مقایسه مشخصات هلال ماه در غروب دوشنبه 17 تیر 1392 با معیارهای رویت‌پذیری هلال ماه نشان می‌دهد این هلال در ایران دیده نمی‌شود و 18 تیر، آخرین روز شعبان‌المعظم خواهد بود.

امیر حسن‌زاده*: هر ساله با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان مسئله رویت هلال ماه از اهمیت ویژه ای نزد عموم برخوردار و سوال‌هایی در ذهن هر علاقمندی مطرح می‌شود. در این مقاله سعی داریم با بیان مبانی علمی رویت هلال به بررسی وضعیت رویت پذیری هلال رمضان امسال بپردازیم.

از نظر نجومی هر ماه قمری با حالتی شروع می‌شود که ماه نو )مقارنه ماه و خورشید) نامیده می‌شود. در این حالت، ماه بین خط واصل زمین و خورشید قرار دارد و سطح نورانی ماه دقیقاً در طرفی است که ما نمی‌توانیم آن را ببینیم. یک یا دو روز بعد، ماه به صورت هلال شامگاهی دیده می‌شود، پس از چند روز به تربیع اول می‌رسد که در این حالت ماه یک چهارم مدار خود را طی کرده است. ماه با پیمودن نصف مدار خود به وضعیتی می‌رسد که تمام سطح روشن آن مقابل زمین است و به آن ماه کامل(بدر) می‌گوییم. همین مراحل به طور معکوس تا ماه نو بعدی طی خواهد شد. به فاصله زمانی بین دو ماه نو متوالی دوره تناوب هلالی گفته می‌شود که به طور میانگین 53/29 روز طول می‌کشد. طول متوسط یک ماه قمری نیز همین مقدار است، اما از آن‌جاکه طول ماه در تقویم نمی‌تواند عددی غیرصحیح باشد، بنابراین هر ماه در تقویم قمری 29 یا 30 روز است.

شرح عکس: فازهای مختلف ماه

اهله ماه

مطابق حکم شرعی اگر هلال ماه در شامگاه بیست‌ونهم ماه قمری رویت شود، آن ماه به پایان رسیده و روز بعد، اول ماه قمری جدید است؛ ولی اگر هلال ماه در شامگاه روز بیست‌ونهم رویت نشد، ماه 30 روزه است. آن‌چه در اینجا اهمیت دارد، پیش‌بینی وضعیت رویت‌پذیری هلال ماه در روز بیست‌ونهم و رویت آن است.

عوامل نجومی‌موثر در رویت هلال ماه
در نگاه اول واضح است که هر چه مدت زمان گذشته از مقارنه (که به آن سن هلال ماه می‌گوییم) بیشتر باشد، رویت آن آسان‌تر است. با افزایش سن هلال، ماه فرصت بیشتری دارد تا از خورشید فاصله بگیرد و جدایی زاویه‌ای آن افزایش یابد و در نتیجه سطح درخشان (فاز) آن نیز بیشتر شود. اما این تمام ماجرا نیست و عوامل مختلفی در رویت هلال ماه موثرند که به چند مورد آن اشاره می‌شود:

ارتفاع هلال: منظور از ارتفاع ماه از افق، زاویه بین افق و جسم مورد نظر است. ارتفاع هلال ماه یکی از مشخصه‌های تأثیر‌گذار در رؤیت هلال ماه است. هر چه ارتفاع هلال کمتر باشد، نور رسیده از آن از لایه‌های ضخیم‌تری از جوّ عبور می‌کند و درخشندگی آن کاهش می‌یابد. علاوه بر این حتماً توجه کرده‌اید که در نزدیکی افق گرد و غبار بیشتری وجود دارد که می‌تواند موجب محو شدن هلال ماه شود. بنابراین هر چه ارتفاع هلال بیشتر باشد، رویت آن آسان‌تر است.
مدت مکث : هلال‌های شامگاهی پس از غروب خورشید، غروب می‌کنند. فاصله زمانی بین غروب خورشید و غروب ماه را مدت مکث می‌گویند. هر چه مدت مکث بیشتر باشد ماه مدت بیشتری در آسمان است و با تاریک‌تر شدن آسمان، امکان رویت فراهم می‌شود. البته مدت مکث هلال‌های باریک کمتر از یک ساعت و در برخی از موارد کمتر از 40 دقیقه است. معمولاً چنین هلال‌هایی بلافاصله پس از غروب خورشید قابل مشاهده نخواهند بود و رصدگر باید دقایقی تحمل کند تا شرایط مناسب فراهم شود.

اختلاف در شروع ماه در تقویم قمری
اختلاف در شروع ماه در تقویم قمری کشورهای مختلف از سه مقوله نجومی، خطای انسانی و فقهی قابل بررسی است. امروزه با وجود نرم‌افزارهای نجومی مختلف محاسبه موقعیت و مشخصات ماه حتی برای افراد تازه‌کار هم کار ساده‌ای است. به دلیل اختلاف موقعیت جغرافیایی کشورها با یکدیگر، در برخی موارد طبیعی است که رویت و شروع ماه آنها متفاوت باشد.

علاوه بر این رویت هلال یک امر انسانی است و با توجه به افراد و شرایط مختلف متغیر است. تجربه نشان داده است بسیاری از مردم از شکل هلال اطلاعی ندارند وگاه، ابر یا دود هواپیما را با هلال اشتباه می‌گیرند. برخی از افراد غیرمتخصص که به استهلال می‌پردازند، دچار توهم رویت می‌شوند، یعنی هلالی وجود ندارد ولی مغز تصور می‌کند هلال را می‌بیند. مطالعات نشان می‌دهد که 15درصد رصدگران عادل دچار توهم می‌شوند و این توهم رویت می‌تواند مشکلاتی را در آغاز ماه قمری به وجود آورد. در سال‌های گذشته در برخی موارد همین عامل در کشورهای همسایه باعث اشتباه در شروع ماه شده است. خوشبختانه در کشورمان بهره‌گیری از نظر کارشناسان علمی توانسته است این مشکل را حل کند.

معیارهای مختلف شروع ماه در کشورهای اسلامی مهم‌ترین عامل اختلاف موجود در آغاز ماه‌های قمری است. برخی علمای مسلمان معتقدند گواهی دو نفر مرد مسلمان عادل برای آغاز ماه قمری کافی است حتی اگر نظر آنها با محاسبات نجومی تطابق نداشته باشد (مانند عربستان)، برخی فقط رویت هلال را با چشم غیرمسلح قبول دارند و برخی دیگر، استفاده از ابزار اپتیکی را بلامانع دانسته‌اند (مانند ایران) و ... .

در کشور ما تقویم هجری قمری در کنار تقویم هجری خورشیدی معتبر دانسته شده و مناسک مذهبی به این تقویم وابسته است. در حال حاضر مرجع رسمی استخراج تقویم در کشورمان، شورای مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران است. این شورا برای استخراج تقویم قمری از نظر فقهی مقام معظم رهبری بهره می‌برد. از نظر مقام معظم رهبری، رویت هلال با چشم شرط است و استفاده از ابزار اپتیکی همانند دوربین دوچشمی و تلسکوپ مانعی ندارد. هم چنین اگر کارشناسان علم نجوم بر عدم رویت‌پذیر بودن یک هلال توافق داشته باشند، نظر آنها کافی است. ستاد استهلال مقام معظم رهبری در ماه‌های مختلف (بخصوص ماه مبارک رمضان و شوال) فعال بوده و گروه‌های رصدی مجهز را برای رویت اعزام می‌کند.

شرح عکس: گروه اعزامی از استان گیلان برای رویت هلال شوال 1428 ه.ق

گروه استهلال استان گیلان - 1386

آیا تقویم عربستان صحیح است؟
بسیاری از مردم فکر می‌کنند که تقویم عربستان صحیح است و همیشه با رویت واقعی هلال ماه منطبق است و به همین دلیل در بسیاری از مواقع از آن برای اثبات یا رد شروع ماه قمری در کشور استفاده می‌کنند. معیار شروع ماه در تقویم عربستان (مشهور به تقویم ام‌القری) به این صورت است که باید مقارنه ماه و خورشید اتفاق افتاده باشد و در شهر مکّه، ماه پس از خورشید غروب کند. در این صورت فردای آن روز اول ماه در تقویم ام‌القری خواهد بود. اما با بررسی وضعیت یاد شده در ماه‌های مختلف مشخص می‌شود که این معیار نمی‌تواند در بسیاری از موارد دلیلی بر رویت‌پذیر بودن هلال باشد (مراجعه شود به ماهنامه آسمان‌شب، سال اول، شماره هفتم، صفحه 55).

