اگر مصوبه استقلال بانک مرکزی به تصویب شورای نگهبان برسد این امر می‌تواند آغازگر تحولات بعدی در شورای پول و اعتبار نیز باشد.

پدرام سلطانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در گفتگو با خبرآنلاین می‌گوید: بهتر است مصوبه استقلال بانک مرکزی را مصوبه تغییر مجمع عمومی بانک مرکزی بنامیم زیرا این مصوبه تغییرات اساسی در ترکیب مجمع عمومی به وجود آورده است. با این حال باید منتظر ماند و دید که نتیجه اجرای این مصوبه در صورت تصویب در شورای نگهبان چه خواهد شد.

او با اشاره به این که در مصوبه اخیر هفت اقتصاددان به ترکیب مجمع عمومی بانک‌ها افزوده شده‌اند، تاکید می‌کند: این افراد قرار است توسط رئیس جمهوری معرفی شوند و باید دید هویت آنها چگونه است. آیا آنها افرادی هستند که به راحتی تحت تاثیر دولتمردان تصمیم گیری و در نهایت عمل می‌کنند یا مستقل و براساس تجربه و دانش خود تصمیم می گیرند. زیرا تنها با تصویب مصوبه نمی‌توان استقلال بانک مرکزی را افزایش داد بلکه در این میان، استقلال رأی افراد معرفی شده توسط رئیس جمهوری برای حضور در مجمع عمومی بانک مرکزی نیز بسیار حائز اهمیت است.

سلطانی ادامه می دهد: روسای کل بانک مرکزی در بسیاری از کشورهای دارای سابقه طولانی تر دموکراسی نیز مانند ایران از طریق رئیس جمهوری یا شخص اول اجرایی کشور انتخاب یا پیشنهاد می‌شوند با این حال آنان به دلیل نبود روحیه دستورپذیری و آمرانه بر خلاف روسای کل ایران با استقلال رای و احساس مسئولیت شغلی اقدام به تصمیم‌گیری می‌کنند.

به گفته پدرام سلطانی با تمامی کمبودهای موجود در مصوبه استقلال بانک مرکزی، این اقدام بسیار مثبت است. مصوبه اخیر نشان می دهد  که نگرشی در میان نمایندگان مجلس به وجود آمده است تا برای استقلال بانک مرکزی گام بردارند ضمن اینکه برای نخستین بار جایگاهی نیز برای نماینده بخش خصوصی یعنی رئیس اتاق بازرگانی ایران دیده شده است، اما باز تاکید می‌کنم که باید دید سرانجام لایحه چه می‌شود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به نحوه رابطه شورای نگهبان با دولت می‌گوید: من چندان به عبور این مصوبه از فیلتر شورای نگهبان خوشبین نیستم زیرا چنانچه از شواهد برمی‌آید شورای نگهبان تا به حال همراهی بیش‌تری با دولت داشته است تا با نمایندگان مجلس.

سلطانی معتقد است: شورای پول و اعتبار، سیاست‌های کلان در حوزه پولی را تصویب می‌کند اما در نهایت این بانک مرکزی است که مصوبات شورای پول و اعتبار را اجرا می‌کند. عدم استقلال بانک مرکزی همواره منجر به این شده که مصوبات شورای پول و اعتبار آن گونه که تصویب شده به اجرا درنیاید و با تغییراتی که مد نظر دولت است مواجه شود. بنابراین استقلال بانک مرکزی و عملکرد مستقل روسای آن در اجرای سیاست‌های پولی ضروری است. برای نمونه در سال‌های گذشته استقراض دولت از بانک مرکزی و چاپ اسکناس به ازای خرید دلارهای نفتی دولت از جمله اقداماتی است که در صورت استقلال بانک مرکزی بهتر مدیریت می شد و موجب افزایش تورم در کشور نمی‌شد.

او در پایان می‌افزاید: اگر مصوبه استقلال بانک مرکزی به تصویب شورای نگهبان برسد این امر می‌تواند آغازگر تحولات بعدی در شورای پول و اعتبار نیز باشد.

کد خبر 110696

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین