در ایران سالانه حدود ۱۷ هزار نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست می‌دهند.

محمد حسین نجاتی: جاده‌های ایران، هنوز شبح مرگ را در سایه دارند. روزی نیست که در ایران شاهد مرگ افراد در جاده‌ها براثر تصادفات رانندگی نباشیم و حالا در روز‌های پایانی تعطیلات سالانه تعداد تلفات به بالاترین حد خود رسیده و شهریور ماه را مانند سال‌های گذشته تبدیل به خونین ترین ماه جاده‌های کرده است.

در ایران حدود ۱۷ هزار نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست می‌دهند و هنوز کاهش تلفات رانندگی با درصد های ناچیز دو یا سه درصد همراه شده است.

در این بین برخی استان‌های ایران صاحبان مرگبار ترین جاده‌ها و خیابان‌های ایران هستند. سمنان، مرکزی، کرمان، ایلام، قزوین، بوشهر، فارس، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان ده استانی هستند که بیشترین میزان تلفات رانندگی براساس معیار صدهزار نفر را دارند. سازمان پزشكي قانوني كشور عمدتا آمار متوفيات حوادث رانندگي را بر حسب فراواني تلفات در هر استان و بدون در نظر گرفتن معيار صد هزار نفر جمعيت اعلام مي كند، اما در این شيوه از محاسبات، آمار تلفات بر حسب هر صدهزار نفر جمعيت در هر استان اعلام مي شود تا میزان واقعی تر تلفات رانندگی در هر استان مشخص شود.

در اين شيوه نشان داده مي شود كه به عنوان نمونه استان سمنان بيشترين تلفات را در حوادث رانندگي داشته كه دليل آن تردد بالا از محورهاي مواصلاتي اين استان است.

براساس آمار رسمی، در سال گذشته به ازاي هر 100 هزار نفر جمعيت 45.2 نفر در استان سمنان جان خود را از دست داده اند در حاليكه اين رقم در استان تهران 9.6 نفر است.

آمار تلفات حوادث رانندگي در استان تهران طي سال 1394، يك هزار و 213 نفر و در استان سمنان طی همين مدت ۳۰۴ نفر بوده است.

اهمیت این آمار زمانی مشخص می‌شود که آن را با معیار خودکشی هر نفر به ازای هر صدهزار نفر مقایسه کنیم. در ایران آمار مشخصی از میزان خودکشی مشخص نیست، اما براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه کشور‌های جهان براساس معیار خودکشی به ازای هر صد هزار نفر طبقه بندی می‌شوند و براساس آن لیتوانی کشوری است که بالاترین میزان خودکشی را دارد، با نرخ ۶۸ نفر به ازای هر صد هزار نفر.

در میان کشور‌هایی که بیشترین خودکشی را دارند نام برخی کشورهای توسعه یافته آسیایی و اروپایی نیز دیده می‌شود و کشور‌هایی مانند ژاپن، کره جنوبی، فنلاند به ترتیب با ۳۴ ، ۲۹ نفر و ۳۱ نفر به ازای هر صد هزار نفر از جمله کشورهایی هستند که آمار بالایی در خودکشی دارند. در این بین کشور فرانسه با ۲۳ خودکشی به ازای هر صد هزار نفر یکی از بالاترین میزان خودکشی در اروپا را دارد. این آمار در شرایطی است که استان سمنان به تنهایی با ۴۵.۲ نفر در هر صد هزار نفر بالاترین میزان تلفات رانندگی در ایران را دارد و نزدیک به دو برابر نرخ خود کشی در فرانسه.
در دو نمودار زیر، نرخ تلفات رانندگی به ازای هر صد هزار نفر در شهرهای ایران و نرخ خودکشی به ازای هر صد هزار نفر در کشورهای منتخب را مشاهده کنید.


علاوه بر این در شهریور ماه به مانند سال‌های قبل، تعداد تلفات رانندگی به شکل قابل توجهی افزایش می‌یابد. سازمان پزشکی قانونی با اشاره به مرگ روزانه ۵۵.۴ تن در تصادفات شهریورماه ‌سال جاری، اعلام کرد كه بررسی انجام گرفته در ۱۰‌سال اخیر نشان از ۲۲‌هزار کشته طی این مدت در حوادث رانندگی کشور دارد.

با توجه به افزایش حجم سفرها در آخرین ماه از فصل تابستان و بالا رفتن میزان تردد در جاده‌های کشور شاهد آن هستیم که بیشترین آمار حوادث رانندگی و تلفات ناشی از آن نیز در این ماه به ثبت می‌رسد. در ١٠‌سال گذشته (١٣٨٥ تا ١٣٩٤) ٢٢‌هزار و ٦٨٤ تن در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند که این رقم ١٠,٨‌درصد از کل تلفات رانندگی این مدت را در برمی‌گیرد.

براساس این گزارش هر چند طی ١٠‌ سال اخیر همواره شاهد کاهش آمار تلفات حوادث رانندگی در شهریور هر‌ سال نسبت به ‌سال قبل از آن بوده‌ایم، به نحوی که این آمار از سه‌هزار و ٢٤٠ کشته در ‌سال ١٣٨٥ به یک‌هزار و ٧١٨ کشته در‌ سال ١٣٩٤ رسیده است؛ اما تلفات تصادفات در شهریور ماه همچنان رقم قابل توجهی را به خود اختصاص می‌دهد.

همچنین، بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که میانگین مرگ روزانه افراد در حوادث رانندگی شهریور ماه از ایام نوروز نیز بیشتر است. به‌عنوان نمونه در ‌سال گذشته (١٣٩٤)، ٩٦٨ تن در حوادث رانندگی نوروز جان باختند که میانگین روزانه آن برابر با ٤٨.٤ تن گزارش شده، این در حالی است که آمار تلفات شهریور ماه همان‌ سال یک‌هزار و ٧١٨ تن یعنی روزانه ٥٥.٤ تن بوده است.

در‌١٠ سال گذشته (١٣٨٥ تا ١٣٩٤) به‌طورکلی ٢١٠‌هزار و ٦٧٧ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند که ٢٢‌هزار و ٦٨٤ نفر آن تنها مربوط به ماه شهریور است.

۴۷۴۲

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناشناس A1 ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
    0 0
    تمام اين تصادفات اول به گردن دولت بعد جوانان بي كار كه عقده سرعت را دارند يك نمونه از تقصير دولت را بگم مثلا جاده سمنان شهميرزاد 35 سال از دولت جمهوري اسلامي ميگذرد 20 كيلومتر از جاده سمنان شهميرزاد درست نشده كه هيچ خرابتر هم شده
  • بی نام A1 ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
    0 0
    این شیوه محاسبه درست نیست. چون تعداد افراد گذری جزء جمعیت اون استان محسوب نمی‌شن. برای شناسایی جاده‌های خطرناک باید تعداد کشته‌ها رو بر میزان تردد تقسیم کرد. با شیوه محاسبه شده در این نوشته استان‌های مجاور با شهر‌های بزرگ مثل سمنان و مرکزی و قزوین و خراسان‌ها به صورتی گمراه‌کننده آمارشون بالاتر خواهد بود، نه به دلیل تصادفات بالاتر بلکه به دلیل جمعیت بالاتر و تردد بیشتر شهر بزرگ مجاور.