بمب‌های 13تنی سنگرشکن آمریکایی می‌توانند تا 60 متر درون بتن معمولی نفوذ کنند، اما به نظر نمی‌رسد این بمب‌ها در برابر بتن‎‌های فوق‌مقاوم و هوشمند ایرانی کار زیادی از پیش ببرند.

محمود حاج‌زمان: شاید پهپادهای (هواپیماهای بدون سرنشین کنترل از راه دور) ایرانی آن‌قدر پیشرفته نباشند که بتوانند جهانیان را شگفت‌زده کنند، اما حداقل یک چیز هست که ایران آن را بهتر از هر کشور دیگری در اختیار دارد: ساخت بتن. ایران کشور لرزه‌خیزی است و بنابراین مهندسان ایرانی برخی از محکم‌ترین و بادوام‌ترین مصالح ساختمانی دنیا را ساخته‌اند. این بتن‌ها به راحتی می‌توانند در برابر زمین‌لرزه‌های کوچک، و در صورت وقوع، در مقابل لرزش‌های مصنوعی زمین مقاومت کند. لرزش‌هایی که در اثر بمباران ایجاد می‌شود.
به گزارش اکونومیست، ظاهرا به نظر می‌رسد که مقامات نظامی ایالات متحده آمریکا نگرانند که بمب‌های سنگرشکن آمریکایی نتوانند در سنگرهای عمیق ایرانی نفوذ کنند؛ خصوصا با در نظر گرفتن این نکته که ایران دارای فناوری بتن فوق کارآمد (UHPC) هوشمند است. به گفته آنها بمب سنگرشکن MOP که از یک هواپیمای بمب‌افکن بی-2 پرتاب می‌شود، به یک به‌روزرسانی برای دستیابی به سنگرهای عمیق ایران نیاز دارد. اما به لطف تسلط ایرانیان در زمینه بتن هوشمند، شاید این کار هم کافی نباشد.
بتن UHPC همانند پسرعموهای معمولی خود بر پایه سیمان و ماسه ساخته می‌شود. با این وجود، این بتن با استفاده از پودر کوارتز (نوع خالص آن، بر خلاف گونه ناخالص که جنس اغلب ماسه‌ها را تشکیل داده است) و فلزات و الیاف متنوعی تقویت شده است.
بتن UHPC می‌تواند فشارهای بیشتری را در مقایسه با سایر انواع بتن تحمل کند و حتی در شرایط متزلزل و بی‌ثبات کماکان صلب باقی بماند. بتن Ductal، نسخه فرانسوی این نوع بتن که به صورت تجاری نیز در بازار وجود دارد، می‌تواند فشارهایی چندین برابر بتن‌های معمولی را تحمل کند. بتن UHPC همچنین در مقایسه با بتن‌های معمولی شکل‌پذیری و دوام بیشتری دارد. در نتیجه می‌توان از آن برای ساختن سازه‌های باریک‌تر و سبک‌تر استفاده کرد.
بتن‌های UHPC را می‌توان برای طیف وسیعی از اهداف صلح‌آمیز؛ همانند ساخت پل‌ها، تونل‌ها و سدهای ایمن‌تر، مستحکم‌تر کردن لوله‌های فاضلاب، و حتی جذب آلودگی استفاده کرد. برای مثال، محمود نیلی از دانشگاه بوعلی سینای همدان از الیاف پلی‌پروپیلن و گرد کوارتز در مخلوط خود استفاده می‌کند. بتن ساخت وی شکل‌پذیری لازم را برای جذب ضربات سنگین‌تر در مقایسه با بتن معمولی دارد. بتن ساخت دکتر علیزاده حتی از این هم بهتر است. دکتر علیزاده که فارغ‌التحصیل دانشگاه تهران است، در حال حاضر در دانشگاه اتاوا کاناد مشغول فعالیت بر روی ساختار مولکولی سیمان است. این تحقیق که دارای اهداف غیرنظامی و عمرانی است، می تواند راه را برای نسل جدیدی از بتن UHPC با مشخصات دقیق مهندسی و عملکرد فوق‌العاده هموار سازد.
راه دیگر برای دست بردن در ساختار داخلی بتن، استفاده از نانوذرات است. علی نظری و همکارانش از دانشگاه آزاد ساوه، چندین مقاله در مورد استفاده از نانوذرات اکسیدفلزی منتشر کرده‌اند. آنها با اکسید آهن، آلومینیوم، زیرکونیوم، تیتانیوم و مس کار کرده‌اند. در مقیاس‌های نانو، مواد می‌توانند خواص خارق‌العاده‌ای داشته باشند. اگرچه این کارها تنها در نمونه‌های کوچک انجام شده، اما استفاده از چنین نانوذراتی برای تولید بتن‌های با چهار برابر مقاومت Ductal امکان‌پذیر است.

استفاده از این بتن‌ها برای ساخت سدها و فاضلاب‌روهای بهتر کاملا منطقی است، اما چیزی که گویا به هیچ وجه خوشایند مقامات آمریکایی نیست، پتانسیل کاربرد نظامی بتن UHPC است. مسلما بتن ویژه‌ای که برای بقا در برابر زلزله طراحی شده، می‌تواند برای حفاظت از تاسیسات هسته‌ای محرمانه زیرزمینی در مقابل حمله دشمنان نیز مورد استفاده قرار گیرد. به گفته اکونومیست، نتیجه مطالعه‌ای که در سال 2008 / 1387 توسط دانشگاه تهران منتشر شد، به توانایی بتن UHPC برای مقاومت در برابر موشک‌های فلزی اشاره کرده بود. این مطالعه نشان می‌داد که بتنی که در ساختار خود حاوی نسبت بالای الیاف فولادی است، به بهترین نحو ممکن عمل می‌کند. نتیجه مطالعه دیگری که به سال 1995 / 1374 باز می‌گردد، نشان می‌داد که اگرچه مقاومت فشاری بتن با اضافه کردن الیاف پلیمری تنها به میزان اندکی افزایش می‌یابد، اما مقاومت ضربه‌ای آن تا هفت برابر بهبود می‌یابد.
البته ایران تنها کشوری نیست که به دنبال فناوری بتن‌های مستحکم‌تر و کاربردهای گسترده آن است. چند سال قبل، محققان ام.آی.تی بر روی این موضوع مطالعه می‌کردند که چطور تغییرشکل‌های نانو در بتن می‌تواند باعث بی‌ثبات شدن آن بشود. آنها همچنین آزمایش‌هایی را در خصوص استفاده از بخار سیلیس برای بهبود طرح اختلاط بتن انجام دادند. همچنین مطالعه‌ای که بین سال‌های 2004 تا 2006 / 1383 تا 1385 در استرالیا انجام شد، تایید کرد که بتن UHPC در مقابل انفجارهای ناشی از برخورد مستقیم نیز مقاومت می‌کند.
مهندسانی که بمب‌های سنگرشکن را طراحی کرده‌اند، بدون شک به این نکته توجه نکرده‌اند و از داده‌های سری خود برای طراحی بمب‌ها استفاده کرده‌اند. در طول جنگ اول خلیج فارس در سال 1991 / 1370، نیروی هوایی آمریکا دریافت که بمب‌های سنگرشکن یک تنی آن نمی‌تواند در برخی از سنگرهای عراقی نفوذ کند. در نتیجه طراحان بمب دوباره مشغول کار شدند و پس از دو نسل بهبود نتایج، حاصل کار آنها بمب 13 تنی MOP بود. این بمب به قدری سنگین است که مهندسان مجبور شدند برای حمل آن، محفظه تسلیحات بمب‌افکن بی-2 را تقویت کنند. بنابر گزارش‌ها این بمب می‌تواند تا 60 متر در بتن‌های معمولی نفوذ کند. با این وجود، حتی این بمب نیز در مقابل مواد محکم‌تر، کارایی کمتری دارد و در بتنی که تنها دو برابر استحکام بیشتری دارد، تنها 8 متر نفوذ می‌کند. بنابراین هیچ کس (حداقل آنهایی که به اطلاعات نظامی طبقه‌بندی شده دسترسی ندارند) نمی‌داند که بمب MOP در مقابل بتن‌های فوق مستحکم ایرانی کارایی دارد یا خیر.

53275

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 202847

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حمید IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    170 2
    توضیحات عکس مشکل داره هواپیما پرتاب کننده بمب در این عکس یه بی ۵۲ هست وهواپیما بی ۲ بمب افکن رادارگریزه .
    • دبیر سرویس دانش IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      101 2
      با تشکر از دقت نظر شما کاربر عزیز، حق با شماست.
    • زرتشت IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      25 46
      دقيقا حق با اين دوستمونه،بي 2 يه پهباد نسبتا كوچك رادارگريزه.
    • بدون نام NL ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      66 1
      نه b-2 پهباد نیست هواپیمای بمب افکن رادارگریزه!
    • حمید IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      38 2
      امادر مورد کارایی بمب MOP و تاسیسات زیرزمینی ما:هر چیز ساخت بشر نقاط ضعف خاص خودش رو داره ...
  • بدون نام IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    همون که تو کانادا داره درس میخونه راه مقابله با این بتون ها هم میدونه و بهشون میگه
    • بدون نام IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      33 3
      توجه کرده اید تو فناوری نظامی و فضاییو اینجور چیزها میان 15 کشور اول هستیم ولی در زمینه شاخص های رفاهی و کنترل گرانی و تورم و بهداشت و سواد و اینجور چیزها، خیلی رتبه مون خوب باشه 50 یا 60 دنیا هستیم؟ ...
    • بدون نام IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۹
      5 0
      کی گفته که ما توی این فناوری ها هم توی 15 تا هستیم. مثلا میگن که ایران دومین ارتش سایبری دنیا را داره اما من که رشته ام امنیت شبکه است میدونم که همش بلوف محض است.
  • خودم IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    35 4
    تصویر این بمب متعلق به بمب( Mother Of All Bombs (MOAB می باشد.فکر می کنم عنوان mop اشتباه باشد.
  • خودم IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    30 3
    گوگل بسلامت باد! ماپ ماپه ،خوده ماپه!!
  • جبار IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    25 6
    در زمان جنگ آمریکا به عراق که کاخهای ویژه صدام با این نوع بمبها مورد هدف قرار گرفته شده با اندازه گیری عمق نفوذ این نوع بمبها که کار سختی هم نبود تدابیر لازم برای بمبهای قوی تر از این نوع همه اندیش شده است.
    • بدون نام IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      24 20
      جوجه رو آخر پائیز می شمارند!
    • بدون نام IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      64 7
      چقدر ساده هستی شما! ...به تکنولوژی و دانش فنی بسیار بالای آمریکایی ها در مسائل نظامی نباید شک کرد. خود اون هواپیمای B-52 ساخت 50 تا 60 ساله قبله!! اگه قرار باشه که من و شما هم از مسائل نظامی و دستاوردهای روز اونها خبر داشته باشیم که فاتحه امریکا خونده ست!!
    • مریم IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
      4 6
      به ساده بودن بون نام دومی هم نباید شک کرد!!! فیلم اکشن آمریکایی زیاد میبینی؟
  • بدون نام ES ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    93 7
    بتن ما انقدر خوب هست که وقتی یه زلزله 4 ریشتر میاد همه چی کن فیکون میشه!
    • حمید IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      20 41
      دوست عزیز فروپاشی ساختمان بدلیل طراحی ومحاسبه بد و یا استفاده از مواد اولیه نامرغوب در ساخت بتن و خیلی شرایط دیگر است و ریختن ساختمان ها تقصیر بتن نیست بشرط اینکه خوب درست شده باید. لطفا در ارائه نظرتون بیشتر دقت کنید
    • حقیقت گو IR ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      10 7
      دوستان لطف کنن بحث های "سر ساختمونی" رو در اینجا مطرح نکنند. این خبر مربوط به تکنولوژی های بکار رفته در ساخت تاسیسات حساس نظامی و هسته ایه نه خونه ای که اوستا معمارها می سازند! تجربیات شخصی من و شما در مورد استحکام خانه هامون هیچ ربطی به تکنولوژی بکار رفته در تاسیسات حساس نداره. افتاد؟!!!
  • بدون نام IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    52 2
    آقايان طبل جنگ نكوبيد موضوع فقط سيمان وبتن نيست تمامي تاسيسات مادر وسرمايه كشورومردم موضوع كشكي نيست كه چند روزه باد برود
  • بدون نام IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    52 5
    واسه همين بتونهاي محكمتونه كه يه زلزله 4 ريشتري وقتي مياد 50 هزار نفر كشته ميشن
    • مریم IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
      4 5
      خدایی خودت فهمیدی چی گفتی؟ این 5-6ماه زلزله هایی که اومده تو ایران همش حدود 4 ریشتری بوده. زلزله ی 5 سال پیش تهران(قم)هم5.9 بوده. 50 هزار نفر؟؟!!هر کدوم؟؟!!انصافتو شکر!
  • بدون نام MY ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    24 3
    به هر حال دشمن دشمن است نباید ضعیف فرض بشه چون ...
  • بدون نام IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    1 22
    خبر آنلاين يه اشتباه ديگري هم در اين عكس هست چون تا اونجا كه من ميدونم بمبهاي 13 تني رو با هواپيما سي 130 حمل مي شه نه با بي2 و نه با بي 52
  • میگ میگ IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    12 0
    بـــــــــــــــــــــــــــــــــله... دوستان راست می گن اون بتنه رادار گریزه... این نیستش که....
  • امیر IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    10 3
    این که بی-2 نیست مهندس!!!!!
  • بدون نام IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    14 0
    پهپاد، «هواپیمای بدون سرنشین کنترل از راه دور» نیست بلکه «پرنده هدایت پذیر از دور» است.
    • محمود حاج زمان IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
      7 4
      با تشکر از دوست عزیز، اگرچه پهپاد مخفف واژه های «پرنده هدایت پذیر از دور» است، اما مسلما منظور از پرنده همان هواپیما یا هر وسیله پرنده دیگری است که بتوان بدون نیاز به خلبان، آن را از راه دور کنترل کرد. بنابراین استفاده از عبارت «هواپیمای بدون سرنشین کنترل از راه دور» در توضیح این واژه نه تنها اشکالی ندارد، بلکه برای توضیح بیشتر آن مورد استفاده قرار گرفته است
  • بدون نام CH ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    43 5
    متن: "دکتر علیزاده در حال حاضر در دانشگاه اتاوا کاناد مشغول فعالیت بر روی ساختار مولکولی سیمان است. این تحقیق ، می تواند راه را برای نسل جدیدی از بتن UHPC با مشخصات دقیق مهندسی و عملکرد فوق‌العاده هموار سازد." پاسخ: همين كه ايشان در كانادا دارند آزمايش و تحقيق ميكنند يعني اينكه اونها از ما تكنولو ژي شون بالاتره پس خودشون ميدونن راه تخريبش چيه.
