نقد یک پیشنهاد عجیب/ چرا کارمندان مالیات بدهند و اصناف معاف شوند؟

یک اقتصاددان در واکنش به پیشنهاد معافیت مالیاتی ۳ میلیون از اصناف، می‌گوید: اگر چنین اتفاقی بیفتد، این یک تصمیم اقتصادی نیست، بلکه تصمیم سیاسی است. در واقع قرار است با این تمهیدات، یک‌سری افراد را به گفته نماینده مردم قم، نظام‌دوست کرد.

مریم فکری: نمایندگان مجلس به دنبال حذف مالیات ۳ میلیون از اصناف هستند. براساس پیشنهاد نمایندگان، کسبه‌ای که درآمد آنها تا ۵۰۰ میلیون تومان است، باید از لیست مالیاتی دولت حذف شوند.

بنا به گفته احمد امیرآبادی، نماینده قم در مجلس، در تنظیم بودجه کشور یک بحث این است که اصناف کشور تا ۵۰۰ میلیون تومان درآمد معاف از مالیات شوند، براین اساس سه میلیون کسبه از این گردونه مالیات ستانی خارج شده و با این قانون اینها دوستدار نظام و انقلاب می شوند.

وی متذکر شده؛ در نهایت مالیات این سه میلیون کسبه که حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان است، حذف شده؛ حال آنکه فقط از یک دانه‌درشت به تنهایی هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان مالیات اخذ شده است. با تصویب اینچنین قوانینی ۱۵ هزار کارمند مالیاتی فارغ می شوند و آنها برای اخذ مالیات از دانه درشت هایی که فرار مالیاتی دارند ساماندهی‌می شوند.

معافیت مالیاتی اصناف، سیاسی است تا اقتصادی

هرچند مشخص نیست که این صحبت‌ها صرفا پیشنهاد این نماینده مجلس است یا طرحی در میان نمایندگان که در حال بررسی است، اما آنچه که عجیب به نظر می‌رسد، مبنای خاص معافیت مالیاتی پیشنهاد شده از سوی امیرآبادی است. غلامرضا سلامی، اقتصاددان در واکنش به این اظهارنظر در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین می‌گوید: اگر چنین اتفاقی بیفتد، این یک تصمیم اقتصادی نیست، بلکه تصمیم سیاسی است. در واقع قرار است با این تمهیدات، یک‌سری افراد را به گفته نماینده مردم قم، نظام‌دوست کرد.

وی می‌افزاید: ۵۰۰ میلیون تومان درآمد، یعنی ماهانه ۴۰ میلیون تومان درآمد کسبه. چطور یک کارمند که ماهی ۱۵ میلیون تومان حقوق بگیرد، مشمول مالیات می‌شود، اما کسبه‌ای که ماهی ۴۰ میلیون تومان درآمد داشته باشند، مشمول مالیات نشوند. این سوال مطرح است که چرا مالیات کارمندان را قطع نمی‌کنند!؟

این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: در حال حاضر درآمد مالیاتی از کارمندان بیشتر از مشاغل است؛ در حالی که درآمد مشاغل با تورم بالا می‌رود، اما قدرت خرید کارمندان روز به روز پایین‌تر می‌رود.

سلامی با تاکید بر این‌که این پیشنهاد فقط سیاسی است، عنوان می‌کند: وگرنه از نظر اقتصادی هر کسی که درآمد دارد، باید مالیات پرداخت کند. ۵۰۰ میلیون تومان هم رقم کمی نیست و حداقل ماهی ۴۰ میلیون تومان می‌شود. کدام کارمند در ایران ماهانه ۴۰ میلیون تومان حقوق می‌گیرد!؟

نقد یک پیشنهاد عجیب/ چرا کارمندان مالیات بدهند و اصناف معاف شوند؟

درآمد واقعی مشاغل چقدر باید باشد؟

وی با اشاره به این اظهارنظر که مالیات ۳ میلیون کسبه می‌شود ۱۵ هزار میلیارد تومان، متذکر می‌شود: این رقمی که ایشان اعلام کرده، اگر در واقعیت درآمد کسبه ماهی ۵۰۰ میلیون تومان باشه، رقم مالیاتی باید خیلی بیشتر باشد. ۵۰۰ میلیون تومان یعنی هر کسبه حداقل باید ۵۰ میلیون تومان مالیات بدهد؛ این در شرایطی است که من مالیات کسبه را ۱۰ درصد در نظر گرفتم، اما مالیات کسبه تا ۲۵ درصد بالا می‌رود.

این اقتصاددان ادامه می‌دهد: با توجه به مالیات ۵۰ میلیون تومانی و حدود ۳ میلیون کسبه‌ای که اعلام شده، حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان مالیات کسبه باید باشد.

سلامی بیان می‌کند: این‌که در عمل از این ۳ میلیون نفر چقدر مالیات می‌گیرند، بحث دیگری است، ولی اگر واقعا درآمد کسبه عدد ۵۰۰ میلیون تومان باشد، رقم مالیات باید بالاتر باشد.

وی در ادامه می‌گوید: در هر صورت این‌که درآمد مالیات مشاغل این‌قدر پایین است، به ضعف ساختار مالیاتی کشور برمی‌گردد؛ وگرنه شما می‌دانید که برای مثال اگر قیمت پنیر گران شود، کاسب قیمت پنیر را بالا می‌رود. گوشت گران شود، قیمت گوشت را بالا می‌برد. کاسب، درصد سود خود را می‌گیرد؛ یعنی نه‌تنها تورم، روی درآمد کسبه اثر منفی ندارد، بلکه اثر مثبت هم دارد.

این اقتصاددان می‌افزاید: البته من درباره صنوفی صحبت می‌کنم که درآمد دارند و گروهی هم هستند که درآمدی ندارند. اما در کل صنوف خود را با تورم تطبیق می‌دهند، در حالی که کارمند و کارگر اصولا نمی‌توانند خود را با تورم تطبیق دهند. اگر ۲۰ درصد حقوق‌شان اضافه شود، باید ۴۰ درصد تورم را تحمل کنند.

سلامی یادآور می‌شود: ما اگر بخواهیم طبق قانون از مشاغل مالیات بگیریم، بالقوه باید عددی در حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان باشد، اما آنچه که در عمل اتفاق می‌افتد، بنا به گفته این نماینده مجلس، ۱۵ هزار میلیارد تومان است که این به ضعف سیستم مالیاتی برمی‌گردد.

سلامی تصریح می‌کند: بر همین اساس، معتقدم که پیشنهادی که درباره حذف ۳ میلیون صنف از مالیات مطرح شده، فقط هدفی سیاسی دارد؛ که این هم کوتاه‌مدت است و این خوشحالی مدت زیادی نمی‌ماند.

کسری بودجه بالاست، از تمام طبقات درآمدی باید مالیات گرفته شود

این کارشناس اقتصادی با اشاره به مالیات دانه‌درشت‌ها، می‌گوید: واقعیت این است که دانه‌درشت‌ها در اقتصاد ایران مالیات کمی پرداخت می‌کنند، اما از آن طرف هم بخش مشاغل در ایران، مالیات‌شان نسبت به عددی که در واقعیت باید باشد، پایین‌تر است. خیلی از این دانه‌درشت‌ها هم در همین مشاغل هستند.

سلامی می‌افزاید: دولت دو سه سال است که مساله دانه‌درشت‌ها را کشف کرده‌اند. حالا این‌ها یک‌سری فرارهای مالیاتی را کشف کرده‌اند و دارند می‌گیرند. این دو سه سالی که ما یک مقداری وضع‌مان از نظر مالیاتی بهتر بوده، به همین دلیل بوده است.

وی با بیان این‌که دسترسی به حساب‌های بانکی که طبق قانون فراهم شد، یک‌سری از دانه‌درشت‌ها کشف شدند، عنوان می‌کند: ما نیاز داریم که از تمام طبقات درآمدی مالیات بگیریم؛ آن هم در شرایطی که کسری بودجه خیلی شدید داریم.

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1735713

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 25
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    26 2
    اخه این هم شد پیشنهاد
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    16 61
    چرا با آمدن کرونا درآمد من باید صفر شود اما کارمندان نه؟
    • IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
      15 31
      اشاره ی درستی کردین. در زمان کرونا دولت بارها مغازه ها رو تعطیل کرد و درآمد کسبه صفر شد. اما اداره جات که تعطیل میشن درآمدشون یک ریال کم نمیشه .
  • محمود IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    18 24
    دولت برای اصناف هیچ کاری انجام نداده
  • CA ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    14 3
    از نظر اقتصادی بله، ولی مبنای تصمیم‌گیریها هر چیزی میتونه باشه غیر از اقتصادی
  • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    20 1
    این کار درست نیست
  • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    8 65
    قطعاً باید مالیات کارمندها از اصناف بیشتر باشه . اسمش روشه : کارمندِ دولت .
  • IR ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    8 1
    درآمد معاف از مالیات برای مشاغل=۴۰ میلیون تومان سقف حقوق کارمندان=۴۹ میلیون تومان درآمد معاف از مالیات کارمندان=۷ میلیون تومان حداقل حقوق =۷میلیون و ۲۰۰هزار تومان.
  • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    9 1
    معافیت یعنی معاف از رسیدگی؟ درآمد باید بررسی شود اگر از حداقل درآمد کمتر بود مشمول نباشد و اگر بود پرداخت کند و...
    • IR ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
      7 14
      صحبت از حداقل درآمد و حداکثر درآمد نیست. مسئله اینجاست که با بالا رفتن قیمت دلار کاسبین جزء به شدت ضرر کردن. جنس رو با دلار سی تومنی خریدن و فروختن بعد با دلار پنجاه تومنی و کلی ضرر همون جنس رو دوباره خریدن. البته گفتم فقط کاسبین جزء .
  • IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    14 32
    خدا شاهده یک کاسب جنسش رو با دلار 33 هزار تومنی خریده و فروخته . حالا باید از جیب خودش یه پولی هم روش بزاره و بره همون جنس ها رو با دلار 55 هزار تومنی بخره. اونوقت بابت این ضرر هنگفت باید مالیات هم بده؟؟؟
  • ناشناس IR ۱۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    6 3
    باسلام.درسته
  • ناشناس IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    33 5
    از کارمندان و کارگران قبل از پرداخت حقوق مالیات را کسر می‌کنند ولی اصناف نه تنها مالیات نمی‌دهند بلکه آخر سال التماسشان میکنند بیایید مالیاتتان را بدهید آخرش هم جایزه خوش حسابی میگیرند
  • عطا IR ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    25 5
    همه باید مالیات بدن والسلام
  • IR ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    28 2
    از بس که مشاغل ازاد مالیات پرداخت نکردند کمی که دولت میخواد از اونا مالیات بگیره زود دنبال هزار راه فرار هستند الان هم کمی بچشید انچه کارمندها سالیان سال است که پرداخت میکنند.
  • کارگر بیچاره IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    19 1
    باسلام دستت دردنکنه اقای سلامی ممنون حداقل یه نفر در این کشور پیدا شد که حرف دل ما کارگران رابزند ، مایی که حتی از عیدی اخرسالمان هم مالیات کم کردند خدا اموات شما را بیامرزد وامیدوارم حداقل مسئولان گوش شنوایی داشته باشد .
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    15 41
    اگر بخوایم منصفانه قضاوت کنیم کارمندی که از صفر تا صد شغلش رو دولت تأمین میکنه باید درصد مالیات بسیار بیشتری نسبت به مشاغل آزاد پرداخت کنه.
  • ES ۱۹:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    7 1
    مایات رو با تورم میدیم دیگه
  • مهدی IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۶
    42 3
    جانا سخن از زبان ما می گویی کارمندی که ۸ میلیون می گیرد ۱۰ درصد مالیات می دهد ولی کسانی که درآمد میلیاردی دارند ریالی نمی پردازند این است معنی عدالت

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین