سال‌هاست که مسافران ایرانی که از سفرِ کشورهای عربی خلیج فارس برمی‌گردند٬ با هیجانی مخلوط از احساس حیرت و تحسین و حسرت٬ از «عظمت» و «پیشرفت» و «شکوه»ی که در این کشورها مشاهده کرده‌اند سخن می‌گویند و به حال «خودمان» افسوس می‌خورند که از این قافلهء «توسعه» عقب ماندیم:

«۳۰ سال پیش همهء کشورشان بیابان بود٬ امروز صدتای ما را در جیب‌شان می‌گذارند!»٬ «حتی تاکسی‌هایشان بنز و لِکسوس است و ما هنوز پراید سوار می‌شویم!»٬ «برج‌هایشان از آسمان‌خراش‌های نیویورک بلندتر است. ساختمان‌های بی‌ریخت تهران را ببین!»٬‌ «هتل‌هایشان ۷ ستاره است!»٬ «هواپیماهایشان لیموزین‌های پرنده است!»٬ «مراکز خریدشان هر کدام یک شهر است!» و «ما هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم».

کارشناسان سیاسی هم در شبکه‌های اجتماعی و برنامه‌های تلویزونی ماهواره‌ای شاخص‌های توسعه و رشد اقتصادی و درآمد سرانه این کشورها را به رخ مردم ایران می‌کشند. می‌گویند که در زمانی که ما ایرانی‌ها خود را اسیر آرمان‌گرایی‌های بیهوده انقلابی و شعارهای احساسی مانند «استقلال» و «خودکفایی» کردیم و برای حفظ این‌ها با «تعصب»‌ و «یکدندگی» در برابر جهان ایستادیم و هزینه‌های هنگفتی پرداختیم٬ این کشورها با درایت و مصلحت‌اندیشی به فکر گسترش «ثروت»شان بودند و همین شد که امروز آن‌ها به جایی رسیدند که ما در خواب هم نمی‌بینیم. می‌گویند که آن‌ها حتی «امنیت»شان را با «پول» می‌خرند و قدرتمند‌ترین ارتش‌های جهان را به «خدمت» خویش می‌گمارند٬ بدون آن‌که قطره خونی از سربازان خودشان بر زمین بریزد یا این‌که کم‌ترین نیازی به مفاهیمی چون «مقاومت» یا «شهادت» داشته باشند.

این‌ها را می‌گفتند و مردم را به فکر فرو می‌بردند تا که امروز، پنج کشور عربی به رهبری عربستان سعودی روابط دیپلماتیک‌شان را با قطر قطع کردند. تمام خطوط هوایی‌شان را به روی پروازهای این کشور بستند و بنادر و آبراه‌های‌شان را بر کشتی‌های آن مسدود کردند. چرا که رهبران عرب از اظهارات منصوب به امیر قطر که نظر مثبتی نسبت به سیاست‌های تنش‌آفرینی و انزوای ایران در منطقه نداشت٬ خوششان نیامده است. آن‌ها آن‌قدر برای قطر «استقلال» سیاسی قائل نیستند که «امیر»اش بتواند نظری خلاف نظر آن‌ها بیان کند. آن‌ها این فشارها را تا زمانی ادامه - و افزایش - خواهند داد که مسئولین قطری علی‌رغم میل و رغبت خود در برابر ارادهء آن‌ها کاملاً تسلیم شوند و سر تعظیم فرود آورند یا جایشان را به «امیران» «رام»تری بدهند.

و امروز مردم قطر٬ این ثروتمندترین مردم جهان با درآمد سرانه ۱۴۶۰۰۰ دلار٬ از وحشت روزهای سختی که در انتظارشان است برای ذخیرهء مواد غذایی و مایحتاج زندگی سراسیمه به فروشگاه‌ها هجوم بردند و گاری‌های خریدشان را تپه تپه پُر کردند.

با دیدن این تصاویر از خود می‌پرسم که چه سود از این همه ثروت و تجمل و شکوه؟ چه شد آن «امنیت»ی که قرار بود با استقرار بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه در کشورشان بدست آورند؟ چگونه فروریخت یک شبه٬ آن همه نفوذ و قدرت و پرستیژی که جلوه‌هایش در خطوط هواپیمایی فوق لوکس و برج‌های سر از ابر برون آورده و هتل‌های چند ستاره و میزبانی «جام جهانی» تجلی می‌کرد؟

یاد «زنبیل»های کوچکی افتادم که مردم ما در زمان جنگ، شب‌ها به کرکرهء مغازه‌ها می‌بستند تا دم صبح به اندازهء «کوپن»شان «استقلال» و «خودکفایی» بخرند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 673331

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سجاد IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
    1 0
    قطریها هنوز هیچی شون نشده. هنوز خیلی خیلی مونده که وضعیت اونا به جایی برسه که ما از سیاستهای تندروانه بهش رسیدیم. خیلی خیلی مونده. قبل از طعنه زدن به منتقدین خودمون بهتره آرمارهای مربوط به بیکاری مون که ناشی از عدم سرمایه گذاریه رو نیگا کنین بعد طعنه بزنین. آمار تجرد وسیع مون رو ببینین بعد. آمار اعتیاد مون رو ببینین بعد. آمار بچه های فقیرمون رو ببینین بعد.
  • محمد A1 ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
    0 0
    عالی
  • علی آقا IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
    1 0
    به نظر نویسنده این مطلب خود را به خواب زده است. ایشان خودکفایی و استقلال نداشته ایران را بر سر قطر میزند با این استدلال که تحریم کشورهای عربی علیه قطر نشانه ای از عدم استقلال قطر است. با این استدلال تحریم امریکا و شورای امنیت علیه ایران هم باید نشانه عدم استقلال ایران باشد. ایشان مراجعه مردم قطر برای خرید مایحتاج زندگی و آماده شدن برای اتفاقات پیش بینی نشده را نشانه عدم خودکفایی میداند و مثل اینکه امادگی برای شرایط سخت را ناپسند میداند اما در مقابل مثل اینکه در دوران احمدی نژاد در ایران زندگی نکرده است تا ببیند مردم ساعتها در صف دریافت سبد کالا می ایستادند. یا ندیده است روزهایی را که پودر رختشویی و دستمال کاغذی در مملکت ما به مانند ونزوئلا کمیاب شده بود. برادر بیدار شو گرچه امیدی ندارم.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
    1 0
    روزی که عراق به کویت حمله کرد،یادم هست که تمام پروازها به دبی لغو شد، اوضاع آنجا به حدی به هم ریخته بود که مسافران ایرانی بیست و چهار ساعت در فرودگاه نگاهشان به آسمان بود تا هواپیمایی از ایران برود و آنها را برگرداند...
  • علی IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
    1 0
    این مقاله به واقع یک نمونه عالی از «بد دفاع کردن»
  • ایرانی A1 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۸
    2 0
    تحلیلگر محترم نمی شود عقب ماندگی کشور رو با یک سری مسائل سیاسی و قیاس های بی ربط توجیه کرد موضوعی که قطر رو در موضع ضعف قرار داده موقعیت و واقعیت جفرافیایی و سیاسی اون کشور است یک کشور با وسط و جمعیت یه شهر متوسط ایران چه ظرفیتی می تواند داشته باشد که با قدرتهای و یا قدرتک های منطقه ای و فرا منطقه ای مقابله کند انها چه پیشرفته باشن چه عقب مانده باشن هیچ فرقی به حالشن نمی کند در هر صورت تحت نفوذ و زور خواهند بود در این شرایط پیشرفته و مدرن بود بهتر از عقب ماندگی و تقابل با دنیاست