  • بدون نام IR ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    16 2
    بنده در حال حاضر دارم مهندس می شم ولی تا حالا هر چی بتن ساختیم تا 200 کیلو بر سانتی متر مربع در حالت ازمایشگاهی نتونستند دوام بیارند
    • بدون نام MY ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
      9 5
      دانشگاه آزاد هم خیلی پیشرفت کرده هاااااا
  • بدون نام MY ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    5 21
    ترا به هر کس که میپرستید اینقدر نام دانشمندان ما را بر سر زبون این بیگانه ها نیاندازید. اینها همه خانواده دارند
  • بدون نام IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۸
    27 3
    هنوز برای من سواله چطور در همه کاری قدرت داریم و جلو افتادیم از بعضی کشورهای دنیا ولی تو پیش پا افتاده ترین و آسان ترین فن آوری یعنی اینترنت(سرعت و کیفیت) نمیتوانیم هیچ پیشرفتی داشته باشیم و از همه دنیا عقبیم!!!
  • حسن IR ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
    6 0
    کاری نداره که بجای 1 بمب 13 تنی که 60 متر نفوذ داره توی بتن مصلح معمولی 2 تا میزنن به این بتنا!
  • رضا IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
    14 1
    اصلا اگه اینفدر پیشرفته هستیم چرا به جای پراید و چند تا ماشین زباله دیگه یه چند تا ماشین با کیفیت نمیسازیم؟
  • حسنیان IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
    8 6
    برای بسیاری از دوستان جای تعجب دارد که ما در زمینه های غیر نظامی وصنعتی چرا اینقدر ضعیف و ناکارآمدیم ولی در مسایل نظامی جز مدعیان درجه اول هستیم : اما دوستان نکاتی را در نظر نمی گیرند اینکه این مسائل غیرنظامی و تکنولوژی ... هر روز روز در معرض دید ما هستند اما تعاریف نظامی با مانور و تبلیغات و در لفافه بیان و انگاشته می شوند مسائل نظامی در اخبارو تلویزیون و رسانه ها برایمان بنمایش درمی اید ولی صفحه کلید و موس و اینترنت، پراید و پیکان و پژوه 405 را لمس می کنیم...پس بنابراین ما تنها می توانیم در جریانات روزمره و صنعت کاربردی در زندگیمان بحث کنیم ....
  • حسنیان IR ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
    6 1
    خبر آنلاین چرا کامنت مرا جرح و تعدیل و بنوعی سانسور کردی طوری که منظور مرا 180 درجه تغییر دادی می دانم که این اعتراض را منتشر نمی کنید ولی جهت اطلاع سانسوریتان!!!!!
  • بدون نام PK ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۰
    12 3
    به نظرتون ....بهتر نیست با طرف غربی کنار بیایم؟... بتن فوق هوشمند چاره درد ما نیست چون طرف ما در بسیاری امور رتبه اول رو داره....
  • پسر ايران IR ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۱
    3 1
    فقط كافيه يك لايه انفجاري كاذب انحراف كننده مسير عمودي اين بمب در بالاي استحكامات پوشش شود تا مسير اين بمب هنگام برخورد در اثر انفجار كاذب شبكه رويه منحرف و بي اثر و انفجار سطحي رخ دهد .
  • احمد احسانی IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۱
    3 2
    به نام یزدان اولا محمود نیلی نه! بلکه دکتر محمود نیلی، چرا که ایشان استاد بنده در دانشگاه بوعلی سینا هستند (آن هم با درجه دانشیاری). دوما متن نوشته شده دارای اشتباهات فنی و نگارشی بی شماری است که دریافت چکیده مطلب و نیز هدف از نگارش آن را مشکل نموده است. سوما در جمله «"آنها همچنین آزمایش‌هایی را در خصوص استفاده از بخار سیلیس برای بهبود طرح اختلاط بتن انجام دادند"». عبارت بخار سیلیس از شگفتی بنده را بی هوش کرد!!!!! چرا که بخار سیلیس ترجمه عبارت لاتین «Silica fume» است که درست آن دوده سیلیسی یا میکروسیلیس یا غبار سیلیسی و ... است. چهارما...
    • محمدرضا IR ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۹
      4 0
      بابا با سواد.....دانشمند........انيشتين........دكتر.........