علاوه بر این، در ماه‌های مهم مذهبی (رمضان، شوال،ذی‌الحجه) گزارش‌های رویت هلال نیز بررسی و اول ماه بر آن اساس اعلام می‌شود. در کشور عربستان، شورای عالی قضایی گزارش‌های رویت هلال را بررسی و برای شروع ماه اطلاعیه صادر می‌کند. با این وجود هم به دلیل گزارش‌های غیرعلمی که توسط افراد غیرمتخصص ارائه می‌شود، شواهدی وجود دارد که اعلام اول ماه با هیچ معیارعلمی قابل توجیه نبوده است.

وضعیت رویت‌پذیری هلال ماه رمضان 1433 هجری قمری
بر اساس محاسبات، مقارنه ماه و خورشید در ساعت 11:44 روز دوشنبه 17 تیرماه 1392 (به وقت رسمی ایران) رخ می‌دهد. در غروب همان روز سن هلال در شهرهای کشورمان حدود 9 ساعت و جدایی زاویه‌ای آن از خورشید کمتر از 7 درجه است. نکته مهم آن که ماه زودتر از خورشید غروب می‌کند. به عنوا ن مثال در زمان غروب خورشید 17 تیر1392 در شهر تهران، حدود 9 دقیقه از غروب ماه گذشته است. در شهرهای دیگر کشورمان نیز در زمان غروب خورشید، 3 تا 10 دقیقه از غروب ماه گذشته و دیگر هلال ماه برای رویت وجود ندارد! بنابراین رویت هلال ماه در پهنه ایران در روز دوشنبه 17 تیرماه غیرممکن است.

در شامگاه 17 تیرماه در شهر مکّه، ماه چند ثانیه بعد از خورشید غروب می‌کند و به همین دلیل در تقویم ام‌القری، اول ماه رمضان برابر 18 تیر اعلام شده؛ ولی این گفته به معنی رویت‌پذیر بودن هلال ماه در آن روز نیست. همان‌طور که در نقشه زیر مشخص است، هلال ماه در شامگاه دوشنبه 17 تیر فقط در جنوب کشور شیلی قابل مشاهده است.

شرح عکس: نقشه رویت‌پذیری هلال ماه در غروب دوشنبه 8 جولای 2013 مقارن با 17 تیر 1392 و 29 شعبان 1434. توجه کنید ماه در مناطقی که به رنگ قرمز مشخص شده است، زودتر از خورشید غروب می‌کند. برای مشاهده نقشه در ابعاد بزرگ‌تر، اینجا را کلیک کنید.

رویت‌پذیری هلال ماه

اما در روز 18 تیرماه با افزایش جدایی زاویه‌ای ماه از خورشید زیاد، رویت هلال امکان‌پذیر می‌شود. در شامگاه این روز هلال در نیمه جنوبی کشور با چشم غیرمسلح و در نیمه شمالی ایران، با چشم مسلح قابل رویت است. بنابراین مطابق پیش‌بینی علمی، چهارشنبه 19 تیر1392 اولین روز از ماه مبارک رمضان خواهد بود.

*کارشناس مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

5353

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد A1 ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    ما که با عربستان میگیریم/// بالاخره هرچی باشه ام القری جهان اسلامه و حرفش را نباید رد کرد!
    • بی نام A1 ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      37 44
      ولی ... کدوم عربستان ؟
    • yaghish A1 ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      62 65
      آقا محمد اون دفعه که عربستان به جای هلال ماه سیاره ی زحل رو دید و عید فطر اعلام کرد هم شما عید گرفتی؟مسئله ی دیدن هلال اصلاً ربطی به اختلاف بین شیعه وسنی نداره.توی ایران علاوه بر محاسبات نجومی لازمه که هلال با چشم(مسلح یا غیر مسلح چون بر اساس فتوای مراجع ممکنه فرق کنه) هم دیده بشه.ولی تو عربستان یه عده میشینن دور هم یه تصمیم میگیرن.کشورای شرق وغرب ما هم بدون دیدن نظر عربستان رو قبول میکنن.این میشه که میبینیم یه مرتبه پاکستان و عراق عید گرفتن و ما هنوز روزه داریم.صرفن جهت اطلاع:یکی از مفتی های وهابی گفته هر کس بگوید زمین گرد است کافره
    • امیر A1 ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      33 14
      تقویم عربستان دقیق نیست. یه چیز ثابته که از اول سال قمری در مورد تعداد روز ماهها در موردش تصمیم می‌گیرن. برای همین مساله بود که پارسال مردم عربستان طبق تقویم یک روز زودتر عید فطر گرفتن و بعد که گندش در اومد دولت سعودی مجبور شد کفاره همه مردم رو بده!!
    • فردین A1 ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      7 17
      تقریباااااا تماااااام کشورهای دنیا هرسال با هم رمضان رو شروع میکنن ولی نمیدونم چرا ایران خودشو از بقیه جدا میکنه؟ بهتر نیست همه با هم باشن؟ منم با عربستان و البته اکثر مسلمانای دنیا روزه رو شروع میکنم ان شاالله
    • محمد A1 ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
      27 5
      ام ...چی چی عربستان الان !!!!!!!!
  • بی نام IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    49 7
    چون سه شنبه 30 ام ماه شعبان است!
    • محمد IR ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      4 1
      و چرا دوشنبه 29 ام ماه شعبان است !!!
  • محمدرضا IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    28 33
    عرب ها هم به شبهاي قدر خيلي ارزش قايل ميشوند مگر ميشود براي كا زمين دو بار شب قدر داشت ؟!!!!
  • علی IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    89 21
    واقعا" متاسفم که با تکنولوژی قرن 21 و مشخص بودن مکان ماه در فضا با تقریب دقیقه و ثانیه ، عده ای باید دنبال حلول ماه باشند و این همه اختلاف بین شیعه و سنی بوجود بیاورند!!!!!!!!
    • مهدی IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      38 22
      متاسفم برای شما که انقدر بی سوادی و نمی دونی ملاک در فقه نجوم نیست بلکه دیده شدن ماه است و الا بیش از هزار ساله که منجمان بزرگ داشتیم و داریم
    • بی نام IR ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      7 14
      مهدی جان حال کردم به جوابت ایول
    • بی نام IR ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      12 1
      خب اونوقت چندتا شهرماهو ببینن چندتانبینن تکلیف چیه؟!
    • بی نام IR ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      20 1
      اقا مهدی اگه ملاک نجوم نیست پس نباید از تلسکوپ ودوربینم استفاده بشه دیگه!!!اگرهم قراره از علم استفاده بشه چرا سطح پایین انتخاب بشه؟!
  • بی نام EU ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    31 6
    چون نیست دیگه!
  • بی نام IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    17 5
    حالا اینقدر بگید تا سه شنبه اول رمضان بشه!
  • جلبک دریایی A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    17 2
    چون تو تقویم چهارشنبه هست!؟ درست گفتم!؟
  • مصطفی A1 ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    15 2
