تابناک : بازگشت ناگهانی شاهزاده معترض سعودی به کشورش بار دیگر خبر ساز شد، تحلیلگران سیاسی سعودی معتقدند این بازگشت نشانه هایی از ضعف خاندان «آل سعود» و همچنین برنامه های جدید آمریکا در منطقه دارد.

انتشار خبر بازگشت شاهزاده «بندر بن سلطان»، که دارای مواضع انتقادی نسبت به «ملک عبدالله» پادشاه این کشور، است و حتی گفته می شود بر علیه وی کودتایی نافرجام داشته، بار دیگر فضای سیاسی عربستان را ملتهب کرده، التهابی که گفته می شود ممکن است بر روی معادلات منطقه نیز تاثیرگذار باشد.

یک پایگاه اینترنتی نزدیک به خاندان «آل سعود»، نوشت: شاهزاده «بندر» عصر روز پنجشنبه گذشته با سپری کردن دوران نقاهت بعداز چند عمل جراحی از لندن به ریاض بازگشت و بلافاصله به دیدار" عبدالله بن عبدالعزیز" پادشاه سعودی و عمویش رفت.

هرچند این پایگاه خبری سعودی تلاش کرد این بازگشت را موضوعی عادی جلوه داده و به گونه ای وانمود کند که «بندر» هیچ مشکلی با «ملک عبدالله» ندارد، اما واقعیت به گونه دیگری است. بسیاری از منتقدین حکومت سعودی بر این باورند که بازگشت «بندر»، که سال ها سفیر عربستان در آمریکا بوده و دارای روابط بسیار نزدیکی با خانواده «بوش» به ویژه «بوش پسر» است می تواند طرحی از سوی آمریکایی ها برای دستیابی به اهدافی خاص در عربستان و منطقه باشد.

در همین باره، «فواد ابراهیم»، پژوهشگر و نویسنده سیاسی عربستانی مقیم لندن، اظهار داشت: شاهزاده «بندر بن سلطان» برای آمریکاییها شخصیتی طلایی به شمار می رود زیرا طی 3 دهه اخیر مهمترین نقش ها را در خاورمیانه و جهان در راستای منافع واشینگتن ایفا کرده است. عدم حضور شاهزاده «بندر» در کشور و همچنین خبر بازگشتش، امری عادی نیست زیرا وی با عقد قرار داد خرید جنگنده های «اواکس» در سال 1980 و تلاش برای ترور رهبران دینی از جمله مرجع فقید علامه «سید محمد حسین فضل الله» و جنگ اول و دوم خلیج فارس ومساله گروه «فتح الاسلام» درلبنان و «القاعده» در عراق و دیگر مسایل در ارتباط بود.

«ابراهیم» که با شبکه خبری «العالم» گفتگو می کرد با اشاره به صادر نشدن هیچ بیانیه رسمی درخصوص عدم حضور شاهزاده «بندر» در عربستان گفت: غیبتش مستلزم صدور بیانیه رسمی از طرف خانواده حاکم عربستان و یا شورای امنیت ملی درخصوص بیماری احتمالی اش و رد همه اتهامات درخصوص تلاشش برای کودتا علیه عمویش بود زیرا «آل سعود» معمولا درصورت بیماری شاهزاده هایش بیانیه صادرمی کند.

وی تاکید کرد: عدم صدور بیانیه نشان می دهد که غیبت شاهزاده «بندر» به دلیل وقوع مشکلی بزرگ در میان خاندان حاکم است و بازگشتش نیز بیانگر وقوع مشکلی بزرگتر در مرحله آتی است؛ خبرهای منتشر شده درباره عدم حضور شاهزاده بندر در عربستان چهره «آل سعود» را در سطح بین المللی خدشه دار کرد.

«ابراهیم» درباره خبرهای منتشر شده در خصوص عدم حضور شاهزاده بندر در کشور گفت: "مشهورترین این اخبار آن است که وی در اقدام برای کودتا علیه عمویش همدستی کرده و این امر موجب بازداشت خانگی وی در ریاض و ممنوعیت وی از سفر بوده است.یک خبر دیگر نیز وجود داشت که وی با لباس مبدل وارد سوریه شده و در آنجا توسط دستگاه امنیتی عربستان دستگیر شده بود. البته این قول که، شاهزاده «بندر» پس از شکست درطرح کودتا در عربستان، بنا به توافق «ملک عبدالله» و شاهزاده «سلطان»، خارج از کشور در مغرب و فرانسه بسر می برده، وجود دارد."

وی همچنین تاکید کرد که شاهزاده «بندر» از اعتیاد به مشروب رنج می برد و در دوره های معینی تحت درمان قرار گرفته است.

بر پایه این گزارش، «محمد المشعری»، دیگر  پژوهشگر سعودی، بازگشت «بندر بن سلطان» به عربستان را، بیانگر ضعف خاندان حاکم و وجود توطئه‌های خطرناکی دانست که منطقه را تهدید می‌کند.

وی اظهار داشت: بازگشت بندر بیانگر ضعف «آل سعود» و قدرت نفوذ دولت آمریکا در خاندان حاکم سعودی است.

این پژوهشگر بازگشت بندر را تهدیدی برای عربستان و منطقه دانست و گفت: بازگشت این شاهزاده عربستانی بیانگر آن است که مسئولان ارشد سعودی تا حدی ضعیف هستند که نمی‌توانند فرد کوچکی مانند بندر را تحت کنترل بگیرند.

این پژوهشگر سعودی خاطرنشان کرد: بندر در واقع کاملا یک صهیونیست است، که در کودتا علیه عمویش با مشارکت و هدایت آمریکا دست دارد؛ اما واشینگتن نمی داند که «بندر» توانایی انجام چنین ماموریتی را در منطقه ندارد.

«المشعری»، مراسم استقبال از «بندر» در عربستان را برنامه ریزی شده دانست و گفت: استقبال از بندر با دقت و برنامه قبلی انجام شد تا آشکار نشود که او در سوریه در بازداشت بوده است، که در همین راستا حضور نداشتن مسئولان ارشد در این مراسم قابل توجه است.

در همین حال، «محمد آل زلفه»، عضو سابق مجلس شورای سعودی به «العالم»، گفت: عدم حضور «بندر بن سلطان» به دلیل کمر درد شدید او بوده است، و این امر طبق شایعات منتشر شده برای درمان اعتیاد او به الکل نبوده است.

«آل زلفه» افزود: بندر پس از 4 عمل جراحی، و طی دوره درمان، به عربستان بازگشت و مورد استقبال همقطاران خود در فرودگاه قرار گرفت.

وی با رد اقدام «بندر» برای کودتا علیه عمویش، تاکید کرد: بندر برای کودتا، جایگاه چندانی در ارتش، و نیروهای امنیتی عربستان ندارد.

با توجه به جو ایجاد شده، می توان احتمال وقوع حوادثی در صحنه سیاسی عربستان طی روزها یا چند ماه آتی را بسیار دانست. شواهد نشان می دهد که، «بندر بن سلطان» با برنامه ریزی به عربستان برگشته و این تنها بازگشتی ساده به وطنش نیست، مهمترین دلیل برای این ادعا، غیبت طولانی وی از صحنه سیاسی کشورش و همچنین اعلام چندین سوء قصد علیه وی در این چند سال بوده که نشان می دهد عربستان جای امنی برای او نیست.

کد خبر 101681

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =