهد تصور می کنیم که رژیم ساقط می شود اخباری که صدا و سیما در مورد نه تنها مصر بلکه بسیاری از کشورها ارائه می دهد شاید تا پنج درصد می توان به آن اعتبار داد بیش از آن ارزش ندارد. من یک کتاب در مورد مطبوعات مصر نوشتم که شناسنامه حدود 500 تا مطبوعات را معرفی کردم که این روزنامه ها چه هستند. آقای ناصر، آقای سادات و آقای مبارک نظامی بودند. ناصر 20 سال، سادات 10 سال و حسنی مبارک تا به حال 30 سال حکومت کرده است در مصر تمام گروه های مخالف و معارض از جمله  اخوان المسلمین مجله و روزنامه دارند همچنانکه روزنامه الدستور هر هفته آقای مبارک را دراز می کند. آقای مبارک انگار این مسائل را نمی شنود چاپ هر کتابی برای اولین بار در مصر آزاد است از چاپ دوم به بعد اگر کسی شکایت کرد به دادگاه و ممیزی می رود 95 کانال تلویزیونی محلی و خصوصی وجود در آن کشور وجود دارد. اینترنت حداقل سرعتش 512 با قیمت ارزان 6 هزار تومان در ماه ارائه می شود.

این امکانات موجب می شود که نوآوری زیادی در بین اندیشمندان مصری وجود داشته باشد ما کتاب هایی را که از اندیشمندان مصری ترجمه می کنیم مشخص است که این افراد حرف برای گفتن دارند البته باید این نکته را اضافه کرد که مصری ها در خارج از کشور خیلی مهاجر دارند. فرق مهاجران مصری به آمریکا با مهاجران ایرانی به آمریکا این است مهاجران آنها برخلاف ایران که سیاسی هستند اقتصادی می باشند برای درک شرایط مصر باید این نکات مورد توجه قرار بگیرد دانشجویان برای تظاهرات در داخل دانشگاه آزاد هستند مصر موفق شده که خطر نظامی گروه های مخالف را به حداقل برساند و سایر کسانی که کار نظامی می کردند مانند ایمن ظواهری به افغانستان هجرت کردند در داخل مصر پایگاهی ندارند این مساله خیلی مهم است که چه چیزهایی مصر را تهدید می کند در غیر اینصورت تصویر بدست آمده از مصر واقع بینانه نیست .

دفتر حافظ منافع در مصر چه برون دادی دارد با توجه به اینکه شما بر این باور هستید که کار جدی صورت نگرفته است ؟
جودکی: نزدیک 10 نفر آنجا هستند من آن زمان رایزن فرهنگی در سال 81 تا 86 بودم که بعد از من دوستی رفت که بعد از دو سال اخراج شد. این فعالیت ها خوب است اما خیلی کم است باید اساتید دانشگاه درگیر شوند. در آنجا کارها به دانشگاه سفارش داده می شود اما اینجا دانشگاه از وزارت امور خارجه اطلاعات می گیرد. باید گروه های تحقیقاتی تشکیل شوند همچنانکه آقای کسینجر موسسه تحقیقاتی دارد که همه به آن کار سفارش می دهند اگر فردی بخواهد کارخانه تاسیس کند به این موسسه مراجعه کرده و خواستار تجزیه تحلیل و هزینه و فایده می شود که در نهایت فرد با خیال راحت اقدام به تاسیس کارخانه می کند. دفتر حفاظت از منافع می تواند کارهای محدودی انجام دهد هنوز بانک ایران و مصر آنجا فعال است و ایرانی هایی که دچار مشکلات هستند و یا شرکت در همایش ها حجمی از کار را می گیرد اما بستگی دارد که خودشان چقدر استقبال کنند به طور مثال آقای خسرو شاهی تمام مجلات و روزنامه ها را رصد می کرد و به این کار علاقه داشت و حداقل آنها را تورق می کرد. اما الان نمی توانند حداقل چند تا از مطبوعات مهم را نام ببرند. ایشان انجا حداقل 30 تا 40 کتاب را چاپ کرد ولی بقیه کاری انجام ندادند باید سیستمی به وجود بیاید که فردی که می خواهد برود با این انگیزه حضور پیدا کند تا با دست پر برگردد.