    یه سوال اگر نقشه بالا درست باشه یعنی مردم جنوب شیلی و ارژانتین باید فردا روزه بگیرند بقیه مردم پس فردا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      9 2
      دقیقن همین طوره. اینهمه هم علامت سوال نداره، اگر تعجب کردی از علامت تعجب استفاده کن:!!!
  • اشكان IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    31 5
    دوستان من چند وقته اين سوال واسم پيش اومده كه چرا براي شروع و پايان بقيه ماه هاي عربي تلسكوپ و سه پايه برپا نمي كنن... يا اين دوستان محترم ستاد استهلال فقط 2 روز در سال فعاليت دارن؟؟؟ (يكي اول ماه رمضان و يكي هم اول ماه شوال)؟؟؟ بقيه سال كار نمي كنن كه حقوق بگيرن؟ خدائيش يكي پيدا بشه ذهن ما را روشن كنه.
    • بی نام! IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      5 7
      برای همه ی ماه ها ستاد فعاله ولی چون اول و آخر ماه رمضون برای اکثریت مهمه و خبرهای رویت هلال فقط همین موقع ها زده میشه فکر میکنیم اونا فقط دو روز کار میکنن. ثانیا اکثر این افراد شغل اصلیشون این نیست مثلا مسئول باشگاه نجوم شهرشونن یا مثلا یکیشونو میشناسم توی دانشگاه شریف استاد یه درس عمومیه حتی بعضی از منجم ها برای رکورد زدن منتظر یه ماه سخت هستن که حتی چندتاشون چند سال پیش رکود رویت سخترین ماه رو زدن که نمیدونم الآن رکوردشون پابرجاست یا نه اون کاری هم که عربستان میکنه واقعا کاری نداره شما نرم افزار starry night رو نصب کنید بعد میتونید تا صدها سال ببینید چه روزی چه جایی، ماه بعد از خورشید غروب میکنه با دقتی بهتر از ثانیه ی زمانی و ثانیه ی قوسی
    • yaghish IR ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      10 6
      ستاد استهلال برای رویت هلال تمام ماه های قمری نیرو اعزام میکنه فقط برای رمضان و شوال به دلیل مسائل شرعی حساسیت میره بالا و رسانه ها با محکم بسیار اعلام میکنن.امروز هم چون سن ماه از دوازده ساعت کمتر بود و ماه زوتر از خورشید غروب میکرد هلال غیر قابل رویت بود.با این حال بازهم گروه های رصدی اعزام شدن.
    • بی نام IR ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      9 1
      سوال خوبیه واقعا چرا ماتواین 30 سال ندیدیم ماهای دیگه کم وزیاد بشن که اگه بشن همه مناسبتهاوتعطیلات باید بهم بخوره دیگه؟!یکی که میدونه جواب بده روشن شیم!تشکر از خبرانلاین که فضای بحثوباز میزاره ماروشن شیم
    • اشکان IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
      7 0
      آخه دوست عزیزی که میگین ماه‌های دیگر سال هم این دوستان مشغول کارند، تا حالا شده این سوال را بپرسید که چرا محور همه ماه‌های عربی ماه رمضانه و تا به حال دیده نشده مثلاً برای ماه ذی‌الحجه این دیر و زودها اتفاق بیافته یا مثلاً بگن امروز اولین روز ماه شعبان نیست، یا فرا اولین روز ماه قربان هست و .... فقط هلال ماه رمضان در هاله‌ای از ابهام هست؟ بقیه ماه‌های عربی اظهر من الشمس هستن؟
    • دبیر سرویس دانش IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۹
      2 4
      ستاد استهلال در آغاز همه ماه‌های قمری فعالیت دارد و به بررسی گزارش‌های واصله می‌پردازد. دلیل آنکه در ماه مبارک رمضان فعالیت این ستاد بیشتر به چشم می‌آید، حساسیت بالای عموم مردم است. اگر به متن مقاله آقای حسن زاده دقت کنید، اشاره شده که 15 درصد از افرادی که به استهلال می‌پردازند دچار توهم رویت می‎شوند. در آغاز و پایان رمضان، تعداد زیادی از مردم عادی و غیررصدگر به استهلال می‎پردازند و به همین دلیل، تعداد گزارش‌های اشتباه بسیار زیاد می‎شود. اتفاقا به دلیل همین گزارش‌های اشتباه است که در کشور عربستان مشکلاتی در آغاز و پایان ماه‌های قمری به وجود می‌آید.
    • اشکان A1 ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      2 0
      با سپاس از دبیر محترم سرویس دانش خبرآنلاین اما باز هم این سوال بی پاسخ ماند که چرا هیچگاه تأخیرها و دیر و زودهای این چنینی برای ماه‌های قمری دیگر بوجود نمی آید؟
  • بی نام RS ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    4 3
