سوئیس در میان کشورهای اروپایی از بحران اقتصادی در امان مانده و شاید کمتر کشوری را بتوان یافت که در موقعیت و جایگاه اقتصادی سوئیس قرار داشته باشد.

صادرات ساعت سوئیسی در نوامبر سال جاری شاهد افزایش قابل توجهی بوده و با شکستن رکورد 11 ماه سال 2011 به رقم 19.63 میلیارد فرانک سوئیس رسید. به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی ژورنال دونت، در گزارشی که از سوی دولت سوئیس منتشر شد، آمده است: صادرات ساعت سوئیسی در ماه نوامبر از افزایش 4.5 درصدی(2.15 میلیارد فرانک سوئیس، 1.79 میلیارد یورو) برخوردار بوده است.
در ماه اکتبر نیز صادرات ساعت سوئیسی بعد از یک دوره کاهش 1.5 درصدی در ماه سپتامبر شاهد افزایش 13.2% بود. هنگ کنگ-اولین خریدار ساعتهای سوئیسی در ماه نوامبر، واردات ساعت سوئیسی را به میزان 13.5% (422.3 میلیون فرانک)کاهش داده بود. ایالات متحده آمریکا-دومین بازار ساعت های سوئیسی- در مقابل واردات خود را به میزان 9.8%(217.9 میلیون فرانک) افزایش داده بود. چین-سومین بازار ساعت های سوئیسی- نیز در ماه نوامبر به میزان 1.7% (172 میلیون فرانک) واردات ساعت های سوئیسی را افزایش داده بود.
سوئیس در میان کشورهای اروپایی از بحران اقتصادی در امان مانده و شاید کمتر کشوری را بتوان یافت که در موقعیت و جایگاه اقتصادی سوئیس قرار داشته باشد.در حالیکه بدهی و عدم توان کشورها در بازپرداخت آن از مهمترین بحران مالی موجود در اروپاست، سوئیس توانسته بدهی خود را طی 10 سال اخیر به میزان قابل توجهی یعنی از 55% تولید ناخالص داخلی به 35% کاهش دهد و نرخ بیکاری نیز در این کشور رقم 3% را نشان می دهد.
برای چهارمین بار متوالی، فوروم اقتصاد جهانی، سوئیس را به عنوان رقابتی ترین اقتصاد جهان معرفی کرده و در عین حال این کشور نوآورترین اقتصاد را در میان اقتصادهای برتر جهان داراست. اقتصاد سوئیس بالاترین میزان همکاری و تعامل را با محافل علمی کشور دارد و نهادهای دولتی بالاترین میزان شفافیت را در عملکرد دارند. این کشور به رغم کوچک بودن و محدودیت در فضای جغرافیایی، در رتبۀ اول اقتصادهای برتر جهان قرار دارد. سوئیس رتبه بیستم در تولید ناخالص داخلی، نهم در صادرات، پنجم در صادرات خدمات را دارد و از همه مهمتر اینکه در میان ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارد. اما سوال اصلی اینجاست که راز موفقیت اقتصادی سوئیس در چیست؟
به گزارش خبرآنلاین، پایگاه اینترنتی موسسۀ اقتصادی کردیت سوئیس، راز موفقیت و شکوفایی اقتصادی سوئیس را در 7 عامل تقسیم بندی کرده است که به اختصار در جدول ذیل می خوانید:

دلیل
شرح
دولت کوچک
کوچک بودن دولت از دلایل موفقیت اقتصادی سوئیس است. ژان ژاک روسو، نویسندۀ فرانسوی بعد از ارسطو، دومین فردی بود که از مزیت های دولت کوچک سخن به میان آورد. وی در این باره می گوید: در هر بدنۀ سیاسی، قدرتی حداکثری برای رشد وجود دارد. به هر میزان که ارتباط اجتماعی این نیرو گسترش پیدا می کند، توان بدنه کاسته می شود. روسو معتقد است با پیچیده شدن شبکه اداری، کنترل آن نیز مشکل می شود در حالیکه دولت کوچکتر بهتر می تواند با نابهنجاریها مقابله و جلوی پیشرفت آنها را بگیرد.
دمکراسی مستقیم
سوئیس به دلیل کوچک بودن و تقسیم بندی زیاد، بهتر می تواند از مزایای دمکراسی مستقیم بهره ببرد. سوئیس، سیستم پیچیده اداری فرانسه و آلمان را ندارد و مردم حرف اول را در انتخاب و شکل سیستم ها می زنند. به رغم حضور 30 هزار کارمند در این کشور، سیستم اداری تا اندازۀ زیادی، خودگردان است. حضور مردم در تصمیم های سیاسی و همچنین اطلاعات مربوط به تحولات سیاسی و اجتماعی بسیار بالاست و در واقع می توان گفت سوئیس یک "جامعۀ همکاری" است تا یک رژیم.
عدم تمرکز
در سوئیس پایتخت، رئیس دولت، رئیس حکومت برخلاف سایر کشورها اهمیت چندانی ندارد و این به دلیل عدم تمرکز در سیستم سیاسی است. از اینجاست که می توان درک کرد چگونه رقابت سیاسی بین گروههای سیاسی و همکاری میان آنها، به بهترین نحو، زمینه ساز رفاه عمومی شده است. کانتون ها هر یک اختیارات خود را دارند و این تنوع نه تنها تهدید نبوده، بلکه فرصت هایی را نیز برای کشور پدید آورده است. دریافتی های مالیاتی بخش کمی از دریافتی های دولت را تشکیل می دهد.
سیستم های فرعی
عدم تمرکز و تقسیم اختیارات میان سیستم های فرعی توان کشور را افزایش داده است. بخش خصوصی در سوئیس اهمیت زیادی دارد، سیستم باز سوئیس به لحاظ تبادلات تجاری، مالی، فرهنگی، علمی، قضایی و حتی ورزشی مثال زدنی است. تقسیم بندی، عدم تمرکز، انعطاف در زمان بحران از مهمترین ویژگیهای اقتصاد سوئیس است که از ریسک اتخاذ تصمیم نادرست می کاهد.
گروههای همیاری
در سوئیس گروهها و احزاب غالباً توان خود را در جهت منافع شهروندان به کار می گیرند، سوئیس برای جلوگیری از شانتاژهای سیاسی، از شانس موقعیت ژئوپولیتیک و مدیریت بهینه سیستم اداری بهره برده است.
مکانی برای فرار مغزها
سوئیس به دلیل موضع بیطرفانه، همواره مأمنی برای نخبگان سیاسی و اقتصادی بوده است و تاریخچۀ آن به قرن 19 باز می گردد. این امر توانسته در جهت ارتقاء موقعیت این کشور و افزایش توان میانجی گری در تحولات جهانی به کار گرفته شود.
بورژوازی
سوئیس ساختار بورژوازی خود را حفظ کرده است. این کشور در کنار اسرار و تجربیات حرفه ای در حوزه های پزشکی، ارتباطات، وکالت، در زمینۀ بانکداری نیز اسرار خود را دارد. رشد این طبقه و حضور آنها در لایه های سیاسی و آگاهی آنها پیرامون این اصول، زمینه های دمکراسی مستقیم و اجماعی و اقتصاد لیبرال و مستقل را ایجاد کرده است.

 

 

ترجمه: زهرا خدایی

 

26339
 

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =