اسدالله عباسی

  طرح  6 ساله شدن نظام اموزشی پیش از این نیز در کمیسیون آموزش و تحقیقات عنوان شده بود و به نظر بنده طرح خوبی است.  طبق طرح جدید نظام آموزشی، دوره پیش دبستانی به دوره دبستان اضافه می شود و ما یک دوره شش سال ابتدایی خواهیم داشت و از سویی دوره متوسطه به دو مرحله سه ساله تبدیل خواهد شد.

دانش آموزان در مرحله سه ساله اول متوسطه، درس می خوانند و براساس استعدادها و علایقشان در پایان این سه سال، رشته درسی خود را انتخاب می کنند.

در زمان فعلی تحصیل در ایران دانش آموزان باید پس از اتمام پایه اول متوسطه که عمومی و مشترک است، رشته درسی خود را انتخاب کنند و بسیاری از کارشناسان آموزشی معتقدند که این پایه باعث اتلاف وقت دانش آموزان و ترک تحصیل عده دیگری می شود. نمی توان گفت مقطعی از نظام آموزشی حذف شده و در واقع مقطع راهنمایی به دوره اول متوسطه تبدیل شده است.

 این طرح از آن رو مطرح شد که هم اکنون دوره راهنمایی هیچ کارایی ندارد و دقیقا حالت رکود آموزشی را به خود گرفته است در واقع در سه ساله راهنمایی کنونی دانش آموزان نمی‌توانند در آینده خود تاثیر بگذارند و تنها سال اول متوسطه در انتخاب رشته تاثیرگذار است. در حالی که هدف از طراحی مقطع راهنمایی این بود که علایق و استعدادهای دانش آموزان در این دوره برای انتخاب رشته درسی مشخص شود.

همچنین در بسیاری از کشورها در دوره دبیرستان گرایش وجود ندارد و ممکن است ما نیز به این سمت برویم که در دبیرستان گرایش را برداریم چون در دبیرستان افراد به یک سری مطالب ضروری زندگی نیاز دارند و به همان اندازه که دانش ‌آموز به دروس علوم انسانی و ادبیات نیاز دارد به زیست، فیزیک و ریاضی و ... نیز نیاز دارد.

البته طرح تبدیل نظام آموزشی به دو دوره 6 ساله بی شباهت به نظام آموزشی قبل از انقلاب است چون پیش از انقلاب، دوره متوسطه کارشناسی شده نبود و دوره پیش دبستانی را هم در آن نداشتیم.

همچنین در طرح مصوب عنوان شده با توجه به افزایش سطح فکری کودکان، دوره پیش دبستانی باید از پنج سالگی تمام شروع شود. این دوره باید به عنوان دوره تطبیق کودک با محیط و نظم‌پذیری کودک تلقی شود و آموزش اصلی باید از همان اول ابتدایی صورت گیرد.

هم‌اکنون نظام آموزشی بسیاری از کشورهای دنیا بر همین اساس است و ما دیر به آن رسیده‌ایم چراکه دوره راهنمایی در همه کشورها منسوخ شده و 40 سال قبل در فرانسه آن را اجرا می کرده اند.

تحقیقات نشان داده که کشورهایی که این طرح را اجرا کرده‌اند در نظام آموزشی موفق بوده‌اند به خصوص کشورهایی که از نظر فرهنگی و امکانات و نظام آموزشی مشابه ایران هستند. همچنین با تغییر نظام آموزشی باید کتابهای درسی هم تغییر یابد و این طرح باید تا پایان برنامه پنجم اجرا شود.

ممکن است بسیاری از والدین دانش آموزان نگران وضعیت تحصیلی فرزندان خود باشند و این سئوال برای آنها پیش آمده که آیا فرزندان محصلشان تحت پوشش این طرح قرار می گیرند. این طرح برای دانش آموزان فعلی اجرا نمیشود و برای کسانی که قصد ورود به مدرسه را دارند اجرا خواهد شد و خانواده ها در این زمینه نگران نباشند.

در حال حاضر متأسفانه در سال اول دبستان و دوره ابتدایی با کمبود معلم مواجه هستیم به همین دلیل باید در نظام جدید آموزشی بستر لازم از لحاظ تعداد معلم فراهم شود همچنین از زمان وزیر سابق آموزش و پرورش از معلمان حق‌التدریس شرکتی استفاده شد که از صلاحیت لازم برای تدریس برخوردار نبودند و بر اساس آنچه در این طرح آمده اجرای آن از زمانی شروع خواهد شد که زیرساختها، کتب، معلمان و فضا و تجهیزات فراهم باشد.

طبق بند 2 ماده 6 قانون شورای عالی آموزش و پرورش، تغییر نظام آموزشی کشور باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد، در این قانون تأکید شده است که تعیین اهداف و تغییر نظام آموزشی کشور پس از تصویب در شورای‌ عالی آموزش و پرورش باید به تصویب مجلس برسد. در صورتی که این‌گونه تغییرات به صورت لایحه به مجلس تقدیم نشود و مراحل قانونی را در مجلس طی نکند، قابلیت اجرایی نخواهد داشت. این در حالی است که وزیر آموزش و پرورش می گوید این طرح نیازی به بررسی و تصویب در مجلس شورای اسلامی ندارد.

ما معتقدیم که نباید درخصوص تغییر نظام آموزشی کشور عجله‌ای صورت گیرد بلکه این موضوع باید به صورت یک قانون درآید و هنگامی که لایحه آن تقدیم مجلس شد، باید همکاری نزدیکی میان آموزش و پرورش و کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس صورت گیرد.

همچنین باید در این زمینه از زبده‌ترین کارشناسان استفاده شده و با زمان‌بندی دقیق به اجرا درآید تا نظام جدید آموزشی مشکلات فعلی نظام آموزش و پرورش را نداشته باشد. زیرا باید در خصوص موضوع تغییر نظام آموزشی، همه مشکلات و موانع را شناسایی و سپس اقدام به تصویب قانون آن در مجلس کرد تا به اجرا برسد.

نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 104955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =