احمد داود اغلو
روابط میان کشورها ناشی از احساس نیاز مشترک برای توسعه و مهیا شدن زمینه های همکاری های جدید است و اینگونه نیست که گرمتر شدن رابطه ما با یک کشور به معنی سرد شدن رابطه ما با طرف دیگری باشد.
این روزها در مطبوعات آمریکا هم می گویند که آنکارا از آمریکا دور می شود چرا که ما به چین، روسیه و ایران نزدیک شده ایم. باید بگویم که اصلا این طور نیست. الان که من در چین به سر می برم این حرف را به شما می زنم که روابط ترکیه با چین جایگزینی برای روابط با دیگر کشورها نیست. در واقع توسعه روابط ترکیه با هرکشوری ، جایگزینی برای روابط با دیگر کشورها نیست. توسعه روابط ترکیه با چین و روسیه موجب تردید هایی درباره ترکیه در آمریکا و غرب شده است این در حالی استکه مشارکت ترکیه با قدرت های بزرگ باید موضوعی عادی تلقی شود.
از آنجاییکه تماس ها میان آمریکا و ترکیه اکنون بیش از گذشته است و تعاریف دقیقی از این روابط داریم باید گفت روابط ترکیه و چین در راستای تمایل و خواسته های دو طرف بوده و به طور حتم توسعه می یابد.
موضوع دیگر این است که سیاست ترکیه درباره ایران در تمایل چین به توسعه روابط با آنکارا تاثیر داشته است.شاید سیاست ترکیه درباره ایران برای برخی ها خوشایند نباشد اما این موضع ترکیه توجه بسیاری را در جهان به خود جلب کرده است. چرا که کشورما تلاش های دیپلماتیک زیادی درباره موضوع برنامه هسته ای ایران داشته است. در آن دوران ما با مقامات چین تماس های مداومی داشتیم و چینی ها نیزافزایش نقش ترکیه را در منطقه بخوبی و از نزدیک دنبال می کنند.
علاقمندی دو کشور به توسعه روابط و همکاری های منطقه ای و جهانی به اندازه ای است که به زودی شورای همکاری های راهبردی ترکیه و چین تشکیل خواهد شد.
داود اغلو وزیرخارجه ترکیه که روز گذشته برای تحکیم مناسبات آنکارا-پکن در چین به سر می برد.
زمان 29 اکتبر
نظر شما