معاریو: نتانیاهو با هدف تشکیل دولت وحدت با آیزنکوت حمله به ایران را به روز پس از انتخابات موکول کرد / سیترینوویچ: این جنون سیاسی است

در پی افشاگری رسانه‌های اسرائیلی پیرامون نقشه پنهانی بنیامین نتانیاهو برای راه‌اندازی دور تازه‌ای از جنگ علیه ایران در صورت نرسیدن به حدنصاب ۶۱ کرسی و کشاندن اجباری گادی آیزنکوت به «کابینه وحدت اضطراری»، دنی سیترینوویچ، پژوهشگر ارشد اندیشکده مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS)، با انتقادی شدید این اقدام را نشانه «جنون کامل نظام سیاسی» خواند و هشدار داد که در نبود هیچ‌گونه «سند غیرقابل انکار» (Smoking Gun) از سوی ایران و فقدان هرگونه توجیه راهبردی، نتانیاهو هیچ مشروعیت اخلاقی برای قربانی کردن شهروندان و آغاز سومین رویارویی با تهران به خاطر مقاصد شکننده جناحی ندارد.

به گزارش خبرآنلاین، روزنامه عبری‌زبان معاریو در گزارشی اختصاصی به قلم الی لئون به نقل از بن کسپیت، تحلیل‌گر ارشد نظامی-سیاسی، فاش ساخت که اگرچه فرضیه حمله نظامی تل‌آویو به ایران پیش از برگزاری انتخابات روز سه‌شنبه ۵ آبان (۲۷ اکتبر) به دلیل مخالفت‌های سرسختانه واشنگتن و فرماندهی ارتش تا حد زیادی کنار رفته است، اما بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل سناریوی تهاجم را به «روز پس از رای‌گیری» موکول کرده است.

بر اساس این گزارش، در صورتی که نتایج انتخابات منجر به پیروزی قاطع نشود و هیچ‌یک از دو اردوگاه نتانیاهو و اپوزیسیون نتوانند به اکثریت ۶۱ کرسی کنست دست یابند، نتانیاهو قصد دارد از اهرم ازسرگیری درگیری نظامی با ایران استفاده کند تا گادی آیزنکوت، رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش و رهبر حزب یشار را تحت فشار افکار عمومی در شرایط جنگی، وادار به تشکیل یک «دولت وحدت ملی» با نخست‌وزیری چرخشی یا ائتلاف مشترک سازد.

پیش از این، نتانیاهو در صدد بود این حمله را در اوایل ماه جاری اجرایی کند تا انتخابات سرنوشت‌ساز کنست را به تعویق بیندازد، اما با مانع بزرگی به نام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روبه‌رو شد.

ترامپ که به شدت نگران بازتاب منفی گرانی سوخت و تشدید جنگ پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای ۱۲ آبان (۳ نوامبر) در ایالات متحده است، دوشنبه گذشته پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا را در سفری از پیش‌اعلام‌نشده به تل‌آویو اعزام کرد تا مانع از هرگونه ماجراجویی زودهنگام نتانیاهو در پرونده ایران شود.

هم‌زمان سرلشکر ایال زمیر، رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل نیز در مکالمات پی‌درپی با همتایان آمریکایی خود از عواقب سیاسی و نظامی تحمیل نبردی تازه ابراز نگرانی کرده و ارتش تمایلی به ماجراجویی انتخاباتی نشان نداده است.

واکنش تند تحلیل‌گر اسرائیلی: اوج جنون در ساختار سیاسی اسرائیل

در واکنش به این گزارش، دنی سیترینوویچ، پژوهشگر ارشد اندیشکده مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) و تحلیل‌گر برجسته حوزه ایران و خاورمیانه، با انتشار یادداشتی هشدارآمیز، بهره‌برداری ابزاری نتانیاهو از تقابل با ایران را به شدت محکوم کرد.

سیترینوویچ تصریح کرد: «صرف اینکه چنین سناریویی اصلاً روی میز بررسی قرار گرفته، نشان‌دهنده عمق جنونی است که سیستم سیاسی در اسرائیل به آن دچار شده است؛ پرونده ایران بسیار مهم‌تر و پیچیده‌تر از آن است که بازیچه مقاصد و منافع انتخاباتی شود؛ شهروندان اسرائیل نباید بار دیگر تاوان سنگین یک جنگ بی‌هدف را بپردازند که فرجام استراتژیک آن کاملاً ناروشن و مبهم است.»

وی با یادآوری ادعاهای پیشین نتانیاهو در جریان دو جنگ قبلی افزود: «کسانی که این سناریو را خیالبافی می‌دانند، باید نحوه زمینه‌چینی و مانورهای مداوم نتانیاهو برای جنگ جدید را رصد کنند؛ باز هم هشدارهای همیشگی درباره تهدید موجودیتی ایران به گوش می‌رسد؛ آن هم پس از دو جنگ گسترده که نتانیاهو در پایان هر دو وعده داده بود تهدید وجودی برای نسل‌ها دفع شده است! اگر دوباره با تهدید موجودیتی روبه‌رو هستیم، باید پرسید آن دو جنگ چه دستاوردی داشت و این کارزار سوم قرار است چه چیزی به دست آورد؟»

نبود هیچ «سند قطعی» از تحرک فوری تهران

این تحلیل‌گر ارشد حوزه امنیتی با ارزیابی واقعیت‌های نظامی در منطقه تاکید کرد که هیچ ضرورت دفاعی برای دست زدن به اقدامی شتاب‌زده علیه ایران وجود ندارد.

سیترینوویچ اظهار داشت: «باید تاکید کرد که در حال حاضر هیچ تحول غیرمنتظره‌ای در ایران رخ نداده که مستلزم حمله فوری از سوی اسرائیل باشد؛ بی‌تردید ایران از تلاش‌ها برای بازسازی توان دفاعی و نظامی خود دست نکشیده و خود را برای هرگونه رویارویی آماده می‌سازد، اما حداقل بر پایه داده‌های منابع آشکار و اطلاعات علنی، هیچ سند غیرقابل انکاری (Smoking Gun) که خروج فوری به سوی یک جنگ دیگر را توجیه کند وجود ندارد و رهبران نهادهای امنیتی و ارتش نیز دقیقاً همین نظر را تایید می‌کنند.»

وی هشدار داد در چنین فضایی، هر تصمیمی برای صدور فرمان آتش در شب انتخابات یا ساعات پس از آن، تردیدی باقی نمی‌گذارد که انگیزه‌های حفظ قدرت و بقای سیاسی پشت آن پنهان است.

پیام به سران اپوزیسیون؛ سلب مشروعیت اخلاقی از تصمیمات نتانیاهو

پژوهشگر اندیشکده INSS خطاب به رهبران بلوک مخالفان (جبهه تغییر) تاکید کرد که در صورت پیشتازی در نظرسنجی‌ها، باید خط قرمزهای خود را فوراً ترسیم کنند.

وی نوشت: «اگر نظرسنجی‌ها روند درست را نشان می‌دهند، سران اردوگاه تغییر باید از همین شامگاه رای‌گیری به نتانیاهو تفهیم کنند: حتی اگر روی کاغذ اختیار قانونی برای صدور دستور حمله را داشته باشی، به هیچ روی مشروعیت اخلاقی نداری که مردم را بدون ضرورتی مبرم و بدون افقی روشن، وارد جنگی تازه با ایران کنی.»

سیترینوویچ در پایان یادآور شد: «تصمیمات سرنوشت‌ساز درباره رابطه با ایران باید به دولت بعدی واگذار شود؛ دولتی که ملزم است راهبرد کلی اسرائیل در قبال تهران را از پایه بازبینی کند و از تکرار کورکورانه سیاست‌هایی که هزینه‌های ویرانگر آن آشکار اما دستاوردهای راهبردی‌اش به شدت زیر سوال است، دست بردارد.»

این هشدارها در شرایطی مطرح می‌شود که آخرین نظرسنجی معاریو نشان می‌دهد حزب لیکود با ۱۹ کرسی پشت سر حزب یشار به رهبری آیزنکوت با ۲۱ کرسی قرار دارد و نظرسنجی کانال ۱۲ نیز شکاف را عمیق‌تر دانسته و پیش‌بینی کرده حزب آیزنکوت با ۲۳ کرسی در برابر ۱۹ کرسی لیکود دست‌بالا را خواهد داشت؛ موازنه‌ای شکننده که خطر متوسل شدن نتانیاهو به اهرم نظامی برای فرار از انزوا را تقویت کرده است.

۴۲/۴۲

کد مطلب 2292337

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین