ششم مرداد ماه روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده است.
هادی معیری نژاد - این روز مصادف است با سالروزتولد پرفسور بلومبرگ کاشف آنتی ژن هپاتیت نوع بی که جایزه نوبل را نیز به دست آورد.
هپاتیت به معنی التهاب در پارانشیم کبد است و به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که بعضی از آنها قابل سرایت هستند و برخی مسری نیستند. از عواملی که ایجاد هپاتیت میکنند میتوان به افراط در مصرف الکل٬ اثر برخی داروها٬ آلودگی به باکتری و همچنین ویروس اشاره نمود. هپاتیت ویروسی منجر به عفونت کبدی میگردد.
عامل بیماری هپاتیت ویرال(ویروسی) یک ویروس است و در ابتدا میتواند مثل یک سرماخوردگی بروز نماید. ولی بیماری مزمن هپاتیت "C" بر عکس سرماخوردگی معمولی به دلیل از کار افتادن کبد و مشکل بودن درمان میتواند حیات بیمار را تهدید کند. بیشتر مبتلایان به هپاتیت از نوع C و B علائمی ندارد. برخی از این بیماران علائم سرشتی عفونت ویروسی را نشان میدهند از قبیل خستگی، دل درد، درد عضلانی و تهوع و بی اشتهایی، ولی در موارد پیشرفته علائم نارسایی کبدی بروز میکند که شامل تورم شکم، اندامها، یرقان و خونریزیهای گوارشی و ... است . در ایران بالغ بر ۳٪ افراد آلوده به این ویروس میباشند
هپاتیت نوع A
دوره کمون آن تقریبا ۱ ماههاست. توسط دهان و مدفوع انتقال مییابد. بیماری مزمن کبدی ایجاد نمیکند و به ندرت کشندهاست و هیچ تشانه آنتی ژنی با دیگر ویروسهای کبدی ندارد. انسان و میمون میزبانهای طبیعی این ویروس هستند. نوکلئوکسید آن در برابر اتر و اسید از سایر پیکورنا ویروسها مقاومتر است و به علت همین مقاومت باید در برخورد با بیماران مبتلا احتیاط کرد. با استفاده از گیرندههای سطح سلولهای کبدی وارد سلول میشود. جزئیات پاتوژنیسیته برای این ویروس مشخص نیست. از طریق دستگاه گوارش فرد را آلوده میکند. احنمالا در سلولهای اوروفارنکس و اپیتلیال روده تکثیر پیدا میکند. اگرچه انترفرون باعث محدوده شدن ویروس میشود اما سیستم ایمنی نیز در صدمه زدن به سلولهای کبدی آلوده به ویروس و حذف آنها از بدن بی تاثیر نیست. به دنبال ضایعات سلولهای کبدی یرقان ظاهر میشود. این ویروس از طریق صفرا وارد روده و مدفوع میشود و از ۱۰ روز قبل از ظهور علایم و ایجاد آنتیبادی در مدفوع وجود دارد و از طریق مدفوع منتشر میشود.
این ویروس به راحتی در جامعه منتشر میشود. محتملترین راه سرایت راه مدفوعی - دهانی از طریق تماس فردی میباشد. بعضی محصولات رودخانهای مثل صدفها میتوانند منبع آلودگی با ویروس باشند. آلودگی با ویروس هپاتیت A به ندرت از طریق سرنگ و سوزن آلوده یا انتقال خون پیش میآید. همودیالیز هیچ نقشی در انتشار آن میان کارکنان بخش ندارد. شیوع آنتی بادی در افراد دارای سطح اقتصادی و اجتماعی پایین بالاتر است. در کشورهای در حال توسعه و عقب مانده اکثر مبتلایان کودکان هستند در حالی که در کشورهای پیشرفته ابتلا در سنین بالاتر است. تقریبا ۴۰ درصد موارد حاد هپاتیت توسط هپاتیت A ایجاد شدهاست.
شیوع هپاتیت نوعA در جهان
هپاتیت نوع B
هپاتیت ب نوعی بیماری ویروسی در انسانهاست که به کبد بیشترین آسیب را میزند.
از طریق مایعات بدن, خون, مقاربت جنسی ودر ماههای آخر حاملگی از مادر به جنین منتقل می شود و ابتلا به این بیماری هیچ ارتباطی به سن, فصل و جنس ندارد. دارای دوره کمون متوسط سه ماهه است. در ۵ تا ۱۰ در صد مبتلایان تبدیل به حالت مزمن می شود و گاهی منجر به سرطان کبد می شود. این ویروس ۳ روز پس از به سلولهای کبدی شروع به تکثیر می نماید; اما علایم بالینی بعلت نا معلومی حدود ۴۵ روز بعد ظاهر می شود که بستگی به راه ورود مقدار ویروس و وضعیت فرد مبتلا دارد. علایم بالینی شامل تهوع, استفراغ, بی اشتهایی شدید می باشد که به دنبال آن یرقان ظاهر می شود ( گرچه هپاتیت بدون یرقان نیز شایع است). حدود ۸۵ در صد بیماران کاملا بهبود حاصل پیدا می کند. مرگ و میر بین ۷/۲- ۶/۰ درصد است که بسته به سن و شرایط متغیر است. حدود ۱۰ تا ۵ در صد افراد به هپاتیت مزمن می شوند که این مبتلایان منبع اصلی انتشار ویروس در جامعه هستند. در اکثر موارد ژنوم ویروس ادغام شده در ژنوم سلولهای سرطانی دیده می شود. درمان اختصاصی برای هپاتیت B وجود ندارد. درمان بیشتر جنبه علامتی و حفاظتی دارد.
شیوع هپاتیت Bدر جهان
هپاتیت نوع C
هپاتیت سی یک بیماری عفونی-ویروسی است که توسط ویروس هپاتیت سی موسوم به HCV ایجاد میشود و یک ویروس دارای پوشش با RNA مثبت است و جزو فلاوی ویروس طبقه بندی می شود. آلودگی به این ویروس باعث التهاب در پارانشیم کبد میگردد. در بیشتر موارد٬ آغاز این بیماری بدون نشانه(سمپتوم) است اما در مراحل پیشرفته بهگونه سیروز کبدی و در موارد کمتر سرطان کبد بروز میکند.
نشانه و علائم
عفونت حاد: تاحدود دو ماه پس از آلودگی با ویروس HCV علائم و نشانه مهمی بروز نمیکند و بیشتر با بیحالی(آستِنی) و علائم آنفولانزا همراه است. پس از علائم اولیه(پرودروم) که ممکن است چند هفته طول بکشد٬ زردی بروز کرده و گاهی نیز ورم متقارن در مفاصل و حتی کریوگلوبولینامیو گلومرولونفریت نیز بروز میکند. مدفوع بیمار بیرنگ و ادرار تیره است و در آزمون کلینیکال به راحتی میتوان کبد را احساس و لمس نمود.
عفونت مزمن: بیماری بیش از شش ماه طول کشیده و نشانه بهبود دیده نمیشود. در این حالت دوران بیماری به چهار پایه(فاز) تقسیم میشود.
فاز ثابت و غیر ثابت از نظر پروسه نکروز کبد.
دورههای تشدید حملهها شبیه به روند و پروسههای التهابی در هپاتیت حاد
سیر تکاملی و تدریجی به سوی سیروز کبدی با حفظ عملکرد کبد
رسیدن به دور سیروز کبدی همراه ازدست رفتن عملکرد کبدی
راههای انتقال
اصلیترین روش انتقال در هپاتیت سی عامل خون است. اما راههای گوناگون نیز باید در دیدگاه ایمنی قرار گیرند.
انتقال از مادر به فرزند(پریناتال
انتقال از طریق ارتباط جنسی
تزریق خون و فرآوردههای خونی و پیوند اعضا
انتقال از طریق وسائل تیز، نافذ و تماسهای زیر پوستی
انتقال در حین ارائه خدمات تشخیصی و درمانی
شیوع هپاتیت C در جهان
برای تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید
30145
نظر شما