سومین کمپین زیست محیطی آسان پرداخت در سالجاری، حمایت از قوهای مهاجر تالاب سرخرود بود. نمایندگان شرکت آسان پرداخت با حضور عکاس مجموعه و تیم تهیه خبر برای تحویل 2 تن ذرت دامی به محیط بانان، عازم بابلسر شدند. وزرامحله منطقه سرخرود مقصدی بود که گروه پرسان پرسان آن را یافت.
هنوز خورشيد طلوع نکرده بود که تيم به تالاب رسيد. تاريکي مطلق فضاي طبيعي و فراخ تالاب را فراگرفته بود اما آواي زيباي قوها گروه رو ميخکوب کرده بود . آوازي که بيشتر به نيايش شبيه بود و حالتي عرفاني را تداعي مي کرد. انگار که قوها قبل از طلوع براي آغاز روز تازه، نيايش دسته جمعي داشتند.
ساعتي پس از طلوع عکسبرداري از منطقه آغاز و براي خريد تغذيه قوها که همان ذرت دامي بود اقدام شد . قرار بر اين شد که بار2 تني ذرت دامي تا بعد از ظهر جلوي درب کانکس محيط بانان در حاشيه تالاب تحويل داده شود.
- رئيس اداره محيط زيست محمود آباد بابلسر:آپ اولين برندي است که حامي قوهاي مهاجر سرخرود شده است
فرصتي دست داد تا از آقاي سالار؛ رئيس اداره محيط زيست شهرستان محمود آباد بپرسيم که اينجا چه اتفاقي در حال وقوع است و سازمان محيط زيست چه اقداماتي را براي پذيرايي از اين ميهمانان زمستاني در دستور کار داشته. آنچه مي خوانيد پاسخ آقاي سالار به پرسش هاي همکار ما در واحد روابط عمومي است.
تالاب بين المللي سرخرود در سال 1971 به ثبت کنوانسيون رامسر رسيده که البته يک تالاب مصنوعي است . اين تالاب هر ساله در فصل زمستان پذيراي حدود چندين هزار قطعه پرندگان آبزي مهاجراز جمله قوها است . اين قوها که خواستگاهشان سيبري است از سال 86 اين منطقه را براي زمستان گذراني انتخاب کردند و هر ساله به تعدادشان افزوده شده است. يکي دو سال قبل تعدادشان به 10 هزار بال نيز رسيد اما در حال حاضر امسال حدود 3 هزار تا 3 هزار و پانصد قوي گنگ ،آوازه خوان و کوچک اينجا هستند. کانکسي در اين منطقه مستقر کرديم که به صورت شبانه روزي کار محافظت و تغذيه دستي را انجام مي دهيم.
قوها معمولا به دو دليل منطقه را براي زمستان گذراني انتخاب مي کنند ؛اول وجود مواد غذايي در منطقه و ديگر آرامش و احساس امنيتي که مي توانند در منطقه داشته باشند. معمولا هر ساله اداره کل محيط زيست منطقه يک بودجه را به تغذيه دستي اين پرندگان مهاجر تخصيص مي دهد که گاهي به علت ميزان بالاي تقاضاي جمعيت قوها براي غذا باعث مي شود تا اين بودجه ناکافي باشد و NGOها و سازمان هاي مردم نهاد (سمن ها ) دوستدار محيط زيست در صدد تهيه غذا براي اين قوها برمي آيند و در طول دوره حضور قوها در تالاب انواع تغذيه دستي اعم از ذرت ،جو و گندم را به محيط بانان مستقر در حاشيه تالاب تحويل مي دهند.معمولا يک روز در ميان 500 تا 600 کيلو گرم تغذيه دستي براي قوها انجام مي شود. شايد تا الان 14 الي 15 تن تغذيه پرندگان مهاجر از مجراي NGOها و کمک هاي مردمي و گردشگراني که به نوعي علاقه مند هستند انجام شده است.
رئيس اداره محيط زيست محمود آباد بابلسر، در ادامه ضمن تقدير از آسان پرداخت گفت : مشارکت برند ها تا به امروز در اين امر صورت نگرفته و آسان پرداخت اولين شرکتي است که اين کار را انجام مي دهد. ما از اين نوع مشارکت استقبال مي کنيم به شرطي که از مجراي قانوني و صحيح آن انجام شود تا محيط زيست و امنيت و آرامش اين قوها به خطر نيافتد. در اين سفر نمايندگان سازمانهاي مردم نهاد محيط زيست، راهنماي آپ بودند.
آقاي محمد نجاتي، عضو کميته علمي سمن هاي زيست محيطي مازندران، مي گويد حضور قوها در اين تالاب در فصل آيش صورت مي گيرد. فصلي که شاليکاران محلي، زمين را براي استراحت رها مي کنند. نکته جالب اينجاست که فضولات قوها در فصل کشت براي زمين مفيد است و از سوي ديگر باقيمانده ساقه هاي شالي در تالاب به تغذيه قوها کمک مي کند .هر ساله قوها از اوايل آذر ماه تا اوايل اسفند ماه براي زمستان گذراني به اين منطقه مهاجرت مي کنند و در پايان فصل با تخليه تدريجي آب تالاب گروههاي آنها هم کم کم سفر بازگشت خود را آغاز مي کنند و زمين ها دوباره آماده کشت شالي مي شود و پس ازآن NGOهاي دوستدار محيط زيست به فعاليت هاي ديگر مرتبط با حفاظت از منابع طبيعي مي پردازد.
۲۱۲۱