    خیلی بد شد من که دارم میرم مسافرت
  • بي نام A1 ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    8 3
    با نرم افزار google sky map به راحتي هرچه تمام تر ميشه محل ماهو تعيين كرد وقتي كه مطممنيم كه ماه كجاست ديدنش برا چيه؟
    • یاشار A1 ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      6 3
      شما برو پیدا کن محل رو بعد شعی کن که ببینی! اگر تونستید که ببینید اون وقت اینجوری نظر بدید دوست عزیز :)
  • مهدی A1 ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    9 1
    نمیدونم چه چیزیه که از وقتی که یاد میاد وقتی ماه رمضون میخاد شروع و تموم شه این بحثا راه میفته که به نظر من اصلا جالب نمیاد
  • فومن ویلا A1 ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    4 3
    آقا اشکان عزیز مدت هاست فعالیت های نجومی آماتوری انجام میدم. افراد و کارشناسان نجومی(که از بچه های خودمون هم هستند) آخر و اول ماه های قمری کل سال، سعی می کنند هلال رو رویت کنند.یعنی سالی بیش از 12 مرتبه.چرا که علاوه بر اینکه تسلط و تجربشون بیشتر میشه میتونند اطلاعات نجومی دیگری هم از این پدیده بدست بیاورند.ضمن اینکه تفریح لذت بخشی هم هست! اما چرا در اول ماه رمضان و شوال ستاد استهلال و گروه های نجومی فعال میشن؟ برای اینکه این دو روز ، روزیه که از این بخش از علم نجوم، استفاده کاربردی و عملی باید بشه! و این دو روز 70 میلیون نفر و چه بسا بیشتر ، منتظر نهایی نظر این کارشناسان برای رویت هلال هستند. چرا که از نظر فقهی ، نظر این کارشناسان میتونه بدون هیچ شبهه ای ، ملاک قرار بگیره....
  • مریم IR ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    14 2
    ای بابا .......... به هر حال ! روزه همگی در گروه روزه های مقبول باشه
  • یاشار A1 ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    4 3
    سلام دوستان رویت پذیری هلال به چند عامل بستگی داره یکی فاصله ماه و خورشید و دیگری سن هلال ماه! فاصله ی ماه و خورشید باید بیشتر از 7 درجه باشه و سن ماه پس از تولد باید بیشتر از 12 ساعت باشد که این دو عامل برای روز دو شنبه وجود نداشت و ماه رویت نشد! به همین خاطر روز چهار شنبه روز اول ماه رمضان خواهد بود. در مسئله عربستان ، عربستان به خاطر موقعیت جغرافیایی که داره در منطقه جنوبی این کشور رویت هلال امکان پذیر بود ! و مورد بعدی این که مسئله رویت هلال در عربستان با محاسبات انجام میشود و وبحث رویت کم تر اهمیت دارد .
  • بی نام IR ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    7 1
    یه سوال:اذان مغرب 5سال دیگه اعلام میشه چه ساعت وچه روزیه وهیچ ماه قمری توطول سال ماروزاش کم وزیاد نمیشه که اگه بشه همه مناسبتامون بهم میخوره!به ماه رمضان که میرسه چرااین بحثا پیش میاد؟!
  • حسين جان EU ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    16 1
    خبرآنلاين تو بند آخر نوشتي رمضان 1433 بابا يك سال عقبي زود درستش كن آخه به عكس نقشه توجه نكردي؟!
  • سهیل A1 ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    7 0
    عزیزان زمان قدیم چون تکنولوژی نبوده میگفتن باید ماه رو ببینیم اما الان که ما میدونیم دوشنبه ساعت :44 11 ماه نو آغاز شده دیگه چرا سه شنبه روزه نگیریم ؟؟؟!! به عقل و دل خودتون رجوع کنید لطفا هر سال تو ایران 29 روز روزه میگیرن . به نظر شما این درسته ؟
  • احسان IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    2 0
    قضیه چیه اصولا در خبر آنلاین مسائلی که کاملا منطقیه رای منفی میخوره، این دفعه چند تا رای مثبت داشتین،
  • اللهوردی IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    3 1
    اصلا نگیری راحتتری
  • قدرت الله یسلیانی A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    با سلام،ماه شعبان امسال 30روز بود . حالا بگو به من چطور می شه ماه رمضان هم 30روز باشه ؟ آیا تا به حال اتفاق افتاده که 2 ماه قمری پشت سرهم 30روز بشه؟ لطفاً جواب بنده را به ایمیلم ارسال کنید.خوشحال می شم جواب درست دریافت کنم. با تشکریسلیانی