حضور شیعیان ایجاد زمینه برای برقراری رابطه می کند ؟
جودکی: مصری ها بسیار اهل تساهل و تسامح هستند و فرقی نمی کند که شیعه و یا سنی باشند و می گویند ما سنی المذهب و شیعی الهوا هستیم قابل مقایسه با سعودی ها نیستند. این بحث مطرح نیست فقط گروه های وهابی این مسائل را مطرح می کنند. آمار وزارت خارجه آمریکا این است که یک درصد آنجا شیعه وجود دارد به نظر من تعدادشان از این هم کمتر است چیزی که ما بدنبالش هستیم شیعه سیاسی است و این بزرگترین مانع در ایجاد رابطه است. آیت الله قمی قبل از انقلاب دار التقریب را احداث کرد که بزرگترین خدمت را انجام داد و موجب شد که شیخ شلتوت فتوا داد که شیعه پنجمین مذهب رسمی جهان اسلام است؛ تمام این دستاوردها را از دست دادیم. در آن زمان دار التقریب تفسیر شیعی مجمع البیان را به چاپ رساند و مختصر النافع را به چاپ رساند و توانستند این تصور را از بین ببرند که شیعیان آدم های خوبی نیستند در حالیکه بعد از انقلاب تقریبا این تصویر از بین رفت. فتوایی که رهبری دادند فتوای خوبی در مورد عایشه.

نقش انتخابات آینده مصر را موثر می دانید چون برخی بر این باور هستند که تا زمانی که حسنی مبارک حضور دارد ارتباط با مصر محقق نمی شود ؟

جودکی: در پایان هر فصلی تغییراتی رخ می دهد به طور قطع تغییرات زیادی ایجاد می شود و این مساله طبیعی است.

پیش بینی شما از آینده روابط ایران و مصر چیست؟
نبوی: رابطه با مصر به این دلیل که از پشتوانه دیپلماتیک و اجماع سیاستگذاران داخلی بهره مند نیست و نگاه مصری ها نیز به این رابطه امنیتی است، نمی توان انتظار داشت که به عنوان یک مساله دامنه دار تعمیق یابد.

با شکل گیری پروازهای مستقیم میان تهران و قاهره و پس از آن صدور روادید می تواند زمینه ساز رفت  آمدها میان ایران و مصر شود. در این خصوص آیا انتظار نمی رود که به مرور شاهد تصمیم دولت ها برای تعیین مسائل حقوقی و رسمی روابط اتباع دو کشور و نهایتا رابطه دو طرفه باشیم؟

جودکی: اگر قبل از پرواز ها صدور روادید ایجاد شود و بعد پروازها انجام شود خیلی بهتر است هر چند چنین اتفاقی نمی افتد. چشم انداز رابطه با مصر در کوتاه مدت تیره به نظر می رسد. بعد از سفر آقای بقائی، وزیر خارجه مصر اعلام کرد ایرانی ها یا باید تروریست های مصری را به ما تحویل بدهند و یا آنها را از خاک خود اخراج کنند و آقای مبارک هم گفتند مسایل زیادی هست که باید قبل از ایجاد رابطه، تکلیف آنها روشن شود!

نبوی: شاید تفاهم نامه ای هم میان ایران و مصر برای روابط امضا شود اما مصر رابطه با ایران را در چارچوب تحولات منطقه ای بررسی می کند، نگاه امنیتی به پرونده دارد و تلاش دارد رابطه استراتژیک خود با ایالات متحده را در عین این روابط حفظ کند. این چند عامل در کنار هم نشان می دهد که عملا باید اتفاقات دیگری رخ دهد که از سوی مصری ها استقبالی عملی و دیپلماتیک - و نه تعارف آمیز - برای رابطه با ایران شکل گیرد.

 

کد خبر 99979

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سارا IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۷/۲۰
    0 0
    با عرض سلام خدمت استاد گرانقدر علوم سیاسی، آقاد دکترنبوی. جنابعالی مسایل بسیار خوبی را مطرح کردید. آیا می توان گفت یکی از علل مطرح شدن روابط مجدد با مصر، امکان روی کار آمدن یک دولت جدید در این کشور باشد؟