بهترین عکسهای فضایی هفته را به انتخاب سایت نشنال جئوگرافیک با ما مرور کنید: از انفجار سیاهچالهای و خزش شبنم بر سیاره سرخ گرفته، تا دریاچه باستانی چین و خورشید هالهدار.
انفجار سیاهچالهای
این عکس پرتو ایکس که توسط رصدخانه فضایی چاندرا گرفته شده است، پرتاب جتهای سیاهچالهای در نزدیکی کهکشان آلفا قنطورس را به تصویر میکشد. فورانهای قطبی این سیاهچاله که در فاصله 12 میلیون سال نوری از زمین قرار گرفته است، شامل غبار و گاز ستارگانی است که در اثر گرانش عظیم این سیاهچاله از هم گسیخته شدهاند. دانشمندان عقیده دارند در مرکز اغلب کهکشانها از جمله کهکشان راه شیری ما، سیاهچالههایی بزرگ قرار دارد؛ اگرچه سیاهچاله کهکشان ما خاموش است و چنین فورانهایی را از خود به بیرون پرتاب نمیکند.
رقص شفق بر فراز آلاسکا
نور شمالگان بر فراز شهر نورثپول آلاسکا صحنهای چشمنواز خلق کرده است. با توجه به اینکه خورشید اکنون در بیشینه فعالیتهای چرخه 11 ساله خود قرار دارد، طوفانهای زیادی به سمت زمین ارسال میکند که باعث شکلگیری شفقهای قطبی فراوانی در منطقه میشود.
دریاچه باستانی چین
در این عکس ماهوارهای که توسط ماهواره لندست-8 گرفته شده، دریاچه نمک کارهان در غرب چین به تصویر کشیده شده است. این دریاچه نمک باقیمانده دریاچهای باستانی است که بیش از دو میلیون سال سن دارد، و منبعی غنی برای نمک خوراکی، پتاس و سنگ گچ است. قرارگیری دریاچه در فلاتی مرتفع سبب شده که آب آن به راحتی تبخیر شود و مواد معدنی را در حوضچههای سبز رنگ منطقه بر جای بگذارد. دریاچه کارهان که حدود 5856 کیلومترمربع وسعت دارد، گودهای نهشتی به حساب میآید (دریاچهای که تنها به شکل فصلی پر میشود) و از 9 دریاچه آب شور کوچکتر دائمی تشکیل شده است.
دهانه آبی سیاره سرخ
منظومه شمسی ما جولانگاهی برای شهابها به شمار میرود و مریخ شاهد زندهای برای این مساله است. برخورد سنگهای آسمانی با این سیاره سالیانه حدود 200 دهانه برخوردی با قطری بیش از 4 متر را بر سطح آن ایجاد میکند. این عکس که توسط مدارگرد شناسایی مریخ (MRO) گرفته شده است، دهانهای جوان را بر بستر سیاره سرخ به تصویر میکشد. با حذف رنگ سرخ غالب مریخ، رنگ آبی خاکههای حاصل از این برخورد بهتر نمایان شده است؛ خاکههایی که با پاشیده شدن به اطراف، سطحی مدور به قطر 15 کیلومتر را در اطراف نقطه برخورد پوشاندهاند.
خورشید هالهدار
در این عکس زیبا که در جزیره تنریف واقع در منطقه جزایر قناری اسپانیا گرفته شده است، هالهای زیبا در اطراف خورشید خودنمایی میکند. زمانیکه نور خورشید یا ماه در اثر بلورهای یخ شناور در ابرهای لایههایی بالایی جو خم می شود، هالههای جوی اطراف خورشید یا ماه شکل میگیرند. شکل شش ضلعی بلورهای یخ همانند عدسی نور را متمرکز میکنند و نور خورشید را به گونهای خم میکند که باعث شکلگیری هاله میشود. صخرهای که در عکس خورشید را پوشانده است، Roque Cinchado نام دارد که نماد جزیره تنریف به شمار میرود.
خزش شبنم بر سیاره سرخ
در این عکس که توسط مدارگرد شناسایی مریخ (MRO) گرفته شده، سوسوی ضعیف شبنم بر فراز رملهای یخی مریخ به تصویر کشیده شده است. پست و بلندیهای زیبای رملهای دهانه راسل که در این عکس دیده میشوند، نشانهای محبوب برای دانشمندان محسوب میشود که به بررسی تغییرات فصلی سیاره سرخ میپردازند. شبنمی که بر روی رملها دیده میشود از ذوب شدن دیاکسید کربن منجمد ایجاد میشود؛ مادهای که بیشتر به عنوان یخ خشک شناخته میشود. زمانیکه فصلها بر روی مریخ گرمتر میشوند، شبنم به گاز دیاکسید کربن تبدیل میشود و به درون جو مریخ فرار میکند. با اندازهگیری میزان کاهش شبنم میتوان تغییرات فصلی را در مریخ ردگیری کرد.
53275
نظر شما